Šta je novo?

Pomoc oko komponenti

Skull

Cenjen
Učlanjen(a)
21.03.2011
Poena
159
Pozdrav svima. Otprilike sam sastavio šta bih želeo, međutim pošto ne pratim stanje na tržištu kao ranije, imam nedoumice oko svih komponenti :) . Namena je webdev + povremeni gejming (dota2, Assasin Creed, CS, CoH2...) - full hd, ali ne moraju full detalji samo da radi valjano :) . Primarni system ce biti debian, mozda stavim windows na drugi hdd...
Kupujem za keš, tako da ću većinu komponenti uzeti od mađara.

CPU:
i5 6600 - ne vidim potrebu da idem na OC, jer ne volim nešto preterano da se igram sa time a i ne treba mi neka velika snaga, tako da mislim da će ovo savršeno da posluži

Ram:
HyperX 16GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT - Neka mišljenja?

MB:
Asus H170-PRO - Za ploču mi je bitno da bude što kvalitetnija, a sa Asusom sam do sada imao pozitivna iskustva.

SSD:
Samsung Evo Pro 850 256gb

E sad, koju grafiku, napajanje i kućište savetujete uz ovu konfu?

Hvala unapred

Ne isplati se 6600, idi na 6500.
RAM ko RAM, ni bolji ni gori od konkurencije u toj klasi.
H170 ploča (bilo koja) je bacanje para, kupi neku B150.
850 Pro ... Ne znam da li je baš neophodan, ipak je značajno skuplji od EVO-a.

Ja bih pre kupio 6600K, LC-CC-120, neku Z170 ploču i 850 EVO ako će da se troše sve pare. U suprotnom - 6500, opciono LC-CC-95/97/100/120, nisu skupi a kvalitetnije hlađenje znači, B150 i 850 EVO.

Ranije je važilo da pod Linuxom bolje radi nVidia, ne znam da li je i dalje tako. Ako jeste - GTX 1050 Ti ili GTX 1060 3GB ako možeš da doplatiš, ako nije onda RX470 4GB.

Poslednja izmena:
Ssd i ram su ok, mada taj ssd poskupeo u poslednje vreme i to mi se ne svidja.

Procesor uzmi i5 6500 jer je maltene isti kao 6600 a kosta manje sigurno, razlika u kloku neznatna.

Graficka zavisi iz koje klase hoces, rx 470 4gb ili gtx 1060 3gb ako uzimas tu oko 210e, za klasu ispod mozes gtx 1050ti ali da cekas da padne cena ili rx 460 4gb koja je osetno slabija od 470 ili 1060 3gb.

Napajanje moze Evga power supply 600w kao neki budzet ili thermaltake sps 630 ako je modularnost od znacaja, mada bolje evga. ako hoces malo bolje seasonic s12ii 620w, top klasa su ti Evga supernova ili Corsair rmx.

Kuciste je vec tvoj izbor.
Ms industrial ima dosta jeftinih kucista koja dosta pruzaju za te pare, Ms falcon, Ms black widow, ms titan pro.
U jacoj klasi preporuka za fractal r5.

Edit: Da, kao sto je covek rekao, bolje idi na b150 plocu.
Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Ok,
MB onda Asus B150-PLUS, procesor 6500, napajanje THERMALTAKE Berlin 630W ( ne treba mi modularno),a za grafiku Asus Strix RX 470 4GB GDDR5 Gaming OC.

Sto se ssd-a tice, razlika izmedju pro i evo kod madjara je 18 evra, znam da nema razlike u brzini,ali sam nasao da je dugotrajniji pro - zbog toga sam hteo da idem na njega.

Hvala Ivane i Pejo na savetima.

@tuxserbia
Stolicu i monitor imam, tastaturu cu smisliti vec neku, hvala na brizi ;)

Poslednja izmena:
Ok,
MB onda Asus B150-PLUS, procesor 6500, napajanje THERMALTAKE Berlin 630W ( ne treba mi modularno),a za grafiku Asus Strix RX 470 4GB GDDR5 Gaming OC.

Sto se ssd-a tice, razlika izmedju pro i evo kod madjara je 18 evra, znam da nema razlike u brzini,ali sam nasao da je dugotrajniji pro - zbog toga sam hteo da idem na njega.

Hvala Ivane i Pejo na savetima.

@tuxserbia
Stolicu i monitor imam, tastaturu cu smisliti vec neku, hvala na brizi ;)

Gledaj da uzmes nitro ili Msi rx 470.

Sent from mTalk

Nakon jos malo citanja, ipak ce biti nvidia (Ati radeon i linux se i dalje poprilicno kolju po onome sto mogu da procitam na netu). Razmisljam o MSI GTX 1060 6GB GDDR5 Gaming X.

E sad ono glavno pitanje, da li ce i5 biti bottleneck za ovu graficku? :S

Nakon jos malo citanja, ipak ce biti nvidia (Ati radeon i linux se i dalje poprilicno kolju po onome sto mogu da procitam na netu). Razmisljam o MSI GTX 1060 6GB GDDR5 Gaming X.

E sad ono glavno pitanje, da li ce i5 biti bottleneck za ovu graficku? :S

Ta graficka ce biti bottleneck za i5 :)

Sent from mTalk

Nazad
Vrh Dno