Šta je novo?

Pomoc oko kombinacije Gail i Transcend ddr2

Elizevin

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2008
Poena
304
Imam u kompu Transcend od 2GB na 800MHz, danas sam uzela Gail black dragon 2X2GB na 1066MHz (ploca P5K Pro podrzava 1066MHz) sa namerom da probam da ih kombinujem, pa ako nece, da ubacim samo Gail. Nece da radi zajedno, tj nece cak ni da podigne Windows, ok, to sam i pretpostavljala. Ali ni samo Gail nece da radi. U Biosu sam rucno podesila brzinu na 1066MHz, ali nisam cackala nista oko onog 1T, 2T...jer ne znam sta je.

Ima li neko ideju kako da prorade?

U radnji su mi rekli da moze da bude problema oko voltaze i da to moze da se sredi, ali ja iskreno nemam ideju kako to da uradim. Gail radi na 2.2V-2.4V.

Evo sta u Biosu kaze za voltazu:

DRAM Voltage Min 1.80V Max 3.08V Interval 0.02V Standard 1.80V
Mozda da probam da rucno sa 1.80V dodjem do 2.2V i unesem frekvenciju 1066MHz rucno? Probala bih odmah, ali ne bih da spalim novi ram ako gresim. Treba li na kraju da petljam sa command rate podesavanjima?

Koje su ti latencije?

Um... sta je latencija? Na it svetu kaze za ovaj model cas latency: 5

Koju si stavila latenciju rucno? probaj 5-5-5-15

Gde? Sve sto imam u biosu o ramu je ovo: DRAM frequency, DRAM Command Rate, DRAM Timing Control, DRAM Static read control, DRAM Voltage

Kad udjes u bios pritisni ctrl+F1 da tu otvori dodatne opcije za memoriju... slikaj taj bios pa postavi slike ovde, vise se i ne secam kako izgleda...

Sa ili bez ctrl+F1 imam samo ovo

P1010001.jpg

DRAM Timing Control [Manual] pa kucaj 5-5-5-15

DRAM Command Rate [2T]

Napon ostavi na [Auto] pa probaj.

hmm, a kad stavis taj Transcend je dize windows?

samo kad je sam, to mi je stara memorija, radi vec dve godine

Probaj ovo:
1) clear CMOS
2) Ubaci samo jedan modul Geil memorije u prvi slot da vidimo dali ce hteti da radi (!NE diraj nista u BIOS-u!)

-ploca ima problema da prepozna memoriju narocito kad se ubace razliciti tipovi.

pa javi!

@kexkex
Tako je

I ja sam imao Kingston HyperX @1066Mhz jedan modul od 2Gb, i kupio novi Kingston @800Mhz jedan modul od 1Gb. Nije hteo odmah da baci sliku na ekran, već sam morao da resetujem CMOS. Nakon toga je proradilo sve OK

Ok, vratila sam bios na factory settings (nadam se da ste na to mislili onim clear cmos), ubacila samo jedan modul gail meorije, I I DALJE NECE DA RADI :(

Izgleda da kombinovanje modula razlicitih proizvodjaca ostaje cisto akademsko pitanje kad nece da radi ni jedan modul drugog :(

Nije to uvek najbolje rešenje - resetovanje CMOS-a se radi na dva načina - lakši način je da lagano izvadiš bateriju sa ploče i držiš je tako van ploče 15-tak sekundi, a druga varijanta je da ispratiš uputstvo za tvoju ploču za resetovanje CMOS-a (treba da prebaciš džamper sa pozicije 1-2 na poziciju 2-3, isto tako da držiš 15-ak sekundi, i onda vratiš na poziciju 1-2).

VAŽNA NAPOMENA: bilo koju od ove dve operacije da radiš, obavezno izvuci kabl od napajanja pre nego što kreneš da radiš bilo šta.

Ok, vratila sam bios na factory settings (nadam se da ste na to mislili onim clear cmos), ubacila samo jedan modul gail meorije, I I DALJE NECE DA RADI :(

Izgleda da kombinovanje modula razlicitih proizvodjaca ostaje cisto akademsko pitanje kad nece da radi ni jedan modul drugog :(

Stavi manuelno na 800Mhz (DRAM Frequency), stavi napon na 2.0v i latencije za pocetak 5-5-5-15, 2t i onda sacuvaj podesavanja, na tome mora raditi.
Spread Spectrum disabled...

Poslednja izmena:
Ok, resetovala sam cmos preko jumpera, i dalje ne radi

Samo gail ubaci, nemoj da kombinujes.

Ne radi :(
Probala sam i sve druge kombinacije: frekvencija 800 i 1066MHz, voltaza od 2 do 2.3V, 1T, 2T, auto, sve zivo... ne radi nista :(

Samo sa gail-om ili u kombinaciji?

I jedne i druge stavi. DRAM Voltage je napon..

Uradi clear CMOS.
Poredjaj sva cetiri modula, stavi podesavanja za memoriju na manual, cl5 latencije, 2t, 2.0v napon, 800MHz manuelno, ili probaj prvo sa 667MHz.
Morace da radi ako pojedinacno rade same..

Poslednja izmena:
Stvar je u tome sto gail ne radi pojedinacno. Radi samo jedan modul Transcend - moj stari ram koji mi sluzi vec dve godine. Gail pojedinacno ili u kombinaciji ne radi nikako - ni na fabrickom podesavanju, ni na ovim podesavanjima, niti na drugim kombinacijama. Doduse, nisam probala sa 667MHz, to cu sad da probam.

Da li je mozda moguce da su gail moduli defektni? Maticna ih prepoznaje i same i u kombinaciji sa transcendom, ali operativni sistem se ne ucitava, tj cak ni ne pocnu da rade.

Probala samo par gail modula na 667MHz, 800MHz i 1066MHz, 2T, 2.0-2.3V, nista ne radi

Ostaje pitanje, da li je ta memorija uopste ispravna?

Potpuno je nova, izvadjena iz kutije. Videcu da je neko testira na drugom kompu u ponedeljak

Dve mogucnosti: ili je memorija neispravna ili jednostavno nece da radi na toj ploci usled nekompatibilnosti.
Posto je nova lako je mozes zameniti.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu,zanima me da li mogu zajedno da rade kingston 2x1 gb ddr2 kvrd2n5 na 667mhz i transcend jm800qlu 2x1 gb na 800mhz?Sutra mi drug donosi pa reko da pitam jel probao neko ovu kombinaciju?

Vrh Dno