Šta je novo?

Pomoc oko izbora !!!

RemblCrein

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2003
Poena
609
Hardware mi je slabija strana pa vas molim za pomoc.
Planiram da kupim nov kompjuter ali ne znam koju plocu i procesor da uzmem.
Ne treba mi nista prejako, ne treba mi integrisano a ne treba mi ni nista slabo. Jedna osrednja masina do 500 evra.
1) Da li da uzmem plocu za Intel celeron 4/ Pentium 4 ili plocu za AMD Duron/Athlon XP ??? I zasto???
2) Jasno mi je da za svaku plocu ide drugi procesor, ja bi hteo nesto na 2Ghz, ali kod AMD-a mi nije jasno sta mu u nastavku znaci "+ socket A "??? A sta kod Intela u nastavku znaci "socket 478" ???
3) Memorija rama. Ima 2 vrste jedna je obicna DDR 333 a druga je neka Kingstone DDR 333. Sta mu je to Kingstone ???
4) Kod grafickih karti imam 3 vrste GeForca4 MX440 64DDR tv out, od Microstara, Asusa i GeForce. Koji je bolji i zasto???
5) Koje kuciste??? Miditower ATX 300w, 350 ili 400w P4 ???
Uf ... ako mi pomognete u izboru SVAKA VAM CAST !!!

U potpisu zbunjeni... :rolleyes:

1) Uzmi neku nForce2 plocu (Abit ili Asus) za AMD procesore. AMD procesori nude veću brzinu za uloženi novac.
2) Socket je podnozje na koje se stavlja procesor i nalazi se na maticnoj ploci. AMD i Intel procesori imaju razlicit broj pinova (iglica) koji su drugacije rasporedjeni tako da nikako ne mozes staviti AMD procesor u Intel plocu i obratno. Trenutno svi Intel mainstream procesori dolaze u socket 478 varijanti i svaki AMD staje u socket A (sa izuzetkom novog Athlona 64), tako da ne moras da lupas glavu oko toga. AMD koji radi na 2GHz nosi oznaku AthlonXP 2400+.
3) Kingston je proizvodjac memorije i njihova oznaka obicno ukazuje na kvalitet. Za nForce2 plocu koristi DDR400 memoriju.
4) Uzmi brand karticu (Asus ili Microstar). Ako se budes igrao uzmi bar neki Radeon 9200.
5) Ako ne planiras neke vece nadogradnje posle, 300W ce biti sasvim dovoljno. Ako imas para uzmi napajanje vece snage.

RemblCrein je napisao(la):
1) Da li da uzmem plocu za Intel celeron 4/ Pentium 4 ili plocu za AMD Duron/Athlon XP ??? I zasto???
obzirom da neces raditi nista zahtevno, niti ti je potrebna stabilnost jednog 845, 865 ili 875 chiseta, ja ti preporucujem neku plocu za AMD. ne znam sta je od novijih izaslo u poslednje vreme, najbolje da ti neko drugi kaze...

2) Jasno mi je da za svaku plocu ide drugi procesor, ja bi hteo nesto na 2Ghz, ali kod AMD-a mi nije jasno sta mu u nastavku znaci "+ socket A "??? A sta kod Intela u nastavku znaci "socket 478" ???
socket 478 oznacava vrstu podnozja gde se stavlja procesor. Kod intelovog P4 modela on ima 478 pinova. AMD je svoj model nazvao Socket A, ja pojma nemam zasto.

3) Memorija rama. Ima 2 vrste jedna je obicna DDR 333 a druga je neka Kingstone DDR 333. Sta mu je to Kingstone ???
No Name memorije su kao slabije, a Kingston je firma koja pravi memorije. "Kao" nesto bolja... Ako trazis memoriju, Nadji TwinMos ako mozes, ili uzmi neki no name ddr400, jeftini a rade na 200

4) Kod grafickih karti imam 3 vrste GeForca4 MX440 64DDR tv out, od Microstara, Asusa i GeForce. Koji je bolji i zasto???
savetujem ti da dodas nekih 50e i kupis iole bolju kartu, nekog Ti4200

kuciste odes, pogledas i uzmes koje ti se svidja... problem je napajanje...koje napajanje ide uz to kuciste? uglavnom ce ti 300w odraditi posao, ali je rec o kvalitetu... nije isto uzeti neko no name koje ima 200g i recimo chiefteca od 3kg... pa razmisli. sumnjam da ce ti neko ubaciti chiefteca u to kuciste koje gledas, ali mozes sam da potrazis negde odvojeno... ili se raspitaj malo koje je solidno napajanje od ovih novih

Ne treba mi nista prejako, ne treba mi integrisano a ne treba mi ni nista slabo. Jedna osrednja masina do 500 evra.
Kad već operišeš sa 500€, onda bolje AMD. Dodatan razlog da ne uzmeš P4 je što i sam kažeš da ti ne treba ništa prejako. :whip

PyC je napisao(la):
3) Kingston je proizvodjac memorije i njihova oznaka obicno ukazuje na kvalitet.
Njihova oznaka ukazuje na kvalitet ako je porediš sa krševima koje iz nekog čudnog razloga kod nas svako prodaje.

I da hoces da kupis "punokrvni" P4 ,tesko da se uklopis u 500€ :mrgreen:

Jedno je sigurno ako želiš da se igraš uzmi neku grafičku sa FX čipsetom. To je jedan od najnovijih čipsetova i služi pretežno za igre.
Savet: GeForce FX5200 ili jače.

voka_gsw je napisao(la):
...

Kad već operišeš sa 500€, onda bolje AMD. Dodatan razlog da ne uzmeš P4 je što i sam kažeš da ti ne treba ništa prejako. :whip

Prejako ???? :D

Od kada je P4 prejak u odnosu na XP ?

Dr. Baltazar je napisao(la):
Jedno je sigurno ako želiš da se igraš uzmi neku grafičku sa FX čipsetom. To je jedan od najnovijih čipsetova i služi pretežno za igre.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ahahahahahahaha

Ne znam da li su se zvezde nakerile, ali u poslednje vreme nailazim na duhovitosti prve klase (sto namerne, sto nenamerne).

P.S. Za newbie chlanove, pogledajte postove u sobi graficke karte, vezane za FX, tj. za NV kompaniju. A i ovo sa chipsetom je super. :mrgreen:

Baltazar, NHF cheers

stvarno dobra fora :mrgreen: :beat:

poz

Poslusaj ovo "ili jace"

Sto se ostalog tice Epox RDA3+, XP 1700+ (ili Barton), 2 stika memorije Kingston VR333 po 256, G force TI4200 (ili Radeon 9000 pro), a ostalo uklopi do 500 evra type;

Moja preporuka bi bila:

1 - Ploca: definitivno za AMD, jer kao sto neko rece AMD procesori nude veću brzinu za uloženi novac. Moj izbor bi pao na EPOX 8RDA3G ili EPOX 8RDA+. Ploce su odlicne (u oba slucaja je u pitanju nForce2 chipset), a imaju i priblizno iste cene (~90e). EPOX 8RDA3+ je isto tako odlicna ploca, ali ako ti nije neophodan Raid i Sata nema potrebe da dajes dodatnih ~20e kolika je razlika u odnosu na prva dva Epox modela koja sam naveo.
2 - S obzirom da hoces procesor od oko 2GHz, onda bi izbor pao na AMD Athlon XP 2400+ (~75e), mada ja bih pre uzeo nesto sporiji model (npr. XP 1800+ ili XP 2000+) i pokusao da overklokovanjem izvucem sto vise, a pri tome bi i ustedeo 15-25e.
3 - Nisi rekao koliko memorije ti treba. Najbolje je da uzmes 2 x 256MB ddr400 neke "obicne" (dakle ne mora da bude marke Kingston :)). Ako ne, onda ce da posluzi i ddr333 naravno.
4 - Pomenuti GeForce4 MX440 64DDR tv out nije bas poslednja rec tehnike :), ali ako samo to imas u izboru onda uzmi bilo koji od ta dva (Asus ili Microstar). Ipak je bolja solucija Gforce TI4200, koja je i nesto skuplja
5 - Sto se tice kucista mislim da je Miroslav sve rekao sto treba tako da nemam sta da dodam :)
Pozdrav i srecno sa kupovinom

Ok, hvala vam puno sada su mi neke stvari jasnije ali ostao je jos nesto.
Sta u nastavku maticnih ploca znaci VGA i AGP, SB ???
Da li svaka ploca ima integrisanu zvucnu kartu ???
Svaki procesor ima ugradjen kuler ili i to treba da racunam kao poseban hardver u smislu cene ???
Mislim da je ovo kraj sa mojim pitanjima. Posle ovog sve ce mi biti jasno.

Ako se nesto nalazi u nastavku naziva ploce (pretpostavljam da mislis na cenovnike) to znaci da je to neka od specifikacija ploce ili neka integrisana opcija, pa tako:

-VGA (Video Graphics Adapter) znaci da ploca ima integrisanu graficku karticu

-AGP (Accelerated Graphics Port) znaci da ploca ima AGP "uticnicu" u koju se moze staviti AGP graficka kartica (kako su zadnjih godina sve graficke kartice iskljucivo AGP na 99% ploca ima AGP port, osim na nekim jeftinijim plocama sa integrisanom grafickom)

-SB (Sound Blaster) znaci da ploca ima integrisanu zvucnu karticu sto je slucaj sa vecinom (90%) danasnjih ploca (osim SB mozes naici i na CMI, AC'97, ALC, Realtek... sto su sve varijante integrisanih zvucnih kartica) - obrati paznju da ces ako ploca nema integrisanu zvucnu morati posebno da je kupis, mada mnogi i pored toga uzimaju SB Live!

-U zadnje vreme mnoge ploce imaju i integrisanu mreznu karticu (obicno se navodi kao LAN), neke modem (56k), a ima to jos gomila dzidza-bidza (USB 1.1, USB 2.0, IEEE1394 iliti FireWire...)

-Kuleri dolaze uz procesore samo u Box pakovanju - u suprotnom se mora posebno kupiti

Bato moj, pazi 'vamo - tebi ne treba ništa specijalno od kompjutera, sudeći po tvom znanju (naq bazi postavljenih pitnaja) i pismenosti.
Zato pored ovoga što ti ljudi ovde napisaše, obrati pažnju na sledeće:
1. Uzmi Chieftec kućište.
2. Uzmi DOBAR monitor.
3. Uzmi box AMD procesor (takt ti je nebitan), jer dobiješ 3 godine garancije
4. Uzmi MSI nforce2 ploču - dobiješ 2 ili 3 godine garancije.
5. Pročitaj malo članke koji se nalaze na ovom sajtu (ne forumu, nego sajtu) o pojedinim komponentama, pa onda meri šta ti je po ukusu.
6. Vodi računa da ćeš nakon godinu dana korišćenja tu (danas novu) konfiguraciju moći da prodaš za 50% para koje si dao za nju, pa smisli koliko ti se gubi para.

I još da dodam - kakvo crno overklokovanje, čovek ne barata ni osnovnim pojmovima. Njemu je bitna pouzdanost i garancija na računar, a razliku izmedju pločeA ili pločeB neće moći da uoči dok ne postane malo napredniji korisnik. Isto se odnosi i na 100-200MHz razlike u taktu procesora, kao i na žešća i manje žešća setovanja memorije. Obzirom na sve okolnosti, deluje mi da on neće koristi dobar deo mogućnosti ni tako koncipiranog računara, a kamoli sad da mu treba SATA, RAID, Firewire, ili brža ploča, bolja za OC, itd.

brzi je napisao(la):
1. Uzmi Chieftec kućište.
2. Uzmi DOBAR monitor.
3. Uzmi box AMD procesor (takt ti je nebitan), jer dobiješ 3 godine garancije
4. Uzmi MSI nforce2 ploču - dobiješ 2 ili 3 godine garancije.

1. Sta ce mu Chief, sva kucista su posle DTK samo stvar estetike.
2. Slazem se cheers
3. Ovo je mnogo glupo ako ce da plati vise, a platice, ne znam ni jedan AMD koji je riknuo, a da nije spaljen ili ostecen, a za oba ta postupka ne vazi ni 15god garancija.
4. Ja sam pre za Epox-a, nije velika razlika u ceni. Isto ima garanciju 2 godine, mada opet totalno nebitno.

Misko je napisao(la):
...

1. Sta ce mu Chief, sva kucista su posle DTK samo stvar estetike.
2. Slazem se cheers
3. Ovo je mnogo glupo ako ce da plati vise, a platice, ne znam ni jedan AMD koji je riknuo, a da nije spaljen ili ostecen, a za oba ta postupka ne vazi ni 15god garancija.
4. Ja sam pre za Epox-a, nije velika razlika u ceni. Isto ima garanciju 2 godine, mada opet totalno nebitno.

1. Ako danas kupi chiefa, manje ce izgubit na njemu nego ako kupi dtk, a sutra će ga lakše prodati. Pogledaj koliko opstaju polovna chief kućišta/limarije/napajanja ovde na bench oglasima.
2. I ja.
3. Lakše je tako jer je neiskusan, čisto da se ne prepusti "poštenim" trgovcima koji jajare za 2-3 eura na hladnjaku.
4. Nije razlika velika, al 10-15 eur tu i tamo će mu zgodno doći za ono pod stavkom 2. MSI je sasvim korektna ploča, a ono što mu donose Abit i Epox, pa makar i za malo veće pare mu je totalno nebitno. Garancija je bitna kad sutra bude prodavao nekome komponente, o čemu god da se radilo.

brzi je napisao(la):
...

4. Nije razlika velika, al 10-15 eur tu i tamo će mu zgodno doći za ono pod stavkom 2. MSI je sasvim korektna ploča, a ono što mu donose Abit i Epox, pa makar i za malo veće pare mu je totalno nebitno. Garancija je bitna kad sutra bude prodavao nekome komponente, o čemu god da se radilo.

Pa recimo donose mu 10-15€ vise kad je bude prodavao polovnu :D (po uzoru na tvoj odgovor u vezi DTK-Chieftec)

Hardware mi je slabija strana pa vas molim za pomoc.
Planiram da kupim nov kompjuter ali ne znam koju plocu i procesor da uzmem.

U potpisu zbunjeni... :rolleyes:
Ej , Zrenjaninac ... ove nedelje idem u posetu cika studentu iz NS - a , pa ako si zainteresovan mozemo zajedno ... jer i ja sam iz ZR - a . Sto se tice nabavke i saveta nemoj puno da se brines - toliko .

Za sve sto te zanima u vezi sa tim :

[email protected]
064/12-444-13

Pozdrav ,
Svetislav .

StevaMan je napisao(la):
...
... ove nedelje idem u posetu cika studentu iz NS...

Vidim ja da student postade glavni snabdevac Vojvodine :p ;)

Sta sve rade ti autonomasi :mrgreen:

P.S. ako covek vec bude isao kod studenta, slobodno moze (za razliku od odlaska kod drugih prodavaca) da se prepusti njegovom izboru, jer se nece zeznuti...

OptiPlex je napisao(la):
...

Vidim ja da student postade glavni snabdevac Vojvodine :p ;)

Sta sve rade ti autonomasi :mrgreen:

P.S. ako covek vec bude isao kod studenta, slobodno moze (za razliku od odlaska kod drugih prodavaca) da se prepusti njegovom izboru, jer se nece zeznuti...
Upravo to sam i hteo da kazem ... da ne pomisli covek da sam preprodavac i sl.

P.S. Kada ce ti vratiti nick ... :confused:

brzi je napisao(la):
...

1. Ako danas kupi chiefa, manje ce izgubit na njemu nego ako kupi dtk, a sutra će ga lakše prodati. Pogledaj koliko opstaju polovna chief kućišta/limarije/napajanja ovde na bench oglasima.
2. I ja.
3. Lakše je tako jer je neiskusan, čisto da se ne prepusti "poštenim" trgovcima koji jajare za 2-3 eura na hladnjaku.

1. Ja cuo pre nekih metar dana da je intel za zamenu ATX-a nekim slagacu mislim da je BTX tako nesto, tako da moze da se desi da za 2-3 godine taj Chief kosta kao danas najbolja AT kucista to jest 5€.
3. Za to smo mi tu da mu kazemo koji cooler da umze ;) , tj. npr. Raptor.
4. I na Epoxa ima 2 godine garancije.

Misko je napisao(la):
...

1. Ja cuo pre nekih metar dana da je intel za zamenu ATX-a nekim slagacu mislim da je BTX tako nesto, tako da moze da se desi da za 2-3 godine taj Chief kosta kao danas najbolja AT kucista to jest 5€.
U pravu si za BTX (totalni redizajn ATX koncepta - razlika je veca nego svojevremeno izmedju AT-a i ATX-a s tim da ce ATX napajanja biti kompatibilna), ali ce se prve ploce pojaviti tek krajem sledece godine, ako ne i kasnije...
...a za dve-tri godine...
Pa i Macase je bila munja od kucista do pre samo 2 godine, pa se danas kotiraju u rangu DTK, a ljudi su ih placali papreno kao i sam DTK (nista nije vecno). Ako bi covek isao logikom da treba da saceka neko novo tehnolosko cudo onda nikad nista ne bi kupio jer uvek ima jos nesto sto treba da izadje, zar ne?
Malo cemo se mi nacekati dok se ne pojavi BTX, PCI Express i ostala cuda, pa dok se ne prevazidju decje bolesti...

Ne rekoste coveku sta je ono "+" koje stoji iza oznaka AMDovih CPUa. Pa to ti je direktna prozivka za konkurentni Intel, kako npr. AMD XP 1700+ (od 1400MHz) radi kao (i bolje od) Intel Pentium 4 sa taktom od 1700MHz. Eto teme za dalju raspravu... :mrgreen:

Thoroughbred nije isto sto i Thunderbird

Zveki je napisao(la):
Ne rekoste coveku sta je ono "+" koje stoji iza oznaka AMDovih CPUa. Pa to ti je direktna prozivka za konkurentni Intel, kako npr. AMD XP 1700+ (od 1400MHz) radi kao (i bolje od) Intel Pentium 4 sa taktom od 1700MHz. Eto teme za dalju raspravu... :mrgreen:

Netacna, i siroko rasprostranjena zabluda (nema veze, welcome to the club).
Brojevi oznacavaju "performanse" koje bi imao stariji Tbird (kada bi radio) na onoliko MHz kolika je cifra iza + za AthlonXP.
Npr.: AthlonXP 2000+ (koji radi na 1667MHz po default-u) ima one performanse koje bi imao Tbird da radi na 2GHz

detalji na
http://www.arstechnica.com/archive/news/1017294870.html
http://the-inquirer.net/?article=5041

Neko reče da FX5200 nevalja. Onda kupi SVGA.

:boom: :boom:

Mora da postoji samonavodeca raketa, koja se navodi na IP adresu. :)

Vrh Dno