Šta je novo?

Pomoc oko izbora TFT

Mi8lkMan77

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2002
Poena
609
Dakle, treba mi pomoc oko izbora 15" TFT monitora. Trenutno gledam Philips 105E koji mi je vec dosadio!:cuss:

Gledao sam rezultate testova na Bench sajtu i zaljubio se u Relisys TL450.
Gde god pitam niko ga nema.:(
Druga opcija je Sony S51, slede LG1510s, pa neki Samsung mozda 151P.

Svaka pomoc ce biti dodbrodosla: koji je bolji, ima bolji odziv, kontrast,....
I naravno interesuje me gde moze da se nabavi i po kojoj ceni

p.s. Nemojte mi reci da uzmem CRT! :rocket:

p.s.s. Bitna je i boja, da bi mi se slagao uz stolariju treba mi monitor crne boje ili barem metalik sive.

:wave;

Mi8lkMan77 je napisao(la):
Dakle, treba mi pomoc oko izbora 15" TFT monitora. Trenutno gledam Philips 105E koji mi je vec dosadio!:cuss:

Gledao sam rezultate testova na Bench sajtu i zaljubio se u Relisys TL450.
Gde god pitam niko ga nema.:(
Druga opcija je Sony S51, slede LG1510s, pa neki Samsung mozda 151P.

Svaka pomoc ce biti dodbrodosla: koji je bolji, ima bolji odziv, kontrast,....
I naravno interesuje me gde moze da se nabavi i po kojoj ceni

p.s. Nemojte mi reci da uzmem CRT! :rocket:

p.s.s. Bitna je i boja, da bi mi se slagao uz stolariju treba mi monitor crne boje ili barem metalik sive.

Moj izbor bi bio Samsung 152T.

Ako hoces da prodjes jeftinije pogledaj Samsung 152S. Mene iteresuje taj model i dvoumim se izmedju LG L1510S i njega. Na Samsung-ovom sajtu (monitor.samsung.de) je npr. 151S stavljen u nizu klasu, a 152S je u "profis" klasi. Kuciste modela 152S je identicno kao i kuciste modela koji ti Misko preporucuje, pa ako ti se "slaze uz stolariju" ti razmisli o njemu ili - menjaj stolariju :p

Sto se Samsunga tice kao sto sam napomenuo razmisljao sam o njemu ali sam se razocarao posle citanja uporednog testa na benchmark sajtu.

Sto se Samsunga tice kao sto sam napomenuo razmisljao sam o njemu ali sam se razocarao posle citanja uporednog testa na benchmark sajtu.
priznajem da imam tendenciju da budem stroziji prema skupljim modelima (logicno, zar ne? :D), ali ne secam se da sam ga bas tol'ko nacrnio... ctp;

152S je po specifikacijama isti kao 151S :(

Izgleda da cu ipak uzeti LG L1510S...Samo me brine kakav je odziv. Neku Belineu sto sam gledao nije bila OK. Kada se pomera kursor po ekranu, cak i on menja boju zbog slabog odziva !? Kod Hansol H530 nije tako, koliko sam video, ali mi se Hansol ne svidja.

Ni meni se ne svida Belinea ali sam video u nekom cenovniku na pcberzi cenu od 260€ sto mi je izgledalo dosta primamljivo. Samo da nije greska u cenovniku!?!:boom:

Ni meni se ne svida Belinea ali sam video u nekom cenovniku na pcberzi cenu od 260€ sto mi je izgledalo dosta primamljivo. Samo da nije greska u cenovniku!?!:boom:

Bas sam sada i ja to video i otisao na sajt Belinea-e, da vidim da li je to ona koju sam ja video uzivo i izgleda da jeste. Dzabe i 260e kada nesto ne valja :(

Ja sam moj izbor suzio na dva modela.
1. Relisys TL450 - nasao sam ga po 390€, mada su mi preporucili da sacekam jedno dve nedelje jer ce cena jos da padne za nekih 50€!
2. Samsung 151BM - moze da se uzme na cekove.

Tako da za jedno dve nedelje kupujem ili jedno ili drugo.

P.S. Moj stari dobri Philips 105E bice na prodaju pa ako ima zainteresovanih, javite se

taman sacekaj sledeci broj digitala!, bice giga test... :rtfm:

LG 1510 ce ti se lepo slagati sa stolarijom.

Neki prodavci ih imaju po veoma povoljnoj ceni - krajem decembra placen 320€. Kada je covek dosao kuci i ukljucio ga, a ono crveni pixel po sred monitora. Svaki put kada ga upali, nervira se. (ima jos dva mrtva u uglu, ali onaj crveni...)
=> ako mozes isprobaj monitor pre kupovine!

Panos je napisao(la):
Da li ce biti Miro i Acer monitora?
pominjali su mi miro u redakciji, al' acer nisu. ako ih ima kod nas i dobljavljac je voljan da ih da na test bice, jel ce odprilike biti sve sto ima na trzistu. :D

Ja sam moj izbor suzio na dva modela.
1. Relisys TL450 - nasao sam ga po 390€, mada su mi preporucili da sacekam jedno dve nedelje jer ce cena jos da padne za nekih 50€!
2. Samsung 151BM - moze da se uzme na cekove.

P.S. Moj stari dobri Philips 105E bice na prodaju pa ako ima zainteresovanih, javite se

Ajde, ako nije problem, pusti mi na PM gde si nasao te TFT monitore i ako si jos neke uzimao u razmatranje pusti mi i njihove cene i gde ima da se kupe...

Zna li ko (Jovo) kakav je onaj Hansol H711 - ima jezivo dobru cenu *cca 500e* za 17-icu sa wise view-om!

Bahati [SiD] je napisao(la):
taman sacekaj sledeci broj digitala!, bice giga test... :rtfm:

Masala :)
Ali ako ce svakom monitoru da bude posveceno 10 redova nemoj ni da se cimate da radite "test". Ako je GIGA test treba pola casopisa da bude o tome!!!
Digital uradi giga test, a mi se posle zgledao i pitamo:"I jel moze to za iigrice???"....

Evo u PC presu izasao test BenQ monitora. Ja se obradovao, otisao kupio i kada sam proictao 99% sam ubedjen da gospodin koji je potpisao test monitore nije ni video!!! ili ih je video na sat-dva u firmi ....
Bukvalno su prekucane specifikacije sa NETa (sa zvanicnog sajta) i komentar se sastoji od 2 recenice koje se svode na "Slika i nije neka, ocekivali smo mnogo vise s obziorm na specifikaciju"
:(

PJ je napisao(la):
Masala :)
Ali ako ce svakom monitoru da bude posveceno 10 redova nemoj ni da se cimate da radite "test". Ako je GIGA test treba pola casopisa da bude o tome!!!
Digital uradi giga test, a mi se posle zgledao i pitamo:"I jel moze to za iigrice???"....
ako imas neki predlog kako da potrefim kriterijum svih citalaca i tacno navedem dal' svaki pojedinacni model "moze za igrice" voljan sam da pokusam. :D sta mislis, kol'ko mi redova treba da kazem "dobar ugao, los odziv i lepe boje"? to je odprilike sve sto mozes da kazes o tft-u, nema geometrija ovakva, transformator onakav pa u nedogled. to je jos jedna bitna stvar, kada imas 20+ modela na testu vrlo brzo potrosis sve kombinacije reci kojima opisujes, recimo, odziv. zato moram da pisem spartanski - kratko i jasno, da ne bi postalo dosadno. da se ja pitam za svaki model bi isle samo ocene uz 1-2 recenice komentara. to je najkrace, a ujedno i najjasnije moguce. ;)

Znam da taj posao nije lak, ali gospodin Milan Basic iz PC Press-a je napisao (ovog puta citiram):"Na kraju, recimo da u minuse mozemo da ubrojimo kvalitet slike - on zasluzuje prelaznu ocenu, ali nista vise od toga. Od savremenog proizvoda sa tehnickim karakteristikama kakve ima FP767 ocekivali smo vise"

Sta ne valja? Nijedna rec o respons time-u!!!
Ostatak texta se svodi na prekucanu specifikaciju.
Meni nista ne zaci sto njemu pise 16ms ako se na kraju ispostavi da mu po toliko iznose i rise i fall time tj. 32 u zbiru :(

Ma necu ja da vas ucim vas posao ;-)
Ajd', Jovo, odradite to ljudski, pa konacno nesto uzmem :) (171T je favorit, a u kombinaciji je i 191T, ali cena ga
:hump: ), a svejedno cu morati da sacekam jos malo (dokle vise :( ) dok ne bude kod nas da se kupi XASER 5000 (sa LCDom, a ne FANom napred)...

PJ je napisao(la):
Znam da taj posao nije lak, ali gospodin Milan Basic iz PC Press-a je napisao (ovog puta citiram):"Na kraju, recimo da u minuse mozemo da ubrojimo kvalitet slike - on zasluzuje prelaznu ocenu, ali nista vise od toga. Od savremenog proizvoda sa tehnickim karakteristikama kakve ima FP767 ocekivali smo vise"

Sta ne valja? Nijedna rec o respons time-u!!!
Ostatak texta se svodi na prekucanu specifikaciju.
Meni nista ne zaci sto njemu pise 16ms ako se na kraju ispostavi da mu po toliko iznose i rise i fall time tj. 32 u zbiru :(

Ma necu ja da vas ucim vas posao ;-)
Ajd', Jovo, odradite to ljudski, pa konacno nesto uzmem :) (171T je favorit, a u kombinaciji je i 191T, ali cena ga
:hump: ), a svejedno cu morati da sacekam jos malo (dokle vise :( ) dok ne bude kod nas da se kupi XASER 5000 (sa LCDom, a ne FANom napred)...
pa nije pc isto sto i digital!:D ja se zaista svim silama trudim da pretvorim u reci nesto sto pravilno moze da se razume samo ako se vidi. ako kazem odziv je dobar (meni se svidi), mozda ce neko da ga kupi i smori se sto nije 0 ms. ako kazem da moze da bude i bolji neko nece da ga kupi, jer nece da daje tol'ku lovu za nesto sto nije savrseno, makar samo kucao tekst na njemu. vrrrrrrlo pipav posao. :D

ps. sneak preview: 191T ima zescih problema sa A/D konvertorom, a nije nesto i za igre (odziv se mnogo primecuje na vecim monitorima). uglavnom isto kao i prosli put, mada ne mogu da tvrdim da nije u pitanju isti primerak. :D

ps. sneak preview: 191T ima zescih problema sa A/D konvertorom, a nije nesto i za igre (odziv se mnogo primecuje na vecim monitorima). uglavnom isto kao i prosli put, mada ne mogu da tvrdim da nije u pitanju isti primerak. :D

Problemi sa A/D konverotorom?

ZmajNS mi rece da je igrao UT2003 (poslednji unreal, pa kako se vec zove :)) na 191T i da je sljakalo super.
Necu ja da se igram mnogo (mozda neka voznja jednom u 3 meseca), ali imam utisak da je to dobar test za vreme odziva...

Kako god, sacekacu test, pa cu da vidim :)

Meni nista ne zaci sto njemu pise 16ms ako se na kraju ispostavi da mu po toliko iznose i rise i fall time tj. 32 u zbiru
Onda se ne bi hvalili da je jedan od najbrzih na trzistu... Pise eksplicitno da je zbirno vreme (Tr+Tf) npr. na sajtu:

http://www.benq-eu.com/Products/LCD/index.cfm?product=182

Sto se tice nezavisnih testova, nasao sam samo u nemackom casopisu CHIP:

http://www.chip.de/produkte_tests/produkte_tests_9661788.html

Koliko razumem nemacki, oni su izmerili 14ms (10ms + 4ms) i dosta pohvalno ga ocenili.

ZorMi je napisao(la):
Onda se ne bi hvalili da je jedan od najbrzih na trzistu... Pise eksplicitno da je zbirno vreme (Tr+Tf) npr. na sajtu:

Ja sam ranije preko BenQ.com isao ovde, ovde (pogledaj sta pise u liniji sa respons time - NISTA!!!) kao i na nemackom sajtu BenQa, ali sada vidim da je tamo promenjeno nekoliko stvari (ali eto na UK nije).
Kada ubacis Babel fish u uvo :mig: i pogledas onaj svapski text videces da ima situacija kada naglo skoci respons time, ali nisam bas ukapirao kada, jer me zeza ova ribica :)
ISkreno receno, najvise bi mi odgovaralo da je BenQ ono pravo: dodjem kod vas kupim kupim i gotovo, a ne da me ovi iz Erca (171/191T) vozaju, a i razlika u ceni nije zanemarljiva :)

Bahati, hoce li BenQ 767 biti na testu?

PJ je napisao(la):
ISkreno receno, najvise bi mi odgovaralo da je BenQ ono pravo: dodjem kod vas kupim kupim i gotovo, a ne da me ovi iz Erca (171/191T) vozaju, a i razlika u ceni nije zanemarljiva :)
sad procitah pazljivije, kako mislis kod nas?

ps. benq... smor... :(

sad procitah pazljivije, kako mislis kod nas?

ps. benq... smor... :(

Kvotavana je ZorMijeva poruka, pa se odnosi na njegovu firmu, jer ako se ne varam oni su uvoznici BenQa, pa ste verovatno od njih i dobili na test...

Kada izlazi novi digital sa tim testovima?

Posto sam ja pokrenuo ovu diskusiju, mislim da je red da se zahvalim svima koji su hteli da mi pomognu savetima i informacijama.
"Prijavljujem" da sam uzeo Samsung 152s.
Dizajn monitora je za cistu 10-ku.
Nema mrtvih pixela. Pustio sam F1 2002 i Nascar Racing 2002 cisto da vidim kako se ponasa i mogu reci da sam odusevljen.

Vrh Dno