Šta je novo?

Pomoc oko izbora skenera...

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, da li uzeti Hewlett Packard ScanJet 2300c ili 3500c?
Razlika u ceni nije velika, varira od 10-30E...

Posto ce skener biti koriscen u kucnoj varijanti, znaci uglavnom slike, dokumenta i tako to, da li uzeti 3500c, zbog vece rezolucije ili manji, jeftiniji? Da li je i ovde pravilo "koliko para, toliko muzike"?

Ja na poslu imam 3400c koji radi odlicno, pretpostavljam da je 3500c neki naslednik...

Ja sam pre neki dan kupio HP3500c. Sasvim solidno skenira, nije bucan, i relativno je brz. U odnosu na HP2300c je veci, robusniji, i brzi. Koliko sam shvatio on je USB2 sto meni ne znaci puno jer to moja ploca ne podrzava. U odnosu na prastari HP4P koji imam na poslu ovo je nemerljivo bolje. Danas cu kod kolege instalirati i HP2300c pa cu napisati utiske i o njemu kao i razlike u odnosu na HP3500c. Ono sto mi se ne svidja ni kod jednog ni kod drugog su eterni strujni trafoi koji se prilicno greju, i rade uvek.

Juce bio i instalirao. Utisci... pa skoro su isti. 2300c je dosta bucniji i malo je sporiji. Software je potpuno isti, scan takodje. Ne vidim neku specijalnu razliku "na oko" za koristenje u kucnim uslovima. U sustini scaneri su vrlo slicni, i razlika medju njima je vrlo mala, kao i razlika u ceni. Mada da ja kupujem opet scaner odlucio bih se za 3500c, jer je 2300 ipak ulazni model.

Ok, hvala ti na ovome, odlucio sam se za 3500c

a recimo canon lide 30 ili 50 (mada je ovaj mnogo skuplji)

Da li znas koje su cene i otprilike razliku izmedju njih i ovih HP-ovih? Napominjem da je skener predvidjen za klasicnu kucnu upotrebu (slike, tekstovi...)

Imam 2300C i skroz sam zadovoljan brzinom a nije mi nesto ni bucan preterano pa da mogu da se zalim.

Canon je malo skuplji od HP
Meni se Canon vise svidja poredio sam ga sa HP i malo su mi lepse fotke a bogami i software za OCR mnogo bolje radi nego onaj koji se dobija uz HP
Sto se tice brzine tu su negde a ako imas USB2.0 onda je vreme skeniranja jos krace ... u svakom slucaju dosta brzo
Jedino sto bih zameri Canonu jeste to sto ima malo cudan zvuk dok radi preview i kad vraca glavu na pocetnu poziciju

a evo jedna slika direktno sa mog CanonLide 30

ako neko skine sliku vole bih da cujem njihov komentar .. hvala

Za kucnu upotrebu, nisam jos video skener u zadnjih par godina koji ne moze korektno da odradi posao. Kad kazem kucnu upotrebu, tu mislim i npr. skeniranje vecih rendgenskih snimaka i pripremanje slikica za npr. magisterijum ili doktorat (ne racunam reprodukovanje umetnickih sika, graficki dizajn i sl.). U svakom slucaju scan najvise zavisi od kvaliteta onog sto se skenira (mislim, fotka najvise zavisi od toga kako ste slikali, u okviru slicnih klasa uredjaja, i tehnologija izrade).

Pa mi se iz tog (ne prevelikog) iskustva namece zakljucak da kod skenera mozda najvise kosta njegova brzina, a za koju mi se cini da najpre zavisi od velicine internog buffera (memorije) koji skener ima na sebi. Cini mi se i da taj podatak proizvodjaci retko naglasavaju, a po meni je bitan skoro isto koliko i npr. max rezolucija. Pa ako imate podatke za aktuelne skenere i njihove buffer-e (koliko su veliki) bilo bi super da prijavite.

DS9, zaintrigirao si me kad si pomenuo skeniranje rentgenskih snimaka. Ja upravo trazim skener koji bi korektno mogao da odradi rentgenske snimke... treba mi za profesionalnu upotrebu.
Imas li neki model za predlog?

Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno