Šta je novo?

Pomoc oko izbora prvog DSLR aparata

Srki91

Cenjen
Učlanjen(a)
13.02.2013
Poena
152
Pozdrav svima, vec par meseci citam po forumima o DSLR aparatima i objektivima.
Do sada sam imao klasicne kompakte koji prave ok slike i konacno sam se odlucio na prelazak u DSLR vode. Imao sam prilike da pogledam i drzim DSLR aparate samo u radnjama.

Trudim se da putujem sto je vise moguce i hocu da imam fantasticne slike za uspomenu.Aparat mi treba i za poneki rostilj, izlet, rodjendan i tako. Takodje da napomenem da telo aparata koji kupim necu menjati minimum 7-10 godina. Zeleo bih da uzmem dobru i pouzdanu stvar, i da ako bude potrebe kasnije kupim neki dodatni objektiv. Od ljudi koji su dugo u ozbiljnoj fotografiji sam cuo da su objektivi mnogo vazniji od samog tela i da traju duze ako se cuvaju. BUDZET= 600e (+-100). Znaci aparat mi treba za :

1) Kvalitetne, kristalne slike kako po danu tako i po slaboj svetlosti-uvece
2) Dobar video, ne mislim da snimam sve sto vidim ali neke atrakcije i desavanja da.

Imam dilemu izmedju:

1) Nikon D5100 + 18-105 DX VR
2) Canon 650D + 18-55 IS

Ova 2 su u slucaju da kupujem novi aparat. Da li je bolje ici na ocuvani polovni ali jaci i bolji aparat od predhodna 2, koji bih uzeo od pouzdanog coveka sa foruma ili sa ebay-a(narucivao bih na adresu u EU kod prijatelja kako bih izbegao carinu + pdv kod nas).

Ako neko ima bolji predlog voleo bih da ga cujem.

Hvala u napred.

Poslednja izmena:
Ja mislim da ti imas malo iskrivljenu sliku sta to znachi dobra slika, kristalna slika, video na DSLRu i slicno. Kada prvi put budes video fotografije sa DSLRa, reci ces "sta je ovo mutno i bledo", i to je prvo sto treba da prebrodis. Ako hocesh kristalno jasne slike na DSLRu, treba ti dobar objektiv, najbolje prajm, a za te pare neces moci da kupis nista bolje od najlosijeg zuma.

Sto se tice videa, treba da imas na umu da taj video nije "uzmem kameru i snimam". Ako hocesh da ti video bude dobar, moracesh da koristis full manuelne komande + manuelni fokus + nema nista od zuma. Pored toga, moracesh da naucis kako podesiti DSLR za snimanje videa, to nije kamera na kojoj stisnes REC i ona sve sama uradi. Nisu to neke komplikovane operacije, ali svejedno cesh morati da odvojish vremena, pogledas tutoriale i razumes zasto shutter toliko, zasto blendu ne mozes da menjas u toku snimanja, zasto iso ne moze preko 1250, itd. Znachi totalna suprotnost od plug and play snimanja kod obicnih kamera. I na kraju kada sve to naucis, videcesh koliko je komplikovano dobiti miran lepo eksponiran kadar i u fokusu ono sto si zamislio. Ako nisi spreman da odvojish vreme za to, odmah zaboravi na video.

I na kraju, uvek je bolje ici na polovan aparat, objektiv, dobicesh bolju stvar za iste pare, a ovaj nov ce vrlo brzo biti polovan, pa ti posle par meseci dodje na isto, a na kraju ti ostane bolja oprema:)

A sto se tice izbora izmedju ova dva, oni prave slicne fotke, ali 650D ima bolju ergonomiju i bolji video..

Poslednja izmena:
Naravno da nisam ocekivao da cu cim uzmem aparat praviti slike i baratati podesavanjima kao profesionalac, ali kontam da su slike sa obicnim podesavanjima kristalne u odnosu na neke sa dobrog kompakta. Trudicu se da sto pre ovladam aparatom koji kupim, i ne mislim su opcije na aparatu teske i komplikovane kao na spejs-satlu.

Canon 650D + 18-135 STM je za 320 eura skuplji od Nikon D5100 + 18-105 DX VR tako da za tu exkurziju nemam para.

Sto se tice polovnih aparata, skeptican sam da ga kupim pogotovo kod nas gde dosta ljudi muljaju i budze aparate pre nego sto ih prodaju. Jedino od nekog pouzdanog, a nov sam i na forumu i ne znam ljude. Tako da mi za opciju polovnog ostaje samo ebay.

Koji bi najbolji izbor polovnog aparata + objektiva upao u moj budzet?

Hvala na odgovoru i pozdrav.

Naravno da nisam ocekivao da cu cim uzmem aparat praviti slike i baratati podesavanjima kao profesionalac, ali kontam da su slike sa obicnim podesavanjima kristalne u odnosu na neke sa dobrog kompakta. Trudicu se da sto pre ovladam aparatom koji kupim, i ne mislim su opcije na aparatu teske i komplikovane kao na spejs-satlu.

Ne razumesh sta hocu da ti kazem. Da li si pogledao po netu kakve fotografije prave ti aparati sa tim objektivima ? Ili samo pretpostavljas da ce one biti "kristalne" zato sto je to DSLR ?

Canon 650D + 18-135 STM je za 320 eura skuplji od Nikon D5100 + 18-105 DX VR tako da za tu exkurziju nemam para.

Mora da postoji neki razlog sto je skuplji...

Sto se tice polovnih aparata, skeptican sam da ga kupim pogotovo kod nas gde dosta ljudi muljaju i budze aparate pre nego sto ih prodaju.

Ja ovo prvi put cujem..

Koji bi najbolji izbor polovnog aparata + objektiva upao u moj budzet?

Za te pare mozesh da uzmesh polovan 60D + 18-55 IS

Nazad
Vrh Dno