Šta je novo?

Pomoc oko izbora procesora

toxie87

Cenjen
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poena
154
Hteo bih u skorije vreme da se malo ponovim, pa se dvoumim oko kupovine procesora.
Racunar mi treba za rad, matlab, simulink, modelsim, programiranje,mozda bih i poterao mac os . Naravno i ponekad malo photoshopa, malo video materijala, animacije.
Elem, procesori o kojima sam razmisljao

Intel
i3 - 530
(i5 za sada to mi je malo skupo)

AMD
X4 Athlon II 630
X2 Athlon II 240
X2 Athlon II 245
X2 Athlon II 250

Za sada bih se zadovoljio i sa 2GB memorije. Naravno i preporuke za plocu i memoriju su dobrodosle.Odlucio sam se za ove procesore radi budzeta od oko 200EUR .
Kako sam gledao i3-ku u nekim stvarima presisati neki phenomII , ali sam i citao obrnute situacije, doduse za athlonII. Naravno vazno mi je da bude i stabilan i da jedno 2,3,4 godine budem miran.npr. samo da tutnem drugi cpu malo vise rama i to je to.

Mozda malcice vucem na i3 posto vidim da moze i da se clockuje a i nadam se da ce moci da potera MACos, posto sam pokusavao na burazerovom 4x00+ (dual core) da instaliram MAC i nije mi bas islo za rukom mada ta verzija je navodno mogla da ide i na AMD.
E sada kao sto rekoh svaka preporuka dobro dosla :)

Poslednja izmena:
Broj 1 ubedljivo,x4 630. Nista ne moze da zameni 4 jezgra, pogotovo sto treba da ti traje duze vreme. Ali ako naginjes i3 kako kazes, ti ga kupi :) ili trazis da te ubedimo da kupis i3 ? :)

Poslednja izmena:
Trazim savet za kupovinu. E sada ja sam u nekom ubedjenju od ranije da je intel stabilniji, tacniji, bile su i price da je intel za rad, amd za igrice itd. Ali posto se nisam toliko udubio u ovu tematiku, necu da filozofiram, zato ima ljudi koji znaju vise o tome. Tacnost i stabilnost mi je vazno.
To sam video da intel dosta cesto menja socket za procesore 775,1156, 1366, dok amd vec jedno duze vreme fura am2, am2+ nedavno cuo i za am3. Vidim da na forumu ima i ljudi koji koriste i jedno i drugo. Svako ima svoje za i protiv. Jos me interesuje da li ima neke bitne razlike izmedju X4 AthlonII i X4 PhenomII osim cene. Naravno interesuju me i osobine clockovanja, stabilnosti, potrosnje... Jos me interesuje da li neko ima iskustva sa pokretanjem MAC-a na amd procesoru?

Poslednja izmena:
uzmi athlon2 sa 4 jezgra i uzivaj...i neku am3 plocu sa solidne pare sa bar 2gb ddr3 memorije na 1333mhz...radi hakintosh i na amd-u samo treba naci verziju...ako ti je mac samo zelja da ga isprobas onda to mozes i sa linux-om...ok je mac ali ako planiras i igrice onda zaboravi i za njega i za linux...razlika izmedju athlona i phenoma je sto phenom ima 6mb L3 kes memoriju...bez obzira sto athlon to nema nema neke bitnije razlike tj u vecini stvari su i izjednaceni...ako bas zelis phenoma imas sa 3 jezgra 710 i 720be(otkljucan mnozioc za lakse klokovanje) ili vijaj najjeftiniji phenom sa 4 jezgra 925-icu za oko 110e...ako imas 200e na raspolaganju onda nije teska odluka npr
phenom2 925 4 jezgra 110e
maticna npr Biostar A770E3 oko 50e
memorija 2gb ddr3 na 1333mhz 40e
i ovaj comp je dosta bolji od i3

Poslednja izmena:
Ovo sto si naveo deluje mi relativno ok, racunar mi treba za rad a ne za igrice. Kao sto sam i pre rekao stabilnost mi je prioritet, intenzivna racunanja i simulacije. Ne bih da mi se desi da pustim neku simulaciju koja mi traje 2,3h i da mi na vise od polovine blokira racunar itd. Nadam se da me razumete. To stoji da koliko para toliko muzike. Jeste da sam naporan malo, ali zelim sto vise informacija. Naravno pored ovog foruma gledam i na drugim, ali se nadje nekoliko kontradiktrornih odgovora sto me buni. E da i nadam se da ce Corsair 520W napajanje biti dovoljno :D

Trazim savet za kupovinu. E sada ja sam u nekom ubedjenju od ranije da je intel stabilniji, tacniji, bile su i price da je intel za rad, amd za igrice itd. Ali posto se nisam toliko udubio u ovu tematiku, necu da filozofiram, zato ima ljudi koji znaju vise o tome. Tacnost i stabilnost mi je vazno.
To sam video da intel dosta cesto menja socket za procesore 775,1156, 1366, dok amd vec jedno duze vreme fura am2, am2+ nedavno cuo i za am3. Vidim da na forumu ima i ljudi koji koriste i jedno i drugo. Svako ima svoje za i protiv. Jos me interesuje da li ima neke bitne razlike izmedju X4 AthlonII i X4 PhenomII osim cene. Naravno interesuju me i osobine clockovanja, stabilnosti, potrosnje... Jos me interesuje da li neko ima iskustva sa pokretanjem MAC-a na amd procesoru?

Pitao sam te to sto jesam jer sam ti predlozio x4 630, pomenuo si da preferiras i3, pa si onda editovao post i opet napisao da bi i3. Pa sam onda i ja editovao svoj :)D) rekoh da te pitam da nisi dosao ovde samo da bi te ubedili u ono sta zelis da cujes, ovde nisu retki takvi slucajevi. Predlozio sam ti najbrze od tvog izbora

Biostar A770E3 ima slabu naponsku, ja to ne bih kupovao.
MSi 770-C45 ili Biostar TA785GE 128M su minimum, pogotovo za quad.

ima slabu naponsku ali za 925 ce biti dovoljna...evo ima vec dosta vremena kako sam sa tom maticnom otkljucao 425 i naklokovao ga na 3,5ghz i radi super i ne greje se ni malo...slazem se da je bolja c45 ali onda bi probio budzet od 200e...naravno ako moze da doda 10-tak evra onda najbolje da uzme ustvari 770 g45

Sto vise uporedjujem i gledam, sve vise kontam da ce mi X4 PhenomII 925 biti najbolje, i kao po ceni i po performansama. Ipak 4 jezgra su 4 jezgra. btw. nije mi problem ako cena prodje 10, 20e .Sto se ploce tice gledao sam
Gigabyte GA-MA770T-UD3 i jos poneke ploce koje sadrze oznaku 785.

Neka bude da je procesor gore navedeni, jos mi ostaje da odaberem neku finu plocicu i memoriju (DDR3) i da krenemo u lov, gde naci najpovoljnije :D

uzmi onda msi 770 g45 jer imas 2 pci-e slota pa mozes da stavis dve graficke npr ati da je glavna,a nvidia da ti radi fiziku...cena joj je oko 60e

Gde ima da se nadje g45 verzija ? Ja sam uspeo da nadjem c45, a ona ima samo jedan pcie 16x . Sta mislite o ovoj ploci Asus M4A785TD-V EVO ? Takodje ima 2 pcie 16x i jos pored ATI Radeon™ HD 4200 GPU . Jeste da nisam veliki ljubitelj integrisane grafike zbog deljenja RAM-a ali deluje mi kao fina ploca. Ili mozda Gigabyte GA-MA770T-UD3 mada ona ima samo jednu pcie 16x . Jeste da su obe ploce oko 7-8k din. ali sta je tu je. Nesto nemam bas preterano puno poverenja u MSI posto sam imao 2,3 slucaja sa NeoV2 da se cudno ponasaju. Ili BIOS nece da pamti ili voli da ugasi prednji usb tokom rada... Mada iskreno receno licno nisam imao MSI plocu.

taj drugi kod te asus ploce je pcie 4x ne 16x

Npr. ako bi kasnije isao na tu varijantu kao sto je matrixxsu rekao da ati bude glavna a nvidia da odradjuje fiziku, a da je na toj asus ploci, da li bi se nesto drasticno osetila razlika ili ne . Kakvi su tvoji utisci o toj asus ploci posto vidim da je imas, tako me interesuje i tvoje misljenje i o navedenom gigabyte u i msi :)

Sto se mene licno tice, fizika je potpuno nebitna stavka. Nikad ne bih investirao pare u tako nesto, jer bi recimo 8600gt bila preslaba za to. A i da uzmem recimo 8800gt...bolje bih performanse dobio da tih 60-tak eura ulozim u glavnu graficku, jer ce to raditi brze u svim igrama, a fizike ima samo u par igara, znaci dobijam samo u 3-4 igre, a kartica tu, zdere struju. Po meni to nije ozbiljna opcija
Sto se ploce tice, ne znam sta da ti kazem. Da je dobra-dobra je. Ali ja imam manji problem sa njom, pogledaj u delu- OC procesora, na ovom forumu. Najkrace receno, moram da smanjim radni takt memorije da bi mi neki veci oc uspeo,jer CR ostaje zakucan na 1, pogledaj ako te zanima. Jedini lek-black edition procesor, ili druga ploca, ili cekanje nove verzije biosa(moja odluka, jer sam zadovoljan). A i uskoro se prelazi na 955 b.e. c3 ;)

edit-ako ne juris jaci oc, uzmi slobodno msi, ustedis neke pare tu i bacis na gpu, ram ili nesto trece

edit2- 4200 na 785 tdv-evo ne uzima ram, ima svojih 128mb memorije, mada mozes da joj dodelis jos ako `oces :)

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi !
Evo stigao i taj dan da i ja sklopim masinu :) koristim priliku da se Vama prvo javim :D

Procesor : PhenomII X4 925
MB: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
Memorija : 2GB DDR3 1333MHz Corsair Value

Napajanje i kuciste sam imao:
Napajanje : Corsair HX520W Modularno
Kuciste: Gigabyte Aurora 3D

Za sada radi sasvim lepo. kuc kuc kuc, da kucnemo u drvo :)

Par puta mi se dizao neki alarm na ploci, doduse pretpostavljam da je za CPU posto sam mu stavio temperature alarm na 60C.
Interesuje me koja je njegova normalna i max. dozvoljena temperatura ? Sada je oko 45C .
Da napomenem da je u pitanju box cooler.
Hvala svima na korisnim savetima oko kupovine.

cestitam,neka te dobro i lepo sluzi...sto se temperature tice stvarno bi ti savetovao da uzmes bolji cooler jer taj box cooler nije nista posebno(sto i sam vidis) pogotovo ako resis malo i da klokujes taj cpu

Nazad
Vrh Dno