Šta je novo?

pomoc oko izbora procesora za rad u grafickim prog.

demian

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
301
ovih dana trebao bih da uzmem novu konfiguraciju i zanima me koji procesor da uzmem za bazu. potreban mi je za rad prvenstveno u 3dmax-u, zatim AutoCadu,Photoshopu...
koliko sam cuo trebao bih da uzmem Intel-a Pentium 4, na 3 ili 3,2 ghc, zato sto se inetlovi procesori najbolje pokazuju tokom renderinga u 3d studiju, ali i u radu u Auto Cad-u. medjutim moj diler mi preporucuje AMD-a 64-orku, na 2ghz. bilo bih jako zahvalan ako neko ima konkretno iskustvo sa navedenim komponetnama u radu u ovim programima i moze da mi pomogne. takodje bi pomogao i sajt koji ima podatke o ovim pitanjima.

i znam da nije adekvatan forum, ali ako neko ko ima iskustva sa gore navedenim ovo cita mogao bi kratko da me posevetuje i oko izbora karte, ATI 9600 pro.. ili G-force6600 za pomenute programe, koja je bolja?

hvala unapred

Intel Pentium 4 svakako, ima bolju optimizaciju za te namene, što se tiče grafičke, kupi kartu sa Nvidia čipom to jest GeForce na primer 6600 koji si naveo.

Za 3DSMax idi na Pentium 630, a sto se kartica tice na GF6600.

Poslednja izmena:
1. koje to optimizacije sada intel ima koje amd nema?
2. nedjo, ajde obrazlozi preporuku za CPU, nemoj da te mrzi ;)

@demian - uzmi sta ti jeftinije ako si pochetnik u tim programima, a ako ne, onda daj konkretnije pitanje, rad u 3dsmaxu je shiri pojam nego sto se chini na prvi pogled :)

nisam pocetnik, radim arhitektonske modele, i poseban akcenat bih bacio na atmosferu, obzirom da na ovoj masini koju sad imam to ne mogu da uradim kako treba. znaci potreban mi je brz render u sceni u kojoj postoji vise svetlosnih izvora, sa bacenim senkama, i reflektujucim materijalima. takodje radio bih rendere u velikoj rezoluciji za stampu na plakatima, eventualno i za animacje. akcenat je pre svega na brzini, jer ona produzava vreme koje je raspolozivo za modelovanje, mapiranje i postavljanje scene. takodje voleo bih i malo da zagazim u neki modelling za game-ing, i high poly modeling, ali otom potom, ovo sto sam naveo je prvenstvena namena.

@ji 4tze - imas li neka iskustva sa tim?

ostalima hvala za odgovore, poklapaju se sa informacijama koje dobijam ovih dana..

Poslednja izmena:
Za te stvari uzmi pentiuma, jel je u tome bolji od athlona
A graficka za te stvari bi ti bila matrox g550 jel ni nvidia ni ati u 2d prikazu slike nisu matroxu do koljena, al opet ako se mislis igrat onda ti matrox nece bit dovoljan jel nije dobar za 3d

Bolji od Athlona ? Kog - XP ili 64. Mozda u odredjenim programima, mada je to vrlo diskutabilno gde je bolji. Najbolje bi bilo da nabavi Dual Core Athlona, mada je to vrlo skupa investicija.
Ako imas realna poredjenja postavi ih na forum, umesto sto pricas napamet. Sam rad u editoru ako scena ima puno poligona moze da bude spor, pa je pozeljna dobra OGL kartica i brz CPU, a tu A64 uglavnom ume da bude brzi. Najvise vremena provedes kreirajuci scenu, a ne renderujuci je, a ukoliko je posao toliko zahtevan da render traje predugo, nece mu pomoci ni A64 ni P4, vec vise masina i to viseprocesorskih.
NVidija i Ati imaju sasvim ok 2D prikaz i odlicne 3D performanse, a za profi OGL je bolji izbor nV, da ne kazem Quadro, mada je i fireGL odlicna stvar, ali opet zavisi za sta.
Sto se Matrox-a tice, kvalitet 2D slike je zaista odlican, cak i na vrlo starim matrox karticama. U principu, kada se sve to poveze na kvalitetan TFT monitor sa DVI ulazom, prakticno i nema bitne razlike.

mislio sam na render koji najvise koristis.
ako su to vRay, MentalRay i scanline, onda intel, a ako je brazil onda amd. Prosto recheno :)
malo shire recheno, vidi sledece linkove:
http://www.tomshardware.com/cpu/20041221/cpu_charts-19.html << za scanline render (donja tabela za 3dsmax 6.0)
http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=12220 << za vRay render (moraces da se registrujes na forum, vredi svakako :D)

ja se bavim isto time, arhitekturom iskljuchivo (od 2000.), od leta 2003. da kazem, profesionalno (zivim od toga, jel :)) i imam AMD-a sve vreme, prosle godine sam probao intela na par dana kuci (preskott-a 2.8 valjda, klokovan na 3.5) i nisam presao na intel. Nekad je AMD davao vise za iste pare, danas sa ovim cenama, tu su negde, uglavnom, PR oznake kod amd-a daju opis nekog realnog odnosa izmedju procesora tako da je vise stvar lichnog afiniteta.

Moji kompovi su uvek bili overklokovani do krajnjih granica (uz stabilan rad, naravno) i mogu ti reci da mi je najisplativija konfiguracija do sada bila (i ostala) s754 a64 oc na 2.5GHz sto se samog rendera tiche :)
i da, 2 kompa su uvek brza od jednog u prakticnom radu, uz gigabitnu mrezu je to najbolji moguci upgrade (i npr. prikachish 2 na jedan TFT - mora da ima DVI i VGA input).
Kad se DualCore a64 malo bolje primi kod nas planiram jednu masinu da upgrejdujem novim procesorom, tj. ako oni najjeftiniji budu bili raspolozeni da rade na frekvencijama najskupljih ;)

sto se graficke tiche, samo nvidia. Recimo, 6600 (ne mora GT). Ako se slabo igras, onda je softmod u quadro pandan najbrze resenje, mada postavlja se pitanje stabilnosti kao i mogucnost modovanja (softverski, naravno, preko RivaTunera i drajvera) a ja se nisam nesto udubljivao u problematiku modovanja PCI-express kartica, poslednje sto je radilo jeste 6600GT modovan u Quadro pandan, sa maxtreeme drajverima za 3dsmax (oni drajveri koji se menjaju sa Change Graphics Mode ili switchom -h za shortcut programa, ili Customize/Preferences/Viewport/ChooseDriver iz samog programa).
Ati radi zadovoljavajuce samo u directX modu koji je malo ogranichen sto se tiche broja prikaza linija na ekranu (linije i wireframe) ali je zato neprikosnoven u shaded modu (bez edge-ova naravno). Ali Shaded mod bash i nije zahvalan prilikom modelovanja, jedino za finalizaciju scene, za texturisanje i besomuchno 'vrtenje' scene i nalazenje kamere. OpenGL s druge strane hoce da se 'ugushi' sa vecim brojem poligona i tu na scenu stupa Quadro softmod sa Maxtreeme drajverima (imas ih na nvidia sajtu, pod SoftwareDownload) koji odprilike objedinjuje najbolje od oba navedena moda, s tim sto hoce da srushi program ponekad sto i nije toliki problem, koliko god puta mi se desilo da mi pukne 3dsmax zbog koriscenja maxtreeme drajvera, uvek je autobackup sistem programa odradio posao kako treba, jedino sto je to malo frustrirajuce ako su vece scene u pitanju (20MB+).
Naravno, u svoj ovoj prichi oko grafike, CPU je i dalje usko grlo, i najbitnija stavka i sto brzi CPU znachi generalno gledano najmanje chekanja :)

Ji 4Tze je napisao(la):
1. koje to optimizacije sada intel ima koje amd nema?
2. nedjo, ajde obrazlozi preporuku za CPU, nemoj da te mrzi ;)

@demian - uzmi sta ti jeftinije ako si pochetnik u tim programima, a ako ne, onda daj konkretnije pitanje, rad u 3dsmaxu je shiri pojam nego sto se chini na prvi pogled :)
Bolje koristi SSE2 instrukcije (koje naravno ima AMD 64) i brže radi od AMD-a 64 sa njima.

Poslednja izmena:
ji 4tze hvala za iscrpan odgovor, a narocito za linkove.

Prilozi

• 19-13-30.png
    19-13-30.png
    20.9 KB · Pregleda: 129
  • 2.8-3.5.jpg
    2.8-3.5.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 82
bez starca nema udarca!
(2.4northwood i 3.2Presott u LSVu rade isto!!!)
ja bi uvek isao na northwooda, stvarno....

hmm, sad vidim rezultate, kako rade malo kompleksniji
renderinzi? (radiosity&GI) tu dosta igra i RAM
(u ovom testu koliko sam primetio, CPU je glavni,ram dosta manje)

Poslednja izmena:
ma razumem ; )
nego mrzi me vise ceprkam i cackam po netu sta je brze
a i nije neki potrosac, sto mi je isto bitno
pa za godinu-dve....
4 jezgra ;)
....

Poslednja izmena:
ma chovek oce nov komp, ne znam koliko je pametno da uzima nesto sto nema nikakvu buducnost, na to sam mislio. Nebitno da li je nov intel ili amd, sa nortvudom je ogranichen. Druga je stvar ako radi upgrade ono, kupi prosecno jak komp, pa posle (lupam) 2-3 godine kad je prevazidjen totalno, baci sve i kupi opet prosecno jak komp; ili to radi periodicno i uvek ima prosecno jak komp :)

Otprilike to je prava logika, ako je posao "normalan", mislim da za neki optimalan period (npr 6-10 meseci) "donese" 3-5000€.
Ko odvoji oko 200€za procesor i oko 200€ za graficku, necce da pogressi, sta god da uzme.
Ako cce da pravi "sitan ccar" za 10-20€, j**** posao.
Novije generacije BGA procesora cce raditi dobro bar godinu dana, pa i visse.
Hard mozze da posle nekog vremena postane usko grlo (pretpostavljam, za grafiku, u startu, bar 1GB ram-a, pa dodavanje memorije ne mora da bude "problem"), ali ako posao "ide", masala.

Poz.

Poslednja izmena:
Ako oce nov, onda AMD
(sam, rekao nesto novo ? ;)
Nove Intele ne bi uzeo ni za zivu glavu, Shit man
zadnji dobar intel je severna suma, posle toga nisu nizasta

Poslednja izmena:
Pa bass si lepo i argumentovano, navijacki, napisao savet. Rad sa grafikom nije racunanje super pi ili bench neke igrice, ili neki OC...
Pri tome, ako je posao ozbiljan, tj donosi pare, potpuno je sve jedno koji procesor, znacci zasta god da pare (doticnih par stotki), zavrsicce posao. Vise paznje obratiti na memoriju, brzi hard (naravno i pouzdan), na osnovnu ploccu (stabilna, kvalitetna) i na napajanje, eventualno sa UPS-om, komunikacija (LAN..)...
Da li cce biti Venice, Prescott, ili sta drugo, nema veze, da ne kazzem nema blagog pojma sa poslom. To na kraju krajeva mozze da "odluci" sama plocca (kada nadje dobru).
A da li je nesto shitina, to tesko sa tim nivoom pricce moze da se kazze. Uostalom kolicina korisnika (koji nisu totalni mishevi, pa da za MALE parice "dobiju strava"procesor), i broj prodatih Intela te jaako demantuju, ocigledno postoje i drugacije potrebe od filozofije "kupiti jeftino a dobro", naravno to dobro u nekim specificnim aplikacijama.
Posao je posao, nema navijanja", "gleda" se samo kako ga zavrsiti, naplatiti, a pri tome i udobno raditi.

pazi, kad nije cak ni navijacki
(da jeste kuci bi imao AMD, a ne intela)
Sustina price je bila:
-Ako oces Intela, uzmi Northwood, polovan naravno za s478
(i nema upgradea, tu si de si)
-Ako ti se ne svidja polovno/nema upgrejda onda ocigledno mora da uzme AMD, jer ovo sto nudi Prescott je (po meni) bezveze

Primeri:
-SPEC Bench za MAX 4.2
Nothwood 2.8 Ti4200@780XGL

Prescott 3.0 5700LE@1100FX

skoro ISTI rezultati!!!!!
nesto tu ne stima?!

-Radiosity racunanje (LSV)

Northwood 2.4
Prescott 3.0

IDENTICNO vreme!!!!

e pa sad, ko je ovde pametan?
a sto se tice ploce P4P800-X je zakon!!!
za 60-ak evrica stabilna ko stena
nema nista na sebi, al zato radi komali zmaj

Poslednja izmena:
napravio sam danas porudzbinu za intela p4 na 3.0, i jos svasta.. hvala na savetima..

Nazad
Vrh Dno