Šta je novo?

Pomoc oko izbora novog hard diska

iluvatar

Cenjen
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
151
Pozdrav.Ja sam na ovom forumu nov i jerbo sam skupio novce da pazarim novi hard a ne znam koji bi mi najvise odgovarao kontam da je najbolje da pitam ljude koji znaju bolje od mene.Odgovarali ste na ovakva pitanja bar sto puta ali eto i ja malko da vas smaram.Moje misljenje je da je moja konfa iako matora relativno kvalitetna.Samo mi jos hard ostao da zamenim.Imam neki stari WD sata od 160 gb vec 4 godine pa mu je vreme da se malo odmori hehe.Moje pitanje bi bilo sledece:Koji SATA3 hard disk do 100e bi bio dobar za mene?Znaci treba da bude sistemski, velicina nije bitna(moze 320gb,500gb nije bitno).Nemam iskustva sa SSD diskovima i ako je komplikovano naterati ih da rade u normalnoj desktop konfi onda mozda bolje ne.
Unapred zahvalan na odgovorima.Pozdrav.

Za te pare uzmi neki SSD, imaš čak i na oglasima, korišćeni, koji su povoljniji i to je to. Nema razlike između običnog hard diska i SSD-a, oba se ponašaju potpuno isto, s tim što SSD manje troši struje, uopšte se ne čuje i brži je nekoliko puta. Za te pare možeš da biraš neki od 120 GB...
Hard koji ti je bio sistemski neka ti bude za podatke, može on još dugo da radi, a za ovu namenu je odličan.

Za te pare uzmi neki SSD, imaš čak i na oglasima, korišćeni, koji su povoljniji i to je to. Nema razlike između običnog hard diska i SSD-a, oba se ponašaju potpuno isto, s tim što SSD manje troši struje, uopšte se ne čuje i brži je nekoliko puta. Za te pare možeš da biraš neki od 120 GB...
Hard koji ti je bio sistemski neka ti bude za podatke, može on još dugo da radi, a za ovu namenu je odličan.

Uf, hvala na brzom odgovoru.Znaci ako uzmem neki SSD hard samo ga utaknem na plocu i napajanje i sistem bi trebalo da ga prepozna?Nema nekih posebnih podesavanja u BIOS-u ili tako nesto?

Ne.
Radi kao i svaki hard disk, osim što će ti trebati adapter da ga staviš u mesto za 3,5" diskove, pošto su SSD diskovi 2,5" (gledaj da kupiš SSD koji dolazi sa adapterom, tzv. desktop verzija).

Ok.Jos samo jedno pitanje i obecavam necu vise da smaram.Vidim po netu dosta komentara po sajtovima koji se bave prodajom i reviewovima da su SSD diskovi dosta kvarljiva roba tj da se dosta njih pokvari posle godinu dana koriscenja i manje.Posto bi mi taj hard koji cu pazariti bio dosta koriscen (cesto instaliram i deinstaliram igre), da li bi to uticalo na zivotni vek SSD diska ili ne?
Pozdrav.🙂

^ Daj neki link prema tim sajtovima da vidimo koji su to eksperti?? SSD je x puta pouzdaniji od klasicnog hard drajva!

A jel smem da postavljam linkove ka drugim sajtovima?Ne snalazim se bas po forumima.Recimo na Newegg sam citao komentare ljudi koji su ih kupilii i na ITsvet isto.Review-eve ni ne znam gde sam sve citao.Ja nemam odakle nego sa neta da naucim o tim stvarima pa citam gde stignem.Nedavno sam tek cuo o ovom forumu, da je jako dobar(malo uvlacenja) pa sam odmah dosao ovde.Bolje od nasih da naucim nego od stranaca jel?

Marti Misterija, uf to budi secanja na srecno detinjstvo.

Cestitam, izabrao si dva najgora mesta na netu gde ces da citas user review's! :d
SSD je nesto najbolje sto se tesilo na IT sceni godinama unazad. Ako imas para, pazari slobodno, i najslabiji ssd je shampion brzine u odnosu na na bilo koji klasican HD.
Smes da postavljas linkove osim prema pirateriji i p0rnjavi! 😉

Nema kritike, koji god SSD da uzmeš osetićeš kvantni skok u odnosu na klasičan hard disk.
Ovaj Kingston je u principu ok SSD i komotno možeš da ga uzmeš, bićeš zadovoljan.
Da sam ja na tvom mestu ozbiljno bih razmotrio ovaj SSD:
http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-120gb-intel®-520-series.11.html?productId=31435
Jeste da u pakovanju nema adaptera za kačenje u mesto za hard u kućištu, ali taj adapter možeš da kupiš za cirka 500 rsd na oglasima ili u prodavnici, tako da to ne treba da te brine. Ja bih uzeo ovaj Intel u razmatranje zato što od kako se prave SSD-ovi Intel je uvek u vrhu (na kraju, Intel je skoro pa rodonačelnik formata) i poznat je da pravi ubedljivo najpouzdanije SSD-ove sa kojima nikada nije bilo ni najmanjih problema, dok su ostali imali svoje "crne rupe".
Takođe, garancija na ovaj Intel je 5 godina, a na Kingston 3 godine, što nije najvažnija stvar, ali može da znači.
Takođe pogledaj još neke proizvođače i modele, s obzirom da za 100 evrića stvarno možeš da biraš:

Moja preporuka (pored onog Intel-a): Crucial 128GB M4, Solid State Drive, 2.5" SATA3, MLC, CT128M4SSD2 - ovaj SSD ja imam (ali model sa 256GB) i radi perfektno, proizvođač za respekt. Ne znam da li ga ima kod nas, ali vredi potražiti. Garancija je 5 godina, ja sam bar toliko dobio, a kupio sam kod nas. Ama baš nikakvih problema i padova u performansama nisam imao, radi kao prvog dana i u skladu sa specifikacijom.
http://www.crucial.com/store/partspecs.aspx?imodule=CT128M4SSD2

Evo samo da javim da necu uzimati nazalost SSD jerbo mi je rikno UPS pa moram da pazarim i novi hard i novi ups.Pazario sam WD Caviar Black 7200rpm, 64mb kesa.Ortak ga ima i zadovoljan je pa sam uzeo taj .E sad imam jos par pitanja, ako ima neka tema na forumu o ovome cenio bih link.

1.Da li ce Pendzer 7 prepoznati odmah novi hard kad ga utaknem(stavim,metnem,ukljucim)?Znaci out of the box.
2.Da li ce biti nekih problema, a sve mi nesto govori da ce biti, ako utakem u isto vreme novi hard na kome sam instalirao Pendzer 7 64bit i stari hard na kome je Pendzer 7 32bit?Kontam da je ovo stupid pitanje ali bolje da pitam nego da sprzim nesto.
3.Uf...

Nazad
Vrh Dno