Šta je novo?

Pomoc oko izbora maticne ploce?

veljkoka

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2009
Poena
445
Sastavljam konfiguraciju, pa me zanima vase misljenje oko izbora ploce. Planiram da uzmem neki AMD i neku, najvise bih voleo ASUS-ovu plocu, sa solidnim overklok potencijalom, i da ima mogucnost ubacivanja dve garficke kartice, SLI ili CF, zavisi koju graficku uzmem. Ali, ne bih da kupujem nesto preterano skupo, uzeo bih neku solidnu budzetsku plocu, na kojoj mogu da klokujem procesor i da ubacim jos jednu graficku, kada za to dodje vreme? Evo mojih predloga:

http://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-am3-890gx-asus-m4a89gtd-pro.11.html?productId=13617
Ovo je neki maksimum sto se novca tice. Ako neko ima neko jeftinije resenje, bio bih mu zahvalan da mi ga predlozi. Da se razumemo, mogu i drugi proizvodjaci, ako ima nesto povoljno, ja licno preferiram ASUS-a, pa sam zato ubacio ovaj link.

odlicna ploca ( ako ti ne treba usb3 ),
a sto se tice sli/crossfire nije za tu plocu, mada ne vidim zasto bi uopste uzimao sli/crossfire u buducnosti ? ( sem ako nemas bas bas puno para za bacanje )

Nemam para za bacanje, samo za 2-3 godine palniram da nadogradim grafiku, a to ce mi biti najeftinija solucija, sada ulozim malo vise pa posle za realtivno male pare pojacam graficku. Zato mi treba neka ploca koja ima mogucnost ubacivanja i druge kartice.

Sastavljam konfiguraciju, pa me zanima vase misljenje oko izbora ploce. Planiram da uzmem neki AMD i neku, najvise bih voleo ASUS-ovu plocu, sa solidnim overklok potencijalom, i da ima mogucnost ubacivanja dve garficke kartice, SLI ili CF, zavisi koju graficku uzmem. Ali, ne bih da kupujem nesto preterano skupo, uzeo bih neku solidnu budzetsku plocu, na kojoj mogu da klokujem procesor i da ubacim jos jednu graficku, kada za to dodje vreme?

Moj predlog: ASRock 870 Extreme3, ja je imam, i prezadovoljan sam, radi odlično. :smoke:

Ako ima pitanja, izvoli :)

Imam AMD Phenom II X2 555 Black Edition, otključao sam mu još 1 jezgro, četvrto je nažalost neispravno, tako da sam ga isključio, sada radi kao X3. Šteta za četvrto jezgro, radi se izgleda o veoma dobrom primerku, ide na 4 GHz bez ikakvih problema pri standardnom naponu. Možda može i više, nisam još pokušavao, samo sam podigao multipler na 20 (standard je 16). To je prednost Black Edition procesora, veoma lako se klokuju, pošto im je multipler otvoren. Inače ga držim na standardnom taktu od 3.2 GHz, na 4 GHz prebacim samo pre pokretanja neke igre. Ide veoma lako iz Windowsa pomoću programa ASRock OC Tuner, ne moram ulaziti u BIOS.

Ja sam planirao da uzmem AMD, ali se sada vec kolebam.

To moraš sam odlučiti, zavisi koliki ti je budžet za ploču, procesor i grafičku kartu. Ako imaš dovoljno novca, uzmi Intel 2500k i neku dobru grafiku, ako je budžet ograničen, uzmi AMD, a ušteđeni novac uloži u grafičku kartu. Ostaje samo pitanje da li ćeš ići na sigurno, neki AMD Athlon II X4, ili na rizik, da uzmeš AMD Phenom II X2 555 Black Edition i da pokušaš da mu otključaš jezgra. U idealnom slučaju dobijaš AMD Phenom II X4 955 (sva 4 jezgra ispravna), ili X3 (kao kod mene, otključano jedno dodatno jezgro), a u najgorem slučaju ništa - oba isključena su neispravna, i ne mogu se otključati.

Poslednja izmena:
Imam AMD Phenom II X2 555 Black Edition, otključao sam mu još 1 jezgro, četvrto je nažalost neispravno, tako da sam ga isključio, sada radi kao X3. Šteta za četvrto jezgro, radi se izgleda o veoma dobrom primerku, ide na 4 GHz bez ikakvih problema pri standardnom naponu. Možda može i više, nisam još pokušavao, samo sam podigao multipler na 20 (standard je 16). To je prednost Black Edition procesora, veoma lako se klokuju, pošto im je multipler otvoren. Inače ga držim na standardnom taktu od 3.2 GHz, na 4 GHz prebacim samo pre pokretanja neke igre. Ide veoma lako iz Windowsa pomoću programa ASRock OC Tuner, ne moram ulaziti u BIOS.

To moraš sam odlučiti, zavisi koliki ti je budžet za ploču, procesor i grafičku kartu. Ako imaš dovoljno novca, uzmi Intel 2500k i neku dobru grafiku, ako je budžet ograničen, uzmi AMD, a ušteđeni novac uloži u grafičku kartu. Ostaje samo pitanje da li ćeš ići na sigurno, neki AMD Athlon II X4, ili na rizik, da uzmeš AMD Phenom II X2 555 Black Edition i da pokušaš da mu otključaš jezgra. U idealnom slučaju dobijaš AMD Phenom II X4 955 (sva 4 jezgra ispravna), ili X3 (kao kod mene, otključano jedno dodatno jezgro), a u najgorem slučaju ništa - oba isključena su neispravna, i ne mogu se otključati.

Ma kazem ti, kolebam se, lako bih ja da imam neki bas solidan budzet, ovako sam tu, na granici. Mogu bez problema da uzmem AMD, i to phenom II X4 965, ne moram da rizikujem sa otkljucavanjem, ali vec za sandy bridge mi je frka sa lovom. Tu bez 70 000 nemas sta da trazis, naravno uz ovakvu masinu ide i dobra grafika, tu sam odlucio da kupim MSI GTX 560. Nemam ni monitor, tako da i tu moram da se izujem, tu sam planirao neki IPS, ima ih za 200e. U principu se jos kolebam oko platforme (vecita dilema, intel ili AMD :) ). Videcu jos malo, mozda bude nekih popusta....

Igras li igrice, koju graficku imas, cisto da vidim kako se ponasa taj phenom u igricama. MSI GTX560 je poprilicno jaka graficka, ne bih da mi je usporava procesor.

pa taj 555 unlockom u slucaju srece,se pretvara u fenom 955 a i u igrama se odlicno snlazi uz overklok na preko 3ghz bi ispratio pomenutu gtx560,a kako cujem nvidija je napravila jos jedan model gtx560 ali bez Ti(titanijum( u imenu i bice pozicionirana negde izmedju gtx460 i gtx550

Ma kazem ti, kolebam se, lako bih ja da imam neki bas solidan budzet, ovako sam tu, na granici. Mogu bez problema da uzmem AMD, i to phenom II X4 965, ne moram da rizikujem sa otkljucavanjem

Moja preporuka trenutno (best buy za uloženi novac):

CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz (oko 110 €)

Ploča: ASRock 870 Extreme3 (oko 83 €)

Grafika: SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 Xtreme (oko 135 €)

Ove 3 komponente su ti negde oko 330 evra, za bolje performanse moraš uložiti puno više novca.

Igras li igrice, koju graficku imas, cisto da vidim kako se ponasa taj phenom u igricama.

Da, ali ne nešto puno, trenutno imam instaliran Gothic 1, 2 i 3, Forsaken Gods. Imam i The Witcher, ali trenutno nije instaliran. Od ovih navedenih je Gothic 3 najzahtevniji, i radi lepo kod mene. Grafička je ATI 5770 1GB, naručio sam SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 Xtreme, trenutno je nema.

Moja preporuka trenutno (best buy za uloženi novac):

CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz (oko 110 €)

Ploča: ASRock 870 Extreme3 (oko 83 €)

Grafika: SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 Xtreme (oko 135 €)

Ove 3 komponente su ti negde oko 330 evra, za bolje performanse moraš uložiti puno više novca.

Da, ali ne nešto puno, trenutno imam instaliran Gothic 1, 2 i 3, Forsaken Gods. Imam i The Witcher, ali trenutno nije instaliran. Od ovih navedenih je Gothic 3 najzahtevniji, i radi lepo kod mene. Grafička je ATI 5770 1GB, naručio sam SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 Xtreme, trenutno je nema.

Mislim da MSI GRX560 takodje nije losa kupovina, jeste skuplja 70e, ali je dosta jaca, imas i ATI 5870 za 170e, i o njoj sam razmisljao, kolebam se oko procesora, dosta mi je skuplja intel platforma, znam da je bolja ali ne za toliko koliko je skuplja. Slazem se sa tvojim izborom, odlicna budzetska konfiguracija.

Nazad
Vrh Dno