Šta je novo?

Pomoc oko izbora HDD

Niksa

Čuven
Učlanjen(a)
26.08.2002
Poena
619
Hteo bih da kupim HDD 80gb 7200 (mislio sam Maxtor), ali cuo sam "da se nisu dobro pokazali", a ortacima su i crkavali, mada mi prodavac kaze da je to bila jedna serija, a da su sad ove OK.

Da li su bolji ostali (WD, IBM, Segate?) sto se tice pouzdanosti.

Unapred zahvalan Niksa

U principu mentalitet balkanskog prodavca je takav da ce ti uvek pricati bajke samo da bi ti nesto uvalio.
Ako bas hoces kvalitet uzmi barakudu, ali budi spreman da je platis malo vise (priblizno ista cena kao Maxtor od 120GB): kol'ko para - tol'ko muzike :)
E sad, sto se tice Maxtor-a i nije to toliko los disk koliko se rica o njemu - najprodavaniji diskovi u zadnje vreme, pa je i normalno da se o njima najvise prica. Nisu savrseni, klikcu, greju se, ali su i jeftini. Bilo je dosta postova na tu temu, pa malo potrazi, procitaj iskustva drugih ljudi, saberi pare, pa se odluci...

znas kako ide americka izreka: nisam dovljno bogat da kupujem jeftine stvari. batali maxtor ako mozes da dodas tih 10e vise.

Barakudin motor, za razliku od Maxtora, "lezi" na tecnosti (Maxtor na kuglicama). "Tecni lezajevi" (ne znam drugacije kako da ih nazovem po naski) ne stvara vibracije, i precizniji je od onih kuglicnih. Znaci tisina + preciznost (maxtor nekada ispusta cudan zvuk tipa "klang" sto je posledica "korigovanja" glave, tako sam bar citao).

Mozda nije toliko brz kao Maxtor, ali tih 500kb/sec neces ni primetiti u radu. Alitisinu sigurno hoces.

I DM9+ je fluid bearing i sasvim dovoljno tih. Po meni je najvaznije pitanje pouzdanosti, pa ne bi bilo lose da se javi neko ko je dosta radio sa Seagate-om ili WD-om (ne mislim imao par komada za sebe, nego cele serije), pa da uporedimo po procentu kvarova. Maxtor, kao i nekad Quantum ima filozofiju "za sto manje pare", mada su generalno DM9+ najbolji HD koji su izbacili (po pitanju procenta kvarova).

Znaci stara prica, koliko para toliko, muzike.

Trenutno imam dva HDD-a Maxtor 40G 5400 Diamond Max 60, i WDC WD13 BA Expert (13GB), i oba su kameno stabilna i hladna (ali i spora)

Kod ortaka na nesto slabijoj masini system osetno brze radi bas zbog diska, pa zato bi i prelazio na neki noviji disk. A naravno mesta nikad dovoljno.

Miroslav je napisao(la):
Barakudin motor, za razliku od Maxtora, "lezi" na tecnosti (Maxtor na kuglicama). "Tecni lezajevi" (ne znam drugacije kako da ih nazovem po naski) ne stvara vibracije, i precizniji je od onih kuglicnih. Znaci tisina + preciznost (maxtor nekada ispusta cudan zvuk tipa "klang" sto je posledica "korigovanja" glave, tako sam bar citao).
Za razliku od kog maxtora? DM+ 9 isto ima FDB motore, i savršeno je tih.
Neko gore reče da se greje, evo moj se trenutno usijao na 26c :)

Nazad
Vrh Dno