Šta je novo?

Pomoc oko izbora antene za wireless

alex92

Cenjen
Učlanjen(a)
16.03.2012
Poena
151
Trenutno imam wireless grid antenu od 16db (na anteni pise 15db,ali nema veze),zeljeni signal hvatam samo jednu crticu od mogucih pet,pa me interesuje,da li bi mi bilo bolje da uzmem neku grid antenu od 24db (Reinkjet),sadasnja antena od 16db ne znam koja je marka (neka "leva") ,i kolika bi razlika bila u odnosu na ovu sadasnju antenu po pitanju signala,ili bi mi mozda bilo bolje da uzmem Yagi antenu od 18db koja je vise usmerena?:)

Kakav kabel koristite stom antenom? Jeste sigurni da je antena 100% ispravna?
Kvalitet signala isto jako zavisi od kavaliteta kabla, od duzine kabla, dali su krajevi uredno krimpovani. Imate li neke prepreke do predajnika (drvece, zgrade)?
Ako imate onaj koaxialni od 75Ohm-a eto zasto vam se gubi signal. To je obican kabel za tv (od antene zemaljske, ili kablovske, taj se koristi i za satelitske) i ima ogroman gubitak po metru.
Preporucio bi low loss antenski kabl RP-SMA(m) na N(m) od 50 Ohm-a, ako mozete nek vam neko pozajmi pre nego sto kupite da proverite signal, mozda je antena i ispravna.
Koristim ovaj: RG58LL, gubitak 58 db/100m, znaci 0.58 db po metru. Cena mu je oko 120 din po duznom metru i jos treba dodati ako se pravi po narudzbini krajeve RP-SMA(m) i N(m), ili kupite gotov iz Netiksa.

Da ne otvaram novu temu.Ja trenutno imam opremu na 2.4ghz,ali sam kupio novu ruter,placen je oko 40e nije neki krs.Provajder mi je rekao da treba da zamenim opremu na 5ghz posto mi lose radi,veliki je i ping.Udaljenost je oko 300m,taj kabli koji pominjete je duzine oo 40cm a do kompa je kabli oko 10m,koju bi mi antenu na 5ghz preporucili,jel vredi ovo sta http://www.limundo.com/kupovina/Rac...ntene/Antena-za-wireless-na-5GHz-24dB/4915992 ???

Ne možeš samo antenu za 5GHz da uzmeš, mora i AP da ima mogućnost da radi na 5GHz. Oni AP-ovi (ruter kao što ti reče) koji su dualband ili rade samo na 5GHz i nisu jeftini, a POSEBNO se ne isplate pored Ubiquiti uređaja kojeg bi trebalo da uzmeš.

U tačkama:

1. Kupiš Ubiquiti NanoStation Loco M5 (~10.000 din) ili jeftinijeg mu brata NanoStation Loco 5 (9.000 din). M označava Dual Mimo standard, veći protok, bolja antena, bolji software, bolji hardware... Pa ti vidi.

2. Postaviš ga na krov ili bilo gde gde imaš optičku vidljivost na baznu stanicu. Od Loco-a do kompa vučeš lan/utp kabl kojeg sa jedne strane utačinješ u sam Loco uređaj napolju, a sa druge strane u POE konektor (dobijaš ga sa Loco-m i služi da napaja sam uređaj). Na tom POE adapteru imaš i još jedan lan ulaz/izlaz, njega ubacuješ u komp.

3. Pristupaš samom uređaju i podešavaš ono što te zanima.

Jeste skupo, to ne poričem, ali kvalitet ima i cenu! Posebno kod ovakvih stvari, jer se Ubiquiti pokazao kao veoma kvalitetan proizvođač sa serijom proizvoda koji rade na 2.4, 3, 5, čak i na 24Ghz.

Ako ti provajder odgovara i ne planiraš da ga menjaš neko vreme (godinu-dve), vidi da l' oni uz ugovor nude Ubiquiti uređaje nešto jeftinije.

Poslednja izmena:
Koji ruter si kupio ?

Pre nabavke opreme na 5GHz trebalo bi proveriti tehnicke uslove - mozda postoji nesto sto ce ometati i rad te opreme.

Razmisli o UBNT AirGrid-u M5 23dBi za 7400 dinara.

Eto, AirGrid ti je još jeftinija opcija. Ja gledah cene u Netiksu i ne nađoh povoljan AirGrid, samim tim ga i ne predložih.

Zdravo drustvo hajde i ja da se ukljucim sa jednim pitanjem u vezi Nano Station M5.

Posto mi je moj provajder rekao da prelazi uskoro sa 2,5 Ghz i na 5,0 Ghz predaju,zanima me dali mi je potreban jos neki uredjal (aces point) i li samo on i sa druge strane POE konektor da se priveze na PC?

Samo on i POE... i to je to.

Mož' ti da nakačiš i eksternu antenu na njega, ako zatreba. Ali ako etar tvog kraja nije zagušen sa 5GHz predajnicima/prijemnicima, taj M5 će i bez eksterne da radi sasvim lepo i na više km-a.

Poslednja izmena:
Onda bih morao da nabavim ekstremnu na 5,0 Ghz,mada nije nema guzve za sada,
e sad sam nasao nesto na netu NanoBridge-M5-NB-5G25 sta kazes za taj Brige jel to moze da zameni i ekstremnu antenu,tj. sve ujedno?

NanoBridge ti je usmerena antena/AP i ima veće pojačanje, što znači da možeš da pucaš nešto dalje a da imaš još uvek kvalitetan prijemni signal. Ali generalno, unutrašnjost Bridge M5 i NS M5 je skoro pa ista (isti čip, isto memorije...), samo što eto Bridge ima veće pojačanje zbog eksterne antene.

Ako su cene iste, ili slične, onda idi na Bridge.

jel to moze da zameni i ekstremnu antenu... ?

Za ekstremne situacije se dodaju eksterne tj. dodatne spoljne antene.

Uzmi AirGrid M5 27dBi - 8.400din.

Izbor kanala ( frekvencija ) na 5GHz je mnogo veci nego na 2,4GHz tako da se uvek moze naci kanal na kom se moze ostvariti dobra konekcija.Radi ( provereno ) i na razdaljinama od oko 20km.

Nazad
Vrh Dno