Šta je novo?

Pomoc oko FTP Servera!!!

ashcash

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2009
Poena
304
Drustvo,potrebna mi je pomoc oko kreiranja FTP servera,koji bi mi sluzio samo za
Remote upload na Rapidshare.Pokusao vam i nikako mi ne ide.Kad god postavim link,
Rapidshare ne moze da skine fajl sa mog racunara.Negde ocigledno gresim.
Treba i da napomenem da sam,sto se ovoga tice,totalni laik.
Koristim Huawei DR814Q ruter od telekoma i imam dinamicku IP,ako to ima nekakve veze.
Molio bih vas ako mi mozete pomoci,posto stvarno ne znam kako da namestim to.

Poslednja izmena:
-Prvo registruj neko ime na DynDns-u, npr neko.dyndns.org,tako da ce svako moci da te gadja na netu po imenu, potom na njihovom sajtu imas programcic DynDns updater koji ces instalirati na kompu (ovo mozda moze i da radi ruter, ali neka) i uneti svoje ime pod kojim si se registrovao, tako da ces imati jedinstveno ime na netu
-Instaliraj IIS u okviru Windowsa, pa potom FTP server
-Potom na ruteru forvarduj port 21 sa rutera na masinu na kojoj ti je FTP server (bilo bi pozeljno da masina ima staticku ip adresu ili dhcp rezervaciju).

To je to u kratkim crtama

Poslednja izmena:
- "Objasni" ruteru da se na portu 21 nalazi FTP server da bi mogao korektno da preslikava adrese iza NAT-a. Obican port forward nece raditi.
- Ako ne zelis da drzis ceo IIS samo zbog FTP servera, mozes da koristis besplatni FileZilla server.

Ako otvori 21 i 20 (data port) morao bi da radi FTP.

Ako otvori 21 i 20 (data port) morao bi da radi FTP.

Ako radi u passive modu neće moći. U passive modu klijent se poveže na port 21, pošalje PASV, FTP server otvori port iznad 1023 i pošalje taj port klijentu, onda klijent uspostavlja konekciju na tom portu.

Znači morao bi da otvori port 21 i sve portove iznad od 1023 na firewall-u.

Poslednja izmena:
Zavisi od routera. Na nekima postoji checkbox, "Enable FTP server on port [ ]". U principu, kada udaljeni klijent uspostavi vezu sa FTP serverom na portu 21, dalja komunikacija se odvija u aktivnom ili pasivnom modu. Router tada prati komunikaciju i po potrebi modifikuje komande.

Da ne tupm dalje ovde ima objasnjeno kako radi ftp pasivni ili aktivni mod.

Mislim da bih mogao da se uključim na ovu temu, pošto imam sličan problem :S:
Postavio sam jednu mašinicu da mi radi kao FTP server, za torente kući ali imam problema da mu pristupim sa interneta.

Koristim SBB net, računar je povezan na kablovski modem preko mrežnog kabla, a dalje ide it tog računara još jedan kabl za lokalnu mrežu u stanu. Koristim FileZilla FTP server iz Xammp paketa i podesio sam foldere, dodao user-a (brata), ali ne može da mu pristupi, tj veza puca kad počne sa "pregovaranjem".

Prvo je dobijao ovu poruku:
OFFLINE: No response (timeout)
Pa sam se ja setio, otišao u Win FW i otvorio port 21.

Posle je dobio poruku:
The network link was interrupted while negotiating a connection. Please try again.
pa zatim:
"Opening data channel for directory list"
i tu stane...
Posle sam probao da otvorim i port 20, kao što je ovde napisano, bezuspešno :(
Da ne bih po savetu odavde, otvarao sve portove iznad 1023 :d, predložite mi šta da radim, da bih bio siguran da je problem sa moje strane, i da je rešiv.

EDIT: probano sa računara, iz lokalne mreže, sve radi iz prve, sa istim user/pass-om. Zašto onda neće isto da postigne i sa interneta?
EDIT2: Otišao sam i na DynDNS, registrovao adresu, i sa njom mogu da mu pristupim iz lokala, a dao sam drugu i drugarici i bratu istu adresu i opet neće :(

:wave:

Poslednja izmena:
Čisto da ne bude zabune oko aktivnog i pasivnog moda kod FTP-a. FTP je TCP baziran servis i koristi 2 porta, 'data' port i 'command' port (poznat takođe kao i control port). Tradicionalno su ovi portovi: 21 za command port i port 20 za data port. Konfuzija počinje baš ovde, zbog same zavisnosti od moda, data port nije uvek na portu 20.

U aktivnom modu, klijent se konektuje sa neprivilegovanog slučajno izabranog porta (random) većeg od 1023 (N>1023) na FTP serverov komandni port, port 21. Tada, klijent osluškuje serverov zahtev na portu N+1 i šalje FTP komandu PORT sa N+1 na FTP server. Nakon toga se FTP server konektuje na klijentov definisan data port sa svog lokalnog data port-a, koji je u aktivnom modu port 20.

U pasivnom modu, FTP klijent inicira obe konekcije ka FTP serveru, rešavajući problem sa filtriranjem dolaznog saobraćaja od strane firewall-a kao i samu incoming data port konekciju na klijentu sa servera. Po samom zahtevu za FTP konekciju, klijent otvara 2 slučajno odabrana porta (N > 1023 i N+1). Prvi kontaktira FTP server na port 21, ali umesto komande PORT, koja dozvoljava serveru da se konektuje nazad na klijentov data port, klijent šalje PASV komandu. Rezultat ovoga je da server otvara slučajno izabrani port (P > 1023) i šalje PORT P komandu nazad ka klijentu. Potom klijent inicira konekciju sa porta N+1 ka portu P na FTP serveru zarad prenosa podataka.

To je ono što se dešava ispod haube... u zavisnosti od moda, tako trebaju da se podešavaju firewall-ovi i ruteri u slučaju NAT-a...

Nadam se da sam malo doprineo u razjašnjavanju dileme i problematike oko FTP-a :wave:

jesi malo razjasnio situaciju, ali mi to ne odgovara na pitanje - da li škodi što se klijenti povezuju u pasivnom modu, da li dodatno opterećuje server ili ima neku drugu posledicu?

:wave:

... 'vako... :smoke:... neopterećuje se server sa vidom moda, već je poenta ko inicijalizuje oba procesa, tj ko će odrediti koji portovi će biti otvoreni...21 mora da bude otvoren na strani FTP servera (jedino ako nije predefinisan na neki drugi) zbog inicijalizacije sesije a drugi port, u zavisnosti od moda, se otvara ili od strane klijenta (pasivni mod) ili od strane servera (aktivni mod) .. u pasivnom modu su ti random prortovi za data transfer sa obe strane (klijent, server) dok u aktivnom modu je sa serverske strane unapred definisan (port 20)... time možeš lakše npr da handluješ setovanja FW-a i filtriranje npr po IP adresi ili ti pak po MAC adresi... Pasivni mod ti je "sigurniji" jer se inicira od strane samog klijenta a ne od strane servera. Takođe, većina ftp klijenata radi u aktivnom modu ali podržavaju i pasivni dok web browser-i podržavaju samo pasivni. Naravno ako ti je FTP server u NAT-u, forwardovanje porta 21 je obavezno dok porta 20 u zavisnosti od moda...:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno