Šta je novo?

Pomoc oko forward-ovanja portova!

lukasspro777

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
309
Imam ADSL uveden i dobio sam ruter TP-LINK TD-8816 na korishcenje.E sad,svaki put moram da forwardujem portove za neke programe(DC++,uTorrent...):trust:.Da li postoji nachin da se forwarduju svi moguci portovi,da ne moram vishe da se smaram sa time?:d:d

A što svaki put? Namesti u tim programima da koriste fiksni port i onda samo te portove (jedan po programu) forward-uješ sa rutera na komp.

Ako ti se to ne radi onda možeš potpuno da isključiš NAT i time će tvoj komp da dobije javnu IP adresu pa ne moraš više da forward-uješ ništa. U tom slučaju ipak bi bilo pametno da ti antivirus i firewall budu stalno aktivni na kompu.

Pardon :d Loshe sam se izrazio,ne mislim svaki dan,vec za svaki novi program moram da forwardujem portove za njega :d .Znam,chuo sam za DMZ,al shta tu trebam da stavim za DMZ Host IP Address ? Pogledajte na shta mislim u screenshotu,pa mi recite reshenje za moj problem :D :D

Prilozi

• Screen.JPG
    Screen.JPG
    74 KB · Pregleda: 132
DMZ host je tvoj računar, tako da u to polje upiši IP adresu svog računara. Pre toga mu dodeli jednu statičku IP adresu, van opsega DHCPa na ruteru.

Proverio sam na whatismyip.com koja mi je IP adresa (213.198.209.81),e sad dalje za ovu statichku IP adresu van DHCP opsega te bash nisam najbolje razumeo :d:d Ja sam ***** za ovakve stvari :D

Nema veze, može biti statička IP i u opsegu.
Ako si več forwardovao porove onda u MicroTorrentu stavi da ne menja prt svaki put već mu zadaj fiksni port koji da koristi, tj port koji si forwardovao u ruteru.

Proverio sam na whatismyip.com koja mi je IP adresa (213.198.209.81),e sad dalje za ovu statichku IP adresu van DHCP opsega te bash nisam najbolje razumeo :d:d Ja sam ***** za ovakve stvari :D

Ne, to je IP adresa rutera na WAN interfejsu.

Ako ti je to jedini računar uradi ovako:

1. Isključi DHCP na ruteru.
2. Dodeli svom računaru IP adresu: 192.168.1.10, netmask: 255.255.255.0, Default Gateway: 192.168.1.1, DNS: 192.168.1.1
3. U DMZ host IP upiši: 192.168.1.10

Ako želiš da ostaviš DHCP uključen:

1. Pogledaj iz kog opsega DHCP dodeljuje adrese (recimo 192.168.1.50 - 192.168.1.100).
2. Svom računaru daj IP adresu koja nije u tom opsegu: recimo 192.168.1.150, netmask, gateway, DNS kao gore...
3. U DMZ host IP upiši: 192.168.1.150

Eto, korak po korak...

HVALA PUNO!!:) Iskljuchio sam DHCP i namestio IP adresu koju si mi rekao.Evo,sad sve aplikacije rade kako treba bez forwardovanja :D:d Josh jednom hvala:Klanjanje:Klanjanje

Inače čisto da znaš, DMZ iliti demilitarized zone je zona (kod tebe - jedan računar) kojoj je dozvoljen sav dolazni saobraćaj iz spoljašnje mreže (internet), takođe joj je dozvoljen sav odlazni saobraćaj ka internetu. Dozvoljen joj je dolazni saobraćaj iz interne mreže van DMZa (u tvom slučaju bi to bili svi ostali računari koje zakačiš na ruter), ali nije dozvoljen odlazni saobraćaj od DMZa ka lokalnoj mreži.

Da pojednostavim... ako zakačih još jedan računar u mrežu, sa svog računara nećeš moći da mu pristupiš, ali ćeš moći sa tog drugog računara da pristupiš svom računaru. :)
I naravno sve dolazne konekcije ka tvom računaru su dozvoljene... ne bi bilo loše da imaš neki softverski firewall na računaru.

Poslednja izmena:
Ovo je zgodno kao brzo reshenje problema, al predstavlja sigurnosni rizik jer si potpuno otvoren prema Internetu. Obavezno postavi softverski firewall.

Još jednom ponavljam da može računaru da se dodeli fiksna IP adresa iz opsega DHCPa. DHCP će u dodeljivanju doći do te adrese i videti da je zauzeta i preskočiti je :)

Hvala svima na pomoci oko ovoga :) Znam da treba da imam neki firewall kad ukljuchim DMZ,chitao sam to na netu :d Uzecu najverovatnije ZoneAlarm,meni je on super :d

Još jednom ponavljam da može računaru da se dodeli fiksna IP adresa iz opsega DHCPa. DHCP će u dodeljivanju doći do te adrese i videti da je zauzeta i preskočiti je :)

To nije dobra praksa... šta ako ti je računar sa statičkom adresom isključen, DHCP dodeli tu adresu nekom drugom računaru i ti onda uključiš taj računar?

Mislim u njegovom slučaju gde postoji samo jedan računar to se neće desiti, ali opet, uvek je bolje raditi stvari na ispravan način. :)

[..] antivirus i firewall budu stalno aktivni na kompu.
Obavezno postavi softverski firewall.
Takodje ruter ima svoje fabricke (default) lokacije, administratorski login (i lozinku, password) koji se lako pogadjaju. Mislim da (softverski) firewall nije (nikako :)) dovoljan, vec treba - u svakom slucaju - promeniti lozinku (loznike) i u principu, recimo, napraviti novi administratorski nalog, a obrisati/onemoguciti fabricki (default). Mislim, koga ne mrzi xD

ps.
Kod:
http://portforward.com/
pps. Na ruteru se, takodje, mogu menjati adrese za pristup (recimo za SBBov kabl. modem je 192.168.100.1).

Poslednja izmena:
To nije dobra praksa... šta ako ti je računar sa statičkom adresom isključen, DHCP dodeli tu adresu nekom drugom računaru i ti onda uključiš taj računar?

Mislim u njegovom slučaju gde postoji samo jedan računar to se neće desiti, ali opet, uvek je bolje raditi stvari na ispravan način. :)

ZanimLjiva konstatacija ali mi se do sada još nije desilo u kućnoj mreži s obzirom da LapTop i još jedan desktop uzimaju adrese sa DHCPa. Moraću da probam :) Ali u svakom slučaju radi :D

Vrh Dno