Šta je novo?

Pomoc oko Externog Hard,HITNO!!!

Romeo Crennel

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2009
Poena
360
Cao ljudi,
Imam vec 7 meseci externi hard maxtor od 750 gb,i na njemu oko 650 gb podataka koji mi maximalno trebaju,hard ima adapter na napajenje i spaja se sa kompom preko usb porta,pre 2 dana mi je nesto zaglavio i kada ga spojim na racunar on pocne da vrti i pokrene autoplay i posle nekoliko sekundi nista,kad se udje u my computer ima ga tamo ali ne pod imenom kako se zove vec kao lokal disk i ne moze nikako da mu se pristupi!
Sta mi je raditi,par likova je probalo sve i svasta softverski i ni da cuje,pomozite ako znate jer cu izduvati totalno!!!

da nije neki virus, jesi li probao na nekom drugom kompu, probaj da mu pristupis preko totalcomandera

mozda je otkazao hard a mozda elektronika kucista..

treba ih razdvojiti i odvojeno proveriti...

Ako softver tipa R-Studio, GetDataBack... ne može da izvuče ništa sa njega treba ga izvaditi iz kućišta pa videti kako će se ponašati, ako bude ista stvar jedino da nosiš nekome ko se bavi spašavanjem podataka.

P.S. Nemoj ga previše maltretirati možda je na izdisaju.

Izvadio sam hard iz kucista i spojio na plocu direktno sa sata2 kabelom,kad se pali racunar on vidi njega i hoce da ga skenira e kad to pocne onda nastaje haos,sve i svasta izbacu,kako oporavlja pa brise fajlove,kako ne moze nekim delovima da pristupi i tako dalje i na kraju se podigne komp i kad udjes u my computer on je tamo isto kao lokal disk i ne mozes nikako da mu pristupis.
Sta raditi,da li mogu serviseri da poprave ili mogu li da izvuku podatke?

Да није случајно диск пао са неке висине скоро, па онда може бити да је одатле настао проблем ако се нешто унутар њега пореметило. Такође може бити проблем са напајањем, ако имаш неки други адаптер пробај га.
---
Пошто ти препознаје диск на компу када га накачиш - у коме је формату ? Fat, Ntfs ili Raw?

Nije padao,stojao je na kucistu i od jednom zablokirao,ntfs je,ja sam ga direktno spojio na plocu,znaci sa napajanja iz kucista.

!

Uh windows-ovo skeniranje pri butoovanju sistema nisi trebao da dozvolis da uradi. Sada ti je fajlove za koje je mislio da su losi isprebacivao gde je njemu odogovaralo.
Moj savet ti je da nabavis Hiren's Boot i da probas sa softwareom HDD regenerator i da se nadas da ces posle toga uspeti da pristupis particiji na disku.
Odmah da ti kazem da i ako uspes da pristupis disku posle ovga ne ocekujes da ce ti svi podatci biti dostupni, neki ce se verovatno nalaziti u tim folderima koje ti je skendisk izprebacivao ali je pitanje koliko ces moci da provalis sta je sta.

Ne nemoj da puštaš HDD regenerator. Moguće da ti problem prave oštećeni sektori, ako hoćeš već sam da pokušavaš vidi da digneš neki Linux pa iz njega da probaš da kopiraš podatke, ali znaj da postoje realne šanse da ti crkne disk totalno. Ako su ti baš bitni nosi nekome ko zna šta radi.

Iskreno mislim da je disk crkao,ne znam sta vise da probam,pokusacu samo njega da nakacim na komp i da podignem windows sa diska i da vidim hoce li ga volkov komander videti i ako ni to nece onda kanta mu ne gine.

Iskreno mislim da je disk crkao,ne znam sta vise da probam,pokusacu samo njega da nakacim na komp i da podignem windows sa diska i da vidim hoce li ga volkov komander videti i ako ni to nece onda kanta mu ne gine.

Kad si vec izvadio disk procitaj koji je model ....

Ne nemoj da puštaš HDD regenerator. Moguće da ti problem prave oštećeni sektori, ako hoćeš već sam da pokušavaš vidi da digneš neki Linux pa iz njega da probaš da kopiraš podatke, ali znaj da postoje realne šanse da ti crkne disk totalno. Ako su ti baš bitni nosi nekome ko zna šta radi.

A sto da ne proba sa hdd regeneratorom?
On ne ostecuje podatke a mozda moze da pomogne.

Kao prvo on ni ne zna, a realno ni ne može, koji tačno problem ima disk. Možda su mu glave oslabile i pred crkavanjem su, možda je medij ogreban... Ako bi pustio HDD regen da drlja satima postoji realna mogućnost da disk otkaže totalno. Siguran sam da je nekima ovaj program pomogao ali je u principu rizik koristiti ga. Ako prelistaš stručne forume vezane za spašavanje podataka videćeš da niko ne preporučuje korišćenje istog. HDD je kompleksnija naprava nego što 99,9% ljudi misli, ni sam nisam imao pojma dok nisam počeo da se bavim sadašnjim poslom :), tako da ako su bitni podaci ne isplati se igrati se a ako i nisu baš onda samo napred sa eksperimentisanjem.

Nazad
Vrh Dno