Šta je novo?

Pomoc oko excela...

• Začetnik teme Začetnik teme Falcon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Falcon

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & 2xAudiolab 8300MB & Sonus Faber Venere 2.5 & Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) & 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam jednu relativno prostu tabelu, dve kolone su u pitanju, u jednoj su nazivi (firmi, artikala itd.) a u drugoj su novcani iznosi, s tim sto su razlicite valute u pitanju ($, €, CSD odnosno RSD). Oznake valuta nisu upisivane rucno, nego su celije formatirane kao odgovarajuci currency.

Kako da dobijem u jednoj celiji zbir svih iznosa u €, u drugoj sve iznose u $, u trecoj u dinarima?

pa najlakse je da " ponovo " formatiras celije kao Euri i dobices iznose u eurima ali kontam da moras da uradis neku konverziju prethodno izmedju valuta.

Prvo bih pogledao datum izrade dokumenta, pa srednji kurs banke pa po tom kursu izvrsio konverziju zatim te cifre formatiraj kao Euri.

E sad ... ako je to to ... onda ide dodavanje novih kolona gde mozes " Forumulom " da izvedes da se automatski iznosi updatuju tj na unesene cifre izvrsi konverzija valuta.

javi jos neki detalj :cigar:

postoji bar jos jedna mogucnost ali javi se kad uzmognes ili posalji sam FILE

Poslednja izmena:

Ovo je samo primer, a tabela ima nekoliko hiljada stavki, tako da nikakve rucne metode ne dolaze u obzir :S:

Prilozi

• primer.zip
    primer.zip
    2 KB · Pregleda: 69
  • excel.webp
    excel.webp
    25.5 KB · Pregleda: 64
postoji SUMIF() funkcija, al ne znam da li uslov moze da bude formatiranje. ako nista ne uspe mislim da je najbolje da odvojis valute po kolonama.

Ova tabela gore je primer, prava tabela ima nekoliko hiljada stavki. Znaci neko rucno odvajanje ne dolazi u obzir 🙁

Dok ovo ne resimo, mozes li ti njih da nekako " ubedis " da pre ubacivanja brojki automatski odvoje kolone ??? Znaci da prilikom unosa prave razdvajanja a da ne formatiraju celije ??? :eyebrows:

Mogu, ali od pocetka godine do sada je unoseno na ovaj nacin, za dalje je lako (dok se ne nadje adekvatno resenje)

Kod nas postoji namenski softver ( racunovodstveni ) koji odradjuje te stvari ( baza podataka neke vrste ), mislim da bi i u vasoj " firmi " vas racunovodstveni softver trebalo da ima i tu mogucnost. :trust:

Kazi Slovencima da da ne budu lenji :eyebrows:

Mogu, ali od pocetka godine do sada je unoseno na ovaj nacin, za dalje je lako (dok se ne nadje adekvatno resenje)

Ako će od sada podaci biti unošeni na ispravan način, dosadašnje zbirove po valutama možeš dobiti na sledeći način ( privremeni ):
Selektuješ polja ispred stavke1 i prvog iznosa, zatim ideš na Data,Filter,Auto Filter
Zatim klikom na trouglić u polju iznad iznosa izabereš Custom, zatim u prvom polju izabereš Contains a u polju desno znak $, što će izlistati samo $, zatim označiš sve iznose nadole do kraja, ideš na Copy, odeš na novi sheet i uradiš Paste Special,Values i zatim možeš da sabereš iznose.
Ako ti je ovo jasno, ponoviš za sve valute
Mislim da postoji i rešenje sa VLOOKUP funkcijom, ali je njena implementacija malo teža

No Auto Filter ni VLOOKUP, ni neka treca funkcija koju znam i koju sam probao nemogu da izvrse operaciju ili selekciju jer sama celija ne sadrzi u sebi oznaku valute, vec je u njoj samo brojevna vrednost a sama celija je formatirana kao odredjena valuta pa se kao rezultat dobija kao da je u celiji i oznaka valuta.

Ono sto mi treba je kako da izvrsim selekciju na osnovu formata celije, ne na osnovu sadrzaja (posto su svuda samo brojevi).

Poslednja izmena:
koliko vidim, direktan nacin da ovo uradis ne postoji. ali...moze da se uradi zaobilaznim putem.

ideja je da dobijes jednu referentnu kolonu koju ces da koristis kao Range u funkciji SUMIF

a sad kako to moze da se uradi..
kolonu sa vrednostima (C kolona u primeru) kopiras u kolonu D. U koloni E upotrebi funkciju CELL sa argumentom "format" (ovo je jedina funkcija koja moze da vrati neku vrednost vezanu za format celije - ako neko zna nesto drugo nek me ispravi) i referencom na kolonu D. Ovde se javlja jedan problem vezan za konkretan primer - naime, format $ i € ce da vrate istu vrednost, tj ",2" (zato i sva ova gimnastika oko kopiranja kolone C). Ono sto treba da uradis je da nad kolonom D izvrsis Find and Replace formata. Dakle selektujes kolonu D (ovo obavezno da ti se ne bi poremetio format u koloni C), onda Edit>Replace i u delu Find odaberi format € a u delu replace odaberi format, npr. Text. Tada ce CELL funkcija u koloni E da za sva polja koja su formatirana kao Text da vreti vrednost "G". Pored polja u kojima treba da se pojave zbirovi ukucaj respektivne vrednosti koje si dobio od funkcije CELL (ova polja treba da ti budu formatirana kao Text) i njih ces da koristis kao Criteria u funkciji SUMIF.

naravno za ubuduce se malo bolje organizuj. SUMIF je idealna funkcija za ovo ali kad popunjavaju ovakve tabele kreiraj im dodatnu kolonu u koju ce da ubacuju valutu. ....pa kreiras listu valuta pa onda na kolonu u koju ubacuju valute udaris validation itd...a onda mozes da se zezas i sa Pivot tabelama...

Prilozi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno