Šta je novo?

Pomoc oko deljenja internet-a

Bilbao-S

Slavan
Učlanjen(a)
25.02.2005
Poena
301
Kuci imam desktop racunar u koji je preko USB-a ukacen SBB-ov kablovski modem.Imam switch (100Mbit,8 port).Imam i laptop.

Uspeo sam normalno da ih umrezim i da razdelim fajlove i stampace,ali nikako ne mogu internet da serujem.

Da li neko moze da mi napise neku proceduru kako to da uradim?

Hvala svima unapred.

Internet sharing je rešenje ali u tom slučaju mora da ti radi računar na koji je priključen modem. Ako želiš da internetu pristupaš nezavisno to ćeš moći da postigneš preko router-a. U toj situaciji UTP kabl iz modema ide u wlan port rutera a iz rutera idu kablovi do mrežnih adaptera na računarima. Na većini rutera imaš mogućnost da kloniraš MAC adresu modema jer tu adresu koriste provajderi da bi onemogućili upravo to što ti želiš, nezavistan pristup internetu preko više računara. Dakle rešenje je ruter koi pored NAT-a ima mogućnost kloniranja MAC adrese modema. Sa switch-em je moguć pristup internetu sa više računara samo ako imaš statičku IP adresu.

gagast je napisao(la):
Internet sharing je rešenje ali u tom slučaju mora da ti radi računar na koji je priključen modem. Ako želiš da internetu pristupaš nezavisno to ćeš moći da postigneš preko router-a. U toj situaciji UTP kabl iz modema ide u wlan port rutera a iz rutera idu kablovi do mrežnih adaptera na računarima. Na većini rutera imaš mogućnost da kloniraš MAC adresu modema jer tu adresu koriste provajderi da bi onemogućili upravo to što ti želiš, nezavistan pristup internetu preko više računara. Dakle rešenje je ruter koi pored NAT-a ima mogućnost kloniranja MAC adrese modema. Sa switch-em je moguć pristup internetu sa više računara samo ako imaš statičku IP adresu.

Procitaj link koji je Merlin ostavio.
Kod SBB-a se moze uzeti IP adresa koliko hocete pa samim tim, switch je resenje.

Upravo zbog toga što sam čuo da je to moguće kod SBB-a i ja sam pokušao preko switch-a. Kod mene, pošto sam kod drugog provajdera, to nije uspelo pa sam to odradio preko rutera. Serviser koji je to konfigurisao nekom korisniku SBB-a preko switch-a, mi je rekao da je jednostavno dobio sve parametre koje je uneo u propertis mrežnih karti i da je sve proradilo. Dakle moj savet je da se obrati SBB-u za te parametre i da se nakon toga vrati ovde da mu pomognemo oko konfigurisanja.

Znaci, ruter uvek moze da se koristi ako korisnik ima samo jednu IP adresu. Ukoliko ih ima vise, kao sto je moguce npr. kod SBB-a, switch ce posluziti svrsi.

Zbog cega niko ne pominje izlaz racunara bez modema na internet preko proxyja?Lepo na racunar sa modemom instaliras neki program koji otvara port ka internetu a na ovom bez modema u IE podesis i to je to

Nazad
Vrh Dno