Šta je novo?

Pomoc oko deljenja ADSL neta

batat89

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
330
Moja oprema  
Mobilni telefon
Xiaomi 12T Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Sema.jpg

Zdravo.
Potrebna mi je pomoc pa se nadam da cete mi pomoci!
Vidite sliku znaci danas sam uveo ADSL net i dobio sam modem HG532e od TS.
Znaci hteo bi da imam internet u kuci br.1 a i u br.2 razdaljina je 30m nema nikakvih prepreka izmedju njih dve.
Imam TP-LINK WR1043ND ruter koji mi je ostao od starog neta.
Sad me interesuje sta treba da radim gde da postavim ovaj WR1043nd i sta treba da jos dokupim da bi ovo sve lepo funkcionisalo a da bi imao internet u obe kuce?
Da li cu imati nekog gubitka u brzini npr?

Probaj,ali mislim da signal sa HG532 nece proci kroz 2 zida na toj razdaljini ( ja u slicnoj situaciji nisam uspeo da ostvarim upotrebljivu konekciju ).

Znam da razvlacenje kabla nije najelegantnije resenje , ali zato imas sigurnu i stabilnu vezu.

Sto se tice postavljanja bilo bi idealno da se dva rutera vide kroz prozor ako ces ih povezati bezicno. Stim da je kabel najsigurnije resenje ako je fizicki izvodljivo. HG532e koliko vidim sa slika ima internu antenu sto moze biti problematicno.

ja delim adsl sa komsijom skoro 20m razdaljine.ja sam hteo da delimo preko wifi-ja,ali on kupio lan kabli mislio sam da ce pad u brzini da bude katastrofalan ali sljaka extra.nisam testirao konkretne brzine ali npr. pustim hd video na yt i radi lepo.gubitak u signalu za wi fi je siguran pozz

re

Onda cu uzeti 30m kabla pa lepo ga pustiti od jedne kuce do druge!
Da li je to utp kabel???

lan kabli je onaj sto ide iz modema u komp,ako hoces ici cu kod komsije da izmerim brzinu pa okaciti ss?

ja delim adsl sa komsijom skoro 20m razdaljine.ja sam hteo da delimo preko wifi-ja,ali on kupio lan kabli mislio sam da ce pad u brzini da bude katastrofalan ali sljaka extra.nisam testirao konkretne brzine ali npr. pustim hd video na yt i radi lepo.gubitak u signalu za wi fi je siguran pozz
A zašto bi žičana veza bila sporija nego WiFi ? obično je obrnuto... Sa pravim ruterom i kablovima žičana ide do 1 Gbit/s a sa WiFi teoretski samo do 300 Mbita/s.

A zašto bi žičana veza bila sporija nego WiFi ? obično je obrnuto... Sa pravim ruterom i kablovima žičana ide do 1 Gbit/s a sa WiFi teoretski samo do 300 Mbita/s.

znam da je obrnuto,ali sam mislio posto je velika udaljenost da ce biti preveliki gubitak signal-a.Sa wifi-jem se lako moze povecati domet i poboljsati signal boljom opremom.nemam pojma sto sam imao utisak da ce biti losa konekcija(ali radi kako treba).ode komsa do grad ako ti je bitno stavicu ss da vidis nije problem,ali stvarno lepo radi pozz

@batat

Uzmi samonoseci LAN kabl ili kupi plastificiranu sajlu za ves i uz nju vezi LAN kabl.Obavezno uzmi kabl za spoljnu montazu ( sa 2 ili 3 sloja zastite ),jer ce onom "najobicnijem" izolacija popucati vrlo brzo.

I sa najlosijim kablom veza funkcionise na 30-40m.

Porucio sam sve sto je potrebno!

Hvala momci i pozzz.

Nazad
Vrh Dno