Šta je novo?

pomoc oko clockovanja - E8500

• Začetnik teme Začetnik teme pike8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pike8

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2007
Poena
301
moja konfiguracija:

Gigabyte GA-P35-S3G
C2D E8500 + Cooler Master Hyper 212 Plus
4GB DDR2 (2x2GB OCZ Gold 800mHz, 5-5-5-18)
Gainward HD4850 512MB GDDR3
WD Caviar Blue 640GB (6400AAKS)
PSU Sharkoon SHA450-8P 450W
Kuciste Xigmatek Asgard (naprijed ima jedan 120mm fan koji dodje uz kuciste, pozadi je xilence red wing 120mm)

nakon 1h testiranja sa prime95 temperatura je cijelo vrijeme bila oko 45c.

eh sada, zelio bih pokusati klokati procesor, a posto nikad ranije to nisam radio, imam nekoliko nedoumica. najprije evo screenshotova iz biosa.

ugasio sam EIST i C1E u Advanced BIOS Features meniju i "zakljucao" PCI frequency na 100mHz u M.I.T. meniju.

kad ukljucim CPU Host Clock Control onda mogu dizati CPU Host Frequency; koliko sam shvatio trebam dizati pomalo dok kompjuter ne odbije da se boota, nakon cega bih trebao pomalo dizati voltazu.
kao sto vidite na slici, postoje cetiri voltaze, koju od ovih trebam dizati?
takodje me zanima sta bih trebao raditi sa memorijom, da li da ostavim sve na auto ili...?

i eto, ako imate jos neki savjet.

moja konfiguracija:

Gigabyte GA-P35-S3G
C2D E8500 + Cooler Master Hyper 212 Plus
4GB DDR2 (2x2GB OCZ Gold 800mHz, 5-5-5-18)
Gainward HD4850 512MB GDDR3
WD Caviar Blue 640GB (6400AAKS)
PSU Sharkoon SHA450-8P 450W
Kuciste Xigmatek Asgard (naprijed ima jedan 120mm fan koji dodje uz kuciste, pozadi je xilence red wing 120mm)

nakon 1h testiranja sa prime95 temperatura je cijelo vrijeme bila oko 45c.

eh sada, zelio bih pokusati klokati procesor, a posto nikad ranije to nisam radio, imam nekoliko nedoumica. najprije evo screenshotova iz biosa.

ugasio sam EIST i C1E u Advanced BIOS Features meniju i "zakljucao" PCI frequency na 100mHz u M.I.T. meniju.

kad ukljucim CPU Host Clock Control onda mogu dizati CPU Host Frequency; koliko sam shvatio trebam dizati pomalo dok kompjuter ne odbije da se boota, nakon cega bih trebao pomalo dizati voltazu.
kao sto vidite na slici, postoje cetiri voltaze, koju od ovih trebam dizati?
takodje me zanima sta bih trebao raditi sa memorijom, da li da ostavim sve na auto ili...?

i eto, ako imate jos neki savjet.

Jel ovo slika tvog biosa?
Nesto mi tu ne stima.!!

Kaze :
CPU clock ratio 22x
CPU host frequency 133 MHz
(22x133)=2926

Zar to ne bi trebalo da je 9.5 i 333 kao na prvoj slici ? (333*9.5=3163)

uh, nesporazum. :d
ovo je slika iz manuala od maticne, a mislio sam da pitas da li je ovo slika biosa bas moje maticne.
do mene. 😀

nego, ima li ko da pomogne?

uh, nesporazum. :d
ovo je slika iz manuala od maticne, a mislio sam da pitas da li je ovo slika biosa bas moje maticne.
do mene. 😀

nego, ima li ko da pomogne?

:wall::wall:
Na koliko heces da ga kloknes?
Meni recimo E8500 na 4 GHz za 24/7 je FSB 423
Napon 1.3V RAm 5 5 5 15
Ploca iz profila
Podesi napon za procesor Vcore i probaj ova moja setovanja.

znaci samo da mijenjam ovaj CPU Overvoltage Control, ove za FSB, DDR i (G)MCH nista ne diram?

a jesi dirao memoriju ista, latencije, frekvenciju?
na koliko mHz ti je radila prije, a na koliko poslije overclocka?

znaci samo da mijenjam ovaj CPU Overvoltage Control, ove za FSB, DDR i (G)MCH nista ne diram?

a jesi dirao memoriju ista, latencije, frekvenciju?
na koliko mHz ti je radila prije, a na koliko poslije overclocka?

Da - podesis FSB, CPU overvoltage stavis na otprilike 1,3 V ako je sistem nestabilan tako onda malo povecas napon.Memorije nisam dirao jer moje su na 1066 tako da mi nisu pravili ogranicenje prilikom oc,Inace rade na 5 5 5 15 na 2,2 V ali na 1021 MHz to su mu priblizno i deklarisane vrednosti.
btw kod mene eist nije iskljucen.
E8500 4,2 GHz .webp
A da- i PCI-e stavis na 100 MHz

Poslednja izmena:
Ljudi mala pomoc imam star racunar a kintu za nov nemam dali moze da se overklokuje intel procesor 2000+ 1.67ghz ploca ep 8rda3+..I kako ???

Uf, baš stara mašina. Ti P4 intelovi procesori se slabo klokuju i mnogo greju. Realno sa tim procesorom i da ga klokuješ 200-300 mhz ne bi dobio bog zna šta. Batali.

Verovatno si mislio na athlon 2000+ a ne intel, jer EP-8RDA3+ ti je socket A ploca. Ali nebitno nista znacajnije nebi dobio sa OC, to da si uradio pre jedno 7 godina bila bi druga prica.Ako bas hoces probaj fsb da digne sa 133MHz na 166MHz pa vidi dal ce da radi ako je sve ok povecavaj i dalje.Ja sam imao isti taj CPU koji je mogao do 200MHz FSB bez dizanja napona.

e850 lagano radi 24/7 na 4.01 GHz ali imam problem sa memorijom Geil evoone ddr2 na 800MHz i latencama 4-4-4-14, ne mogu da je poguram preko 846MHz a da radi stabilno.... da li mozda neko ima ideju??

Nazad
Vrh Dno