Šta je novo?

pomoc oko bezicnog umrezavanja

saskons

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
309
evo ovako...
Na poslu imam 5 racunara koji su umrezeni preko utp switcha sve lepo radi i funkcionise,ip adrese su im od 10.0.0.1-10.0.0.5.Ne pitajte me zasto te al sa tim adresama mreza radi najstabilnije i najbrze.
Posto nam treba da sa Laptopom pristupimo istoj mrezi (bitna mi je komunikacija sa ostalim racunarima ne internet) a da ne razvlacimo kablove ( da bezicno spojim lapt top i ostale racunare) kupi kolega NetCon Wireless AP Broadband Routers ,ne znam dal sa tim uopste mozemo resiti problem , on ima i wan konektor i 4 utp porta i sada ja ne znam kako da resim odnosno da podesim tu stvarcicu,da li ta 4 utp porta samo salju signal sa wan konektora ....?
ja sam za probu u wan konektor utakao adsl modem i lap top je odmah uspostavio konekciju i odmah mogao da ide na internet...e sada sta treba da uradim podesim da mogu da ih spojim samrezom

Jedan od 4 Ethernet priključaka na WAP ruteru spoj na switch lokalne računarske mreže, konfiguriši na WAP ruteru i laptop-u ethernet IP adrese 10.0.0.6 i 10.0.0.7 (ako baš insistiraš na ovom opsegu adresa), podesi na laptop-u isti workgroup kao na ostalim računarima i trebalo bi da radi. Ako hoćeš da koristiš i WAN nakačen na ADSL modem za pristup internetu, stavi na svim računarima IP adresu WAP rutera kao default gateway.

P.S. bilo bi ti verovatno lakše da koristiš DHCP server WAP rutera za automatsko dodeljivanje IP adresa za računare u mreži

Poslednja izmena:
Jedan od 4 Ethernet priključaka na WAP ruteru spoj na switch lokalne računarske mreže, konfiguriši na WAP ruteru i laptop-u ethernet IP adrese 10.0.0.6 i 10.0.0.7 (ako baš insistiraš na ovom opsegu adresa), podesi na laptop-u isti workgroup kao na ostalim računarima i trebalo bi da radi. Ako hoćeš da koristiš i WAN nakačen na ADSL modem za pristup internetu, stavi na svim računarima IP adresu WAP rutera kao default gateway.

P.S. bilo bi ti verovatno lakše da koristiš DHCP server WAP rutera za automatsko dodeljivanje IP adresa za računare u mreži

...sve sam to vec probao....na ruteru kada sam hteo da promenim ip adresu jednostavno mi ne dozvoljava....kaze da nije u opsegu ip ....bla bla....vec sam pomislio da ip portovi na ruteru nisu predvidjeni za spajanje ( to jest da u njih ulazi signal nego samo izlazi i to samo od wana):S:
sa automatskim dhcp rutera mi samo proradi innternet od adsl modema ....a adresa koju tada dodeli ruteru je 192.168.1.1 a na lap topu 192.168.1.2
jos neka ideja :wall:

Jesi li probao da jednom od ostalih računara dodeliš 192.168.1.3 i da ga povežeš na ruter (možeš da staviš i da automatski dobije IP adresu od rutera). Ako ni onda ne možeš da pinguješ računar sa laptop-a, znači da je uređaj stvarno predviđen samo za povezivanje više računara na internet a da ne vrši i ulogu switch-a :(

Poslednja izmena:
Ruter ima WAN i LAN adresu. LAN adresa može da se podešava, a WAN u principu ne. Ti si verovatno pokušao da menjaš WAN adresu.
Jera ti je lepo savetovao da je najjednostavnije da uključiš DHCP na ruteru i svim računarima u mreži staviš Obtain IP address automatically. Ako insistiraš da opseg ostane 10.x.x.x, mislim da i to možeš da podesiš na ruteru (DHCP settings). Ako baš ne želiš da koristiš DHCP i internet, prebaci ruter u AP mod i promeni mu LAN adresu na 10.0.0.x.

Poslednja izmena:
hvala na odgovorima :)
Pkusacu to sve jos jednom....al sad ne mogu ni da udjem u podesavanje preko 192.168.1.1...joj.....cak i reset ne pomaze....uglavnom javim vam sta bi...
:type:

Da bi pristupio ruteru moraš da koristiš računar koji je na istom subnet-u. Znači ako je adresa rutera 192.168.1.1 , računar sa kojeg mu pristupaš mora imati adresu oblika: 192.168.1.x (moraju pripadati istom subnet-u). Tj. normalno je da ne možeš da pristupiš ruteru sa adrese 10.0.0.x .

Da bi pristupio ruteru moraš da koristiš računar koji je na istom subnet-u. Znači ako je adresa rutera 192.168.1.1 , računar sa kojeg mu pristupaš mora imati adresu oblika: 192.168.1.x (moraju pripadati istom subnet-u). Tj. normalno je da ne možeš da pristupiš ruteru sa adrese 10.0.0.x .

pa ne pristupam sa racunara koji su umrezeni nego sa lap topom jedino on ima wireless karticu....A osim toga podesen je obtain an ip address automatically...
tako da to verovatno nije razlog nemogucstvo pristupa rutera...:)

Pa jel laptop dobio adresu? I precizno: kako ne možeš da pristupiš ruteru - šta se dešava? Učitava li se stranica sa podešavanjima? Da li uopšte koristiš web interfejs za pristup? Jesi li proverio koja je default adresa rutera?
Ako si resetovao ruter lako je moguće da ne možeš da mu pristupiš putem wireless-a.
PS: Tebi klještima treba izvlačiti reči. Verovatno kod doktora ulaziš sa rečima: "Danas se nešto ne osećam dobro..." :D :D

Prikači bilo koji od računara na Ethernet port rutera i postavi ga da automatski dobije IP adresu, tada ćeš sigurno moći da dobiješ pristup stranici sa podešavanjima. Možeš i u cmd promptu da otkucaš ipconfig/all da potvrdiš koja je adresa rutera.

Pa jel laptop dobio adresu? I precizno: kako ne možeš da pristupiš ruteru - šta se dešava? Učitava li se stranica sa podešavanjima? Da li uopšte koristiš web interfejs za pristup? Jesi li proverio koja je default adresa rutera?
Ako si resetovao ruter lako je moguće da ne možeš da mu pristupiš putem wireless-a.
PS: Tebi klještima treba izvlačiti reči. Verovatno kod doktora ulaziš sa rečima: "Danas se nešto ne osećam dobro..." :D :D

pa jeste dobio je adresu i to neku....169.x.x.x ,kako nemam pojma,neucitava se stranica sa podesavanjima (vec sam napisao)web interfece...zato sam i resetovo ruter da bi dobio 192.168.1.1 ali dzaba ,sta se desilo ubi me ako znam....popizdio sam ,3 dana ,grizem prste ,monitore,sarme gutam....:mad: od muke....A kod cika doce nisam bioooooo....verovatno kad bi otsho....ko zna sta bi mi sve nashoo,i u loodaru bi me poslo:)....moram da stignem do setapa pa nastavljamo mistery ako ste voljni ....

Prikači bilo koji od računara na Ethernet port rutera i postavi ga da automatski dobije IP adresu, tada ćeš sigurno moći da dobiješ pristup stranici sa podešavanjima. Možeš i u cmd promptu da otkucaš ipconfig/all da potvrdiš koja je adresa rutera.

da hocu probacu....cim udjem u setup javim vam:wave:

e da nisam vam ni reko da je danas pukla cela mreza,jednostavno svi racunari su se skoro svakih minut cas odlogovali sa mreze pa se onda posle 3 secunde uloguju..ono tipa status cable disconect i posle conect 100 ....***....ja reko neki kabl prignjecen ili virus pa dok sam skonto.....kad ono utp 8portni switch ge crkt al ne skroz...zamenih za probu drugog i mreza zivnula radi sve ko preeee....JOJ kad krene...

Na ruteru iskljucis dhcp, pa mu kao i na svim kompovim (ukljucujuci i laptop ) postavis staticke ip adrese u istom opsegu. Kada ruteru postavljas ip neka to bude LAN! Na svim kompovim stavljas za default gateway ip rutera
p.s ja sam to uradio vec doduse bez swicha samo sa ruterom i to mnogo bolje radi sa statickim adresama

hi :)
Samo da vam javim da jos nisam resio problem i da nisam probao ovo sto ste mi predlagali jer nisam bio u gradu....tako cim probam javim vam.....
cao

cao drustvo
Evo ovako posleg duzeg bezuspesnog cackanja rutera,skonto sam da cu da ga fleshujem,to sam i uradio....uspeo sam da mu podesim u lanu 10.0.0.20
Laptop se konektovo,ali sada imam problem sledeci....
Pingovo sam jedan od racunara mrezi i ping radi recimo ja sam pingovo server 10.0.0.1 ping 128 i to je ok,ali ne mogu nikakio da vidim racunar kroz network,
moze samo ako recimo odem na find computer i ukucam ime komjutera i search trazi ga skora 2 minuta i pronadje ga ....posle kliknem na iconicu nadjenog compa i mogu da mu pristupim....sta sada moze biti :)
:wave:

Vrh Dno