Šta je novo?

Pomoc oko A64 s939 konfiguracije

Lurker

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2002
Poena
619
Pozdrav! Molio bih za par saveta oko sklapanja konfiguracije. Mashina treba da bude A64 S939 sistem sa NF4 plocom i 17" CRT monitorom. Cifra je do 1000 evra a racunar bi uglavnom sluzio za rad u Photoshop-u, igre, gledanje i snimanje DVD/DivX filmova i naravno surf. Overclocking je pozeljan ali ne i neophodan. Moja zamisao je nesto ovako:

Athlon 64 3000, Winchester Core, S939 + BOX
Abit AN8 Nvidia nForce4, S939 vs. DFI LanParty UT nF4 Ultra-D, S939
Chieftec DG-01-BDU, 360W
17" Samsung 795MB, silver/black
2x 512MB Infineon DDR400
Leadtek GeForce 6600GT, PCI-E
WD Caviar 120GB, SATA
NEO 5.1 Speaker System SWG-51BK/5.1, 3000w

A sada par pitanja:

1) Prvo i najvaznije - Abit ili DFI? Trenutno favorizujem Abit zbog prethodnog dobrog iskustva sa njihovim plocama ali DFI sada nudi vise mogiucnosti za podeshavanje memorije i uopste bolje OC performanse. Voleo da cujem mishljenja ljudi koji poseduju neku od ove dve ploce i da tako odlucim. Prvenstveno me interesuje stabilnost i podrska kod DFI ploce?

2) Da li je pozeljno uzeti neku jacu memoriju za Dual Channel ili je ovo sto sam naveo dovoljno? Razmishljam se da dodam josh 50E i uzmem 2x 512MB Kingmax Hard Core PC4000/500 CL3?

3) Interesuje me mishljenje o monitoru, da li ostati pri ovom Samsungu ili ici na recimo na neki ViewSonic, s obzirom na gore navedenu namenu racunara?

4) Sto se tice zvucnika, napomenucu da nisam neki striktni audiofil. Potrebno mi je solidno surround reshenje za igre, MP3 muziku, gledanje DVD filmova i digitalnih satelitskih kanala. Da li navedeni zvucnici zadovoljavaju zahteve ili treba razmisliti o recimo Altec Lansing 251?

5) U racunaru ce se nalaziti 2 opticka uredjaja i povremeno 2 hard diska. Da li je navedeno kuciste/napajanje dovoljano ili treba ici na josh kvalitetnije reshenje?

6) Isplati li se cekati A64 Venice Core i kad to uopste stize kod nas?

Lurker je napisao(la):
Athlon 64 3000, Winchester Core, S939 + BOX
Abit AN8 Nvidia nForce4, S939 vs. DFI LanParty UT nF4 Ultra-D, S939
Chieftec DG-01-BDU, 360W
17" Samsung 795MB, silver/black
2x 512MB Infineon DDR400
Leadtek GeForce 6600GT, PCI-E
WD Caviar 120GB, SATA
NEO 5.1 Speaker System SWG-51BK/5.1, 3000w

-Venice-a ima kod nas, cena je bukvalno ista kao i za Winchester tako da idi na Venice

-DFI definitivno

-Kuciste je OK, ali bolje idi na 410W ATX2.0 varijantu

-Monitor necu da komenarisem

-Memorija je takodje OK, ali za malo vise para imas Hardcore DDR500

-Grafika je super, uzmi je

-Vidi ako mozes da se uklopis u 160Gb hard, razlika u ceni je mizerna

-Zvucnici su takodje OK, filmovi i muzika, super rade jedino sto nisu nesto specijalno glasni, ali je zvuk skroz dobar

@Vule & srkiller

Hmm, onda sta mislite o Chieftec Dragon DX-01B-D-U-410, medium tower, PSU 410W? Skuplji je od prethodnog modela za nekih 25 evra, mislim da bih za toliko mogao da uskladim.

@Rip Kirbi

Nazalost, ne uklapa se. :( Dugo sam o tome premishljao i na kraju sam doshao do zakljucka da se onaj TFT koji bih ja voleo da imam (17" ViewSonic VA712b) nikako ne moze uklopiti u planirana sredstva bez prevelikog slabljenja kompletne konfiguracije. Za sada cu se radije zadovoljiti solidnim CRT-om, posto ne bih da uzimam neki slabiji TFT. Sacekacu josh godinu-dve dok boljim modelima ne padne cena.

taj crt nije solidan,on je dno kao i kompletna ponuda crt monitora na nasem trzistu ali si prinudjen da kupis pomenuti jer se bolji model ne uklapa u budzet(sada je lg1730b toliko jeftin da je greh kupiti crt)
nemoj kupovati chieftec dx-o1b-d-u,vec uzmi neki BX ili CX model zato sto imaju vise prostora u unutrasnjosti-zarotirani su hardovi i pride imaju nesto vecu dubinu sto je bitno jer dolazi do sudaranja graficke i harda i imaju jos jednu bitnu manu a to je da zna da tandrce hard u kavezu,odn. kavez se rastimuje i pojacava buku hard diska(kod BX i CX modela nemas kaveze vec samo sine pa ne moze da dodje do opisane pojave)
takodje ti je pod obavezno da nabavis sata kablove pod 90 stepeni jer vrata udaraju u njih,bilo je pomenuto da ih ewe poseduje
takodje bi trebalo da je chieftec 420w bolje napajanje od 410w modela

Slazem se sa Floydom, razmisli jos jednom. Iz mog iskustva kazem da je konfor u radu vrlo bitan, zato se ja odlucujem za udobnu tastaturu, dobrog i preciznog misa i dobar monitor (TFT) cak i na racun ostalih komponenti.
Pozdrav

Floyd je napisao(la):
nemoj kupovati chieftec dx-o1b-d-u,vec uzmi neki BX ili CX model

Po nashim oglasima sam uspeo da nadjem samo LBX-03B-B-B-410. Je li to ok? Inace 420W Chieftec napajanje sam vidjao samo u Big Tower modelima, moze li to da se nekako prebaci u ovaj BX?

to je to...
trebalo bi da moze da se postigne dogovor sa prodavcem da ti umesto 410w stavi to od 420w,jer ih imaju i pojedinacno u cenovnicima,pa nije problem da zamene mesto..

Ok, onda imam josh jedno pitanje u vezi zvucne karte... da li je integrisana AC'97 sa DFI ploce dovoljno dobra za igre (EAX1/2/3, DirectSound itd.) i DVD zvuk (Dolby Surround, AC3) ili ipak treba uzeti zasebnu kartu. Zanima me ima li razlike u kvalitetu zvuka i performansama izmedju ove integrisane audio karte i neke jeftine PCI varijante, recimo SBLive?

Inace, mislim da je velika steta sto je Nvidia odlucila da ne stavlja SoundStorm podrsku na nF3 i nF4 ploce. Da je to slucaj ne bih se dvoumio.

Za ozbiljniji rad najbitinije stvari na PC-ju su monitor, tastatura , miš i stolica.Nemoj da štediš na svojim očima i leđima.Bolje žrtvuj neku komponentu.

NiTro je napisao(la):
Jesi gledao dfi-ev sajt?

Jesam, ali iz toga shvatam samo da je u pitanju 7.1 sistem. Trebaju mi malo detaljnije specifikacije tipa EAX support i eventualni pad performansi kad se ukljuci isti. Zato me najvishe interesuje mishljenje nekog ko ima ovu DFI plocu i koristi njenu zvucnu kartu.

Vidi care, ABIT definitivno. Malo je skuplji, ali kvalitet na najvisem nivou. Imam vec 2 god. aktivnog iskustva u PC servisu, i 4 god samostalne obuke iz knjiga i casopisa. Posto za te 2 godine nisam imao niti jedan problem sa ABIT ovim plocama, OC friendly, super oprema... kvalitet izrade, malko skuplje ali vredi.

Ma imas jako dobar Samsung 710N (ili T ako hoces DVI) za oko 300E a tvojim ocima ce to jako prijati!!Slazem se sa vecinom da je bolje da malo ustedis na nekoj manje bitnoj komponenti a da se odmah pobrines za oci,bilo da sada uzmes manje memorije ili ako ti je ona jako bitna odmah onda uzmi neke ŽNj zvucnjake za mesec-dva pa kad se oparis...
Sve je to stvar kompromisa a na tebi je da vidis kako se uklapas!?
Pozdrav ,)

amd_mad je napisao(la):
Vidi care, ABIT definitivno. Malo je skuplji, ali kvalitet na najvisem nivou. Imam vec 2 god. aktivnog iskustva u PC servisu, i 4 god samostalne obuke iz knjiga i casopisa. Posto za te 2 godine nisam imao niti jedan problem sa ABIT ovim plocama, OC friendly, super oprema... kvalitet izrade, malko skuplje ali vredi.
Najpre - nisi svestan koliko gresis kad preporucujes ABIT-a (konkretno AN8) pre DFI-ja.

A drugo - gde si ti to radio, kad ti se nijedna ABIT ploca nije vratila?
Tj. let me put it this way - da li je ta firma za koju si radio (radis) uopste prodavala ABIT-ove ploce???

Posto ti se moze navesti gomila njihovih ploca koje su imale razne zvrcke, manje ili vece...

Matori, prodajemo ih jos uvek, a do sada jos nista rma... DFI, s njim nemam puno iskustva, ali sa ovim iskustvom sa ABIT-om, nemam zamerke na NF8, a ni na ostale ploce za AMD.

E da, za AN8 ne znam, posto je jos nisam imao pod prstima i nisam je testirao.

Poslednja izmena:
ma znam, ali kazem samo da me abit jos nije razocarao, pa zato ga preporucujem. NF8 sam spomenuo, posto sam lose procitao i kontao da je tu plocu CAR spomenuo, a inace sam jako brzo kucao i nisam procitao sta pisem.

amd_mad je napisao(la):
Matori, prodajemo ih jos uvek, a do sada jos nista rma... DFI, s njim nemam puno iskustva, ali sa ovim iskustvom sa ABIT-om, nemam zamerke na NF8, a ni na ostale ploce za AMD.
Cenim da ih prodajes i dalje... na kraju, nema ko nije imao NF7 u svojoj ponudi ;)... ali, jednostavno, nemoguce je da ti se nijedan ABIT nije vratio.
Da se razumemo,odlicne su to ploce, ja sam do juce imao samo ABIT-e u svojoj masini, nekoliko ploca, izuzetnih... ali, daleko su one od savrsenih.

Kad nabodes primerak, da... ali kad ne nabodes...

Koliko je samo bilo problematicnih NF7 u svim svojim izvedbama, pa nekih AN7... da ne pricamo o ranijim plocama, tipa BX133, od kojih se - mislim da ne preterujem - svaka druga vracala...
Jednostavno, ABIT nema konzistentnost kvaliteta, i po tom polju je recimo EPoX dosta ispred njega.

Poslednja izmena:
Stvarno mi nije jasno, kod nas u servisu radi ono sto nigde ne radi. Napr. LG optike, od par hiljada prodatih vratilo se desetak, a od Lite On i Gigabyte (koji je u stvari lite on) od stotinak prodatih, vratilo se otprilike isto kao lg, desetak. onda ploce, AS Rock, vratila se 1 od prodatih 250-300 kom. ABIT, NF7, NF7-S, S2, NF8... ni jedna od prodatih stotinak komada. Najvise smo imali vracenih Gigabyte ploca, od ASUS-a je bilo dosta, mada kod njig je vecina problema resena Flash-om BIOS-a. Jos napr. Maxtor, njihovi diskovi su se vracali otprilike svaki deseti, a WD imali smo vracena 2 komada i to zbog kvara pri transportu, likovi su valjda igrali fudbal s njima... a prodato ih oko 150 komada. Hitachi i Seagate ni jedna rma. kod grafika, najvise rma ima ASUS. Tako da imam neku odbojnost prema ASUS-u.

Ne znam sta je to, ali izgleda da puno zavisi od dobavljaca kakav ces kvalitet komponenti dobiti + kako korisnik te komponente koristi doticnu, jer nama je ciljna grupa obican korisnik, mada se tu nadje i neki OC, ali retko.
I na kraju, jedan zesci OC je uzeo ABIT NF7-S2 i 2x512 Geil Value, skroz se odusevio mogucnostima, kakve li je primerko dobio... pojma nemam.... (mislim na memoriju).
Pozz

amd_mad je napisao(la):
Stvarno mi nije jasno, kod nas u servisu radi ono sto nigde ne radi. Napr. LG optike, od par hiljada prodatih vratilo se desetak, a od Lite On i Gigabyte (koji je u stvari lite on) od stotinak prodatih, vratilo se otprilike isto kao lg, desetak. onda ploce, AS Rock, vratila se 1 od prodatih 250-300 kom. ABIT, NF7, NF7-S, S2, NF8... ni jedna od prodatih stotinak komada. Najvise smo imali vracenih Gigabyte ploca, od ASUS-a je bilo dosta, mada kod njig je vecina problema resena Flash-om BIOS-a. Jos napr. Maxtor, njihovi diskovi su se vracali otprilike svaki deseti, a WD imali smo vracena 2 komada i to zbog kvara pri transportu, likovi su valjda igrali fudbal s njima... a prodato ih oko 150 komada. Hitachi i Seagate ni jedna rma. kod grafika, najvise rma ima ASUS. Tako da imam neku odbojnost prema ASUS-u.
Vidis, kod tebe je stvarno sve kontra... vracaju ti se LiteON-i, ali ne i LG-ovi... jedna ASRock ploca, nijedan ABIT... :D

Jedino ti se za ASUS poklapa racunica! ;)
amd_mad je napisao(la):
Ne znam sta je to, ali izgleda da puno zavisi od dobavljaca kakav ces kvalitet komponenti dobiti + kako korisnik te komponente koristi doticnu, jer nama je ciljna grupa obican korisnik, mada se tu nadje i neki OC, ali retko.
I na kraju, jedan zesci OC je uzeo ABIT NF7-S2 i 2x512 Geil Value, skroz se odusevio mogucnostima, kakve li je primerko dobio... pojma nemam.... (mislim na memoriju).
Pozz
Ma, to sa kvalitetom komponenti i dobavljacem je neka druga prica...

A sto se "zesceg O/C-a" tice, imao sam ja to... mozda jedan od zescih ovde, upravo sa ABIT NF7-S plocom (i Corsair PC3200 memorijama, doduse). Radilo je fenomenalno... dok nisam koknuo plocu. Mojom krivicom, iskljucivo ;)

BTW, ko to radi zesci O/C sa GeIL Value memorijom??? :trust:

Interesantno... sklopiti konfiguraciju "na papiru" je izgleda najprostiji deo posla, ali pronaci sve komponente kod jednog prodavca je skoro nemoguce. Elem, poslednjih nekoliko dana sam obilazio raznorazne firme i nosio sa sobom moju zeljenu konfiguraciju da bih video ponude. Reakcije su bila razne od "Pazi, mi ovde radimo samo Gigabyte" preko "Leadtek? To se kod nas ni ne uvozi, za to ces morati da platish exxxxxxtra!" i "A sto mora bash taj Western Digital? Samo da znash, sad svi uzimaju Maxtor." do "DFI? Pa u celoj Srbiji ima samo 3 takve ploce i sve tri se nalaze na Digital-ovom testu."

Haha, u svakom slucaju interesantno i poucno iskustvo. Srecom, posle jednog extra obimnog proceshljavanja cenovnika nekim cudom uspeo sam da nadjem sve sto me interesuje u jednoj maloj firmi sem DFI ploce, ali ljudi su bez ustrucavanja ponudili da je odmah naruce (BTW, imaju extra ljubazno osoblje). Posebno sam zadovoljan grafickom jer ova firma ne samo sto redovno uvozi Leadtek, vec su imali i Extreme varijantu i to po manjoj ceni od one koju su mi neki prodavci postavili za obicnu 6600GT. Inace finalna konfiguracija koju sam narucio je:

AMD Athlon64 3000+ (Venice Core) + BOX
DFI LanParty UT Ultra-D
Chieftec LBX-03B-B-B-410, PSU 410W, ATX2.0+adp
17" Samsung SM 795MB, silver/black
2x 512MB DDR Kingmax Hard Core PC4000/500 CL3
Leadtek PX6600GT-TD128EXT, GeForce 6600GT EXTREME, TV, 128MB, PCI-Express
WD1600JD SATA, 7200rpm, 8MB cache
Logitech X-530 5.1 70 Watts RMS

Uglavnom, hvala svima sa foruma na pomoci! ,)

Poslednja izmena:
Ajde molim te reci koliko to sve izadje ukupno da se ne mucim bez veze...

Lurker je napisao(la):
Inace finalna konfiguracija koju sam narucio je...

Ma extra je masina, jako lepo sklopljena, jedino taj monitor... Al' ajde nema veze, sad nek ti to stoji na papiru kao PRVI sledeci upgrade kad budes imao kesa, znaci neki lep TFT da padne i onda si kompletan.

NiTro je napisao(la):
Ajde molim te reci koliko to sve izadje ukupno da se ne mucim bez veze...

1180€

Vule je napisao(la):
Ma extra je masina, jako lepo sklopljena, jedino taj monitor... Al' ajde nema veze, sad nek ti to stoji na papiru kao PRVI sledeci upgrade kad budes imao kesa, znaci neki lep TFT da padne i onda si kompletan.

To se podrazumeva. :) Uzecu najverovatnije onaj ViewSonic VA712b cim mu malo padne cena, a ovej 795MB ce lepo da pasuje na staru masinu, koju dobija moja sestra.

Nazad
Vrh Dno