Šta je novo?

POMOC! Ne mrda dalje od logoa ploce

Exodusbgd

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2005
Poena
815
Moja oprema  
Zvuk
AirPods Max
Laptop
MBP 16" M2 Pro
Mobilni telefon
14 Pro Max
Hitno mi je potrebna pomoc,jer mi je komp preko potreban za rad (ovo kuckam sa mobilnog).

Naime,stigao sam kuci,i po navici upalio komp,umio se,i kad sam se vratio-video sam da se ne mrda sa pocetka(logo mat.ploce). Video sam na displeju ploce eror-kod:2.9,sto bi trebalo da,prema manualu,ima nekakve veze sa cpu-om. Probao sam sa 3 razlicita cpu-a i 2 razlicita hladnjaka,resetovao cmos,ízmiksovao 3 ddr modula,i nista-ista situacija. Jednom je samo prosao logo i prijavio cmos cheksum eror-defaults loaded,... i odmah sam usao u bios,ali je poceo da se koci í da pisti. Model ploce je abit an7(s462).
Hitno mi je potrebna pomoc!

Update: detaljnom proverom unutrasnjosti kucista sam uvideo da je sa jednog 4-pinskog naponskog kabla(bio prikacen na GF FX5900) ispao,tj.da su prakticno samo 3pina bila spojena.
Da li je moguce da je to izazvalo neki kratak spoj i ostetilo plocu,ili napajanje?

Za početak pritisni TAB ili šta već (piše negdje) da skloniš taj screen logo, i onda će ti vjerovatno pisati koja je greška u pitanju.

Generalno, vjerovatno reset CMOS podešavanja bi trebao da riješi problem, ako je hardver ispravan.

Pa naveo sam gore u opisu problema sta sam sve pokusavao,izmedju ostalog i da sam resetovao cmos(prilikom svakog menjanja cpu-a).

Kad se pojavi logo na ekranu,ne mogu nista stisnuti na ekranu.

p.s. Da li postoji mogucnost da se sve ovo dogadja zbog pohabanosti termoprovodnog sloja paste? (bas cu sutra u nekoj radnji uzetí pastu)

Post 29 je znak da je grafika izbacila sliku na monitor, ali posto ne prolazi dalje verovatno je problem u njoj. Vec sam sretao te 5900 kako prave slicne probleme. Probaj sa drugom grafickom. Ima li nadutih kondenzatotra na ploci?

Svi kondenzatori deluju ok, i generalno, ovaj primerak ploce se nije "naradio" (bila je kod coveka kome je sluzila kao osnova sekundarnog kompa), a ja na njoj nikada nisam klokovao CPU.

Probaj da otkacis Optiku i HDD-ove da vidis da li ce tada proci prvi Screen. Sa takvim opisom greske u najvecoj meri mi je problem pravila upravo optika.

Vrh Dno