Šta je novo?

Pomoc korisniku ADSL-a

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Posto imam laptop koji podrzava Bluetooth i WiFi 802.11a/b/g i hteo bih da koristim Net po celoj kuci. Trenutno imam klasican ADSL modem koji je vezan za laptop preko USB-a. Dakle u novoj varijanti signal bi linijom stizao do ADSL modema/rutera, a dalje bi WiFi bio emitovan po celoj kuci, i laptop bi hvatao taj signal na udaljnosti najvise do 20m od modema/rutera.
Koju mi varijantu preporucujete ?
Da li bi mi ovo pilo vodu :
http://www.dlink.com/products/?pid=372
Takodje me intresuje da li ce mi WiFi raditi ako nemam neku dodatnu antenu na laptopu, vec samo onu koja je ugradjena u laptop i koja se ne vidi.
Jel istina da bi se prenosio WiFi signal da mora da postoji direktna veza, u smislu da ne sme biti prepreka izmedju rutera i laptopa ? Znam da glupo zvuci, ali ne bi voleo da pljunem kesh i da ne mogu da koristim Net jer signal ne moze da prodje kroz noseci zid ili vrata.
Inace jel znate gde bi mogao najpovoljnije da kupim takav ADSL modem/ruter koji je pouzdan, po mogucstvu od nekog boljeg proizvodjaca i koja bi mu bila realna trzisna cena sa ukljucenim PDV-om.
Ako neko zna neka napise ili neka posalje na PP.

Trebalo bi da ti radi bez problema na toj udaljenosti, bez obzira na zidove, osim ako nemaš neke svemirske izolatore u zidovima (da, i bez eksterne antene).
Ja sam pre par dana uzeo Linksys ADSL router sa 4 LAN porta i 802.11g wireless AP-om i jako sam zadovoljan. Cena je bila 8330 din.
Taj DLink bi trebalo da ti radi posao, pretpostavljam da je on i jeftiniji.

A sta tacno trena da trazim, posto mi treba ADSL modem i uredjaj koji salje i prima signal u WiFi opsegu ?
Jel je to router, switch, modem ?
Dakle ja imam ADSL modem koji ide na USB i integrisanu WiFI kartu, a zelim da napravim da mi od telefonske linije ADSL signal ide u taj uredjaj i da primam signel preko laptopa.
Ako znate koji je to tacno uredjaj, tj. kako se zove i koji je model kog proizvodjaca, slobodno napisite.

Treba ti Ruter koji podrzava adsl standard i koji ima WI FI u sebi. Nisam siguran za model ali mislim da Linksys ima takvu napravu. Znaci DSL RUTER/WIFI!

To je jako bitno, zato što ADSL preko ISDN-a zahteva Annex B ADSL modem u ruteru, a preko obične linije Annex A. Znači ako uzmeš sada ruter da bi ti radio na trenutnoj liniji moraćeš da ga menjaš kada pređeš na ISDN.
Btw, šta će ti uopšte ISDN?

Poslednja izmena:
Nije ni jedan od ta dva, nego ovaj:
http://www.hellas.co.yu/komponente/net/linksys_wag200g.php

Koliko vidim, ona dva koje si naveo nemaju u sebi ADSL modem, tako da bi ti i on bio potreban kao dodatni uređaj.
Za P2P trenutno koristim DC++ i on radi besprekorno sa forwardovanim portom za njega u podešavanjima rutera.

Btw. Posto trenuto koristim ADSL da li bi mogao da iskoristim postojeci ADSl modem i da kupim uredjaj-ruter kako god se zvao bez njega i da na taj uredjaj nakacim ADSL modem ?

A sta mislis o ovom uredjaju firme 2Wire :
http://www.geeks.com/details.asp?invtid=1000HG-R&cat=MDM
Jel vredi to uzimati za 50 eur ili treba ici na neku proverenu firmu tipa D-Link, Allied Telesin ili Linksys ?
Pretpostavljam da bi radio posao, ali ne znam gde ćeš naći kod nas, a i ja sam uvek za to da se kod ovakvih stvari uloži malo više, ali da te posle glava ne boli.
Btw. Posto trenuto koristim ADSL da li bi mogao da iskoristim postojeci ADSl modem i da kupim uredjaj-ruter kako god se zvao bez njega i da na taj uredjaj nakacim ADSL modem ?
Ako modem ima i LAN interfejs, mogao bi.

Ovo sto si ti uzeo je definitivno najbolje resenje, pa cu verovatno i ja ici na njega.
Hvala na savetu.

Na kraju sam uzeo D-Link DSL-G624T-EU ADSL modem-router-wireless, i uz standardne probleme koji prate novog korisnika uzspeo sam da podesim i radi mi Net.
Hvala na pomoci i sugestijama.

Btw. taj 2Wire nema ADSL modem, samo ADSL router i wireless !

Kada sam pitao ljude u Netiksu rekli su mi da nema integrisani ADSL modem !

Pazi, na onom linku lepo piše da ima. E sad, ko tu koga i zašto, ne želim u to da ulazim :D

@Bartman

ISDN - It Still Does Nothing
ISDN je prevazidjen uveliko.
Nikada nije ispunio ochekivanja.

Cisco sada izbacuje nov curriculum (CCNA) i u njemu nema ISDN-a u onoj meri u kojoj je bio zastupljen ranije.

ISDN PRI ne moze da pruzi vishe od 2Mbps-a u Evropi (E1) a 1,5Mbps-a u Americi (T1) dok BRI samo 128Kbps-a shto je smeshno u odnosu na xDSL.

Annex B je iz tog razloga da se ne bi postojece ISDN linije vracale na klasichnu centralu.
Ostane ti ISDN linija a imash ADSL npr.

Annex B routeri NE RADE sa klasichnom (obichnom) linijom. Poludeo sam da namestim jedan da radi samo zato shto nisam primetio da je annex B. :wall: TP-LINK ih pakuje u iste kutije samo stavi nalepnicu na kojoj u zagradi pishe Annex A ili Annex B. A na uredjaju ispod pishe samo npr. TD-8840(B)

Vrh Dno