Šta je novo?

Pomoc! Komp nece da boot-uje...

ericm

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2011
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
10980XE & D15s / 9900K & U12A
Matična ploča
Rampage VI Extreme Encore / Z390 Phantom
RAM
4x16GB TridentZ / 2x16GB TridentZ
GPU
4090 TUF OC / 3080 TUF OC
Storage
990 Pro 2TB / 970 Evo Plus 500GB
Zvuk
Bose Companion 3 / Audioengine A2+
PSU
Dark Power Pro 12 1500W / SF750
Kućište
5000D Airflow / NR200
Monitor
AW3418DW / VP349
Miš & tastatura
Lamzu Thorn & Tofu65 2.0 / Skoll & Leopold FC660C
Ostale periferije
PS5, Steam Deck OLED
Laptop
MBP 14" M3 Pro
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da krenem redom,
Imao sam Patriot memoriju iz potpisa 3x4GB, sve je radilo ok, posle 2 nedelje dodao jos 3 ista modula i radilo je tako 2-3 dana i iz cista mira BSOD i jos 4 komada za sat vremena. Vrteo sam memtest, sve je ok, sklonim 3 modula jer mozgam mozda sam preterao i odradim posle svega windows i 3 dana je sve radilo kako treba. Juce palim komp koji zavrti sve kulere ali ne ulazi u bios. Na ploci stoji oznaka C1 i nece dalje da prespoji odnosno butuje. Povadim svu memoriju, probam sa po jednim modulom i nekako proradi sa tim jednim i tako sam terao cele noci bez ikakvih problema.
Danas kupim Kingston Beast jer sam mislio da je memorija, ubidem sva tri i ista prica, vrte se kuleri ali ne butuje niti moze u bios. Izvadim bateriju, ubodem jedan modul i uspem da udjem u bios. Namestim xmp profil koji je digne na 2133, izadjem i pre samog ulaska u win dobijem bsod. Iskljucim xmp i brzina padne na 1066 ali opet bsod. Sada opet nece ni u bios. Nemam nacina veceras da ga fleshujem a sadasnja verzija je F3.
Nista nisam klokovao, iz cista mira se ovo desava. Da li clear cmos da radim? Kratko sam i bateriju drzao napolju, mozda duze da sacekam?!
Svaka pomoc je dobro dosla, stvarno ne znam vise sta da radim...

Kada izvadis bateriju ,dva-tri puta na start dugme onako na prazno(da izvuce sruju iz kondezatora)
I sta ti sve imas na toj ploci,ludilo.
I nece to ici tako jednostavno samo na profile moras da ubodes prave latencije.
za pocetak ubodi tu jednu koja rece radi,pa dodaj drugu probaj,pa izvadi,dodaj sledecu i sve tako
dok ne vidis koje su problem(neka ti stoji ta sto radi uvek,samo konbinujes ostale)
Prime 95 i przi.

Poslednja izmena:
Uradio sam clear cmos i isto, ponovo sam izvadio bateriju, skljocnuo par puta na start dugme i cekam vec nekih 10-ak min pa ga ponovo palim. Cudno mi je da je odjednom poceo da mrzi memoriju i da pravi toliko problema.
Pomesao sam memorije dok sam ih cupao i ponovo vracao onako besan pa cu morati iz pocetka.
Nemam nacina sada pa cu sutra i najnoviji bios da skinem pa da probam flash preko usb-a, mozda ga to razbudi, barem videh u slicnoj temi da je to pomoglo. Probao sam preko ps3-ke da skinem bios ali mi ne prepoznaje flesh... 'Ladno mi nista ne radi :lupko:
Ako stigne jos koja ideja, tu sam... :smash:
Uspeo sam da ga ozivim jednim modulom i opet pri startu windowsa dobijem bsod ali pokrenuh nekako reinstal sistema jer se nadam da mozda to pomogne...
Upravo sam zavrsio win sa jednim modulom, ugasio komp, dodao ostala 2 i podigao win najnormalnije :banana:
Nista mi nije jasno i ne znam sta ce se sledece desiti.....

Poslednja izmena:
Mozda je bios "zaglupeo" na koliko ti sada rade memorije?

Moguce, sada mogu da odradim poslednji ali ga izbegavam jer je beta a nista nisu oko memorije dirali...
Zapostavili su mi plocu, od kraja 2011. god ne izlazi novi bios :S:
Kad sam ugasio xmp spustila se na 1066... Nije mi sad ni bitno, samo neka raadi...
Nadam se da ce se zavrsiti na ovome. Ostavljam kingstona u masini...

Nazad
Vrh Dno