Šta je novo?

Pomoc kod prebacivanja iz mpeg2 u vob

Denitea

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2003
Poena
619
Preko TV kartice Pinnacle prebacujem sa VHS-a u mpeg2.Kad to snimim na dvd nece da se reprodukuje na kucni DVD player.Drugar mi rece da treba da prebacim iz mpeg2 u vob,pa tek onda da snimim DVD.Nabavio sam razne programe(Vegas,Pinnacle studio 8 i 9,Adobe Premier,MGI VideoWave 5).Koji program je za ovaj moj problem dobar,a da nije komplikovan.Nikako da se snadjem sa gore pomenutim programima.
Hvala unapred,Sale!

Probaj sa adobe encore DVD, on ti je bash za to...A naprostija varijanta je obichan Nero u kome cesh odabrati DVD-video, a dalje je sve jasno, i ne mozesh da pogreshish...

Mislim da neće moći sa Nero Burning Romom, već sa Nero Vision Express + odgovarajući plugin.

A chemu sluzi opcija DVD-Video ? Nisam to probao, ali ne znam za shta bi drugo sluzilo to :)

driver je napisao(la):
A chemu sluzi opcija DVD-Video ? Nisam to probao, ali ne znam za shta bi drugo sluzilo to :)

Služi kad imaš već spremljene .ifo .vob i slične fajlove na HDD-u da ih samo prevučeš u Video_TS direktorijum :)

Za pravljenje DVD strukture (.vob .ifo itd.) se koriste programi za DVD-autoring. Ja koristim dvd-lab. Ako oces besplatan program, onda IFO-edit, s kojim ne mozes da pravis menije, ali mozes da mu samo pokazes video fajl (prethodno vec kompresovan u mpeg2) i on napravi .vob fajlove, (ili image diska).

Ja sam sve vreme bio ubedjen da je dvd format mpeg2
zasto mi onda nero i tmpgenc dvd author sve konvertuju u vob .. i gomilu nekih drugih filova? I zasto je uopste bilo potrebno kompresovati u mpeg2?
Hvala

"DVD Format" jeste u osnovi kompresija prema mpeg2 standardu, ali je struktura fajlova drugacija u odnosu na 'obicne' mpeg2 fajlove kreirane TV softverom za snimanje. Zato je i potreban naknadni 'authoring'.

cek ja sam divx prebacio u mpeg2 pomocu nero vision expresa ali kad sam hteo da ga narezem on mi je opet radio kompresiju u vob.. i sta ja znam sta jos i kad sam pustio dvd zvuk mi je seckao
posle toga sam isti taj mpeg2 ubacio u tmpgenc dvd author i on ga je samo prebacio u vob (nije kompresovao jer je dvd rezao par minuta) i sve radi cool

.vob fajlovi su samo "kontejneri", velicine 1GB ili manje (u prinicipu velicina im nije ogranicena, mogu biti i veci od 1GB, ali DVD-Video specifikacija dozvoljava velicinu samo do te cifre), u kojima su spakovani segmenti mpeg2-kodiranog filma.

Poslednja izmena:
@Zorro:
Zar dvd-video specifikacija ne dozvoljava .vob fajlove do 2 Gb?Zapravo sam to zaključio po tome što kad pokušam u Neru da narežem neki fajl veći od 2 Gb Nero mi kaže da će takav snimak moći da se reprodukuje samo na PC-u,a ne i na stand-alone dvd plejerima.

Voleo bih da neko ko ima stand-alone dvd plejer proveri da li su fajlovi "provučeni" kroz program "Mpeg2Cut" čitljivi u stand-alone dvd plejerima?Taj program inače služi za odsecanje početka ili kraja bilo kog mpeg fajla.Izuzetno je mali(60 ili 80 Kb),besplatan je,jednostavan za upotrebu...a ulazni mpeg fajl uvek završi kao .vob na kraju!?!Mislim da sam i na nekom forumu pročitao da je to najjednostavniji način da se dobiju fajlovi čitljivi na dvd plejerima ali nemam gde da proverim.

Čensi G. je napisao(la):
@Zorro:
Zar dvd-video specifikacija ne dozvoljava .vob fajlove do 2 Gb?Zapravo sam to zaključio po tome što kad pokušam u Neru da narežem neki fajl veći od 2 Gb Nero mi kaže da će takav snimak moći da se reprodukuje samo na PC-u,a ne i na stand-alone dvd plejerima.
...
Kada sam rekao "DVD-Video specifikacija" mislio sam na parametre koji su usvojeni kao standard za authoring DVD-Video izdanja. A tih 2GB je verovatno maximalna velicina fajla koji DVD playeri uopste mogu da procitaju, u generalnom smislu. Ne zaboravi, zavisno od modela, DVD playeri mogu/trebaju da citaju i wav, mp3, wma, avi, jpg, ogg... fajlove.

nero

Sto se tice nero vision express da pojasnim neke stvari posto sam sinoc uradio prvi disk pomoc njega.

Prvo u make/edit movie se odsjece visak materijala i ubace efekti (ko to zeli). Onda se naparave poglavlja (chapter-i) rucno ili automatski. Zatim ide dvd-video gdje se napravi meni i njegovi efekti. Onda transcoding u ifo vob i ostalo i to je to.

Ne svidja mi se to sto se u samom meniju (naslov) nalaze i poglavlja. Bolje je da ima glavni meni sa naslovom + poseban meni sa izborom scena.
Prilikom reprodukcije na dvd-rom ne dozvoljava proizvoljne skokove (po meni mana) vec samo po poglavljima iako ima tu opciju. Ko ima plejer to mu nece smetati.

U principu nije los obzirom da je izuzetno prost za rad i ucenje.

Nazad
Vrh Dno