Šta je novo?

pomoc hitno potrebna

dusko_m

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
675
Prijatelj je kupio racunar u Comtrade-u i predao mi ga da mu instaliram operativni sistem i sve ostele neophodne zezancije.

konfiguracija je sledeca:
Procesor: AMD Athlon64 X2 4200+, Memorija: 1GB DDR2, Hard disk: 250GB, DVD±RW
Proizvođač: CT Computers
Model: CT 420-350
Procesor: AMD Athlon64 X2 4200+
Čipset: nVidia nForce 560
Memorija: 1GB DDR2 667
Grafička kartica: Ati Radeon 2600Pro 512MB
Hard disk: 250GB 8MB S-ATAII
Optički uređaj: DVD±RW 18x Dual layer
Zvučna kartica: 7.1 High definition audio
Mrežna kartica: 10/100/1000 Mbit
Modem: 56K Hardware
Kućište: ComTrade 350W by Cooler Master
Slotovi: 2 PCI-E x16, 3 PCI-E x1, 2 PCI
Portovi: 4 USB 2.0 (2 Front), 2 Firewire, TV-OUT

(ploca i graficka su Gigabyte...neznam oznake)

Instalacija je provereno dobra, XP SP1. Po zavrsenoj instalaciji instaliran SP2 a zatim drajveri za maticnu plocu i grajveri za graficku.

U prvom trenutku sve proradi kako treba. Instaliram office, AV, player-e, kodec pack i sve ostalo sto mi je palo na pamet. Onda mi padne na pamet da ga malo mucim i testiram i instaliram 3dmark 03 i 3dmark 05. Obadva rade perfektno, pustam demo-e i testove u krug da vidim da li ce da crash-ira al' sve radi ko podmazano.
Zadovoljan, gasim racunar i onda se setim da nisam prekopirao instalacije 3dmark-a na moju masinu i palim racunar ponovo (u medjuvremenu racunar je resetovan milion puta ali ni jednom nije gasen). U tom trenutku me ceka neprijatno iznenadjenje. ekran je wide i docekuje me "razvucena" slika pri pokretanju windowsa. Po zavrsenom podizanju sistema Catalyst Control Center prijavljuje da nema instaliranih drajvera za graficku. Pogledam u Device Manager i u njemu nema pomena od Display Device-a. Deinstaliram drajvere, probam da ih ponovo instaliram i u tome me Gigabyte-ov instalacioni program obavestava da njegov software ne podrzava (prepoznaje) ugradjenu graficku !?!
Opet bacim pogled u Device Manager i tu primetim da stoji usklicnik uz stavku "PCI standard PCI-to-PCI bridge" - u attachmentu vidite da prijavljuje da nema dovoljno resursa da bi normalno funkcionisao. Probam da uradim uninstall istog i pri sledecem podizanju sistema uredno ga pronadje (sve sa ponovnim pronalazenjem modema i zvucne karte) ali u Device Manager-u i dalje stoji usklicnik.
Probam da uradim ono sto mi preporucuje a to je da disable-ujem neke uredjaje i u jednom trenutku (neznam ni sam sta sam uradio) prijavi mi da je pronasao VGA adapter i trazi mi drajvere. Pogledam u Device Manager i vidim da nema usklicnika. instaliram drajver za graficku i slika se unormali. Ali avaj, pri sledecem gasenju i paljenju racunara ponovo se javlja stari problem.

Neki konflikt postoji. Racunar ne mogu da otvaram i da npr. izvadim modem (ima nalepnicu sa garancijom). Jel neko ima ideju sta bi mogao da uradim? Da li mislite da je problem softverski ili ima razloga da se racunar vrati i da se trazi zamena?

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    15.8 KB · Pregleda: 50
  • untitled2.webp
    untitled2.webp
    44.5 KB · Pregleda: 56
Za ccc ti treba netframework 2.0 .
Da li si instalirao drivere za mobo?

Odnesi ih u Ct i vidi.
Podje mi kiselo na usta kada vidim i procitam o nalepnici na kucistu. Uzmi zilet i polako odlepi tu srpsku umotvorinu u vidu nalepnice.

Ma uz plocu i graficku dolaze diskovi sa, kako ih ja zovem, kombo instalacijama. Catalist je uredno instalirao netframework 2.0 pre instalacije CCC-a. Nije mi problem bio da, bar tako ja mislim, instaliram sve uredno i za rezultat dobijem da sve proradi (navika mi je da po zavrsenoj instalaciji bacim pogled u device manager - kad sam zavrsio sa instalacijom drajvera nije bilo nikakvih znakova pitanja ili upozorenja).
Problem je da se bez ikakvog ociglednog razloga, posle jednog restartovanja pojavi problem u vidu konflikta resursa ili cega vec. Ponavljam, predhodno je racunar vec nekoliko puta restartovan (posle instalacije drajvera, daemon tools, acronis true image...)..Jedno vreme je sve konkretno radilo i onda posle gasenja racunara i njegovog ponovnog paljenja (u tom krugu nista nije dodavano ili instalirano), potpuni krah.

cisto da notiram epilog cele situacije...

racunar je odnesen u CT servis gde su mu iz taka promenili modem jer vec znaju da je dezurni uzrocnik ovakvih problema...mogli bi malo da porade na kontroli kvaliteta...

Ja bih u svakom slucaju prestao da koristim taj winxp sa sp1 i nasao neki sa ugradjenim sp2. Mislim da bi imao "cistiji" win i, naravno, brze bi trajala instalacija.

Odavno integrisan SP2 u samu instalaciju.Sto se tice CT-a stvarno bi mogli da porade na kontroli :S

Nazad
Vrh Dno