Šta je novo?

Pomoc HDD SATA konektor

Lubyqt

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2011
Poena
154
Cao ljudi imam Seagate Barracuda-u, problem je sledeci. Pukla je plastika (zubac) za SATA konektor, dok sami kontakti su neosteceni. Nekoliko puta sam uspeo stavljanjem papira da ostvarim kontakt i tada sve radi (godinu dana sam tako koristio) medjutim to nije trajno resenje. Ne mogu vise da namestim. Da li postoji mogucnost da se zalepi necim pa makar i fiksirao SATA kabl za stalno. Steta da ne iskoristim 1TB i jos imam podatke na njemu...

Slike u prilogu.

Hvala u napred!

Prilozi

• IMG_0308.jpg
    IMG_0308.jpg
    577.2 KB · Pregleda: 181
  • IMG_0309.jpg
    IMG_0309.jpg
    636 KB · Pregleda: 156
  • IMG_0310.jpg
    IMG_0310.jpg
    669.8 KB · Pregleda: 146
Može da se zalepi, što da ne. Najbolje onaj topljivi lepak, ne moraš čak ni pištolj za njega da nabavljaš, štapić se zagreje šibicom ili upaljačem i kapne na mesto gde treba. Može i dvokomponentni "Epoxy" lepak ali on posle ne može da se skine. Samo pazi da su kontakti u dobrom kontaktu pre lepljena, sačekaj da se dobro stvrdne pre montiranja.

Ista stvar se i meni dogodila na SSD-u. Samo što je kod mene taj komad plastike ostao u konektoru na SATA kablu, pa je kontakt prilično čvrst.

Pa nisu to cepanice, mora da se pazi, nesme ništa da se konjoše.

Hvala puno ,na informacijama ! , probacu da odradim to .

mislim da su pre krivi proizvodjaci, koji radi ustede prave opremu loseg kvaliteta.
Jeste, plastika je sve gora odkada se sve više upotrebljava reciklirana ali to je samo još jedan razlog da se više pazi. Pred mojim očima pukla baštenska plastična stolica na kojoj niko nije sedeo. Hard diskovi izgledaju solidno, dosta metala itd ali je na SATA vrlo mali relativno krut kabl i konektori pa i ono našta se priključuju malo i tanko, pa još kad dodaš bedne ali krute kvakice, eto belaja. U kompjuterima izgleda sve kao da je solidno, specijalno veći delovi ali je sve napravljeno da jako drži, da ulazi lakše nego što izlazi a pritom ima i kvakice na neočekivanim mestima. Znajući sve to, treba stvarno da se pazi šta se radi.

Mozes da probas da skines SATA plastiku sa neke stare (neispravne) ploce i probas da namestis.

Kod starijih ploca koje imaju SATA1, plastika konektora je manja nego kod novijih

Upravo to , odneo sam kod coveka koji mi je to pazljivo zamenio sa starog/mrtvog HDD-a na moj.
Sve radi u najboljem redu.
Moze da se zatvori topic :) hvala jos jednom svima .

Nazad
Vrh Dno