Šta je novo?

Pomoc Corel

• Začetnik teme Začetnik teme Misko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Kad otvorim fajl Corel mi text prepozna kao Avant Garde Bk. E sad fajl je konvertovan u krive i izgleda ovako, kako ja da dobijem ovaj font, da li je to efekat na neki font ili je bas font? Ako je efekat da li je radjen u Photoshopu ili u Corelu?

Po meni je neki font pretvoren u krive, pa je su one samo "doterane" sa shape tool-om, ali velika je verovatnoca da je bas i crtan. Dakle mislim da ovo nije font originalno ovakav, i da je u pitanju Corel.

Jes` da se bavim pripremom, ali ja jos ovakav font nisam video... 🙁
AvantGarde nije sigurno... 😀
Iskreno meni ovo deluje kao lose odradjen trace...
Jel tebi treba samo ovo da pise 2003. ? Ili treba jos neka poveca kolicina texta da pise tim fontom?
Ako ti treba samo ovo, flash u ruke i odradi trace bitmap... a ako ne... moje saucesce... 😀
Neko slicno igranje se moze dobiti opcijom round corners (u Illustratoru) mada ko zna koji je to font u originalu... 🙁
Eh, da probaj otici na www.findfonts.com i tamo naci, mada sumnjam... 🙁

poz`

To jeste loše urađen trace. Efekat možeš postići i sa Corelom. Convert text to curves, zatim klik na onu crnu strelicu, označi sve tačke i povećaj Curve smoothness. Dobićeš sličan efekat.

Hvala svima na odgovorima, pokusacu ovo sa Curve smoothness, ma treba mi za izradu vizit karte znaci deo texta bi trebalo da izgleda ovako ono ime podaci itd. Sa Corelom nemam blage veze al sam obecao drugarici 😀, da cu joj pomoci, u kom se formatu (koliko cm) prave vizitke? ili je svejedno posto stavljam da slova budu vektorska i posle ih bacam u krive. Da li ovako treba? U kojoj se ekstenziji nose u stampariju? Vizitka je nikad prostija malo texta na crnoj pozadini i jos jedan znak koga imam sa nekog flajera u .cdr formatu, kako da njega prebacim na vizitku? Imam kombinaciju da to npr. exportujem u Photo Shop pa ga tamo snimim i onda ga importujem u Corel, postoji li neko elegantnije resenje?

Ne mogu (Corel verzija 9) ili ne znam kako da primenim Curve smoothness. Selektujem i prebacim u krive i tako selektovan nece!?

Pomeraj onaj slajder, ali nemoj da ga otpustas dok se ne iskrivi tekst. Znaci mora da ide preko 80%, pa tek kad se iskrivi onda otpusti. To sve naravno ako je isto u verziji 9 kao u 11, posto se ne secam dobro, ali se secam da je sigurno postojala, ako ne ista, barem slicna opcija. Pomoci ce ti vec neko ko ima Corel 9.

Velicina posetnica je 9x5cm

Misko je napisao(la):
U kojoj se ekstenziji nose u stampariju? Vizitka je nikad prostija malo texta na crnoj pozadini i jos jedan znak koga imam sa nekog flajera u .cdr formatu, kako da njega prebacim na vizitku? Imam kombinaciju da to npr. exportujem u Photo Shop pa ga tamo snimim i onda ga importujem u Corel, postoji li neko elegantnije resenje?

U kom formatu da odneses je najbolje da pitas njih u stampariji... sa cime rade kako rade... neverujem da ces trebati nositi .ps fajl, verovatno ce i sam .cdr odgovarati...
Vizitku radis u Corelu ne? A logo tj. znak ti je isto u cdr-u ne? Ako sam dobro shvatio... znaci nema potrebe da radis nikakav export-import... samo ga prevuci ili copy/paste u dokument gde pravis vizitku...
Samo pazi ako je znak u rasteru moze biti problema... ako nije mnogo komplikovan najbolje bi bilo da ga precrtas odnosno napravis i od njega vektore (trace)...

Evo original flajer koji sam dobio. Sa curve smoothness dobijam priblizno isti text.

1) Kako da otvorim isti ovakav blanko, ali formata kojeg ja hocu. Znaci npr. 5x9 cm za vizitke, ili 10x20 za flajer, ali da se vide ovako obe strane?

2)Znak mi nije kao layer ili kako se to vec zove u corelu, kada uradim ungroup all, text mogu da pomeram, ali znak ne, koji je takodje vektorski. Kako njega da pomeram gde god ja hocu? Odnosno da li njega mogu da izdvojim pa da ga pastujem gde god je potrebno?(blanko obojim u crno pa ga postavim na sredinu)

1. Pa otvoris nov doc, i podesis dimenzije.
2. Ako je znak vektorski, i kao celina jedan objekat, probaj klikni na njega desnim klikom, pa ako ima opcija mislim "brake curve part" ili tako nesto klinki tamo , i trebalo bi da mozes da ga pomeras. Ako je zajedno sa pozdinom, treba ga iseci.

olfrud je napisao(la):
1. Pa otvoris nov doc, i podesis dimenzije.
2. Ako je znak vektorski, i kao celina jedan objekat, probaj klikni na njega desnim klikom, pa ako ima opcija mislim "brake curve part" ili tako nesto klinki tamo , i trebalo bi da mozes da ga pomeras. Ako je zajedno sa pozdinom, treba ga iseci.

1.Ma ok to ali kako da budu jedan ispod drugog ko na slici?

2. Znak jeste zajedno sa pozadinom, kako da ga isecem?

Jel moze samo malcice detaljnije, posto se stvarno ne razumem u Corel, hvala unapred.

Okaci taj fajl (.cdr), posto ovako samo mogu da nagadjam u cemu je problem. Kada vidim, reci cu ti sta da radis.

Laza je napisao(la):
Okaci taj fajl (.cdr), posto ovako samo mogu da nagadjam u cemu je problem. Kada vidim, reci cu ti sta da radis.

Daj mi mail jel ne moze na forum 700KB.

Ajd pokusacu da objasnim, na slici koju sam zakacio se vidi fajl (.cdr) koji sam dobio, e sad taj fajl je flajer koji se sastoji iz ledja ili pozadine i prednje strane, prednja strana je tamo de je znak. Kada idem na ungroup obejcts mogu da radim sa textom sta god hocu da ga izbrisem sa pozadine promenim boju bla bla bla... i one je konvertovan u krive i odradjen mu je nekako Curve smoothness. Znak ili grb je u pozadini znaci njega ne mogu da brisem, pomeram, kopiram i ostale munje a to mi treba jer hocu da napravim vizit kartu.

Pitanje jedan se odnosi kako da vidim obe srane kao na slici, znaci idem na new, pa mu promenim size u 9x5cm za vizitke, pa idem na new page, pa dodam stranu pa opet resize, e sad kako da ih vidim zajedno ako na slici, ili najprostije kako da nacrtam dva balnko pravougaonika, prazna ili jos bolje popunjena crnom, kao na slici samo drugih dimenzija, znaci onih koje ja hocu u ovom slucaju 9x5.

Pitanje dva se odnosi na znak, posto dobijem dva pravougaonika, kako da stavim znak na sredinu jednog od nih, odnosno kako da isecem znak i stavim/prilepim ga tamo, sa knife-om mi ne da?

Mislim da je sad jasnije recen problem, hvala unapred na pomoci.

[email protected]

Posalji fajl, pa cu ti posle dati detaljno uputstvo kako da sredis.

evo na A4 formatu radne povrsine imas dva crna pravougaonika 9x5

ako ne umes da ubacis znak posalji na [email protected] corelov fajl pa ce mo i to odraditi

ZAP je napisao(la):
evo na A4 formatu radne povrsine imas dva crna pravougaonika 9x5

ako ne umes da ubacis znak posalji na [email protected] corelov fajl pa ce mo i to odraditi

Hvala care, mada cini mi se da su ova dva pravougaonika koja sam ja poslao, resize-vani a4 ili nesto trece, pa onda verovatno kopirani pa postavljeni jedan ispod rugog, ili tako nekako 😀. Znaci corel ovo tretira kao papir, a ne kao dva pravougaonika na a4 papiru.

ne mozes da napravis dve strane u jednoj. Ako nosis na stampu moras napravit dve strane i ne mozes ih videti odjednom. u ovom fajlu ti je papir 9x5 imas i dva pravougaonika 9x5 ali ces samo jedan moci da odstampas 😀

Nazad
Vrh Dno