Šta je novo?

Pomoc bi dobro dosla........

MjeSeCaR

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2003
Poena
604
Sklopio sam neku staru masinu PI i probelma imam sa plocom mislim da je soyo ali model ploce ne znam sto mi je najveci problem.Kad je upalim sve je u redu dok se ne treba startovati tj. prodje test memorije i kad treba da se boot-a sa cd-a,hard disk-a,floppy-a nece jednostavno stane kao da sam pritisnuo pauzu.Ne znam sta da radim pa ako neko imam kakvu ideju bio bih mu zahvalan.Pozdrav.

Zameni bateriju za bios oce to da pravi ponekad takve probleme.

kjgkreek je napisao(la):
Zameni bateriju za bios oce to da pravi ponekad takve probleme.
Zamolio bih te da procitas http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=39873

Kokos je napisao(la):
...

Zamolio bih te da procitas http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=39873

Je sada bolje, al kada si vec se potrudio da meni otkucas redak, dva mogao si i decku da kazes koju recenicu pametnu sta bi moglo da bude problem na njegovom racunaru

kjgkreek je napisao(la):
...

Je sada bolje, al kada si vec se potrudio da meni otkucas redak, dva mogao si i decku da kazes koju recenicu pametnu sta bi moglo da bude problem na njegovom racunaru

To sto je tebi skrenuta paznja na sticky koji se tice neprimerenih signaturea, ne obavezuje autamtski moderatora da odgovori i na pitanje postavljeno uthreadu. Mozda Kokos ne zna u cemu je problem i kako da se resi, ali kao moderator duznost mu je da skrene paznju na krsenje pravila bilo preko PM bilo ovako javno. Posto je problem oko kacenja velikih slika u signature noviji, licno smatram da je bolje da se javno skrene par puta paznja oko toga - to je u interesu svih nas. Nema potrebe da se krive moderatori, jer oni ne kreiraju pravila vec ih samo sprovode u skladu sa svojim mogucnostima.

Dakle nista protiv tebe ili bilo koga drugoga, samo dobronamerna kritika.

Pozdrav.

Nije baterija promijenio sam je i ista je stvar.Da li jos neko ima kakvu ideju sta bi mi pomoglo u rjesavanju problema.Zahvalan bi bio.

Ma ok ja sam primio to i ispravio,samo mislim da nije bilo potrebno da se skrece sa teme zbog toga i mislim da je moglo lepo na pm.Jel kao sto vidis sada je ovo vec X post oko toga da se diskutuje da li je ili nije zbog krajnje bezvezne sitnice.

MjeSeCaR je napisao(la):
Nije baterija promijenio sam je i ista je stvar.Da li jos neko ima kakvu ideju sta bi mi pomoglo u rjesavanju problema.Zahvalan bi bio.

Model mozda mozes da provalis iz potpisa biosa; kada se makina dize i krene da broji memoriju, dole u dnu ekrana ti pise niz dzidza-bidza u jednom redu -> kraj reda bi trebao da prikazuje i poslednju verziju biosa. Uporedis to sa modelima p1 ploca na soyo sajtu i to je to (mada bi i na ploci moralo negde da bude odstampano koji je model - makar na nalepnici na krajnjem ISA slotu).

Kakvi su diskovi nakaceni? Kako su detektovani u biosu? Da nisu IDE grane iskljucene u biosu? Master/slave dzamper na disku? Sta je jos ubodeno od kartica (da se ne sudaraju po pitanju irq-ova)?

Saznao sam model ploce i on glasi sy-5eas5 i skinuo sam sve sto sam nasao na stranici njihovoj pa ako ne rijesim problem javicu se opet.

MjeSeCaR je napisao(la):
Saznao sam model ploce i on glasi sy-5eas5 i skinuo sam sve sto sam nasao na stranici njihovoj pa ako ne rijesim problem javicu se opet.

Promeni IDE kabl, pa probaj.

silverglider je napisao(la):
...

Kakvi su diskovi nakaceni? Kako su detektovani u biosu? Da nisu IDE grane iskljucene u biosu? Master/slave dzamper na disku? Sta je jos ubodeno od kartica (da se ne sudaraju po pitanju irq-ova)?

Nakacen je 1 quantum disk 3.2 na slave i cd mi je na master na prvoj IDE grani.Druga IDE grana mi je slobodna i ona se samo moze iskljuciti u biosu.Od kartica imam samo jednu ubodenu u ISA slot i nista vise.Da da te pitam silver jel ima veze sto mi head na disku pise 16 a kad ga u biosu namjestim pod head-om mi pise 128?

Vladd

pokusao sam ali nista se ne mijenja. :(

promeni redosled hdd master cd slave, probaj samo sa hdd-om ako imas flopy izbaci i cd i hdd i boot-uj sa diskete cisto da stignes do dos-a.Proveri da li je hdd boot-abilan na nekoj drugoj ploci.

Maxtor je hdd moja greska a moze se i druga IDE grana iskljuciti to sam previdio ali nisam je iskljucio obadvije su ukljucene.Pokusacu sa floppy-jem.

Jos jedan zanimljiv detalj sam primjetio ovako sve mi radi dok ne dodje do provjere uredjaja koji su nakaceni na komp. tj do trenutka kad treba da se boot-a ali onda mi i tastatura ustopa ni ona ne radi.

kjgkreek pokusao ali ne mogu ni namirisati dos.

Uhhhhh konacno dodjoh do dos-a.U biosu mi je stavka extended memory bila na enabled i izgleda da je ona kocila sve kad sam je stavio na disabled sve je krenulo na bolje dosao sam do dos-a.Puno hvala svima koji su mi pomogli. cheers

Vrh Dno