Šta je novo?

Pomoc Asus radeon 9600XT

Imperator

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
304
Molim vas da mi pomognete u sledecem i ne zamjerite sto otvaram novu temu
Imam konfiguraciju MB Asus K8NE-deluxe, AMD Athlon 3200+ 64bit 2,21GHz, 2X 512 MB kingston ddr na 400 MHz, i Asus Radeon 9600XT 128MB. Novije igre mi koce recimo Hitman blood money, boiling point i sl a recimo Far Cry na very high podesavanja grafike ide bez problema. Najnoviji driver za graficku skinuo sam sa Atijevog sajta. Kako da malo poguram ovu karticu da bih mogao bez problema igrati ove igre. HVALA

Poslednja izmena:
zao mi je, ali tvoja kartica pocinje da pokazuje znake slabosti, i to jos davno. problem je sto ju je vreme pregazilo i tesko da nesto po tom pitanju mozes da uradis, sem da je zamenis. mozda ti se ne daju pare, ali situacija je takva :d

problem je u tome sto se na trzistu AGP grafickih situacija iz dana u dan pogorsava i izbor se smanjuje, pa i kao opcija ostaje da potrazis neku jacu graficku ove, na bench oglasima ili da pogledas sta se jos moze naci novo, a jace od tvoj graficke.

sta bi mogao potraziti:
nvidia 6600/6600GT
nvidia 6800(u bezbroj varijacija)
nvidia 7600GS/7600GT
nvidia 7800GS (sto je ipak bezobrazno skupo u ne bih preporucio)
ili neki ATi kao npr:
X800(u bezbroj varijacija)
ati X1300/X1550(u bezbroj varijacija)
ati X1600/X1650 (u bezbroj varijacija)

ili da se manesh corava posla i da shtekash pare pa da predjesh na AM2 ili C2D

Ili ako nemas kintu, overklokuj malo procesor, malo memoriju, malo grafiku pa ces dobiti koji frejm. Ali ne ocekuj cuda. Grafiku dizi preko ATITool-a (moj savet).

Ma kako ovo sve zastarijeva a uzeo je prije 2 i po god 1000 eura a sad nije nesto.A tu su sve proizvodjaci krivi jer far cry ima puno bolju grafiku od hitmena a leti bez greske.A koliko smijem da dignem graficku, mislim da sve ostalo zadovoljava zahtjeve i procesor i memorija jeli? A onda bih sto kaze Shiki Mozak da predjem na AM2 morao cio komp da mijenjam a to mi nije bas sad po volji ni po dzepu :)

Poslednja izmena:
pa ako je standardna 9600XT onda znaci da radi na 500Mhz za GPU i 600Mhz (2x300) za memoriju

za ocekivati je oko 550/650, sve preko je bonus, a poboljsanje u praksi -> minimalno :( radice brze, ali gde si imao 20FPS mpr, sad ces imati 22FPS - i dalje nedovoljno. ta kartica je bila vrh te klase kad se pojavila, i vec je fabricki prilicno nategnuta do maximuma, zato ne ocekuj neki spektakulan OC

:wave:

Ukoliko se odlučiš da zameniš grafičku karticu nekom novijom najverovatnije ćeš se izložiti i trošku za jače napajanje.Postojeće napajanje od 300 W neće biti dovoljno.

Uzmi slobodno 1650 neku agp ili 7600gs-gt u zavisnosti sta nadjes kada prodas tvoju doplata ti je oko 50-70e.

Ako se ne varam taj Asus je najbolja 9600xt koju si mogao da kupis, jer je imala odlicnu memoriju na sebi koja je glat isla na 700mhz, tj imala je 2.7ns chipove ;)

Ali kupovina neke polovne 6600gt je po meni najlakse (najjeftinije ;)) resenje :D

Cimanje jeste, ali bi bilo najbolje da prodas plocu i graficku, za te novce kupish neku plocu sa ddr i PCI-x na bazi NF4, a onda kupish neku moderniju karticu npr GF7300GT ili 7600GS.
Mozda ces morati i napajanje da menjash....

@Gorth

Ne, sapphire je imao najbolje 9600XT... Ja sam moju dosta klokovao... Memorija je isla skoro na 800, ili na 800 ne secam se... Pisao sam o njoj, ako te ne mrzi, uradi pretragu..

da sapphire je imao seriju farbrickih overklokovanih(ne znam kako se bese zvala) i jos je mogla da se preko toga OC..zaista je bio zmaj taj sapphire 9600xt

uz nju je i dolazio kupon za HALF-LIFE,ako se ne varam:)

da sapphire je imao seriju farbrickih overklokovanih(ne znam kako se bese zvala) i jos je mogla da se preko toga OC..zaista je bio zmaj taj sapphire 9600xt

uz nju je i dolazio kupon za HALF-LIFE,ako se ne varam:)

Zvala se "Fireblade" serija. Apsolutni vrh srednje klase tada. Sa ukljucenim overdrive islo je 532mhz za GPU sto je vise i od sadasnjih 8800gts kartica.

Poslednja izmena:
a HIS sa svojim Turbo Edition karticama? mislim da je memorija isto fabricki bila postavljena na 650MHz, sa solidnim OC potencijalom :)

citao sam na netu, js kad bih se setio koji je prozvodjac bio (a cini mi se da je bio neki levi) da su postojali modeli sa 2.5ns memorijom, koji su isli i preko 800MHz :d

Zvala se "Fireblade" serija. Apsolutni vrh srednje klase tada. Sa ukljucenim overdrive islo je 532mhz za GPU sto je vise i od sadasnjih 8800gts kartica.

e da Fireblade, bravo, nisam mogao da se setim. Za to vreme vrh u srednjem segmenu grafika

Cimanje jeste, ali bi bilo najbolje da prodas plocu i graficku, za te novce kupish neku plocu sa ddr i PCI-x na bazi NF4, a onda kupish neku moderniju karticu npr GF7300GT ili 7600GS.
Mozda ces morati i napajanje da menjash....

A sta mislite jeli ovaj procesor dugog vijeka i memorija eh kupio ja prosle nedelje jos 512 MB kingstona na 400Mhz za 39 eura sad imam 2x512MB jer sam mislio da je do memorije sto koci :( Trebao bi mi izgleda potpuno novi racunar...?

Procesor je sasvim solidan. Ono što te koči je grafička. Kada bi stavio recimo 7600GS, igre bi ti radile jedno tri puta brže. Super je bio 9600XT nekad, al ga je vreme pregazilo, a igre se danas oslanjaju na tehnike koje on ne može da obezbedi (ili bar ne može dovoljno efikasno, bez obzira na frekvenciju).

Ako razmišljaš o što jeftinijem prelasku na PCI Express, po domaćim firmama još uvek može da se nađe recimo MSI K8N NEO3-F ploča sa oko 50 evra, i Gainward 7600GS DDR3 sa oko 100, što izađe 150 evra a pritom ne moraš da menjaš procesor i memoriju.

Poslednja izmena:
ako nekom znaci, 3 primerka asus 9600xt koja sam imao su se klokovale do 520, i do 340 za memoriju. jednom recju - ocaj. (naspram jednog primerka club3d-a koji je isao 690 core i 450 mem :d )

Jutros ja otvorim kuciste i nadjem da je napajanje svega 200W !? A tada mi je prodato kao 300 al prije 3 god i ja tada nisam obracao paznju. Koliko ovo moze da smeta ovoj mojoj konfiguraciji?
I jos nesto kako da stavim bios Sapphire.9600XT.128.Hynix28.031224 na moju kartu jer je bolji nego moj i na koje brzine da podesim memoriju i ostalo latencije posto u ovome do sad nisam imao iskustva, hvala

Poslednja izmena:
Jutros ja otvorim kuciste i nadjem da je napajanje svega 200W !?
Gotovo neverovatno.
Poodavno se napajanja od 200W ne prodaju uz nove konfiguracije.
Ili si naleteo na krajnje neozbiljnog prodavca (da ne kažem koju težu reč) ili nešto nisi dobro video.
Proveri još jednom.Koji je proizvođač i model tog napajanja?

Poslednja izmena:
Jutros ja otvorim kuciste i nadjem da je napajanje svega 200W !? A tada mi je prodato kao 300 al prije 3 god i ja tada nisam obracao paznju. Koliko ovo moze da smeta ovoj mojoj konfiguraciji?
I jos nesto kako da stavim bios Sapphire.9600XT.128.Hynix28.031224 na moju kartu jer je bolji nego moj i na koje brzine da podesim memoriju i ostalo latencije posto u ovome do sad nisam imao iskustva, hvala

cudi me da ti radi komp uopste bez da se resetuje svakih 10 minuta kad se pregreje napajanje :)

što se tiče napajanja, to je samo još jedan dokaz da to što piše na kineskim napajanjima nema baš puno veze sa stvarnošću, odnosno da su ta od 200 obično isto što i ona od 300-350 (sva imaju oko 200w realne snage), a što se tiče biosa bolje edituj bios tvoje karte nego da ubacuješ drugi, nije neki problem popraviti ako bios ne proradi ali ti treba PCI kartica...

Kinesko je kuciste a ima naljepnica sa vise vrijednosti i pored 200W stoji tacka a to znaci da je 200, uh...Nisam do sada imao takvih problema sa restartovanjem...Danas stavih bios od sapphire 9600XT i podigao sam na 580 i 680 al mi je zakocilo na 3d mark 03 ali je mislim postigao veci broj poena

Poslednja izmena:
Koju ulogu igraju latencije i kako da ih podesim? Ha, moram prvo probati koliko mogu izvuci iz ove kartice jer nisam pri parama nesto:S:

Koje latencije? Memorije na maticnoj ili memorije na grafickoj?

Na Maticnoj:

Ne igraju neku veliku ulogu, mozda 0.5 FPS-a i malo manje loading time. U realnom radu (PS, rendering - 0%)

Na grafickoj:

Mozes dobiti nekki perf. boost, ali je veca verovatnoca da ces trajno da osakatis karticu! Uradi search!

Koje latencije? Memorije na maticnoj ili memorije na grafickoj?

Na Maticnoj:

Ne igraju neku veliku ulogu, mozda 0.5 FPS-a i malo manje loading time. U realnom radu (PS, rendering - 0%)

Na grafickoj:

Mozes dobiti nekki perf. boost, ali je veca verovatnoca da ces trajno da osakatis karticu! Uradi search!

Na grafickoj naravno, moram li nabaviti dodatno hladjenje i podici napon ako zatezem latencije

Ne. Ali kao sto rekoh, ne igraj se sa time dok ne procitas sve sto se moze procitati na tu temu... Retki su oni koji su to radili. Vidi sa korisnicima: Misko, spacemaster!

Imas ovde slican thread, pa prouci sta i kako treba da se uradi.

Poslednja izmena:
Ajde da ne otvaram novu temu vezanu za 9600xt, htedoh samo da pitam
da li je bolje kod ove kartice imati 256mb ili 128mb memorije, posto memorija koja ide na 256mb modele malo sporija.
Pa da li u novijim igrama znaci tih 128b vise.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno