Šta je novo?

Pomoć

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Koji linux je najbolja zamena za windows, konkretno vezano za internet.
Imam racunare koji sluze samo za surfanje po internetu i štampanje i snimanje skinutog sadrzaja sa interneta,ali nemam mogucnosti platiti licencu za MS,zato molim da me savetujete koji linux da instaliram i gdje naci upustvo za rukovanje za isti.
Hvala

Ubuntu linux je vrlo lagan za koristenje i manje vishe upustvo ti ne treba :D
imam nekoliko pdf-va i video tutorial o koristenju i instalaciji ubuntua pa ako oces mogu ti dati.
ako josh nekom treba nek se javi.

Poslednja izmena:
imajte u vidu da želi i multimediju, sigurno, mada nije navedena. PCLinuxOS će završiti posao.

Jos jedna preporuka za PCLinuxOS.Instalacija je u grafickom okruzenju,krajnje je jednostavna(bukvalno 5 do 10 klikova misom bez potrebe kucanja bilo cega),odlicno prepoznaje mreze,dolazi sa instaliranim svim potrebnim programima i kodecima za filmove i muziku.Jednostavan,brz i pritom staje na samo jedan CD.

A moze li neka linux distribucija da se instalira na externi HDD (vezuje se preko USB-a, moj laptop podrzava boot sa USB-a)? Naravno, NTFS particije na glavnom (internom) hardu moraju biti netaknute - neshto kao Live HDD :D
A i kako stoje stvari sa ADSL modemima po pitanju drivera?
Hvala unapred.

Ubuntu linux je vrlo lagan za koristenje i manje vishe upustvo ti ne treba :D
imam nekoliko pdf-va i video tutorial o koristenju i instalaciji ubuntua pa ako oces mogu ti dati.
ako josh nekom treba nek se javi.

Da li znas kako se za Ubuntu podesava internet konekcija? Probao sam nesto al to bas i nije islo (ne podesim sve parametre).
poz

linux

Dobro bi mi doslo upustvo za ubuntu, a za pclinux sam skinuo sa linka koji mi je dao gore uvazeni kolega.
Najgore je sto zaista neznam instalirati silne kodeke i ostalu podrsku za linux, a jos manje podesiti konekciju preko modema,adsl,wifi itd.
Sam sistem sam instalirao ali ostalo kapak.

[email protected]

linux

ubuntu ili pclinux 2007?
Volio bih malo vise informacija za koji se odluciti od gore dva navedena.
Znaci bitno je da su jednostavni za koristenje,da multimedija i mreza rade bez problema.
Razlog,jednostavno,moram skinuti MS windows,i umjesto njega staviti jedan od ova dva OS-a,ali da pri tome ne izgubim korisnike koji su navikli na MS, a i ja sam da mogu lako odrzavati mrezu i ostale drivere i kodeke u OS-u.
Na njih je povezan i stampac, sto takodje treba da radi bez problema.
Izvinjavam se ako gnjavim, ali zaista treba da resim ovaj slucaj.
Mnogo vam hvala!

"Windows mora pasti"

ubuntu ili pclinux 2007?
Volio bih malo vise informacija za koji se odluciti od gore dva navedena.
Znaci bitno je da su jednostavni za koristenje,da multimedija i mreza rade bez problema.
Razlog,jednostavno,moram skinuti MS windows,i umjesto njega staviti jedan od ova dva OS-a,ali da pri tome ne izgubim korisnike koji su navikli na MS, a i ja sam da mogu lako odrzavati mrezu i ostale drivere i kodeke u OS-u.
Na njih je povezan i stampac, sto takodje treba da radi bez problema.
Izvinjavam se ako gnjavim, ali zaista treba da resim ovaj slucaj.
Mnogo vam hvala!

"Windows mora pasti"
Sto se tice Ubuntu-a krajnje je jednostavan za koriscenje, tj po izgledu dosta podsjeca na Win pa ces se lako snaci. Ali sto se tice mreze itd ne znam jer se mucim oko nekih podesavanja
poz

koja internet konekcija? dial up, adsl, wifi, preko eterneta... ?
sto se tiche tutoriala tj pdf-ova, to su knjige od po 30mb a upload mi krsh tako da nista od toga, rekoh da je lakse da vam narezem na cd ...
imam i open suse video tutorial negde, pogledacu

Poslednja izmena:
dial-up?
mozes li mi samo ukratko reci parametre za njegovo podesavanje?
i ako imas neke linkove vezane za njega (Ubuntu)..

[email protected]

poz

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa igricama?
Da li ima sanse da konacno neka od verzija linuxa podrzava igrice sa ms win?
Znam za neke emulatore,ali koliko sam upucen to su vrlo stare igre koje prakticno niko ne igra (konkretno u igraonicama).
Da li neko zna dobitnu kombinaciju, linux+emulator+igrice, da to sve fercera u igraonici bez problema u mrezi?

"windows mora pasti"

rade sve igre sa wine-om,cedegom,..ima malo bagova ali fura sve ako instalirash drivere za graficku :D
warcraft 3 sam igrao na ubuntu i sve ok(chak sam ga pokrenuo u -opengl modu jer brze radi, zato sto imam integrisanu karticu koja je ksh) :D
na ubuntu imash add/remove alat sa kojim skidash programe, a ima ih koliko oces, cak i kodeke odatle skinesh i sve je na 2 klika, :D
ako ti treba video tut o koristenju ubuntua dacju ti, samo javi

dopuna jedna, sto se tiche kodeka: kad sam instalirao ubuntu i podesim sve sta sam hteo i aj da pogledam film neki i startujem ga i ne radi ali odma ti ubuntu ponudi da skinesh kodeke i sve sam odradi :D

Poslednja izmena:
To je super,evo nabavio sam i 32-bit i 64-bit verziju Ubuntu-a,ali negde sam procitao da od njega stradaju HDD a da pravo kazem neznam o cemu se radi.
Upravo pokusavam da uradim kako si rekao,jos samo da skinem cedegu ili wine pa da probam kako ce sve to ici.
Kakav je slucaj sa PClinux2007? Da li je on sta prostiji i jednostavniji od Ubuntu-a?
Kako on podrzava igre?

"windows mora pasti"

Nabavio sam i Ubuntu i PCLinux2007,ovaj drugi me vise podseca na Win,ali radi se o tome da bih 4 racunara povezao na adsl,radili bi samo net i multimedia,sem toga jedan laser printer bi bio povezan na sve cetiri racunara.
Ponavljam da nikad bas nikad nisam imao dodir sa linux-om,pa zato molim da mi kazete da li je potrebno skidati drivere za uredjaje,instalirati kodeke i plejere kao na windowsu,sa kojim programom je najbolje rezati cd/dvd kao nero u windowsu,i kako podesiti mrezu?
Isprobao sam na jednom racunaru PCLinux2007 gde imam usb modem usrobotics,sistem ga vidi ali neznam kako da ga nateram da radi jednostavno ne reaguje,tj veze nemam kako da ga podesim.
Ubuntu nije los samo mi je malo slozeniji od prethodnog.
Ako neko ima upustvo za oba sistema na srpskom gde je opisano kako i sta podesiti u ovim sistemima,kako instalirati programe i koje, bio bih krajnje zahvalan.
Hvala

Vrh Dno