Šta je novo?

Pomoć za i5 konfiguraciju

daliborg

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2006
Poena
304
Pozdrav svima,
Razmišljao sam da li da nadograđujem računar koji imam ili da uzmem drugi, izbor je pao na drugi. Kako trenutno nisam u situaciji
Da kupim kompletnu konfiguraciju kakvu bih hteo rešio sam da kupujem komponente pa u dogledno vreme da sklopim nešto.
Krenuo sam od procesora. Uzeo sam Intel Core i5 -750 2,66ghz , 8 mb keš memorije quad cor 1156 socket.
Kako sam na brzinu ovo pazario, jer mi se učinilo povoljno, sada malo brinem zbog podnožja.
Vidim da nema baš mnogo 1156 ploča i da neće biti ni malo lako naći polovnu. Ne bih uzimao najjeftinije ali ne bih ni one iz TOP klase, znači nešto između.
Čitao sam da su neke serije imale problem sa SATA kontrolerom.
Da li možete da mi preporučite neku ili još bolje šta je to na šta bih trebao obratiti najviše pažnje i da li ima neka oznaka po kojoj bih mogao
Znati da li je iz te serije sa problemom?

Računar bih koristio za obradu fotografija, ne interesuje me klokovanje niti neke zahtevne igre.
Molim ljude dobre volje a pre svega poznavaoce hardvera da mi pomognu da odaberem ploču :)

1156 socket je takav raritet da ćeš se baš namučiti da nađeš ploču za taj procesor. Ja sam neko vreme koristio Gigabyte P55A UD4 i to je radilo za sve pare u kombinaciji sa procesorom i5 760. Nisam čuo za bilo kakve probleme sa SATA kontrolerima vezanim za ovaj socket, i ako nečeš klokovati uzmi bilo koju ploču koja podržava ovaj socket obzirom da ti je izbor baš baš sužen. Dakle, uzmi bilo šta što je ispravno.

pa ne sme da se procenjuje na forumu,ali je mnogo tih 110e za plocu i proc... jeste to i5,ali opet prva generacija i nije nesto, od sendija pocinje prava stvar.

za 30e xeon i ddr3 ploca za 30-40, bice potpuno isti kao taj i5... a dosta jeftinije...

ne kazem ja da je ta kombinacija losa,ali je stara i ne vredi mi bas toliko... za te pare moze i nesto novo a fino da se uzme...

Dogovorili smo za nešto nižu cenu, ne mnogo...zaokružili. Gledao sam ja i novije generacije ali skok u ceni je drastičan, nije mi to potrebno. Mislim da će meni ovo sasvim lepo raditi.
Ne igram igrice, ne radim u nekim previše zahtevnim programima, niti mi treba da klokujem ili slično. Najzahtevnije što mi treba je photoshop radi manje obrade fotografija.
Možda se jesam zaleteo i možda sam mogao proći nešto jeftinije ali dogovorio sam sa čovekom i to je to...obraz nema cenu :)

e bas zbog toga sto si naveo ti je bolje da ides na novo... za te pare pentium i 3 godine garancije,da ne razmisljas....
ali tvoj novac,radi sta hoces,samo ne shvatam otvaranje teme ako slepo pratis svoju odluku i ne uzimas u obzir nista drugo :D ali dobro,jedino sam ti ja pisao,mada verujem da bi ti i bilo ko drugi rekao isto...

ps.
zamisli rikne ti ploca, drugu da nadjes ne mozer (jer ih nema nigde), opet ostajes sa procesorom koji ces tesko da prodas (jer ga nece niko :D )

Ne pratim ja slepo svoju odluku nego sam pre tvog komentara dogovorio kupovinu i neću da ispalim čoveka. Iako možda ide na moju štetu ali reč je jača od novca :)
Da si koji sat ranije predložio ovo svakako bih uzeo u razmatranje...u svakom slučaju hvala ti na mišljenju :)

Ploča i procesor su tu, na redu je memorija :)
Da ne brzam kao sa pločom prvo da se obratim ovde za savet.
Specifikacija kaže: Memory DDR3 1066/1333/1600*/2000*/2133* (OC)
Ako sam dobro razumeo mogu i brže od 1333 ali ako se klokuje?
Šta mi savetujete, da idem na 1333 ili nešto brže?

1333 ili 1600 su najjeftinije, razlika u performansama je tako mala da ne moras ni da razmisljas preko 1600. Mislim da je 1600 tu negde sweet spot, ipak ces dobiti u odnosu na 1333, par procenata brzi rad.

Ljudi hvala vam. Jasne su mi razlike nego mi je bila dilema ako uzmem bržu, a ploča bez OC podržava do 1333, da li će to praviti neki problem?
Kako ne igram igrice mislim da ću poslušati DeRadicci i uzeti nešto što mi bude pristupačno bez obzira da li je 1333 ili brže.
Hvala vam još jednom...do izbora grafičke :)

Nazad
Vrh Dno