Šta je novo?

Pomoć, servisno pitanje, curi klima

dEXE

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2001
Poena
735
Drugari ako može neko da mi da odgovor na problem koji imam sa klimom, a mučim se sa serviserima jer faktički mi ne rešavaju problem...
Klima je Invent starija ali radi normalno takoreći, duva kako treba, hladan vazduh i sve to...
Proveravan i dopunjen freon, pošto je promenjeno mesto unutrasnjoj jedinici kompletno zamenjene sve cevi od spoljnje ka unutrašnjoj, kondenz curi...
Ali šta se dešava?
Posle nekog vremena, pri većoj temperaturi brže, može da se desi i za 20tak minuta, klima krene da ledi na rebrima unutrasnje jedinice, kao da se stvara sneg, i onda kreće da curi, kaplje i ako je ne ugasim to se sliva voda u sobu preko cele plastike...
Evo kako izgleda na šrafovima spoljne jedinice i tu se na njima vidi malo mraza, ne znam da li je to normalno...
Ali ovaj sneg na unutrasnjoj sigurno nije, ovo je čak početna faza testirana sada po ovom vremenu inace bude mnogo više...
Sta moze da bude u pitanju posto očigledno lako rešenje ne postoji, ako neko sa iskustvom može da mi razjasni?

Prilozi

• IMG_20250510_174431999_HDR.jpg
    IMG_20250510_174431999_HDR.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 109
  • IMG_20250509_180208458_HDR.jpg
    IMG_20250509_180208458_HDR.jpg
    320.2 KB · Pregleda: 81
Nedostatak gasa. Pošto kažeš da je klima nedavno premeštana, vrlo verovatno pertl nije dobro ispao tj spoj cevi na holenderima. Još jedna stvar, baš kod tih klima koje pravi Galanz, zna da se desi da pukne vijak za stezanje cevi na holender. To treba da se pregleda.. U suštini spojevi i holenderi.

PS vidim vijci od holendera nisu originalni, može da bude i do toga da tuda pušta gas. Galanzovi originalni vijci od holendera su dosta, dosta veći, i one najcesce koriste fi12 deblju cev a ne fi9,52 kao ostale klime 12k. Moguće da su štedeli na cevi ili ko će ga znati šta.

Slikaj nalepnicu sa podatcima od klime unutra i spolja ako mozes..

Prilozi

• 2E73A326-A05E-4B8C-B0D3-7B3CE0BB5ADE.png
    2E73A326-A05E-4B8C-B0D3-7B3CE0BB5ADE.png
    657 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Problem i jeste sto svi kazu gas, al nije gas...
Dolazila dva servisera, provere gas dopune, kazu puna je, hladi, duva, i niko nece sad da sedi tu sat vremena da ona krene da kaplje... I ne resava mi se problem...
Napisao sam da je premestena i da su nove instalacije jer sam mislio da ce to mozda da resi problem, da je cev prikljestena, odliv ili sl., problem je od pre premestanja...
Majstor koji mi je ugradjivao novu, je ovu staru premestio unutrasnju i zamenio celu instalaciju, ali on ne radi servis, a problem ostao...
Evo slika sa podacima spoljnje koliko se vidi i unutrasnje...
Ne verujem da je do samih spojeva valjda serviser zna to da spoji a i nova je instalacija, a kazem nedostatak gasa nije, em provereno em hladi normalno...
Zato i pitam ovde jer ne mogu svaki cas drugi servis da zovem a ne resavaju mi nista...

Prilozi

• IMG_20250510_200817270_HDR.jpg
    IMG_20250510_200817270_HDR.jpg
    131.9 KB · Pregleda: 63
  • IMG_20250510_200900377_HDR.jpg
    IMG_20250510_200900377_HDR.jpg
    240.6 KB · Pregleda: 73
Ja cu reci isto sto i kolege, tu fali gas.

Ja verujem da je to prva opcija ali sigutno ne i jedina, jer to ne mogu da resim duze vremena, a dolazili su i merili gas i dopunjavali... I zato i ne resavam, kao da je to toliko prekomplikovana masina... Ja koliko znam kad tog gasa nema ona i ne moze da duva hladno ili se varam?

Kada nema dovoljno gasa ona ledi, kao što je tvoj slučaj.

Ok, jasno ali sta ako dodje serviser i kaze ima dovoljno gasa ili dopuni i ona to radi ponovo?
Ajde videcemo kad dodje nadam se ponovo da li ce biti resenja... Samo pricam iskustvo da mi to nije resavalo stvar...

Ako je klima radila normalno, bez zaledjivanja unutrašnje jedinice, pre premeštanja, onda imaš 2 mogućnosti:
1. Gubi se gas i zato ledi unutrašnja
2. Nešto je crklo tako da se unutrašnja ponaša kao da nema dovoljno gasa
E sad, ne znam da na klimi postoji nešto što bi moglo da se podvede pod opciju 2.
Šta su ti majstori radili i šta su dopunjavali ako već ima dovoljno gasa?
Treba da evakuišu sav gas i izmere količinu; vakumiraju i provere curenje i to na duži period, ne na minut-dva; sipaju potrebnu količinu.
Ne znam da li neka prepreka u cevima može da dovede do ponašanja sličnog nedostatku gasa?
Pozdrav

Ne nije radila ni pre premestanja, tad su dolazili, isto sumnjali na gas, izmerili rekli da je ok, ali kao evo malo da dopunimo, i to nista nije resavalo...
Premestanje nema veze sa problemom, samo sam iz problema izbacio nove cevi jer su zamenjene...
Svi samo kazu gas a eto ispada da nije. Monter je sad samo probao i rrkao lepo duva i bas hladi, i sve je to lepo ali posle ledi... Ja pokusavam da utvrdim sta joj to moze alternativno smetati a da nije gas, i da li bi pomoglo skroz praznjenje pa ponovo punjenje.

Jel si probao da zakacis neki merac potrosnje da vidis dal radi na max ili spusta modulaciju. Moze da se desi da je nesto od elektronike otislo i da kompresor radi non stop i zbog toga izmenjivac usled velike razlike u temp ledi non stop. U toj situaciji ne gine ti da je zamenis. Sobzirom da je stara tesko ces naci bilo koji rezervni deo.

Jel si probao da zakacis neki merac potrosnje da vidis dal radi na max ili spusta modulaciju. Moze da se desi da je nesto od elektronike otislo i da kompresor radi non stop i zbog toga izmenjivac usled velike razlike u temp ledi non stop. U toj situaciji ne gine ti da je zamenis. Sobzirom da je stara tesko ces naci bilo koji rezervni deo.
Kakva crna modulacija na klimi staroj 25 god..
Ne nije radila ni pre premestanja, tad su dolazili, isto sumnjali na gas, izmerili rekli da je ok, ali kao evo malo da dopunimo, i to nista nije resavalo...
Premestanje nema veze sa problemom, samo sam iz problema izbacio nove cevi jer su zamenjene...
Svi samo kazu gas a eto ispada da nije. Monter je sad samo probao i rrkao lepo duva i bas hladi, i sve je to lepo ali posle ledi... Ja pokusavam da utvrdim sta joj to moze alternativno smetati a da nije gas, i da li bi pomoglo skroz praznjenje pa ponovo punjenje.
Sumnjam da iko od tih servisera ima R22 jer je slabo dostupan a i skup je, pa koriste R407C kao alternativu. Meni je drugar to uradio sa istom klimom i njemu je ledila na isti način. Iako bi R22 i R407C trebali biti isti gasovi, očigledno joj nešto ne odgovara. Tu bih ja još proverio da nisu negde cevi sažvakane, i još jedna bitna stvar, da nije isparivač zaprljan, jer ako nema protoka vazduha, lediće, ako se stvorilo ćebence od prašine po lamelama.

Prilozi

• 842FD349-AECA-417A-AE4F-8F1B8EA0E909.jpeg
    842FD349-AECA-417A-AE4F-8F1B8EA0E909.jpeg
    247.7 KB · Pregleda: 63
To ste se kao retrofit za R22 koristi R407, ne znaci da su isti.
R407 je mesavina 3 gasa i ne vrsi se dopunjavanje sistema sa njim, vec samo punjenje novim gasom.

Kakva crna modulacija na klimi staroj 25 god..

Sumnjam da iko od tih servisera ima R22 jer je slabo dostupan a i skup je, pa koriste R407C kao alternativu. Meni je drugar to uradio sa istom klimom i njemu je ledila na isti način. Iako bi R22 i R407C trebali biti isti gasovi, očigledno joj nešto ne odgovara. Tu bih ja još proverio da nisu negde cevi sažvakane, i još jedna bitna stvar, da nije isparivač zaprljan, jer ako nema protoka vazduha, lediće, ako se stvorilo ćebence od prašine po lamelama.
I kako je resio tvoj drugar, tj. sta je njemu bilo, da ledi fakticki slicno...
Ne deluje da je nesto zaprljano, odvod ne vidim ali kaplje napolju voda...
Cevi izmedju klima su nove, tako da to nije...
A jedino ako se to neko cebence sto ti kazes stvorilo iza ovih rešetki al to verovatno moze da se vidi tek ako bi se komplet rasklopila...
A sto se gasa tice, ako serviser ne bude imao r22 onda sta, da probam da je kompletno isprazni pa napuni sa ovim drugim, hoce li to da joj smeta? I ove starije split klime ne inverter se ne vakumiraju ili se i one vakumiraju, i da li to utice nesto znacajno?

To ste se kao retrofit za R22 koristi R407, ne znaci da su isti.
R407 je mesavina 3 gasa i ne vrsi se dopunjavanje sistema sa njim, vec samo punjenje novim gasom.
Sad kad rece to, da li je mogao neki suludi serviser ranije da mi recimo dopuni sa r407 a ne sa r22 i da na taj nacin zezne nesto, da li je to izvodljivo?

Da li je nekada uopšte otvarana unutrašnja jedinica da se opere turbina i isparivač?
Pošto pitaš za ćebence verovatno nije otvarana zbog pranja a pošto je stara klima lako može biti ne ćebence već jorgančina.

Sad kad rece to, da li je mogao neki suludi serviser ranije da mi recimo dopuni sa r407 a ne sa r22 i da na taj nacin zezne nesto, da li je to izvodljivo?
Tačno je što je kamikaza napisao sa de se ne bi trebali mešati dva navedena freona, te da ukoliko je mešano, trebalo bi se isprazniti sve pa vakumirati, i nanovo nasuti samo R22 ili R407C

Vidi, sve je moguce.
Kad se radi zamena freona, mora i ulje da se menja.
R407 u sastavu ima R22, a sta bi bilo kad bi se uradila takva dopuna, nemam pojma.

Da li je nekada uopšte otvarana unutrašnja jedinica da se opere turbina i isparivač?
Pošto pitaš za ćebence verovatno nije otvarana zbog pranja a pošto je stara klima lako može biti ne ćebence već jorgančina.
Naucna fantastika je naterati servisera da to sve rasklopi, dva puta su dolazili i ja sam stekao utisak da kao sto im je godisnji servis da operu filtere i provere gas da je to sve sto znaju ili hoce da rade...
Kad sam sumnjao da se ta mozda grudvica od prasine napravila i zacepila odvod u onoj kadici na rupici, on samo sipa vodu iz flase vidi da prolazi na crevo i to je to, kakvi da rasklapa, ocisti sve i sl.
Ne bi trebala da bude neka velika prasina tj. ćebence, jer deluje klima solidno cisto, ne puši se i sl., ali ko zna...
Ok, znaci razne su varijante sta moze da bude ali ciscenje kompletno unutrasnje i eventualno zamena gasa kao najverovatnije opcije...

Za matoru klimu, naučna fantastika je naći servisera koji bi se uopšte bavio njome (kao i za ostalu matoru tehniku).

Sve je to koliko ja vidim slican princip, samo novija elektronika, sta pa ima u toj unutrašnjoj jedinici da se ne bi bavio, uzima pare iste kao da servisira novu...

Za matoru klimu, naučna fantastika je naći servisera koji bi se uopšte bavio njome (kao i za ostalu matoru tehniku).
Ma. Matora klima kao i ne matora. Nije to ves masina da se preslo sa mehanickog programatora na elektronski, da su se izbacili indukcioni motori i uveli sa cetkicama itd.. Sve je ostalo isto unazad 20god sa klimama.

Mislim da nije do gasa.Kada nedostaje gasa ledi tanka cev.Kada ledi debela cev klima je prepunjena,debela cev prelomljena ili je doslo do zapusenja u samoj klimi.Verovatno je ovo poslednje jer je instalacija zamenjena.

meni nije jasno da si usao u trosak da premestas klimu i placas za klimu za koju si znao da vec ne radi kako treba?

Ne znam sta ocekujes da sada neko uradi i za koliko para to da resi,
pa trosak servisa je veci nego sto vredi ta klima.

Do sada si vec mogao da kupis novu klimu.

Ne razumem koji bi se majstor upustio u resavanje tog problema, kada nit moze da naplati nit moze da garantuje da ce da popravi.

Uzeo sam novu klimu, a staru samo unutrasnju prebacio sa druge strane zida da povremeno u kujni palim kad spremam nesto i slicno, da je ne bacam kad vec hladi normalno, a valjda svaki kvar moze da se popravi ako nesto bas nije crklo...
Jeste da ona ne vredi nesto, ali je opet manje nego za to sitno da uzimam jos jednu novu, a i za samu demontazu bi mi uzeli skoro iste pare...

Random se ubacujem pošto kupujem prvu klimu a ne znam ništa.

Koliko često bi trebala da se čisti Daikin/Gree spoljna jedinica koja se koristi i za grejanje i za hlađenje? Jel može lenjo čišćenje uz pomoć kompresora i vazduha ili creva sa vodom od spolja ili mora da se skinu šrafovi i otvori?

Random se ubacujem pošto kupujem prvu klimu a ne znam ništa.

Koliko često bi trebala da se čisti Daikin/Gree spoljna jedinica koja se koristi i za grejanje i za hlađenje? Jel može lenjo čišćenje uz pomoć kompresora i vazduha ili creva sa vodom od spolja ili mora da se skinu šrafovi i otvori?
--->

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno