Šta je novo?

Pomoć pri odabiru invertera i poziciji klime za 30-55 kvadrata - HLAĐENJE

NoBru

Zapažen
Učlanjen(a)
07.04.2022
Poena
15
Pozdrav majstorima!
Bio bih veoma zahvalan za pomoć i savet pri odabiru i pozicioniranju klime.
Pitanje je koji uređaj i gde da ga pozicioniram da bi efektno hladio što veći deo stana? Primarno bih da rashladim roze označene prostorije - salon i spavaću/radnu sobu.
Isključivo hlađenje je u pitanju.

stan_klima.png

Na crtežu je označeno mesto gde je prethodna klima bila montirana u stanu od prethodnog vlasnika ali pri useljenju nisam imao priliku da probam pošto je bio pokvaren uređaj a ni ne znam za šta mu je koristila tačno, bio je stari on off model.

Na crtežu sam roze naznačio primarnu površinu koju bih da rashladim ali ako može više od toga da se postigne pametnim pozicioniranjem ili odabirom uređaja neću se buniti). Vidi se sto gde radim po ceo dan i tu mi je kritično da dobaci pa sam tu razmišljao da stavim jedinicu ali razumem da je slepo crevo i da bi ta pozicija verovatno umanjila efekat svuda drugde.

Cela ta roze površina je negde tridesetak kvadrata i savetovano mi je u generalnoj temi da razmotrim ove dve klime:

HISENSE Inverter klima uređaj Energy SE HiNano 12K - KA35XR0E
HISENSE Inverter klima uređaj Energy Pro Plus 12K - QG35XV0E

Uzimam u obzir i druge modele ali to mi je negde cenovni plafon trenutno pa slobodno predlažite alternative. Ako postoji uređaj koji je tih to bi mi takođe bio veliki bonus.

Tražim savet pošto sam čuo da monteri klima ponekad savetuju mesta koja su im lakša za montažu a ne na osnovu optimalnog dobačaja i efekta.

Eto, pa ko može da posavetuje - Velika hvala unapred:)

Energy pro plus je bolja ja imam istu I stvarno sam prezadovoljan i greje i hladi super.

Energy pro plus je bolja ja imam istu I stvarno sam prezadovoljan i greje i hladi super.
Hvala Aleksa, verujem da je pro plus bolji i devedeset posto sam rešen da uzmem taj model. Zanima me još da li može dobro da hladi ove dve prostorije, možda i dalje da dobaci i gde bi trebalo da ga stavim za maksimalan učinak.

Pogledaj i Fujitsu KMTA12 model ako ti je 73k u cenovnom okviru.Može na hlađenju baš nisko da modulira do oko 80w odvlažuje (moisture removal) 1.8l/h postoje svi mogući podaci o uređaju tablice kapaciteta itd.Kultura rada odlična.Mislim da vredi dodati para ako se naravno može za kvalitetan uređaj.

Poslednja izmena:
Hvala Proleter)
A da li to podrazumeva da jedna od ovih dvanajstica može da mi ohladi tu kvadraturu, i gde je najbolje da ju postavim? Plašim se ako je postavim u salon da neće da mi hladi mesto gde radim koje je u spavaćoj sobi pored, a ako se to desi nisam ništa uradio - skuvao sam se prošlo leto i ne bih da ponovim to iskustvo. Generalno bih da rashladim salon i spavaću sobu ali ako dvanaestica to ne može onda razmišljam da uzmem devetku i stavim je u spavaću sobu gde radim i spavam.

Svaka 12ica pa i ona najjeftinija će ti ohladiti 30 mkv

Lakše je ohladiti nego zagrejati prostorije zbog same prirode kretanja hladnog vazduha koji izlazi iz klime.Topli vazduh ide na gore a hladni dole i lakše ide iz jedne u drugu prostoriju.Unutrašnju jedinicu pozicionirati levo da klima duva vazduh direktno kroz vrata radne/spavaće sobe.

Hvala na odgovorima) Znači ako svaka može da postigne hlađenje prostorija onda u suštini da gledam i biram prema potrošnji, pouzdanosti i slično.. Verujem da lako uviđate koliko sam neupućen u ovu tematiku)
Proleter, hvala ti, razumem ovo za poziciju, gledaću da tako nekako postavim. Malo mi je mnogo u ovom trenutku da dobacim do Fujitsu iako verujem da je dobar uređaj, svuda gde čitam se ponavlja taj motiv - japanci su klasa iznad - i verujem da je tako ali gledam da se provučem sa tim nekim budžetom do šezdeset hiljada plus koliko još treba za montažu.

Pozdrav ljudi! Samo da javim da sam poručio na ananasu model Energy Pro Plus 12K - QG35XV0E, pa ću da javim kada ga ugradim kako se ponaša.

Ako neko ima proverenog i pouzdanog majstora za ugradnju na nbgdu ili zemunu slobodno neka baci u pm kontakt)

Hvala svima na savetima i informacijama, javljam uskoro iskustva.

Vrh Dno