Šta je novo?

Laptop Pomoć pri kupovini laptopa

Koji laptop kupiti?

AleksoBre

Poštovan
Učlanjen(a)
30.11.2016
Poena
54
Pozdrav dobri ljudi, da ne dužim priču, potreban mi je laptop. Potreban mi je za programiranje i faks, bilo bi kul i da mogu povremeno da upalim neku igricu na njemu. Nikad nisam bio upućen u svet laptopova, tako da nisam ni siguran koji budžet bih trebao da imam. Želeo bih da bude kvalitetan laptop i da ga koristim bar naredne 4 godine, veći ekran, grafička,...Zanima me i kakvo je stanje na polovnom tržištu, da li postoje neke pouzdane opcije iz inostranstva. Svakako za neku okvirnu cenu, ne verujem da bih išao ispod 80.000 dinara. Hvala vam unapred.

Pozdrav dobri ljudi, da ne dužim priču, potreban mi je laptop. Potreban mi je za programiranje i faks, bilo bi kul i da mogu povremeno da upalim neku igricu na njemu. Nikad nisam bio upućen u svet laptopova, tako da nisam ni siguran koji budžet bih trebao da imam. Želeo bih da bude kvalitetan laptop i da ga koristim bar naredne 4 godine, veći ekran, grafička,...Zanima me i kakvo je stanje na polovnom tržištu, da li postoje neke pouzdane opcije iz inostranstva. Svakako za neku okvirnu cenu, ne verujem da bih išao ispod 80.000 dinara. Hvala vam unapred.
Мислиш да ти треба додатна графичка ? То се не уклапа у твој буџет.
Ниси написао шта ти је приоритет - квалитет израде, квалитет екрана, процесор ? У твом ценовном рангу бираш - бољи екран, слабији процесор...
Или бољи квалитет израде, слабији процесор. Требало би ти минимум 16 гигабајта RAM меморије.
Када кажеш већи екран, мислиш на 15.6 или већи ?
Што се тиче половног тржишта, такви лаптопови нису баш за играње игара.
Али можеш да добијеш конфорнију тастатуру него што би добио код новог у твом ценовном рангу. А могуће да и добијеш бољи дисплеј, све зависи.
Постоје фирме које дају више месеци, а неке и годину дана гаранције на половне лаптопове.
Ако ти одговара варијанта - упалиш, погледаш и купиш, можда то није лоше. Мада су и ту цене доста шарене, неке цене половних и нису тако приступачне, све зависи.

Poslednja izmena:
U svemu ovome je dobro sto je ustanovljen minimum 80000 za kupovinu,znaci moze i skuplje.Za poneku igricu mozda bude dovoljna Vega grafika?Mislim da ekran mora biti bar IPS,los se ne isplati.
Meni je privukao paznju sledeci:

U svemu ovome je dobro sto je ustanovljen minimum 80000 za kupovinu,znaci moze i skuplje.Za poneku igricu mozda bude dovoljna Vega grafika?Mislim da ekran mora biti bar IPS,los se ne isplati.
Meni je privukao paznju sledeci:
Одличан процесор, али за овај новац не верујем да IPS нешто посебно вреди, тј. штедело се на екрану.
Како је одрађено хлађење и квалитет израде ? Можда се неко јави ако има сличан лаптоп.
Није ништа речено по питању батерије ? Да ли је битна аутономија батерије или не ? Овај лаптоп једе батерију, њему је минимална потрошња 35 вати што је баш доста.
Ако неком треба моћан процесор, заиста је добро, али треба проверити како је одрађено хлађење.

Za te pare.. ovo ispada najkompletniji laptop... cak i je i ekran IPS / 300 nita. Naravno ima i bolje sa OLED-om , Ryzen 7,
isto VivoBook ali , ali 115.000 u istoj radnji

....da se ispravim , na istom site Lenovo IdeaPad 3 15aba7 za 7000 manje + Ryzen 7 :cool:
Ekran je isti kao i kod ASUS-a , ima USB C
Naravno ako si pri parama kupi dobar monitor za kucu

Za te pare.. ovo ispada najkompletniji laptop... cak i je i ekran IPS / 300 nita.
Осветљење екрана не значи пуно.
Екран је слабији с обзиром да има слаб приказ боја.
Са друге стране, у тој класи екрана је осетно позадинско пробијање светла (по угловима, а и мало јаче).
И сам Асус на својој страници признаје да је екран слабији.
Brightness is modest at about 300 nits peak brightness and colour accuracy is an underwhelming 45% NTSC as opposed to its smaller sibling the 15X which uses a higher quality OLED display with almost double the colour accuracy.
....da se ispravim , na istom site Lenovo IdeaPad 3 15aba7 za 7000 manje + Ryzen 7 :cool:
Квалитет израде је очајан. Процесор доста лошији од Асуса.
Између ова два, Асус има много бољи процесор, али остаје да се види какво је хлађење. Леново има процесор скромнијих могућности, па је хлађење можда и боље на Ленову, али не вреди дати 70.000 за 5825u.

Poslednja izmena:
Dragi kolega , mora da sam puno propustio na casovima ... Ryzen 7 "dosta losiji " od Ryzen 5 procesora...
Ovde pricamo o racunarima klase 700 E... kakav ekran moze da bude ?
Zato sam i preporucio da se za kucu ulozi u pristojan monitor.
Naravno "losiji" Ryzen 7 ima i bolju grafiku , i naravno bolja je varijanta za billo kakav ozbiljniji rad

Dragi kolega , mora da sam puno propustio na casovima ... Ryzen 7 "dosta losiji " od Ryzen 5 procesora...
Процесор 5825u је доста слабији, ради на фиксних 15 вати, ни мање ни више. Процесор 5600H је врхунски, ради на 35-54W. Разлика је огромна између два процесора.
Није све само у бројкама. Ryzen 7 5700u je добар процесор, а не припада zen3 врсти, мада га рекламирају тако. Исто као што 5825U није једини који је закључан на 15 вати и што му значајно смањује перформансе.

Taj Ryzen 7 5825u je minimalno slabiji,bar po testovima od Ryzen 5 5600h,malo se manje greje
Минимално се греје али му перформансе нису баш сјајне. У сваком случају доста је бољи 5600h. Aли питање је да ли аутору теме треба толико јак процесор јер 5600H jeде доста ресурса и једе батерију више од других процесора.

5825u -

Barceló These new 2022 Barcelo APUs are minor updates to the 2021 Cezanne APUs. They use the same Zen 3 cores, are built on the same TSMC 7nm process, have the same PCIe 3 and DDR4/LP4X support, and use the same socket. These are just refined for voltage, frequency, and power based on customer requests.​

5600H
At the top is the traditional 45 W H-series processors, aimed at productivity notebook designs.

Prilozi

• Screenshot_2023-02-23_10-34-19.png
    Screenshot_2023-02-23_10-34-19.png
    108.3 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Naravno "losiji" Ryzen 7 ima i bolju grafiku , i naravno bolja je varijanta za billo kakav ozbiljniji rad
Све зависи шта је корисник који је отворио тему замислио. Многи процесори су и овакви и онакви, али рецимо дешава се често да и бољи и јачи процесор и слабији процесор у играма раде исто, барем се то дешава код мобилних варијанти Ryzen 2 i 3 процесора.
Разлика се види код апликација, па зависи какве перформансе очекује купац.
Pozdrav dobri ljudi, da ne dužim priču, potreban mi je laptop. Potreban mi je za programiranje i faks, bilo bi kul i da mogu povremeno da upalim neku igricu na njemu.
Ако можеш да преживиш то што неки лаптопови имају слабији процесор, можда да узмеш полован са годину дана гаранције. Имао би добар екран и конфорну тастатуру, оно што није сигурно да ћеш добити када би купио нов.
Тј. можеш на лицу места да упалиш и провериш лаптоп.
Једино ако би се помирио да таква конфигурација није за играње. Заузврат би добио добар екран и комфорну тастатуру.
Пошто су лаптопови са конфорним тастатурама скупи и прелазе твој буџет.
Нпр неки Think Pad као половна варијанта или нешто слично, нпр неки стари гејмерски Леново лаптопови су добрих перформанси за свакодневни рад. Нису више за играње али су добри за регуларан рад. Тастатура уме да им буде посебно конфорна и удобна.

Hvala vam na predlozima ljudi. Zaboravio sam da dodam da imam monitor od 27' koji ću da koristim kad sam kući, tako da mi ekran stvarno nije veliki prioritet, izrada i tastatura takođe, a što se tiče veličina ekrana samo da nije ispod 15. Definitivno želim da ima grafičku. Što se tiče baterije, bilo bi kul da je što bolja, ali mi nije prioritet.
Takođe, za cenu sam napisao da ne bih išao ispod 80k, jer pretpostavljam da su oni lošiji, ali mogu da priuštim i do 100k. Ne bih išao preko toga, ali opet ako ima smisla da dodam recimo 5k na tu cenu, a dobijem nešto što zapravo vredi, uradio bih to.
Kao što možete da vidite, nisam baš upućen u svet laptopova i cene, pa zbog toga i pitam.

Jel tom ASUSU može da se proširi memorija?
Чини ми се да је 16 гига максимум меморије.
Hvala vam na predlozima ljudi. Zaboravio sam da dodam da imam monitor od 27' koji ću da koristim kad sam kući, tako da mi ekran stvarno nije veliki prioritet, izrada i tastatura takođe, a što se tiče veličina ekrana samo da nije ispod 15. Definitivno želim da ima grafičku. Što se tiče baterije, bilo bi kul da je što bolja, ali mi nije prioritet.
Takođe, za cenu sam napisao da ne bih išao ispod 80k, jer pretpostavljam da su oni lošiji, ali mogu da priuštim i do 100k. Ne bih išao preko toga, ali opet ako ima smisla da dodam recimo 5k na tu cenu, a dobijem nešto što zapravo vredi, uradio bih to.
Kao što možete da vidite, nisam baš upućen u svet laptopova i cene, pa zbog toga i pitam.
Шта си одлучио на крају ?

Nazad
Vrh Dno