MICIKA SLATKICA
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.05.2007
- Poena
- 319
Na youtube-u mi ne maximiz-uje prozor video klipa. Ima li neko predstavu why? :crash:
Vise je poput starog norton commander-a nego totalcmd-a ali podjednako efikasan- Gnome commander ili Krusader
Po misljenju izdavaca distro-a "najbolji" programi se vec nalaze na instalacionom disku,
sa cim se ne slazem jer u kategoriji svakodnevnih usluznih programa na netu postoji
toliki izbor da nikada ne znas...
Ako je bilo spakovano u .tar.gz formatu onda ces morati da ga kompajliras iz source-a. Ali najbolje ti je da ukucas u konzoli : sudo apt-get install gnome-commander a ne da se zezas sa kompajliranjem (mada nije to nista tesko).![]()
Ajde, ako ti nije teško nama ostalima objasni kako kako se obavlja kompajliranje .tar.gz fajlova, pošto nas je mnogo početnika koje muče Linux-ovi instalacioni paketi. Jedino .deb paketi se instaliraju iz Synaptic-a na dvoklik, procedura za .yum, .rpm, .tgz i ostale pakete nije toliko jasna, valjalo bi neko uputstvo za njihovu instalaciju pod Ubuntuom.
Takođe me muče arhive, ne mogu da otvaram rar. Instalirao sam 7zip koji bi trebalo da može da ih otvori, ali program mi se nigde ne pojavljuje u listi aplikacija, ne znam kako da ga pokrenem.
Pa sad nisam bas siguran da bih Slacku ili bilo kom gnu/linuxu mogao da poverim space station.
QNX je vec druga prica.
Pojasnjenje: Linux kernel nije real time za razliku od QNX koji je od starta pravljen da bude real time OS.
Pozdrav.
7zip se instalira kao command-line program i radi samo iz konzole. Instaliraj Krusader pa će ga on prepoznati i moći ćeš da pristupaš 7zip arhivama.
Obrati paznju (ako nije problem) na ''Moja mašina''. Sve ostalo je rekao AceRimmer.Zasto se svi "linuxasi" sa bajatim masinama loze na slack i na terminal, pod X-om takodje imash terminal koji mozes da upotrebis, a i **bes OS na kome ne mos ni jednu igricu kako valjda da odigras ... tako da ne lozite pocetnike na term jer nemate dovoljno jaku masinu da izgura X sa kde-om i virtualnim XP-om ...
Instalirao Krusader, ali on izgleda ne može da otvara RAR bez plug-ina koji nije free.
Bakster, nije da nisam zahvalan na trudu, ali post ti je malo konfuzan.
Dakle YUM su paketi za Fedoru i njih ne instaliram pod Ubuntuom?
RPM mogu da instaliram samo iz terminala ili postoji i drugi način?
Šta se radi sa TGZ paketima, itd... Znači neko uputstvo za instalaciju raznih paketa pod Ubuntuom.
Takođe, ima li Automatix prednosti u odnosu na Synaptic koji dolazi kao default paket menager u Ubuntuu?
Ono što me nervira je koliko je teško naći .deb pakete na netu, bez obzira što je puno distribucija zasnovano na Debianu. Recimo NVidia drajvere za Linux nudi samo u .yum, .rpm i .tgz paketima. I program koji si mi preporučio, File-roller, na netu nisam mogao da nađem u vidu .deb paketa, a izgleda da ga nema ni u repoima.
Obrati paznju (ako nije problem) na ''Moja mašina''. Sve ostalo je rekao AceRimmer.
Cutanje je zlato, naročito za neke.
Za MICIKU (daj menjaj ime malo je :S: )
Da ''kodovi'' se unose u Terminal. Moze i copy/paste, ali malo kucanja ti nece naskoditi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari