Šta je novo?

Pomoć početnici

Na youtube-u mi ne maximiz-uje prozor video klipa. Ima li neko predstavu why? :crash:

Ask youtube. To nema veze sa sistemom :)

Vise je poput starog norton commander-a nego totalcmd-a ali podjednako efikasan- Gnome commander ili Krusader

Po misljenju izdavaca distro-a "najbolji" programi se vec nalaze na instalacionom disku,
sa cim se ne slazem jer u kategoriji svakodnevnih usluznih programa na netu postoji
toliki izbor da nikada ne znas...

Evo i ja sam instalirao sinoc ubuntu pa se sad malo zezam... Interesuje me ovo... Kada skinem npr. ovaj Gnome Commander i on je zapakovan. Kada ga raspakujem dobijem folder sa milion ikonica... Sada me interesuje kako ja ovo da instaliram? Jeste glupo ali ne znam... Sta treba da otkucam, sta treba da kliknem??? Help!:)

Ako je bilo spakovano u .tar.gz formatu onda ces morati da ga kompajliras iz source-a. Ali najbolje ti je da ukucas u konzoli : sudo apt-get install gnome-commander a ne da se zezas sa kompajliranjem (mada nije to nista tesko). :)

Ako je bilo spakovano u .tar.gz formatu onda ces morati da ga kompajliras iz source-a. Ali najbolje ti je da ukucas u konzoli : sudo apt-get install gnome-commander a ne da se zezas sa kompajliranjem (mada nije to nista tesko). :)

Ajde, ako ti nije teško nama ostalima objasni kako kako se obavlja kompajliranje .tar.gz fajlova, pošto nas je mnogo početnika koje muče Linux-ovi instalacioni paketi. Jedino .deb paketi se instaliraju iz Synaptic-a na dvoklik, procedura za .yum, .rpm, .tgz i ostale pakete nije toliko jasna, valjalo bi neko uputstvo za njihovu instalaciju pod Ubuntuom.

Takođe me muče arhive, ne mogu da otvaram rar. Instalirao sam 7zip koji bi trebalo da može da ih otvori, ali program mi se nigde ne pojavljuje u listi aplikacija, ne znam kako da ga pokrenem.

7zip se instalira kao command-line program i radi samo iz konzole. Instaliraj Krusader pa će ga on prepoznati i moći ćeš da pristupaš 7zip arhivama.

Ako vec koristite *buntu, a pri tome imate neki oblik sirokopojasnog interneta sve programe treba da instalirate preko apt-get. Ovaj program ce instalirati i sve ostale pakete od kojih zavisi onaj koji inicijalno zelite da instalirate. Ukoliko ste osudjeni na dial-up onda to moze ici malo teze jer je sve preko 3-4Mb lutrija s obzirom na pucanje veze, sporost isl. U ovom slucaju je najbolje resenje da na poslu/kod druga/... skinete paket koji zelite da instalirate, ali ovde treba da jurite .deb pakete. Pri tome na strani na kojoj skidate zeljeni paket imate ispisano i sta jos morate da imate instalirano, tako da treba proveriti da li to imate na sistemu, odosno skinete sve sto vam nedostaje.
Sto se tice kompajliranja paketa, ako ste pocetnici u GNU/Linuxu a pri tome imate racunar jaci od PC486-ice zaista ne postoji realna svrha za to. Kompajliranjem izvornog kod paketa dobijate da se konkretni paket u potpunosti prilagodi hardveru sto donosi odredjeno ubrzanje u radu koje, ponovo naglasavam na modernim racunarima stvarno necete primetiti.
Ako neko i pored gore napisanog zeli da kompajlira pakete generalno uputstvo je sledece:
kada raspakujete tar.gz (bz, bz2 isl) arhivu u folderu imate tekst fajlove README i INSTAL gde je objasnjena procedura instalacije i specificni parametri koji se u toku procesa kompajliranja mogu zadati. Generalno instalacija paketa kompajliranjem izvornog koda se radi u tri koraka:
1. $cd u folder gde ste raspakovali arhivu
$configure - naredba koja proverava sistem, detektuje hardver i proverava da li imate instalirane zavisne pakete i priprema konkretan paket za proces kompajliranja
2. $make - naredba kojom se izvrsava sam proces kompajliranja
3. $sudo make install - instalira paket
Bicu dosadan ali opet kazem da nema potrebe da ovo sve ucite i prolazite kroz razne frustracije koje kompajliranje moze nositi dok ne udjete u stos, kad se vec ljudi po svetu ubise da naprave user frendly (ili misokliktacke) distribucije koje sasvim lepo, stabilno i brzo rade bez potrebe da se udje u srz GNU/Linuxa. Sa druge strane ja koristim Slackware i ne izlazim iz konzole :D To je ujedno i druga preporuka - ako vec zelite iz bilo kog razloga da upoznate srz vaseg OS-a onda u startu krenite sa distribucijom kao sto je Slack (ima ih jos dosta ja sam se jednostavno srodio sa ovom). Kada ga podesite u sitna crevca mozete slobodno da mu poverite i nadzor nad vestackom atmosferom svemirske stanice, ili recimo aparatima za odrzavanje u zivotu babe koja prima deviznu penziju - ne postoji scenario u kome ce se Slack zaglupeti, restartovati ili pasti.

Pa sad nisam bas siguran da bih Slacku ili bilo kom gnu/linuxu mogao da poverim space station.

QNX je vec druga prica.

Pojasnjenje: Linux kernel nije real time za razliku od QNX koji je od starta pravljen da bude real time OS.

Pozdrav.

Ajde, ako ti nije teško nama ostalima objasni kako kako se obavlja kompajliranje .tar.gz fajlova, pošto nas je mnogo početnika koje muče Linux-ovi instalacioni paketi. Jedino .deb paketi se instaliraju iz Synaptic-a na dvoklik, procedura za .yum, .rpm, .tgz i ostale pakete nije toliko jasna, valjalo bi neko uputstvo za njihovu instalaciju pod Ubuntuom.

Takođe me muče arhive, ne mogu da otvaram rar. Instalirao sam 7zip koji bi trebalo da može da ih otvori, ali program mi se nigde ne pojavljuje u listi aplikacija, ne znam kako da ga pokrenem.

Yum je package menager za Fedoru i Fedora-based distribucije.Koristi .rpm arhive.APT je za Debian i Debian-based distribucije među kojima je i Ubuntu.Koristi .deb arhive,mada postoji i APT za .rpm koji koristi PCLinuxOS.U ovim arhivama,a one to bukvalno jesu, nalaze se prevedeni oblik programa i fajlovi koje on koristi.Takođe postoji i lista zavisnosti(neophodni programi i biblioteke na sistemu).Ako ona ne bude zadovoljena,YUM ili APT će potražiti neophodne pakete disku ili u repoima na netu.Arhive tipa .tar.gz i .tar.bz2 su arhive u kojima se smeštaju izvorni kod programa,ali razne druge stvari na linuxu(npr. paketi ikonica). Generalno u pitanju je standardni tip arhiva za linux(nešto kao .zip na windowsu).SUsE je svojevremeno pokušao da napravi grafički front-end za kompajliranje programa,ali to nije ispalo najbolje,pa su izgleda od toga odustali..
Što se tiče problema oko .rar arhva,multimedije itd na Ubuntu početnici koji imaju broadband neka koriste automatix:un.Iz njega možete instalirati gotovo sve što je potrebno za desktop.Uputstvo za instalaciju na feistyju je ovde
Za arhive izaberete stavku Utilities->Archiving Tools.Posle instalacije file-roller(program za arhiviranje pod gnomom)otvara i pakuje sve živo uključujući arhive pod šifrom i deljene arhive.
Za kraj - ako niste zadovoljni izgledom fontova (video sam u tredu za Ubuntu) rešenje,koje je kod mene upalilo, za ubuntu i debian-based distroe je sledeće.U terminalu kucajte:
sudo dpkg-reconfigure fontconfig-config
Na prvi upit izaberite autohinter,a za na ostala dva upita možete lupiti enter(dobićete i uputstva šta koja opcija radi,ako hoćete da eksperimentišete).Posle ovoga restartujte računar.Ovo je kod mene drastično poboljšalo izgled fontova,postali su malo "masniji" ali daleko boljeg oblika, skoro kao kod Fedore 7(koja ima najlepše fontove koje sam video,na bilo kom OS-u).

Poslednja izmena:
Zasto se svi "linuxasi" sa bajatim masinama loze na slack i na terminal, pod X-om takodje imash terminal koji mozes da upotrebis, a i **bes OS na kome ne mos ni jednu igricu kako valjda da odigras ... tako da ne lozite pocetnike na term jer nemate dovoljno jaku masinu da izgura X sa kde-om i virtualnim XP-om ...

Gle, za svaki iole zahtjevniji problem, konfiguraciju isl. ti TREBA snalaženje u konzoli i poznavanje bar jednog klasičnog editora. GUI alati ne rješavaju sve, ili (što je češće) ne naprave stvari dobro. Klasični primjer je upravo konfiguracija i tunanje X-a. Osim toga, možeš raditi na stroju preko ssh ili telneta ... tad nećeš imati X-a.
Virtualni XP na linuxu bi bio vrh sado-mazohizma. Čemu bi to služilo ... bolje onda dual boot pa imaš neke koristi i od jednog i od drugog.

Poslednja izmena:
7zip se instalira kao command-line program i radi samo iz konzole. Instaliraj Krusader pa će ga on prepoznati i moći ćeš da pristupaš 7zip arhivama.

Instalirao Krusader, ali on izgleda ne može da otvara RAR bez plug-ina koji nije free.

Bakster, nije da nisam zahvalan na trudu, ali post ti je malo konfuzan.
Dakle YUM su paketi za Fedoru i njih ne instaliram pod Ubuntuom?
RPM mogu da instaliram samo iz terminala ili postoji i drugi način?
Šta se radi sa TGZ paketima, itd... Znači neko uputstvo za instalaciju raznih paketa pod Ubuntuom.

Takođe, ima li Automatix prednosti u odnosu na Synaptic koji dolazi kao default paket menager u Ubuntuu?

YUM (Yellow Dog Update Manager) je, kao što ime kaže update utility, za RPM (uglavnom RedHat) bazirane distribucije. To ti dođe kao ekvivalent aptu ili Synapticu na Debian baziranim distrama.
RPM paket se na Debian baziranim distrama može instalirati koristeći "alien".
TGZ paketi su ili source kôd koji je tar-an i gzip-an ili je binarni paket Slackware bazirane distribucije.

Poslednja izmena:
Zasto se svi "linuxasi" sa bajatim masinama loze na slack i na terminal, pod X-om takodje imash terminal koji mozes da upotrebis, a i **bes OS na kome ne mos ni jednu igricu kako valjda da odigras ... tako da ne lozite pocetnike na term jer nemate dovoljno jaku masinu da izgura X sa kde-om i virtualnim XP-om ...
Obrati paznju (ako nije problem) na ''Moja mašina''. Sve ostalo je rekao AceRimmer.
Cutanje je zlato, naročito za neke.
Za MICIKU (daj menjaj ime malo je :S: )
Da ''kodovi'' se unose u Terminal. Moze i copy/paste, ali malo kucanja ti nece naskoditi.

Instalirao Krusader, ali on izgleda ne može da otvara RAR bez plug-ina koji nije free.

Bakster, nije da nisam zahvalan na trudu, ali post ti je malo konfuzan.
Dakle YUM su paketi za Fedoru i njih ne instaliram pod Ubuntuom?
RPM mogu da instaliram samo iz terminala ili postoji i drugi način?
Šta se radi sa TGZ paketima, itd... Znači neko uputstvo za instalaciju raznih paketa pod Ubuntuom.

Takođe, ima li Automatix prednosti u odnosu na Synaptic koji dolazi kao default paket menager u Ubuntuu?

Izvinjavam se ako nisam bio jasan.Nabacao sam gomilu stvari u jedan post.Ace Rimmer je lepo objasnio:
Fedora->YUM->RPM
Ubuntu->APT->DEB
RPM paketi ne mogu da se instaliraju na Debianu,Ubuntu,Mepisu itd.bez konverzije u DEB.Opet je Ace lepo objasnio.Prema tome kada tražiš pakete po netu za Ubuntu ti traži samo deb pakete.APT je program koji vrši update i menadžment svih paketa instalranih na sistemu.Sa njim se radi u terminalu,mada postoji i grafički front-end Synaptic koji sjajno obavlja posao.Što se tiče Automatixa ,on je program koji ti omogućava da iz Ubuntuovih repozitorijuma koji imaju preko 20000 paketa povadiš sve što ti je potrebno za desktop,između ostalog i programe za arhiviranje.Automatix je tu samo da olakša posao.Recimo umesto da po synapticu tražiš rar,unrar,ace itd.. on to sve instalira na osnovu skripte.Takođe u ponudu ubacuje i neke komercijalne programe kao što su Crossover Office itd.Rešenje za sve desktop probleme pod Ubuntu-om(ako nisi već ovo uradio):
Otvori Synaptic Settings->Repositories.Na prvom tabu čekraj sve osim source code(poslednje stavke),onda na trećem tabu (Updates) čekiraj sve i lupi close.Zatvori synaptic i u terminalu kucaj sledeće:
wget -q http://medibuntu.sos-sts.com/repo/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add -
gksudo gedit /etc/apt/sources.list
Otvoriće se editor teksta sa spiskom repoa na koje si "pretplaćen".Taj spisak repoa APT i Synaptic koriste kada radiš update i instaliraš pakete.Tu trebaš da dodaš još tri linije teksta:
deb http://archive.canonical.com/ubuntu feisty-commercial main
deb http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ feisty free non-free
deb-src http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ feisty free non-free
Zatvori editor i kucaj u terminalu
sudo apt-get update
Pretpostavljaš da su druga dva repoa za multimediju,a prvi je za Operu i slične besplatne programa zatvorenog koda.Na kraju instaliraj Automatix na osnovu onog uputsva koje sam gore naveo(samo copy-paste u terminal onih koraka).Na kraju se program Pojavljuje pod stavkom System Tools.Otvori ga i instalitaj sve što ti je potrebno.
Inače na sajtu http://www.getdeb.net/ imaš još preko toga gomilu paketa kojih nema u repoima(ili ih ima ali su starija verzija) koji rade sasvim dobro.

Poslednja izmena:
E, hvala, puno si mi stvari objasnio. Dodao sam te dodatne repoe na listu, videćemo koliko su korisni. Takođe sam promenio apdejt server sa grčkog na američki, pretpostavljam da je softver tamo svežiji pošto znam kolike su Grci lenčuge. Probaću i automatix, pa ćemo videti.

Ono što me nervira je koliko je teško naći .deb pakete na netu, bez obzira što je puno distribucija zasnovano na Debianu. Recimo NVidia drajvere za Linux nudi samo u .yum, .rpm i .tgz paketima. I program koji si mi preporučio, File-roller, na netu nisam mogao da nađem u vidu .deb paketa, a izgleda da ga nema ni u repoima.

Nvidia drivere je najbolje instalirati ručno. Ja obično odmah poslije instalacije skinem sve što mi treba za compile vlastitog kernela, kompajliram custom kernel i nakon toga instaliram zadnji driver sa Nv sajta.

Ono što me nervira je koliko je teško naći .deb pakete na netu, bez obzira što je puno distribucija zasnovano na Debianu. Recimo NVidia drajvere za Linux nudi samo u .yum, .rpm i .tgz paketima. I program koji si mi preporučio, File-roller, na netu nisam mogao da nađem u vidu .deb paketa, a izgleda da ga nema ni u repoima.

Što se tiče drivera na Ubuntu-u imaš System->Administration->Restricted Drivers Manager.Odatle možeš bukvalno u dva klika da instaliraš drajvere za nVidiju,ATi itd.Nisu najsvežiji,istina,ali savršeno dobro rade i lako se instaliraju.Ja nažalost nemam nVidiju,ali
na UbuntuGuide
ima uputsto kako da se obezbede sveži driveri i kako se podešavaju.Sa nvidijom bi ti možda Ace Rimmer više pomogao.
Što se tiče file rollera : Pretpostavljam da koristiš Ubuntu a ne KUbuntu(odnosno Gnome a ne KDE).File roller je integrisani deo Gnome okruženja i njega pozivaš kad god klikneš na neku arhivu (u okviru Naulilusa,default file menagera)desnim klikom i klikneš extract here(ili samo dvoklikneš na arhivu).On je integrisan u Gnome na sličan način kao što se recimo WinRAR integriše u Windows.Skini archiving tools iz Automatixa i moći ćeš da na desni klik->extact here extraktuješ sve živo,garantovano.
EDIT: Ako koristiš Gnome što si instalirao Krusader,on je za KDE pre svega.Imaš istu stvar za Gnome,zove se Gnome Commander(dvopanelni fajl menadžer,ali malo siromašniji opcijama).

Poslednja izmena:
Ne znam, Krusader mi lepo radi, čini mi se. Kakva je uopšte situacija sa pokretanjem aplikacija za KDE pod Gnome okruženjem i obratno?

Mogu da rade bez problema, samo treba da instaliras Qt biblioteke pod Gnome, odnosno Gtk pod Kde.

Obrati paznju (ako nije problem) na ''Moja mašina''. Sve ostalo je rekao AceRimmer.
Cutanje je zlato, naročito za neke.
Za MICIKU (daj menjaj ime malo je :S: )
Da ''kodovi'' se unose u Terminal. Moze i copy/paste, ali malo kucanja ti nece naskoditi.

Cool matori koliko imash fps-a u quake-u 4 na toj masini pod slack-om ?

Vrh Dno