Šta je novo?

Pomoć oko XML-a

• Začetnik teme Začetnik teme theemp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

theemp

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poena
169
Imam jedan mali problemčić u vidu ispita iz Internet Tehnologija. Ispit mi je u subotu, ja naravno nisam bio ni na predavanjima ni na vežbama. Krenuo sam da spremam malo nešto, pre toga kopirao neke beleške od ovih što su svraćali. Samo ne mogu da nađem nikog živog da je bio kad je rađen XML, a on je jedan od zadataka na ispitu. Našao sam neke starije rokove, pa mogu da iskucam zadatak, dva pa ako je neko dokon da uradi, kontam da ne treba više od 5-10 minuta, kao za zadatak iz HTML-a.
Pa ću ja na osnovu toga da skontam kako i šta. 🙂

Pa mogao si makar da napišeš šta je zadatak da neko može da te usmeri... il,i da urad... ako je dovoljno zaludan.

Nisu mi bili rokovi kod mene. Ne kucam sa svog računara u servisu je. :/

Evo npr ovo:

Napisati XML program koji daje rezultate vašeg školovanja na VŠTSS Čačak. Osnovni element treba da je "REZULTATI" i on treba kao atribut da sadrži vaše ime i prezime. Dalje bi XML sadržao izvedene elemente koji su godine studija, a unutar njih izvedeni elementi - po četiri položena ispita. Unutar tih elemenata treba da su dobijene ocene na ispitima.

Ili ovo:

Kreirati dva XML dokumenta koji omogućava upis podataka u bazu podataka tako da posle precesiranja na server strani ovog dokumenta mogu da se upišu u dve različite tabele sledećei podaci:
a) U tabelu koja se zove "Studenti" upisuje se dva reda koja sadrže elemente "Ime", "Prezime", "Srednje slovo" i "Datum rođenja". Sadržaje ovih elemenata proizvoljno izabrati.
b) U tabelu koja se naziva "Index" upisuje tri reda koji sadrže sledeće elemente: "Naziv ispita", "Datum ispita", "Predavač" i "Ocena". Sadržaj i ovoih elemenata proizvoljno izabrati.
Na početku svakog unosa u tabele napisati po bar jedan komentar (kao objašnjenje šta je svrha redova koji slede sa XML elementima). Ovde dosta i samo jedna tabela da vidim princip.

Ako je neko dokon, bio bih mu zahvalan ako može da uradi. 🙂

Nešto sam malo skontao, samo još me buni nešto. Jel 1. zadatak treba da bude u ovoj formi:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!-- VSTSS.xml -->
<rezultati ime="Pero" prezime="Pedala">
<godina_studija>3</godina_studija>
<ispit_1>Internet tehnlogije</ispit_1>
<ocena_1>8</ocena_1>
<ispit_2>Montaža i servisiranje računara</ispit_2>
<ocena_2>9</ocena_2>
<ispit_3>Računarske mreže</ispit_3>
<ocena_3>7</ocena_3>
<ispit_4>Kompjuterska grafika</ispit_4>
<ocena_4>9</ocena_4>
</rezultati>

Ili pak ovako nešto, neko ugnježadavanje:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!-- VSTSS.xml -->
<rezultati ime="Pero" prezime="Pedala">
<godina_studija>3
<ispit_1>Internet tehnlogije
<ocena_1>8
<ispit_2>Montaža i servisiranje računara
<ocena_2>9
<ispit_3>Računarske mreže
<ocena_3>7
<ispit_4>Kompjuterska grafika
<ocena_4>9
</ocena_4>
</ispit_4>
</ocena_3>
</ispit_3>
</ocena_2>
</ispit_2>
</ocena_1>
</ispit_1>
</godina_studija>
</rezultati>

Jesam na pravom putu? 😀

Nemoj da me drzis za rec, ali logicnije mi je nesto ovako:

<rezultati ime="Pera" prezime="Pedala">
<godina id="1">
<ispit id="1">
<naziv>Montaža i servisiranje računara</naziv>
<ocena>10</ocena>
</ispit>
<ispit id="2">
<ocena>10</ocena>
</ispit>
<ispit id="3">
<ocena>10</ocena>
</ispit>
<ispit id="4">
<ocena>10</ocena>
</ispit>

</godina>
<godina id="2">
...
</godina>
</rezultati>

Okej hvala. 🙂

Iskombinovaću nešto na ispitu, bitno da sam skontao HTML i pretvaranje ip adresa iz decimalnog u binarni zapis i obrnuto to je to od zadataka.

@Himo, danas sam se pre ispita konsultovao sa ljudima koji su bili i u pravu si ide ovako. Tako sam i uradio na ispitu. Hvala još jednom. 🙂

Zanimljiv vam je taj predmet. IP adresiranje i HTML u jednom 😀 .

Kakav je da je, iza mene je. Položio sam. 🙂

Nazad
Vrh Dno