Šta je novo?

Pomoć oko utvrđivanja uzroka problema

theemp

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poena
169
'Vako, da počnem od početka, drugar je pre par meseci imao problem sa računarom, znači svi ventilatori se vrte, na monitoru nema slike, a biper na ploči se ne oglašava. Otišao sam onako bez ičega kod njega raskačio sve probao da upalim nije htelo, izvadio vratio mem, grafiku, ništa, resetovao CMOS, računar se podigao. I tako je radilo jedno vreme, kada me je opet zvao i rekao da je isti slučaj, onda sam mu rekao da izvadi i vrati bateriju, opet je proradilo, i tako se to desilo još par puta, on je sve vadio bateriju, dok jednom to više nije pomoglo :). Onda sam opet otišao do njega, ponovio sve od prvog puta, ali nisam mogao da ga oživim. E sad, pre neki dan je doneo računar kod mene, pa sam se par sati zmalaćivao sa njim, evo šta sam radio.
Prvo sam sve lepo povadio iz računara stavio na sto i probao da upalim (prikačeni samo grafika i mem, nema rezultata, promenio slot memoriji, pa i samu mem, opet ništa, grafiku nisam imao da zamenim, onda sam opet resetovao CMOS i taman pomislih opet ništa, kad ventilatori usporiše pa ubrzaše, i začu se čarobno BIP, računar se podiže. Onda sam vratio hdd i dvd, i opet se podiže sve podesim BIOS, sve radi kako treba. Onda ugasim i vratim modem kad ono prc neće :wall:, samo šta se sada oglasio i biper sa tri zvuka, taman pomislim da modem zaglupljuje ploču, izvadim ga opet isto, onda izvadim, vratim mem, opet isto, onda izvadim i vratim grafiku, račujnar se podigne. Onda sam pustio neke testove (gold memory, power max, pc check proveru za ploču, cpu), sve prođe super onda sam sa pc check-a pustio system stress test koji je na samom početku nešto zabagovao, restartovao sam ga, pustio ponovo i prošao je bez greške. Onda sam iz windowsa pustio burn in test ad vrti i to je prošao, zatim 3d mark 2001 i 2006 koje takođe prolazi temperature su za to vreme normalne (doduše sve bez modema). Radio je juče ceo dan, danas sam ga upalio 2,3 puta ga nasilno ugasio opet se upalio, onda sam pomislio da nije možda slot u kome je bio modem, vratio sam ga opet se podigao, opet nasilno ugasio, i opet se podigao onda sam ga opet izvadio jer ga on i ne koristi da vidim kako će da radi. Evo i sada radi, sa njega i kucam ovo, još surfujem na netu slušma ziku, sve je ok. Stvarno ne znam šta bi moglo da bude u pitanju, jedino što je mene bunilo jeste to, da ploča ima ATX konektor sa 24 pina, a prikopčano je napajanje sa 20 pina, ali sam već otvorio temu da razjasnim tu nedoumicu, i po odgovorim to nebi trebalo da bude problem. Ako neko ima neko mišljenje neka ga iznese.
U pitanju je računar :
intel celeron 2.5 GHz
foxconn 915m12-pl-gls
take ms 512 mb ddr 400
asus x1300 256 mb
maxtor 6L080L0 80 gb
PIONEER DVD-RW DVR-111D
neko neindetifikovano kung fu napajanje od 350W

Izvinjavam se što sam bio ovako opširan, ali hteo sam sve lepo od početka na napišem, nadam se da mi ne zamerate :)

Ako sam te dobro skontao, problem lezi u tom modemu. Jednostavno ga baci i vozaj bez njega

Jesam ga i ja malo zamrsio :D. To sam i ja mislio da je modem ili PCI Expres slot, ali kada sam ga vratio u isti slot, on je radio normalno. Ali sam ga izvadio za svaki slučaj, vidćemo dokle će da gura prošli put je radio oko mesec dana. Ako neko ima još neku ideju neka kaže :)

A jesi li probao sa drugim napajanjem?

Isti slucaj sam imao na gigabyteovoj ploci, modem zaglupljuje ram odnosno plocu. Izvadio, bacio u djubre i komp radi evo vec 3 godine bez problema. Modem je problem, sam si sebi odgovorio. 20pin konektor moze u 24pin slot, nije nikakav problem i ne smeta nista.

Nisam menjao napajanje. Konkretno napajanje na ovom računaru je menjano pre nekih godinu dana, i u dosta je boljem stanju od mog, tako da nemam bolje da probam :( svakako mi je padalo napamet.

PROBLEM

Da li je taj i915 severni most hladjen aktivno(fenom) ili samo pasivan hladnjak? Ako je pasivan onda je veoma verovatno ovo sto sledi. A i ako je aktivan:)
Evo jednostavnog recepta:
Ako ti par puta ne baca sliku na monitor, nalakti se na cipset pa ukljuci plocu. Ako proradi znaci da je ili cipset defektan ili lose zalemljen. Skoro sam siguran da je to problem.

Joj, preključe je došao drugar po računar, još uvek šljaka. Ja mislim da je pasivno hlađenje na čipsetu, probaću to ako ne daj bože opet zakuca.

Da li je taj i915 severni most hladjen aktivno(fenom) ili samo pasivan hladnjak? Ako je pasivan onda je veoma verovatno ovo sto sledi. A i ako je aktivan:)
Evo jednostavnog recepta:
Ako ti par puta ne baca sliku na monitor, nalakti se na cipset pa ukljuci plocu. Ako proradi znaci da je ili cipset defektan ili lose zalemljen. Skoro sam siguran da je to problem.

Ovako pre par dana je opet zakucao, znači sve po starom, samo sam sad nabavio neko napajanje, čisto da i to eliminešem kao uzrok, i naravno posle promene isto, vrti ventilatore i ne baca sliku. I onda izvršim mali pritisak na NB, nisam se baš nalaktio nego sam samo malo pritisnuo palcem kad ono upali. Sad kada smo utvrdili uzrok problema, zanima me da li ima rešenja, ukoliko je čipset defektan da li je izvodljivo i isplativo da se isti promeni, a ako je loše zalemljen da li se može nekako prelemiti ?

Moze i jedno i drugo. Sumnjam da je i915 crko nego se samo pregreva. Naravno to je samo spekulacija dok se ne utvrdi njegovo realno stanje eksperimentom;)

Ok. Još jednom hvala na pomoći, videću da li je pregrevananja onda ću da nabudzim neko 'lađenje:) Ukoliko nije onda ide u servis, mada lično ne verujem da je do hlađenja, jer nekada zakuje posle nekoliko min, a nekad posle više vremena (a i ako je do pregrevanja zar ne bi trebalo kada se ohladi da radi normalno :wall:)

Moxe vrlo lako da bude taj chipset od pregrevanja da je izlapeo. Evo ja se danima borim sa tastinim racunarom,a mrzi me da ga prenesem kod mene na sto u servis i kupusam(ne mogu da naplatim :D ). Izvadio sam modem i onda je malo bolje proradilo tj manje je zakucavao ali i dalje,e onda je radio palac na chipset i sad jos manje zakucava. E sad ako nastavi ili ce da zavrsi u rerni ili u kontejneru

Nazad
Vrh Dno