Šta je novo?

Pomoć oko novog PCa

vidra

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
320
Poštovanje svima. Treba mi pomoć jer sam došao do kraja svojih sposobnosti. Naime, sklopio sam komp koleginicinom sinu, nešto što sam bezbroj puta radio ali ovaj put sam se susreo sa problemom i ne mogu da ga rešim.
Konfa:
matična: ASRock B550m Phantom Gaming 4
proc: Ryzen 5 5600
ram: 2x16GB DDR4 GSkill Aegis 3000
graf: Sapphire Radeon RX9060 XT
napajanje: Gigabyte 650W

Problem: Kad ga uključim, vrti se CPU ventilator, ne vrti se GPU ventilator i ne baca sliku.
Probao sam sledeće stvari: svaki konektor, da li je legao RAM, grafička. Probao sam svaku konfiguraciju RAM štapova, da izvadim grafičku i da ubodem HDMI kabel u integrisanu.
Kad sam 1 RAM ubo u A1 slot, počela je da vrti grafička i javio mi je da je detektovao novi CPU i uspeo sam da uđem u BIOS. Sav srećan, isključio sam komp, stavio i drugi RAM i ništa. Izvadio sam drugi RAM da bude onako kako je bio proradio ali opet ništa. Probao sam da resetujem CMOS i ništa. I dalje kad ga uključim vrti CPU ventilator, a GPU ne radi. Kao da je zaboravio da je proradio. Cenio bih svaki savet i unapred hvala.

U kojim slotovima je bio ubacen RAM od pocetka problema? A1 i B1 ili A2 i B2? Vecina maticnih je konfigurisana da RAM ide prvo u 2 i 4 slot. Ako ne radi u 2 i 4 slotu onda izvadi i proveri CPU da li ima iskrivljene pinove i da li je kuler dobro pricvrscen. Vidjao sam da i AM4 pati ponekad od previse/premoalo pritiska kulera.

као што рече колега Николсон, рам убаци у 2 и 4 слот, гледано од процесора.
Рам, и остале компоненте, премештај кад је компјутор искључен из електричне мреже, како би спречио кварове, пожар
и сигурну смрт.

- ,, CPU Support List ,,​

Ryzen 55600(100-000000927)65WVermeer**3.5GHz3MBP1.90

- ,, Please read the information below before downloading or updating the BIOS "​

- ,, CPU Support List ,,​

- ,, Please read the information below before downloading or updating the BIOS "​

B550 imaju već u sebi podršku za Ryzen 5 5600 - x, b450 nema i zato je potrebno predhodno apdejtovatio bios.

Probaj prvo sa jednim štapom ram a

Та "интегрисана" се физички налази на штампаној плочи процесора, а не матичне.
За њено активирање је нужно да имаш процесор са G ознаком.
Што ће рећи 5600g, 5700g, 3400g и тако даљше...

Verovatno ako metnes poslednji BIOS ce sve proraditi, nesto je verovatno vrljav BIOS.

U kojim slotovima je bio ubacen RAM od pocetka problema? A1 i B1 ili A2 i B2? Vecina maticnih je konfigurisana da RAM ide prvo u 2 i 4 slot. Ako ne radi u 2 i 4 slotu onda izvadi i proveri CPU da li ima iskrivljene pinove i da li je kuler dobro pricvrscen. Vidjao sam da i AM4 pati ponekad od previse/premoalo pritiska kulera.
Ram je bio ubačen u 2. i 4. slot. Kada je proradio, samo jedan RAM sam stavio u 1. slot, tj. A1. Probaću da izvadim CPU da vidim da li ima neke iskrivljene pinove, mada ne znam kako bi mogao kad je lepo "kliznuo" u podnožje. Svakako hvala pa javljam šta sam uradio.
као што рече колега Николсон, рам убаци у 2 и 4 слот, гледано од процесора.
Рам, и остале компоненте, премештај кад је компјутор искључен из електричне мреже, како би спречио кварове, пожар
и сигурну смрт.
Tako sam i učinio. Pisalo je u uputstvima za matičnu. Naravno, sve sam ubadao kada je na samom napajanju prekidač bio isključen. Svakako hvala na savetu.
B550 imaju već u sebi podršku za Ryzen 5 5600 - x, b450 nema i zato je potrebno predhodno apdejtovatio bios.

Probaj prvo sa jednim štapom ram a
Probao sam sa 1 štapom RAMa i kad sam ga ubo u prvi slot (A1) onda se probudio. Međutim, onda sam nakon gašenja stavio oba rama u 2. i 4. slot i opet se nije budio. Kad sam onaj jedan stavio u A1 slot ponovo, opet ništa. Kada se probudio, onda su se upalili ledovi kod mrežnog konektora, a kada se nije budio, nisu. Ne znam šta to tačno znači. Svakako hvala na savetu.
Та "интегрисана" се физички налази на штампаној плочи процесора, а не матичне.
За њено активирање је нужно да имаш процесор са G ознаком.
Што ће рећи 5600g, 5700g, 3400g и тако даљше...
Da, sad vidim da 5600 nema integrisanu grafiku. Ja imam 7600X i on ima, pa sam pretpostavio da ima i 5600.
Verovatno ako metnes poslednji BIOS ce sve proraditi, nesto je verovatno vrljav BIOS.
Svakako ću probati. Hvala puno.

Poslednja izmena:
Update: Uspeo sam da ga probudim iz N-tog pokušaja sa 1 stikom memorije u A1 slotu i brže bolje sam mu stavio najnoviji stabilni bios. Posle dosta čačkanja u biosu uspeo sam da mu instaliram Windows. Sad sve radi, ali se još uvek bojim da ubodem oba stika RAMa u A2 i B2, mada ću morati, jer nisu džaba pazarili 2 stika. Hvala svima na savetima.

јеси ли подесио ХМР профил у биосу како треба ? не заборави да тада ставиш ручно напон за рам 1.35 волти, то је неопходно.
ако изабереш ХМР 3000 , и оставиш дефаулт 1.2 волти, нема шансе да ради.

(можеш и бета биос да уфлешујеш комотно. 9060 је веома свежа карта, тако да је важан најновији биос)

Poslednja izmena:
EPILOG:

Evo na kraju je sledeća situacija. Ne znam kako mi je promaklo to u prvobitnom testiranju, ali jedan od štapova RAMa je neispravan. Naime sa jednim štapom se sad normalno diže u slotu 1 a sa oba štapa u slotovima 2 i 4 ne. Takođe sam probao drugi štap u slotu 1 i komp se ne diže. Zaključak: RAM ide na reklamaciju.

@lepi kokan XMP ću da čačkam kad stigne zamena za RAM. Svakako ću pogledati postavke, mada na mom kompu je kada sam izabrao XMP, automatski podesio i napon, ali za svaki slučaj ću proveriti. Što se BIOSa tiče, Karta radi super i postiže očekivane rezultate, tako da BIOS radi posao.

Hvala svima na nesebičnoj pomoći! Živi mi bili!

код асрока мора ручно на 1.35 v.

код асрока мора ручно на 1.35 v.
Ne mora :p Imam AsRock-aj i stavio XMP 2.0 i on odmah podigao napon i podesio sve kako treba za 3200Mhz.
Koja poenta XMP-a ako neko mora sam da drnda to.

Eто негде и не мора. На плочи коју поседујем је другачије. Поздрав

Epilog epiloga:

KP prodavac je rekao da će proces reklamacije trajati minimum mesec dana i da ne daju zamensku memoriju za vreme reklamacije.

---
mod: izbrisan deo koji je izazvao žešći off-topic

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno