Šta je novo?

Pomoć oko modema

Zoro67

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
309
Imam Win98SE i sada sam instalirao Win 2000 Pro. tako da imam dual boot.
Problem je nastao kod modema. Posedujem modem "HSP56 Micro Modem" koji je instaliran na serijskom portu COM3. Kada iz Win2k odem u "Control Panel" pa u "Phone and Modem Options" izaberem karticu "Modems" i kliknem na "Add..", pojavi se "Add/Remove Hardware Wizard" sa pitanjem : "Do you want Windows to detect your modem ?". Zatim idem na "Next" i sistem skenira samo komunikacione portove COM1 i COM2, a COM3 na kome se nalazi moj modem ne analizira. Zatim dobijam poruku "Windows was unable to detect any modems." i prikazuje mi listu da sam izaberem svoj modem, ali na toj listi nije naveden moj HSP56 Micro Modem. Molim za pomoć.

Neces moci tako da instaliras ovaj modem:D
Vazi i za Win98 i za W2K: pripremi cd sa driverom za modem (ili imas na hdd-u), udjes u Device Manager, desni klik na neinstaliran modem (?Other devices>PCI communication device ili vec kako se prepoznaje), Update driver i onda ga uputi na lokaciju na kojoj ti se nalazi driver (CD, hdd...). To bi trebalo da bude dovoljno.

Poslednja izmena:
Nevolja je u tome što sam original instalacionu disketu za ovaj modem izgubio tako da ne znam gde se nalazi njegov drajver, međutim kada odem na Modem Properties vidim da je na COM3 instaliran komunikacioni drajver comm.drv koji se nalazi u C:\WINDOWS\SYSTEM direktorijumu. Da li je to lokacija koju treba da navedem ?

Pronašao sam originalni CD koji sam dobio uz modem. Otišao sam u Device Manager pa Other devices> Update driver. Zatim dobijam pitanje :
What do you want the wizard to do ?
1. Search for a suitable driver for my device (recommanded)
2. Displey a list of the know drivers for this device so thaf I can choose a specific driver.
Izaberem opciju 1. i dobijam poruku da je wizard našao driver na CD-u E:\mdmchipv.inf i nudi mi da čekiram dole u kvadratiću "Install one of the other drivers"
Posle "Next" mi ostaje da kliknem samo još na "Finish". Jedina promena koja se desila je da se mesto Other Device pojavilo Modems. Malo sam experimetisao pa sam otkačio opciju "Install one of the other drivers" i izabrao jedan driver od tri ponuđena i sada mi je nestala opcija Modems tako da u Device Menageru više nemam ni Other Device ni Modems. Nadam se da nisam bio konfuzan u objašnjavanju. Šta da radim ? Help.

Evo kako mi izgleda Device Menager, a driver za modem još nisam instalirao.
Nadam se da je moj problem sada jasniji. :crash:

Prilozi

• DeviceManager.jpg
    DeviceManager.jpg
    28.3 KB · Pregleda: 64
Pa... posto si to pametno uradio onda ti je jedino resenje sledece: Add/Remove HW wizard -> Next -> Yes i already connected my hw. Pa pogledaj u listi da nema modema a ako nema, onda oznaci Add new hw device i klikni posle na Have disk, daj mu putanju do drajvera i kraj.

Joj bre Zoro:) , pa lepo si sve prvi put uradio...ali niko nije nesto naucio bez eksperimentisanja. Hajde lepo napisi o kojoj se tacno ploci radi, pa cemo da smislimo nesto.

>

Najjednostavnije resenje:

Prebaci modem u drugi PCI slot. Trebalo bi onda Windows
da primeti da je prisutan novi modem ( #2 ).

Note: Ako ovako postupis moraces da preinstaliras modem i u Win98.

VGagi je napisao(la):
>

Najjednostavnije resenje:

Prebaci modem u drugi PCI slot. Trebalo bi onda Windows
da primeti da je prisutan novi modem ( #2 ).

Note: Ako ovako postupis moraces da preinstaliras modem i u Win98.

Jeste, ako je PCI modem. Ovo "HSP56 micro modem" mi zvuci kao da je to jedna od onih ploca sa integrisanim modemom za koji se samo izvuce bracket. Zato sam trazio da napise o kojoj se ploci radi.

Mainboard and BIOS
Bus(es) : ISA AGP PCI USB SMBus/i2c
MP Support : No
System BIOS : Siemens Nixdorf AG // Phoenix Technologies Ltd. Version 4.06 Rev. 1.05.1026
Mainboard : SNI AG D1026
System Chipset : Intel Corporation 82443LX/EX 440LX/EX CPU to PCI Bridge
Front Side Bus Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate)
Installed Memory : 320MB SDRAM
Memory Bus Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate)

Svojevremeno sam lično ugradio modem na COM3 jer mi je tu bilo najlakše da ga stavim.
Poslušao sam savet KuDTIhAex-a i imam ponuđeno da instaliram modem samo na COM1 i COM2 (Vidi sliku).
Da li mogu da rešim problem bez premeštanja modema? Alergičan sam na prašinu.

Prilozi

• InstallModem.jpg
    InstallModem.jpg
    25.7 KB · Pregleda: 38
>

Sto ce reci, Win smatra da ces da zakacis eksterni modem
na Com1/Com2. Gresku ce da primeti tak naknadno....

BTW, jel ti to PCI modem ?

PS: Neki drajveri imaju u sebi uninstall.exe koji uklanjaju
tragove prisustva ranije instaliranog modema. Ako je ovo
slucaj kod tebe, mogao bi s time da probas.

Pa ako nece da otvara kuciste onda neka skine Driver Cleaner i ajd Jovo na novo. Mada to mozda i ne upali a premestanje u drugi PCI slot bi sredilo stvar.

Rekao bih da je ovaj modem PCI jer nije integrisan sa pločom, mada ne znam šta znaći PCI modem.
Nastavak instalacije sa predhodne slike : Odabrao sam opciju "All ports" i kliknuo "Next". Sada imam ovu situaciju (Vidi Sliku) i ne znam da li da nastavljam s instalacijom.
Čitao sam readme.txt fajl koji sam dobio sa instalacionim CD-om na kome se nalazi gomila raznih drajvera za različite modeme i tu se opisuje drajver za modem SmartUSB56 i piše ovo:
1) This version of SmartUSB56 drivers is compatible with Microsoft
Windows 98, Windows 98SE and Windows ME.

THESE DRIVERS ARE NOT COMPATIBLE WITH WINDOWS 95 OR WINDOWS 2000!

Da li to znači da je moguće da ovaj moj modem ne radi sa Win2000 ? :cigar:

Prilozi

• Modem.jpg
    Modem.jpg
    31.2 KB · Pregleda: 41
Overi Yes slobodno :)

Nastavio sam instalaciju i sada imam instaliran modem na COM1 i COM2 (Slika 1), ali meni treba na COM3. U Device Manageru se vratila opcija Modems (Slika 2), pa ne znam da li vredi da pokušam ponovo da instaliram sa "Upgrade Driver". Pri startovanju Win2000 sada mi se svaki put pojavljuju dve poruke (Slika 3). Šta mi je činiti ?

Prilozi

• Slika1.jpg
    Slika1.jpg
    19.7 KB · Pregleda: 29
  • Slika2.jpg
    Slika2.jpg
    33.2 KB · Pregleda: 31
  • Slika3.jpg
    Slika3.jpg
    78.4 KB · Pregleda: 30
Oh užasa, jedva sam sebe naterao da otvorim kompjuter i prebacim modem u drugi slot, kad evo javi mi se stari problem na koji sam skroz zaboravio, tj. kada ubacim modem u drugi slot nemam slike na monitoru, da bar imam još neki slot sem ta dva. Molim za pomoć.

U međuvremenu sam uradio uninstall drivera sa COM1 i COM2 u nadi da će prestati da se pojavljuju one dve poruke pri startovanju OS-a, ali jedino sam uspeo da ponovo izgubim opciju "Modems" u Device Menageru. Da li vredi da ponovo instaliram Win2000 da bi prestale da se pojavljuju ove poruke ?

>

U okviru drajvera za modem ima fajl Ptuninst.exe koji bi trebao
da brise tragove prisustva i omoguci clean install. Ako to ne
pomogne, onda Driver Cleaner kao sto je predlozio kUdtiHaEX.

Sto se tice upozorenja koje dobijas, tesko da je u vezi sa
drajverima za modem; morace malo da se procacka registry.
(a ako su kojim slucajem vezani za drajvere za modem, mozda
se i izgube kad se instalacija odradi kako treba)

Zar ne mislis da je lakse da nadjes nekog ko zna sta radi ?

Prošle godine sam imao problem sa istim tim modemom i odneo sam ceo kompjuter u servis. Čovek me je sedam dana zavlačio govoreći : "Sutra će biti gotovo.", ali to je najmanji problem. Kada je bilo gotovo trebao sam da platim 2000 din. što je onda bilo oko 50 eura. Dođem kući kad imam šta da vidim, čovek je izvadio moj modem i ugradio svoj Lucent. To sam mogao i ja da uradim za te pare pa da mi ostane i kusur. Nazvao sam ga i rekao mu da mi vrati moj modem. Došao je i rekao kako nije mogao da nađe drajver za moj modem pa je ugradio njegov, da mi je bar rekao šta je uradio nego je mislio da ja neću primetiti. Vratio mi je moj modem a pare koje sam mu dao je "normalno" zadržao za sebe, da je bar rekao izvini.
Kada već plaćam internet zar ne bi trebalo da ga iskoristim na pametan način pa da probam da rešim ovaj problem bez servisera?

P. S. Niko ne zna šta radi.

Matori, pa tebi su mozda driveri za win 2000 bajati, a kako si i sam napomenuo nisu ni kompatibilni. Idi lepo na driverguide i skini neki noviji driver za win2000,xp i mislim da ces resiti problem. Pozeljno bi bilo da driver koji skines sa net-a bude tipa setup.exe i sve se lepo samo instalira... :d

>

Stalno radis ono sto ne treba da radis, a ne uradis nista
od onog sto smo ti savetovali da uradis.

Prema tome, ....

Puno srece sa seviserima.

Šta sam to uradio što ne treba ? Onaj file Ptuninst.exe sam pokrenuo još pre par dana ali bez uspeha. Jednostavno neće da se deinstalira. Probao sam i sa Add/remove ali bez uspeha. Probao sam i da stavim modem u drugi slot, ni to ne ide. Uostalom baš me briga za te dve poruke, neka se pojavljuju. Moj glavni problem je što ne mogu Win2000 da nateram da instalira driver na COM3, pa sam čeko da kaže neko nešto pametno. Jedino što nisam probao da skinem program Driver Cleaner jer sam skinuo pogrešno neki "DH Driver Cleaner" koji mi nije pomogao. Probao sam i sa "DriverGuide Toolkit" ali mi ni taj nije pomogao. Naći ću taj Driver Cliner mada ne polažem mnogo nade u njega.
Na moju žalost najnoviji driver za moj modem nije u setup.exe obliku tako da ništa ni od toga.
Ljudi moji, nemojte se predavati, svaki vaš savet će biti dobrodošao i mnogo Vam hvala na dosadašnjoj pomoći. Hvala na strpljenju.

Možda bi pomoglo da odem u BIOS. Tamo sam video opciju Peripheral Configuration:
Serial 1 <Auto>
Serial 2 <Auto>
Serial 2 Mode <Standard>
Da li da promenim nešto ovde ?

Meni nije jasno zašto si toliko zapeo da modem bude na COM3? com 1 i com 3 - com 2 i com 4 dele resurse (vidiš da i u BIOS-u ima samo serial 1 i serial 2) i ima modema koji ako hoćeš da rade na com 3 moraju da budu u Win-u stavljeni na com1. Pogledao sam raspravu površno... Bitno je da li modem radi i da li je u konfliktu sa nekim drugim serijskim uređajem a ne to na kojem com portu ga prijavljuje device manager. Osim toga, neki modemi imaju džampere za izbor COM porta, pogledaj i to.

Meni da se desilo ono sa gornje slike izbrisao bi onaj "drugi" mofem na com2 i testirao šta se dešava sa modemom na com1.

Osim toga, uvek postoji opcija da u Windowsu izabereš "standard modem" i vidiš da li radi ili ne.

Twoj modem očito nije plug & play (ili ga bar Windows ne vidi kao takav) i nemoj da se zamaraš s tim što ga nije sam otkrio.

Poslednja izmena:
Problem je u tome što kada stavim modem u COM2 nemam sliku na monitoru (Ne znam zašto). Inače bih ga rado stavio bilo gde kada bi radio. Pozadi imam samo dva slota u koja mogu uglaviti modem, a jedan od njih je COM3.

Ma jel ti razumeš srpski? Ostavi ga u slotu u kojem je i bio, kad kreneš sa setupom drajvera izaberi COM 1 i vidi da li će da radi.

>

Zoro67 je napisao(la):
Problem je u tome što kada stavim modem u COM2 nemam sliku na monitoru (Ne znam zašto). Inače bih ga rado stavio bilo gde kada bi radio. Pozadi imam samo dva slota u koja mogu uglaviti modem, a jedan od njih je COM3.

Kako mislis kad ga stavis u COM2 !? Mislis kad ga stavis u PCI2 slot ?

Da li modem ima jumpere na sebi za promenu COM porta na koji se kaci?
(Pretpostavljam da nema, ali ipak proveri; ako nema tada se modem
pri instalaciji kaci na prvi slobodan COM port; ako su u BIOS-u ploce
enable-ovani i COM1 i COM2 tada je prvi slobodan COM3)

(mozes da ugasis COM2 ako ga ne koristis; COM1 ostavi enable-ovan;
na njemu je obicno serijski mis kod starijih masina; ako ovo uradis
modem bi treba da pokusa da se zakaci za COM2)

http://www.modem-drivers.com/drivers/11/11103.htm

Na gornjem linku su ti drajveri za Win2000;
upotrebi user name "drivers" i password "all"
Ovi drajveri su za Zoltrix ali treba po infou sa neta da rade sa tvojim modemom; u okviru arhive imas 2 readme fajla; PROCITAJ oba dva pre
nego sto krenes da radis bilo sta.

Ako ni s ovim ne uspes nista da uradis,
POTRAZI NEKOG DOBROG SERVISERA

Ponovo sam instalirao Win2k i sada su prestale da se pojavljuju one poruke, a i u Device Maneger-u se vratila opcija Other Device. Probao sam da instaliram ponovo driver preko Device Manager-a i sada imam poruku da driver nije kompatibian sa OS-om (Slika 4). Potrudio sam se da ponovo pronađem driver na internetu za Win2k i napokon sam ga našao, ali kada probam da ga instaliram, Win2k prijavljuje opet da driver nije kompatibilan sa OS-om.
U fajlu "README! Before install.txt" piše ovo:

Don't install this drivers using the setup feature included.

1. Extact the content of the zip file to a folder (ex: c:\temp)

2. Uninstall the hardware in conflict and then restart the system

3. The system will now ask for the new hardware, so, install it manually redirecting the searcher to c:\temp

4. RESTART! the system

Kakav to uninstall treba da izvedem ? Molim Vas da mi objasnite kako da instaliram ovaj driver.

P.S. VGagi, malo pre sam pročitao tvoj post i mnogo ti hvala na ovako iscrpnom objašnjenju. Nisam zagledao modem tako da ne znam da li ima jumpera ali mi se čini da to neće biti potrebno jer sam sada, nadam se, blizu rešenja. Treba mi samo pomoć oko ovog README fajla.

Prilozi

• Slika4.jpg
    Slika4.jpg
    13.5 KB · Pregleda: 35
Nazad
Vrh Dno