Šta je novo?

Pomoć oko kupovine LAPTOPA (niže klase - cene)

milo

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2002
Poena
609
Nemam nekih iskustava u dužem korišćenju laptopa, a trebao bih uskoro da kupim jedan.
U uži izbor su ušla tri modela (uži izbor se pre svega sveo na cenu):
Razlika u ceni između najjevtinijeg FUJITSU/SIEMENS Amilo L7300 i najskupljeg HP/COMPAQ nx6110 je oko 40€.

Rad na njima se svodi na obradu teksta, izradu 2D crteža u AutoCAD-u i puštanje filmova (TV out je prednost). Ništa igrice.

Modeli:

1. LG LS50-A46H1 - Intel Celeron M 1.5GHz, DDR 256MB, HDD 40GB, DVD/CD-RW Combo, LAN, Modem, WiFi, 15" TFT XGA+, Windows XP Home

2. FUJITSU/SIEMENS Amilo L7300, Intel Celeron Mobile 340 1.5GHz, DDR 256MB, HDD 20GB, DVD/CD-RW Combo, 15" TFT, LAN, Modem, WinXP Home

3. HP/COMPAQ nx6110 - Intel Celeron M 1.3GHz, DDR 256MB, HDD 40GB, DVD/CD-RW Combo, LAN, Modem,
- za hp nisam siguran da li je sa Win HP Home ili ne, ali mi to nije posebno značajna stavka.

Zanimaju me vaša mišljenja i izbor između ova 3 (tri) modela.

ako ti je cilj da maksimalno ustedis mozda te ovo zanima:

NOTEBOOK AIRIS N919 1.2GHz, 256mb, 40GB, DVD ROM, CD-RW, 14TFT 1024x768

EXTRA CENA: 489eur + PDV

* procesor: VIA C3 1.2GHz
* memorija: 256MB
* hard disk: 40GB
* ekran: 14inch TFT 1024x768
* optika: DVD-ROM, CD-RW
* 4 x USB 2.0
* Serial, LPT, VGA
* TV Out, LAN, modem
* audio out, mic in
* masa 2.4kg

Razmisli i o Asusu. A4L Serija.

* procesor: Celeron 340 2.93 GHz
* memorija: 256MB
* hard disk: 40GB
* ekran: 15 inch TFT
* optika: DVD-ROM, CD-RW
* 4 x USB 2.0
* Serial, LPT, VGA 64MB AGP
* TV Out, LAN, modem
* audio out, mic in,
* 802.11b WLAN
* 1394 IEEE
* 4 in 1 card reader
* PC card
* Audio DJ
* IrDA
* ASUS Power4 Gear+
* Li-ion Battery

629 EUR + PDV

Amilo L preskoci jer cipset nije intel 855GM nego VIA PN800,drugo hard je premali,HP-ov nema nikakav Windows nego Free DOS,koliko sam uspeo da primetim mana mu je sto nema tv-out,za LG-jev nisam siguran jel ima tv-out (a i nisam siguran da li ti uopste i treba :D ),pa to proveri jedino je po meni mana LG-jevom modelu sto je uvoznik PIN Soft,sa kojima sam imao jako losa iskustva po pitanju postovanja garancije (da ne upotrebim neki vulgaran izraz).

Ni HP 6110 ni LG LS50 nemaju Wireless,pa me zanima (posto cu i ja uskoro da uzmem HP 6110) da li na njemu ima mogucnost ugradnje wireless kartice?

Ceo tread pokrenuo sam zbog mišljenja vezano za konkretne laptopove, jer su oni bili ponuđeni u Bugarskoj. A kako uskoro treba da idem, kupiću neki. Kao ilustraciju, evo cena sa porezom (DDS) iz jedne prodavnice (Germanos), kurs je 1.95lev za 1€. Cene su cifre na kraju.
Ono što je meni upalo u oči je da je su LG modeli dosta jeftiniji nego kod nas, dok su cene ostalih tu negde.

ЛАПТОПИ и PDA
805026 ПРЕН.КОМП.ACER TR.MATE 2304NLC 1249.00
805289 ПРЕН.КОМП. ACER ASPIRE 1414LC 1479.00
805237 ПРЕН.КОМП. HP NX9105_PG688 1649.00
805291 ПРЕН.КОМП. HP NC6120_PU885 /M 2499.00
805292 ПРЕН.КОМП. HP NX9105_PG691 1939.00
805302 ПРЕН.КОМП. HP NC6120_PG823 2299.00
805303 ПРЕН.КОМП. HP NC6110_PT601 /M 1599.00
805233 ПРЕН.КОМП.F.-SIEMENS A.M-7405 1999.00
805290 ПР.КОМП. F-SIEMENS L-7300/1.3G 1699.00
805035 ПРЕН.КОМП.LG LS50-А46H1 1499.00
805036 ПРЕН.КОМП.LG LM50-CSUH1 2999.00
805205 ПРЕН.КОМП.LG LS50-АE6H1 1899.00
805329 ПРЕН.КОМП. F.-SIEMENS А.L-1300 1849.00
805330 ПРЕН.КОМП.ACER T.M. 4100WLMi 2299.00
805343 ПРЕН.КОМП.ACER ASPIRE 3002WLM 1499.00
805054 PDA HP IPAQ 6340 1099.00
804999 PDA FUJITSU-SIEMENS P.LOOX 420 699.00

Hmm, mada i ACER izgleda nije loša opcija.
(ПРЕНОСИМ КОМПЮТЪР ACER Aspire 1413LC
Intel® Celeron® M 340 /1,5GHz
TFT 15" XGA , 256MB SDRAM
HDD 40GB, DVD-CDRW, без FDD
Video - Intel® 855GME up to 64 MB of video memory
3x USB 2.0 ports, IEEE 1394 port, S-Video/TV-out port,
IrDA (FIR), Тегло 2.91kg.,)
цена : 1469 лв

Milo koliko vidim i nije im nesto jeftinije nego kod nas, ne znam koliko ti se isplati zbog garancije da kupujes u inostranstvu (sem tog cik objasni na bugarskom da ti je baterija slaba ili da imas mrtve piksele :D )

Ostali: jel' bi neko hteo da nam odgovori u vezi wireless kartice ili Mlata i ja treba da pisemo peticiju? :smoke:

Poslednja izmena:
Boyce je napisao(la):
Wireless uvek mozes da dodas uz pomoc PCMCIA kartice (postoji slot za nju):
http://images.google.com/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2005-01,GGLD:en&q=PCMCIA

Mislim da vam je ovaj HP daleko najbolji izbor. Imate na Bench-market-u jos jedan novi test o jacem bratu tog laptopa.

Ne nisam mislio na pcmcia. Zapravo interesuje me da li se ugradnja wlan-a (siguran sam da je wifi ready), svodi na kupovinu mini PCI kartice i uradi-sam ugradnje, ili se moze negde (u SCG) kupiti kompletan laptop sa wireless karticom ugradjenom (kao dodatnom opcijom).

Evo vidim da je HP izbacio laptop (nx6125) sa AMD Turion tehnologijom (koja podrzava 64bitne instrukcije), pa eto jos jednog odlicnog resenja.

Za te pare mozes i kod nas da kupis laptop, a i garancija ti je blize. Da ne pricamo o varijanti ratica na 20-30 ili 40 meseci.
Jedino ne razumem termin "jeftin" a spominjes HP i Siemens-a. To je kao "hteo bih jeftin auto, bilo BMW ili Mercedes, a mozda i Audi"

Pogledaj Gerikom noutbukove, ili laptope, za mnogo manje para nude iste ili bolje kombinacije, a veoma su solidni. Ja vec dugo imam P4 na 3.0, sa DVD rezacem...i jedina mana je sto "jede" bateriju. U Becu mu je cena 1300€. Kod nas imas noutbuk sa centrinom(1.7), kome znacajno duze traje baterija, dosta memorije(512), 80gb hd, ati grafika(9700), dvd rezac, za 1400€, garancija....(u BGD-u).
U toj klasi "fujitsu" je 1900€

Poz.

P.S. Tacan naziv je Gericom Blockbuster 15,4"

Poslednja izmena:
Vladd, ako je tebi Gericom u istoj klasi kao HP, Siemens i ostali, ako ne i vecoj, onda stvaaaarno...Kakav bre Gericom crni...Izrada ochajna, vecina su ispeglani kao vesh mashine, a ne notebook rachunari.

Poslednja izmena:
Pa kako nije jeftin, nx 6110 je sa PDV-om od 750 eur pa nadalje,nije ni Gericom mnogo jeftiniji a mislim da je HP ipak kvalitetniji,jos sto kazes kad ga razvuces na par godina otplate stvarno je super cifra.

Po meni fujitsu siemens i gericom treba izbegavati. Preporucujem vam najvise gledate na samu izradu, kvalitet monitora, tastaturu i procesor. Kao sto je u testovima na benchu receno, novi HP racunari imaju jako dobru izradu.

Memorija i HDD nisu toliko bitni jer se mogu lako dograditi kasnije. Njihova dogradnja je nikad pristupacnija i laksa nego sad. Jos ako grafika nije toliko bitna, procicete jos jeftinije.

Pa nije bash tako...Fujitsu Siemens ima business klasu (LIFEBOOK) koja je sjajno odradjena i tu nema zezanja (naravno, ni sa cenom). Shto se AMILO serije tiche, i tu se moze naci nekoliko modela koji su stvarno blizu jake klase (V2020 4 ex.)

mitnick je napisao(la):
Vladd, ako je tebi Gericom u istoj klasi kao HP, Siemens i ostali, ako ne i vecoj, onda stvaaaarno...Kakav bre Gericom crni...Izrada ochajna, vecina su ispeglani kao vesh mashine, a ne notebook rachunari.

Po cemu mislis da je "ocajna" izrada. Ja nisam video dramaticnu razliku. A ovaj "novi" maltretiram na poslu, i nista mu ne fali "u izradi". Stari je malo vise kabast, ali, vec druga godina... radi bez greske. Malo tezze reaguje dugme na vratancima za CD, ali ni kod ostalih nije bolja situacija. Toshiba sattelit se raspao posle par godina i tri puta u inostranstvo, slomljena sarka monitora..

Naravno da nisu u istoj klasi, ni cene ni imena. Ali ako je "unutra" centrino (ne pravi ga gericom), ati 9700 (takodje..), 512MB rama...80GB disk, WIDE ekran, bezzicni LAn... i ostalo, pa za te pare...
Koiko sam shvatio, trazi se jeftin a dobar, a ne trazi se jeftin a firmiran, Pa neka je Compak 1000 puta, sa 40GB i 256 ram-a, cd "combo", sa nekom intel grafikom... NE hvala

Poz.
Ne znam sta bi i koga podsetilo na "ves masinu" sa ove slicice

Prilozi

• Geri_bust.jpg
    Geri_bust.jpg
    4.6 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
Ne bih da otvaram debatu, ili budem off-topic, ali da izbegnemo ocenjivanje "izrade", jerbo su doticne sprave masovno "assembled in Pirinacc zona" tako da... pobedimo predrasude..
Posto ne verujem da su uvoznici sa Balkana posegnuli za najkvalitetnijim komadima (iste firme), a desilo mi se da isti model, pazaren u Cirihu, duze i stabilnije radi nego primerak iz Dubaija...
Predlazem, da doobro razmisli za sta ce da da 1000 i + veverica, i koliko ce da iskoristi kapacitete doticne sprave.

Poz.

Boyce je napisao(la):
Po meni fujitsu siemens i gericom treba izbegavati. Preporucujem vam najvise gledate na samu izradu, kvalitet monitora, tastaturu i procesor. Kao sto je u testovima na benchu receno, novi HP racunari imaju jako dobru izradu.

Memorija i HDD nisu toliko bitni jer se mogu lako dograditi kasnije. Njihova dogradnja je nikad pristupacnija i laksa nego sad. Jos ako grafika nije toliko bitna, procicete jos jeftinije.

Ovo lici na pricu po "osecaju". Siemens je imao jednu lossu seriju, ali su prevazisli "probleme". Gericom je u "usponu", a i proizvode pod EU standardima (ISO 9000), tako da su dramaticno bolji nego pre par godina.

Sto se tastature tice, moram da napomenem da sam ovaj najnoviji birao i po tastaturi, posto me je prosli smorio sa nemackim slovima, rasporedom...

Dodavanje memorije ili vecceg harda je veoma ccorav posao, koje zbog par stotina eura razlike (za jos malo memorije ili maalo vecci hard), a posle par godina... zaboravi da ces nacci NOVU komponentu za nadogradnju.
Pri tome se HP izdvaja sa ekstremnim cenama i vrlo specificnim modulima, i memorijskim i bilo kojim drugim, prosto je "nekompatibilan". Znacci samo "njihova" komponenta, koju, zbog cene, tesko da ce neko drzati na lageru godinama.
Nije situacija kao sa "kucnim" makinama, zavalis staru komponentu, dodas lovu i teras novo, vecce, lepse...starije :)

Poz.

P.S.
Ovaj "geri" o kom pricam, po "snazi" licci (i slovima licci) na HP Compaq nx8220, cak ima i vecci hard (HP ima 60GB), ali ime i kvalitet :) "trazze" i 500€ visse.

Poslednja izmena:
Dobro Vladd, na tebe vec stvarno ne lichi da pishesh ovakve stvari...Problem sa nekompatibilnoshcu je HP prevazishao ne davno, nego se ni ja vishe ne secam kada...Onako, testa radi, zainatio sam se posle tvog posta i na HP-ovim lapovima (konkretno 7110 i 9020) probavao module svih proizvodjacha chije memorije imam na lageru. U pitanju su:

Kingstone
Corsair
Nanya
Micron
Samsung
Infineon

Samo je Kingstone iz nekog razloga kucao na nx7010, sve ostalo radi kao sat

Shto se hardova tiche, o kojoj nekompatibilnosti prichamo??? ....Memorije da, a i to jaaaako davno, a hardovi jednom u milion godina....Mislim, dolazimo polako do zakljuchka da zelish Gericom da stavish u klasu sa HP-om, IBM-om, Dell-om...Mislim, nije bash tako i to znamo i ti i ja....

Pa ne zelim da ih stavim u tu klasu, ne razumem zasto insistiras. Radije bih, da mogu, celu Srbiju stavio u klasu sa Svajcarskom, ali...

Rec je o jeftinom racunaru, sa dosta memorije (u startu), velikim hardom, odlicnom grafikom, savremenim dizajnom, dvd rezacem, bezzicnim LAN-om.

Pa ti izgleda, ne daj bozze, da te neko pita koji auto da kupi, ti bi valjda rekao Bentli ili RR, ti auticci nemaju mane, dobra izrada, odgovaraju im razne gume...

Smatram da je HP BOLJI, sveukupno, ima i bolju "podrsku" (problem pokvarenog racunara bilo gde na planeti)...ali dati 1600- 1900 €, pa "dodavati" "jeftin" hard, i memoriju...pa za par godina..

Ali pitanje je da li to NAMA vredi 500€ visse. Da li cemo se zadovoljiti golfom, opelom, fordom... iako po svetu voze i RR i Ferrarija i ....

Da li kod NAS vredi dati 500 evra visse, za trajnost racunara 2godine +2godine, ili je dovoljno uzeti jeftiniji (a snazzan) a za 2 godine ce biti povoljan i neki A64 sa 1GB rama i mozda 17' ekranom.

BTW, sa punim ustima kvaliteta, niko ne spominje (valjda nije bio na testu na benchu :p ) Asusa V6V sa kucistem od karbonskih vlakana...

Samo iznosim licno iskustvo, a nemam bas 400-500€ + za "bacanje", da bi mi ispod ekrana svetlucao HP znak, a za ono za sta mi treba ( i za sta je koristio, pravljenje multimed. prezentacija, konekcija sa net-om po raznim hotelima, gledanje filmova dok cekam presedanje na nekom aerodromu...)

Poz.

Vladd, opet se vracamo na isto...

HP nije samo svetlucavi znak ispod ekrana, to nosi i neku sigurnost (kompatibilnosti, podrshke i sl.) Konkretno, ja nikada nisam bio za HP, naprotiv, samo jedan model mi se svidja, ali zato to prosto radi...Ne vidim uopshte zashto si pocheo prichu oko Bentley-a... HP ne moze tako da se poredi... Da sam takvo poredjenje hteo da napravim, pomenuo bih IBM ili Sager...Pre ce biti da preporuchujem Golfa umesto peglice, shto smatram sasvim razumnim predlogom...

Second of all, kakvih 1600-1900€? Za manje pare mogu bez ikakvog pardona da se izbegnu sumnjive marke, a da se uzme jaaaako pristojan notebook rachunar.

Trece, onaj koji razmishlja na nachin "bice i za 17" display" na lapu, odmah u korenu treba da menja zamisao o laptop-u, jer onda gubi osnovnu primenu. (ono malo, zgodno za noshenje, lagano... :d )

Shto se Asusa tiche, jako zanimljiv notebook, ali mi se chini da su malo preterali sa cenom. Slazem se da nudi isto kao i ostali u tom rangu, ali bih se za te pare pre odluchio za top of the class...Slozicesh se samnom verovatno da u tom cenovnom rangu odluchuju finese. Prosto, ochekujesh zver i tu se pricha zavrshava.

Napravio sam i mali test radi uporedjivanja medjusobne kompatibilnosti izmedju HP-a i Gericom-a. Memorije isthi proizvodjacha koje sam gurao u HP sam sada probao i na Gericom Webgine-u. Samo Nanya i Micron rade kako treba, sa Kinston memorijom nece ni da se upali, sa Corsair-om i Infineon-om shtuca...Toliko.

P.S. Vladd, nemoj pogreshno da me shvatish, ne mislim ja da ti hocesh nekoga da navuchesh. Naprotiv, siguran sam da povuchen lepim iskustvima sve ovo pishesh. Kroz ruke mi prodje mnoooogo lapova i iz iskustva sa njima, (koje btw uopshte nije malo) govorim da nisu svachija iskustva lepa kao tvoja. Naprotiv, velika vecina nije zadovoljna onime shto pruza Gericom (bar za sada), i svi su u startu pri kupovini povucheni idejom "vishe za manje".

Pozdrav

Ja sam na HP-u (nx7010) bez problema dodao jos 256 Rama i bas sam jeftino platio. Samo sam otisao, kupio i ubacio. Verujem da je slicno i sa hardom. Lakse je promeniti komponentu nego na desktop racunaru (!)

Mislim da je ce masine sa IBM logom da imaju veliki pad u prodaji bar sledecih nekoliko meseci (zbog prodaje odeljenja), i HP je tu uvideo sansu sa novim modelima da ponudi alternativu vlasnicima IBM racunara.

Inace za FSC skoro svi kazu da su konfekcija (osim onih top-top modela). Nisam radio na njima ali sam ih video nekoliko i nisu blizu Asusu, HP-u i IBM-u.

Vrh Dno