Šta je novo?

Pomoć oko kupovine LAPTOPA (niže klase - cene)

milo

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2002
Poena
609
Nemam nekih iskustava u dužem korišćenju laptopa, a trebao bih uskoro da kupim jedan.
U uži izbor su ušla tri modela (uži izbor se pre svega sveo na cenu):
Razlika u ceni između najjevtinijeg FUJITSU/SIEMENS Amilo L7300 i najskupljeg HP/COMPAQ nx6110 je oko 40€.

Rad na njima se svodi na obradu teksta, izradu 2D crteža u AutoCAD-u i puštanje filmova (TV out je prednost). Ništa igrice.

Modeli:

1. LG LS50-A46H1 - Intel Celeron M 1.5GHz, DDR 256MB, HDD 40GB, DVD/CD-RW Combo, LAN, Modem, WiFi, 15" TFT XGA+, Windows XP Home

2. FUJITSU/SIEMENS Amilo L7300, Intel Celeron Mobile 340 1.5GHz, DDR 256MB, HDD 20GB, DVD/CD-RW Combo, 15" TFT, LAN, Modem, WinXP Home

3. HP/COMPAQ nx6110 - Intel Celeron M 1.3GHz, DDR 256MB, HDD 40GB, DVD/CD-RW Combo, LAN, Modem,
- za hp nisam siguran da li je sa Win HP Home ili ne, ali mi to nije posebno značajna stavka.

Zanimaju me vaša mišljenja i izbor između ova 3 (tri) modela.

@mitnick

Ti bas izabrao "pegicu" od Gericoma. Ja taj laptop ne bih uzeo...ni dzabe :)

Zasto ne 17". Pojavlljuju se "nosacci medija" koji osim MP3-ja vec pustaju i filmove. Postaje sve manje "opravdano" tegljenje lapca na putovanje, gomile diskova...
Tako da vec razgledam po sobi, i vidim da mi ova dva "sanduccara" i 2 crt monitora, sa svojim stolovima, ladno uzimaju pola sobe (a neko bi dao 5000€ za cetiri kvadrata stambenog prostora visse ;) ).
Pri tome, jedan "staticni" lapac, sa 17", i mozda jedan notebook za "svrljanje". Ali uz ove nove telefone (snage jednog P1), sa kamerom, pa video plejeri i memorijski stikovi od 1GB... eto "prezentacije" bilo gde u svetu, a skidanje stranica sa net-a preko telefona, BT... a sve zajedno nema kilo i po.

Poz.

P.S. @boyce
Ala si prossirio memoriju :d svaka cast. Ja mislio sa 256 ti otiss'o na 1GB

Poslednja izmena:
pa i nije mi nesto potrebno vise od 512. Evo sada su mi startovana 2 "teska" progama a sa njima jos 4-5 IE prozora (plus oni anti.... programi)

Ne vezano puno za diskusiju oko laptopa, smatram ovaj forum tehnicki dovoljno zrelim.
Pri odabiru komponenti, za "kuccne" makine, NIKO ne bi (pa ni pocetnici) dao prednost Intel grafici ispred ATI-ja 9700 ili X600-800. Ili Nvidia GPU (da je ne zaboravim, ubicce me fanovi), NIKO nece dati prednost 256 MB rama prema 512, takodje tesko da athloni 1500 ili stari celeri imaju preporuku i prednost prema Centrino procesorima (kao "najnovija" tehnologija).

Sa te strane posmatram "sprave" i tako ih "poredim". Pa ako za znacajno (bar meni) manje para moze nesto takovo...

A bas me briga da li neki tamo IBM dobro radi, ako mu celer na 1,2 "drzi" cenu 800€.
Ne kazem da HP NEMA kombinaciju (gorepomenuti 8220) sa kojom bih bio prezadovoljan, samo smatram da mi je "vecce nezadovoljstvo" da dam 450€ visse zbog kvalitetnije tastature i mozda dugotrajnijeg diska, ili baterije, posto posle 2 godine ne ocekujem preterano pouzdan rad ni jednog modela (licno razmisljanje), a davno sam shvatio da u IT tehnologiji nema Grundig TV-a koji je "besprekorno radio 20 godina", i "postao clan porodice". :)

Nadam se da moj nacin razmisljanja ne smeta drugima, ja na te stvari, izmedju ostalog (da nas i proizvodjaci i trgovci besomucno deru, i za mali "tehnoloski napredak" uzimaju nesrazmerno velike pare) tako gledam, a hvala bogu, do sada je SVAKI laptop koji sam maltretirao po putu, obavio zadatak. I naravno, isplatio se ;) .

Poz.

Vladd je napisao(la):
@mitnick

Ti bas izabrao "pegicu" od Gericoma. Ja taj laptop ne bih uzeo...ni dzabe :)

Ma jasno, ali samo sam njega imao na lageru od Gericom-a, zato shto je jedna zdravstvena ustanova prvo insistirala na njemu, a posle uzela Dell, pa je ovaj ostao, inache ih uopshte ni ne uzimam.

@Vladd: Ako je ekran los, ako je tastarura losa, ako je tezak 4 i vise kg i jos se jako greje sa ventilatorom koji se cuje non-stop - to su onda bacene pare.

Poslovnom korisniku kome ne treba dobra graficka, vrlo lagano ce moci da predje preko integrisane Intelove kartice, dok preko ovih ostalih stvari kao sto je los ekran, velika tezina, losa izrada mnogo teze.

Jedino sto bih gledao je da kupim sto bolji procesor sa speed step (ili ekvivalentnom AMD tehnologijom). Memorija, HD su ipak manje bitni. Vec sada je tesko naci model sa 256 Rama, ili HD-om od 40GB. A i 40GB uopste nije malo ako se uzdrzis od snimanja filmova na hard disk.

Laptop se ne menja na pola godine, vec na duzi period, a da li ce ti memorija biti tesna sada ili za 5 meseci, nije bitno. Ekran ce ti biti los od prvog dana do zadnjeg.

Dakle, ako nemas laptop a uskoro resis da ga kupis, doobro razmisli o ovome.

Mislim da bi bilo dobro da se postavi jedan Sticky u ovoj grupi, ili u FAQ grupi gde bi ljudi mogli da vide sta da traze kada kupuja lap-top i da ne zaglavljuju sa onim P4 M (ili bez M) modelima. Mislim da su Centrino (i nadam se uskoro Turion) modeli vec odlicni i kao desktop-replacement masine.

Boyce je napisao(la):
@Vladd: Ako je ekran los, ako je tastarura losa, ako je tezak 4 i vise kg i jos se jako greje sa ventilatorom koji se cuje non-stop - to su onda bacene pare.

Poslovnom korisniku kome ne treba dobra graficka, vrlo lagano ce moci da predje preko integrisane Intelove kartice, dok preko ovih ostalih stvari kao sto je los ekran, velika tezina, losa izrada mnogo teze.

Jedino sto bih gledao je da kupim sto bolji procesor sa speed step (ili ekvivalentnom AMD tehnologijom). Memorija, HD su ipak manje bitni. Vec sada je tesko naci model sa 256 Rama, ili HD-om od 40GB. A i 40GB uopste nije malo ako se uzdrzis od snimanja filmova na hard disk.

Laptop se ne menja na pola godine, vec na duzi period, a da li ce ti memorija biti tesna sada ili za 5 meseci, nije bitno. Ekran ce ti biti los od prvog dana do zadnjeg.

Dakle, ako nemas laptop a uskoro resis da ga kupis, doobro razmisli o ovome.

Mislim da bi bilo dobro da se postavi jedan Sticky u ovoj grupi, ili u FAQ grupi gde bi ljudi mogli da vide sta da traze kada kupuja lap-top i da ne zaglavljuju sa onim P4 M (ili bez M) modelima. Mislim da su Centrino (i nadam se uskoro Turion) modeli vec odlicni i kao desktop-replacement masine.

"Gresis sinko, jako gresis"

Kao prvo. nije lepo u diskusiji raditi zamenu teza. Nema visse laptopa od 4kg (nije u redu ni spominjati). O KONKRETNOM modelu, Gericom Blockbuster 15,4" ja govorim, a ne o proizvodnoj istoriji Gericoma. Ne govorim o i ne preporucujem ovaj sto mi je kod kucce, 3,1kg, P4 3,0, nemacka tastatura :vomit: ....(Hummer)

Uostalom, kao "poslovnom" korisniku mi odgovara da se medju "monopoliste" ubaci neko sa nizzom cenom.

Sto se ticce grafike. i tu gresis, osim ako mislis na neke specificne "poslovne" korisnike, koji koriste Word ili maksimalno Excel (sekretarice, prevodioci..).

Za prezentaciju (ili prezentacije koje sam ja radio), neophodna je doobra i relativno brza grafika, posto ne znas da li ces svuda zatecci video bim, ili veliku plazmu, ili obiccan TV. A u toj prezentaciji se nalaze i filmovi sa testiranja opreme, razvojna, ispitivanja, animacije funkcionisanja, simulacije situacija, obrade ulaznih podataka a najmanje ima "papira" u Word-u...

A termin "loss ekran" bi, bar na ovom forumu trebalo malo "obrazloziti", tipa loss kontrast, broj mrtvih piksela, sporost....bar kao za neke TFT monitore koji su na forumu tranzirani.

A da ce da traje...daj bozze, jednoj Toshibi je otpao ekran, u putu, sreca da je nastavila da "radi" pa je sve ispalo OK. Visse ne otvaram laptop u autobusu.

Zato sam, ranije malo, i rekao, da dooobro razmisli za sta mu treba, ako ne "proizvodi" pare, ako mu lapac sluzi za "sminku", to su onda druge "potrebe", ali to treba i "ugraditi" u pitanje "koji laptop...."

Poz.

mislis na ono "gresis sinko tako se ne prave aeroplani, to nikada nece da poletiiiiii" ;) :D

Pa nije da nema teskih modela i dalje. Ja recimo nikada ne bih kupio one modele sa ekranom od 17" i numerickom tastaturom makar imali 1GB Rama i HD 80GB/7200. O tome sam ti pricao sa jedne strane. Neko bi se zaleteo na velicinu ekrana, memoriju, disk i zanemario stvari koje su zaista vazne za laptop a ne za desktop.

Mozda je tebi potrebna brza grafika, ali znam coveka koji jos radi na P3 modelu sa jako losom integrissanom grafickom obavlja manje zahtevne operacije u Adobe Premiere, ne nista profi, ali je njemu dovoljno za njegov posao i kontakt sa musterijama. I on je poslovni korisnik i ustedece sledeci put opet na graficoj. Pusta komotno filmove koje je snimao digitalnom video kamerom bez ikakve kompresije.

Isto tako zasto svi turaju surf u nevaznu kategoriju. Sajtom moze da se upravlja uz pomoc laptopa, browsera i gprs telefona.

Na racunaru sa integrisanom grafikom mozes komotno da radis kompleksne web prezentacije, programiras u Visual Studiju/Borland Dev Studiju...i naravno da kucas u Wordu/Excelu. A nije Excel toliko naivan program da je samo za sekretarice. Tu je naravno i Corel Draw koji odlicno radi. Sad, ako radis u 3ds MAX-u/Mayi, igras video igre, onda je druga prica.

Los ekran je sve to sto si nabrojao, plus ona rezolucija koja se i dalje vuce od 1024 x 768. Ako procitas par review-a na netu i vidis da svi kude ekran odredjenog modela, to znaci da je on los. Mozda bi on bio dobar devedeset i neke, ali sada je on los i nudi se bolji.

Ja se naravno radujem tome sto postoji sve veca konkurencija na trzistu i pogotovo sto se pojavio i AMD sa tehnologijom koja je slicna Centrino-u. Ali mi se ipak cini da ove mladje firme pokusavaju da se probiju preko tih manje bitnih stvari koje se lako mogu dokupiti.

Poštovani,
uvek je debata tipa ... spectrum je bolji od commodore-a aktuelna. Mislim, sećam se toga kao da je juče bilo (uh, nisam siguran da svi znaju o čemu pričam). Ipak, treba se pridržavati nekih činjenica, kao što su:

BRENDIRANI proizvodjači. Ovo svi koji su ikada videli TENDERSKU dokumentaciju znaju šta znači. Dakle, konkretno, zašto nikada ni jedan proizvodjač tipa GERICOM nije dobio ni jedan tender. Zato što nije u top 5 proizvodjača. Bez obzira na to koliko se vama recimo svidjaju karakteristike nekog modela tipa GERICOM, ipak je korektno da priznate da postoje vrlo bitne razlike izmedju velikih i malih proizvodjača. Skoro uvek se razlike vide na prvi pogled, u kvalitetu izrade spoljašnjih delova. Nekad je razlika nevidljiva golim okom, ali treba da znate da recimo top proizvodjači kao ACER ili IBM, ili F.S.C stavljaju kao memoriju Infinion ili Hynix, a recimo u Gericomu možete da nadjete neke module koje nikad niste videli. Sve ima svoju cenu. Nekad su razlike vidljive, kao što rekoh, nekad ne. Ipak, GERICOM je jeftiniji ne zato što je na njemu manja zarada lokalnog distributera, nego zato što je sastavljen od jeftinijih delova.

Dalje procenite sami.

Pozdrav,
i no hard feelings.

alekssBGD je napisao(la):
Poštovani,
uvek je debata tipa ... spectrum je bolji od commodore-a aktuelna. Mislim, sećam se toga kao da je juče bilo (uh, nisam siguran da svi znaju o čemu pričam). Ipak, treba se pridržavati nekih činjenica, kao što su:

BRENDIRANI proizvodjači. Ovo svi koji su ikada videli TENDERSKU dokumentaciju znaju šta znači. Dakle, konkretno, zašto nikada ni jedan proizvodjač tipa GERICOM nije dobio ni jedan tender. Zato što nije u top 5 proizvodjača. Bez obzira na to koliko se vama recimo svidjaju karakteristike nekog modela tipa GERICOM, ipak je korektno da priznate da postoje vrlo bitne razlike izmedju velikih i malih proizvodjača. Skoro uvek se razlike vide na prvi pogled, u kvalitetu izrade spoljašnjih delova. Nekad je razlika nevidljiva golim okom, ali treba da znate da recimo top proizvodjači kao ACER ili IBM, ili F.S.C stavljaju kao memoriju Infinion ili Hynix, a recimo u Gericomu možete da nadjete neke module koje nikad niste videli. Sve ima svoju cenu. Nekad su razlike vidljive, kao što rekoh, nekad ne. Ipak, GERICOM je jeftiniji ne zato što je na njemu manja zarada lokalnog distributera, nego zato što je sastavljen od jeftinijih delova.

Dalje procenite sami.

Pozdrav,
i no hard feelings.

Spectrum ili commodore?! Ko je rekao "gumicar" ili "debeljko"?! Ja sam ipak pre za "prijateljicu"! Pogledaj nize.:)

Nazad
Vrh Dno