Šta je novo?

Pomoć oko konfiguracije, tj oko izbora ploča + cpu

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto sam ispao iz štosa, tj već neko druže vreme nisam baš pratio sve oko procesora i samih performansi interesuje me vaše mišljenje o sledećim stvarima. Naime veći deo stvari za jednu konfiguraciju je poručen samo je pitanje šta uzeti za kombinaciju mb+cpu. Ovo su neke opcije:
GIGABYTE GA-F2A88XM-D3H rev.3.0 + AMD A10-5800K ~180€
GIGABYTE GA-B85-HD3 + 1150 Core i3 4130 ~ 185€

Šta mislite o ovim kombinacijama? Jel predlažete nešto možda drugačije?
Ostatak konfiguracije je u suštini isti, 8gb ddr 1600mhz, 120gb ssd+2tb hdd, gtx660. Uglavnom će služiti za igranje pa me čisto zato interesuje šta su neki vaši predlozi od ova 2?

_/Neo\_:

To pretpostavljam nije konfiguracija za tebe licno, (nadogradnja), ali svejedno je Haswell i3 4130 bolja kombinacija. Na zalost, skoro za iste pare si pre povecanja PDV-a mogao da ides na i5 4440 i neku Asus plocu, sto bi bila najbolja kombinacija za igranje sa tom GTX 660.

Za to bi sad morao da dodas bar jos 30-ak eura, a sa tom Gigabyte B85 plocom i 45 eura.

Poslednja izmena:
Nije za mene, još se dvoumim šta poručiti, trenutno imam jedan i3 3240 sa koje i pišem ovo i ja sam iskreno prezadovoljan kako ovo radi, zato se dvoumim šta uzeti, fx mi deluje kao ok varijanta, ali opet to je am3+ koji mislim da izumire, ovaj 1150 kapiram da će da potraje pa će ljudi moći za godinu, dve da pazare neki noviji cpu.

Jedino što mi sada pada na pamet, to ulazi u dati budžet, je da zamenim ploču, da uzmem GB Z87 HD3, da li je Z87X D3H vredna dodatnih 5000dinara? Šta donosi osim 1 pci-e 4x i 1xpci-e 1x slota za krajnjeg korisnika, koji nije zainteresovan za OC, da li se uopšte isplati ići sa ove B85 ploče na Z87 ako se ne planira OC? Jedino razlika 4 protiv 6 sata3 portova, ali to je bezpotrebno jer će se koristiti 2 sata porta i što b85 ima "samo" 2+2 usb3, dok z87 ima 4+2

Ne mogu da ti kazem da ces pogresiti ako uzmes bolju i skuplju plocu, ali realno, tih 5000 ce biti baceno, ako se zaista ne bude iskoristilo u buducnosti nesto od tih viska stvari koje ona ima. Eventualno, na toj Z87 moze da se uradi nadogradnja na neki K procesor u buducnosti i da se overklokuje, mada ta ploca nije tome namenjena. Praksa zadnjih godina kod intela je da se kupuju zajedno procesor i ploca, a kasnije zajedno i prodaju, jer je nova platforma na novom podnozju.

Ma sad ja pokušavam ljude da nagovorim da dodaju još koji dinar, u suštini z87 hd3, da uzimam sebi znao bih šta uzeti :) Ovako se dvoumim :)

Nazad
Vrh Dno