Šta je novo?

Pomoć oko izbora VISTE!!!

Moorhuhn

Čuven
Učlanjen(a)
04.09.2004
Poena
620
Znači u pitanju su sledeća dva paketa
Windows Vista Home Prem 32-bit English 1pk OEM 110€
Windows Vista Home Basic 64-bit English 1pk OEM 85€
sve cene su sa PDVom.
Mislio sam da uzmem XP home (oko 85€), ali ako već legalizujem softver, što da kupujem dva puta. Šta znam možda za godinu dve XP bude neupotrebljiv.:d
Znači uzimam za radnju, office već imam (2000pro kupljen pre četiri pet godina i koštao je boga:mad: ), kao i antivirus.
Malo sam iznenađen nižim cenama Viste. U najavama se govorilo o najjeftinijim verzijama sa cenom od 100 i kusur evra.
Hajde par saveta, do utorka to moram da rešim.;)
Pozdrav.:wave:

Poslednja izmena:
'El zbog drivera, ili je u pitanju nešto oko aero interfejsa i sl? Šta misliš da li su ovo realne cene (za dilera) ili je ovo neka upgrade navlakuša?
Pozdrav. :wave:

Ne uzimaj ni jednu verziju. Uzmi neki Linux distro sa OpenOfficeom - sve besplatno :)

Ne uzimaj ni jednu verziju. Uzmi neki Linux distro sa OpenOfficeom - sve besplatno :)
aiiii karambaaa...:shock:
Pa vidish da chovek nece nishta drugo osim Viste.
Kakav sad Linux?
Kakva je situacija danas kad su programi u pitanju?Driveri za 64 bita i 32 bita(vista)...npr.imam skystar2 i dali ce to da radi?

Kakva je situacija danas kad su programi u pitanju?Driveri za 64 bita i 32 bita(vista)...npr.imam skystar2 i dali ce to da radi?
pravo da ti kazem nisam probao al'valjda radi ss2 na visti (beta drajveri su jos uvek)

Ne vredi prijatelju. Osoba koja će da radi na tom računaru, kada bi prešla sa office 2000 na 2003 izgubila bi se. Ona ni Vistu neće da koristi već samo par njoj poznatih ikonica. Vistu bih uzeo čisto zbog male, gotovo nikakve, razlike u ceni. Vodim se logikom "što da kupim nešto od pre 6 godina, kada mogu novo". ;)
Pozdrav.:wave:

Te jeftine verzije viste su OEMi i one se isporučuju samo uz nove računare. To što je OS OEM znači u praksi da ćeš moći da sistem sa istim serijskim brojem reinstaliraš MAKSIMALNO dva puta (ja sam se detaljno raspitao o ovom pre nego što sam kupio vistu retail), da na aktivirane verzije nećeš moći da dodaješ mnogo novog hardvera jer će sistem da prepozna da to više nije onaj komp sa kojim si kupio OS i posle svega toga možeš da zaboraviš da si bilo šta platio. Po meni je to loše rešenje ako hoćeš da kupiš nešto što bi trebalo da ti traje godinama. Ima još uvek fora da se kupe zasebno bez novih računara (ispod žita tj.), ali je pitanje koliko je to legalno.

Još gora stvar - Vista još uvek nije stabilan OS i meni se do sada desilo da sam morao već 2x da je reinstaliram za dva meseca jer se desi da "prsne" bez nekog očiglednog razloga. Sad ti vidi...

Retail verzije viste možeš da reinstaliraš i aktiviraš koliko hoćeš puta, ali one koštaju preko 200€, tačnije 250 je Home Premium, 330 je Bussiness, a 420 Ultimate. XP pro retail je 330€, kao Vista bussiness.

Ako kupiš retail verziju recimo Viste Home Premium, preko neta može da se doplati za jaču verziju, tako da kasnije možeš da je unaprediš na Bussiness ili Ultimate.

Na kraju, sve jedno je koju verziju Viste kupuješ za firmu jer je legalno koristiti bilo koju. Moja preporuka je Home Premium.

Poslednja izmena:
Te jeftine verzije viste su OEMi i one se isporučuju samo uz nove računare. To što je OS OEM znači u praksi da ćeš moći da sistem sa istim serijskim brojem reinstaliraš MAKSIMALNO dva puta (ja sam se detaljno raspitao o ovom pre nego što sam kupio vistu retail), da na aktivirane verzije nećeš moći da dodaješ mnogo novog hardvera jer će sistem da prepozna da to više nije onaj komp sa kojim si kupio OS i posle svega toga možeš da zaboraviš da si bilo šta platio. Po meni je to loše rešenje ako hoćeš da kupiš nešto što bi trebalo da ti traje godinama. Ima još uvek fora da se kupe zasebno bez novih računara (ispod žita tj.), ali je pitanje koliko je to legalno.

Nisi se dovoljno dobro raspitao oko toga sta i kako moze da se menja/reinstalira sa OEM verzijom operativnog sistema. Tacno je da je OEM vezan za racunar uz koji je kupljen ali nije tacno da ne mozes da menjas hardver niti da mozes da ga reinstaliras samo dva puta. Vise tehnickih detalja o nacinu kako funkcionise to sa menjanjem hardvera ima na http://support.microsoft.com/kb/302878/
Problemi sa aktivacijom se resavaju sa domacim microsoft centrom

Tacno je da je OEM vezan za racunar uz koji je kupljen ali nije tacno da ne mozes da menjas hardver

Evo, lepo je objašnjeno u linku koji si ostavio:

MPA can tolerate some change in hardware components by allowing a degree of difference between the current hash value and the hash value that was originally activated.

Common changes to hardware, such as upgrading a video card, adding a second hard disk, adding RAM, or upgrading a CD-ROM or DVD-ROM drive, do not require reactivation.

Specifically, MPA determines tolerance by using a point system. Ten hardware characteristics are used to create the hardware hash. Each characteristic is equal to one point, except the network card, which is equal to three points. Tolerance is determined by what has not changed, instead of what has changed. If the current hardware hash is compared to the original hardware hash, there have to be seven or more matching points for the two hardware hashes to be considered in tolerance. For example, if the network card, which is equal to three points, remains the same, only four additional points have to match. If the network card has been changed, a total of seven points have to match. If the device is a portable computer (specifically a dockable device), additional tolerance is allotted and only four matching points are required. Therefore, if the device is dockable and the network card has not changed, only one additional point has to be the same, for a total of four points. If the device is dockable and the network card has changed, a total of four points have to match.

The following 10 hardware characteristics are used to determine the hardware hash:
• Display adapter
• SCSI adapter
• IDE adapter
• Network adapter media access control address
• RAM amount range (for example, 0-64MB or 64-128MB)
• Processor type
• Processor serial number
• Hard disk device
• Hard disk volume serial number
• CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM drive

Dakle, kad promeniš više od dozvoljene vrednosti, više ne možeš da koristiš OEM licencu. Zar ne? Ili ovo može da se protumači i kao potreba za ponovnom aktivacijom, a po onome što sam čuo, broj aktivacija je ograničen na dva puta za OEM vistu.

niti da mozes da ga reinstaliras samo dva puta.

U MS call centru su laički objasnili da broj aktivacija zavisi od toga koliko često se reinstalira sistem i da veći broj aktivacija u kratkom periodu može da ukazuje na pirateriju, ali nisu hteli / znali da direktno odgovore na pitanje koliko je tačno dozvoljeno. Po iskustvu ljudi koji imaju OEM: Dva clean reinstalla sa aktivacijom je legalni maksimum za OEM Vistu, a za OEM XP je 4 puta. Za studentske verzije Viste, po iskustvu sa foruma, je dozvoljena samo jedna aktivacija. Takva iskustva su imali svi sa kojima sam pričao.

OEM mozes da aktiviras 1999 puta ako tebe ne mrzi da potrosis toliko vremena na to.
Preko interneta moze samo 2 puta da se aktiviras, a nakon toga zoves Call Centar na 0700 300 300 i aktiviras preko telefona i niko ne postavlja pitanje zasto ti to radis.

Jedina razlika izmedju OEM i Retail je sto OEM mozes koristiti na jednom racunaru. Kad kupis sledeci PC ne mozes prebaciti tu licencu na novi PC, za razliku od Retaila gde je to dozvoljeno. A i Retail dolazi u sharenoj velikoj kutiji, dok OEM dolazi u nesto siromasnijem pakovanju.

Mislim da je ovo mnogo puta pomenuto na ovom forumu.

Šta sve treba da sadrži računarska konfiguracija da bi se "kvalifikovala" za prodaju OEM Viste uz nju? Da li je to MB+proc+RAM+HDD+case ili šta tačno?

Takođe, u svetlu rasprave na drugom topicu, čitam da ni u Cro nije tako zategnuta kupovina OEM Viste kao kod nas.

@Moorhuhn: moj predlog ti je da probash sa linuxom (ne mozesh nista da izgubish, jer nista ne placash), pa ako ne ide (al ici ce, posto dan danas imas dosta "user friendly" distribucija, gde koristnik moze kao na win-u samo da klikce i da mu komp radi ono sto hoce) onda razmisljalj o promenama.

Znaci stavi za sada Linux, pa ako kasnije cesh da vidish.

Hmmmmmmmm, svašta se ovde izdešava i napriča. Razmisliću još malo pa ću da odlučim. Hvala još jednom svima i...
Pozdrav. :wave:

Nazad
Vrh Dno