Šta je novo?

Pomoć oko izbora grejanja - klime, gas ili TP

Zulu 92

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2008
Poena
420
Ćao svima,

Trenutno smo u fazi izbora tipa grejanja u vikendici. Trenutno su tu tašta i tast, ali plan bi trebao planirati i kada kuća ne bude non stop nastanjena.
Trebala bi nam pomoć jer nikako ne uspevamo da se odlučimo.
Temperatura retko ide ispod -20.
Trenutni i budući uslovi:
Na svim prozorima i vratima će biti ili je PVC.
Postavlja se izolacija 10-ka.
Koristićemo GEFF fond, odnosno kredit za izolaciju i grejanje, pa je bitno da budu uređaji koje GEFF podržava.
Pelet nije opcija zbog nepraktičnosti.
U kući je monofazna struja i mislim da je previše da je menjamo na trofaznu (s obzirom na malo udaljeniju lokaciju, dozvole, takse, električari itd.).
Nemamo ništa od instalacija (cevi, radijatori i sl.)
Podno grejanje nije opcija.
Kuća je struktuirana ovako:
Ukupno 126m2
Podeljeno na spratu 41m2, zajedno kupatilce i dnevna sa kuhinjom.
U prizemlju je ostatak od 85m2, od toga u jednom delu je neka vrsta dnevne sobe i sobica ukupno 46m2. Tu je visina plafona oko 235cm.
Hodnik 7,5m2 sa niskim plafonom od oko 200cm.
Kupatilo je 11m2, sa visinom od 200cm, tu bi definitivno morala biti jedna toplotna jedinica, zavisnosti da li je to radijator, coil fan itd.
Još jedna soba od 18m2, visina plafona od 220 cm. Tu bi isto morala treća jedinica, da li je to klima ili tako nešto.
Koja god opcija da je, potrebno je da ima wifi da možemo da je uključimo telefonom.

1. Gas:
Priključak je oko 80.000 rsd + oko 2.000 za svaki metar gasovoda preko 20m, što bi bilo najmanje 10-ak metara u slobodnoj proceni. Plus se čeka oko 2 meseca za dozvolu, ali to je sad manji faktor.
Kondenzacioni kotao je oko 130.000 rsd
Cena ugradnje cevi, radijatora i samog kotla.
2. TP:
Oko 500.000 sama TP
Cena ugradnje cevi, radijatora i same TP.
Plus na ovu površinu da li bi mogla neka monofazna TP?
3. Multi-split inverter klima ili coil fan:
Trebala bi na spratu neka 18-ica, u prizemlju isto tako, u maloj sobi je ok i 9-ka, eventualno 12-ica.
E sad "problem" dolazi sa kupatilom, tu klima realno nije opcija, ali naiđoh na opciju coil fan-a.
Da li imate iskustva sa istim?
Vidim da oni mogu da hlade, pa da li možda staviti X broj coil fan-ova umesto klima? I koji bi ti broj bio na osnovu kvadrature?
Da li multi split sistem može na monofaznu struju?
Video sam za coil fan da postoji neki unutrašnji termostat, što je je super opcija za starije osobe da kontrolišu.
Ukoliko se odlučimo za klime, tu bi eventualno pravio nešto sa home assistant integracijom.

Koji biste multi sistem preporučili na osnovu ovih "parametara"?

Dodatna pitanja: ako poznajete neke klimadžije u Kruševcu, molim za preporuku u PP :)
Takođe ako imate preporuku gde uzeti izolaciju koja radi isporuku u KŠ, može isto PP :)

U ks se neces usreciti sa klima majstorima.

Kako je vikendica zasticina od kradje?Mozda je najbolje gas zbog toga.

U ks se neces usreciti sa klima majstorima.

Kako je vikendica zasticina od kradje?Mozda je najbolje gas zbog toga.
Za sad aktivno žive tast i tašta ovde :)
Kamere svakako postavljam u narednim danima, ali to je sve za budućnost, nije da će se ovajditi ovde.

Poslednja izmena:
Pošto podno nije opcija izračunaj koliko maksimalno radijatora možete postaviti. TP je dobra ako je niskotemperaturno grejanje, ali to nećeš moći sa fancoil ili malom površinom radijatora.
Mi imamo monofaznu TP za 140m2 i to nije problem.
Mislim da su ti klime najjednostavnija opcija ukoliko raspored soba to dozvoljava. Ako ti ne smeta što duvaju. Ako smeta, onda uvedite plin + radijatori.

Pošto podno nije opcija izračunaj koliko maksimalno radijatora možete postaviti. TP je dobra ako je niskotemperaturno grejanje, ali to nećeš moći sa fancoil ili malom površinom radijatora.
Mi imamo monofaznu TP za 140m2 i to nije problem.
Mislim da su ti klime najjednostavnija opcija ukoliko raspored soba to dozvoljava. Ako ti ne smeta što duvaju. Ako smeta, onda uvedite plin + radijatori.
Koliko KW ti je ta TP? Koji model ako je jedan od aktuelnih?
Kod TP me zbunjuje što imaju spoljne i unutrašnje jedinice, koja je sa kojom kompatibilna itd.

Pravi ti problem struja za klime pošto je mono a pitanje je i da li je 25A moraš debelo da računaš maximalnu potrošnju klima + ono što je stalno uključeno kod starta grejanja a ako je manja amperaža ne znam šta napisati. Računaj grubu potrošnju i kada klime moduliraju + stalno uključeni potrošači + plotna + bojler, moraš debelo da računaš kombinovanje potrošača.
Za toplotne pumpe mono ne znam potrošnju ali nije mala.
Što se tiče radijatorskog grejanja moraš da računaš da zimi ukoliko niko ne boravi moraju biti uključeni izvori energije (da li TP ili gas) da održavaju temperaturu u blagom plusu da ne bi došlo do zamrzavanja vode u instalaciji.

Za gas, setih se da nije uknjižena cela kuća, uknjiženo je tipa 50m2.
Da li mora sve biti uknjiženo ili kako?
Pokušao sam da dobijem Srbija gas ali se naravno nisu javljali.

ne mora biti uknjizena
ako ide gas na radijatorsko grejanje ne treba ni kondenzacioni kotao vec obican on je oko 60-70k rsd

Mozda ce na leto pusti da mozes da uvodis ako nemas legalizovan objekat.

Možda i može da prodje to delimično legalizovano ako je priključak odnosno merno regulacioni set na legalizovanom delu objekta i da je unutrašnja gasna instalacija isto u tom delu objekta.

Za slučaj nužde - većina, krštenih, kotlova, pored metana (gas iz mreže) može da radi i sa propanom (gas iz boce).
Konverzija je trivijalan zahvat (neki uređaji se čak isporučuju sa namenskim diznama).
Čisto da znaš, štoćereći, mogao bi da se greješ i pre nego što se zakačiš na distributera.

Za bilo kakvo grejanje na tu kvadraturu bez tri faze zaboravi. Kad kreneš da boraviš tu imaćeš problema sa potrošnjom.

ne mora biti uknjizena
ako ide gas na radijatorsko grejanje ne treba ni kondenzacioni kotao vec obican on je oko 60-70k rsd
Može kondenzacioni kotao na radijatorskog grejanju bez problema, zabkude su da ne može. Ja savetujem ovde gas i to je to.

Naravno da može, ja sam napisao da ne mora zbog cene

Običan kotao na gas polovan 300 evra je bolji nego novi po kvalitetu trenutno od tih za 70-80k i glavna stvar je u brzini protoka vode kroz ceo sistem tu je potrebna posebna izvedba koja podiže efikasnost celog sistema i te priče. Kondenzacioni kotao više ima smisla za neko eksperimentisanje da postigne određenu temperaturu u objektu i klime preuzmu u moduliranju da malo podignu temperaturu i održavaju je, to zavisi i od samog objekta, izolacije, rasporeda itd. teška i neizvesna priča. A da radi samo kondenzacioni kotao vrlo mala razlika na računu kad se greju radijatori, on je predviđen za podno na gas.

Ali velika razlika u ceni ako se dobije subvencija. Plus u velikom delu sezone kondenzuje, ukoliko je izolacija dobra i radijatori dovoljno velike površine

Hvala vam svima na predlozima, izgleda da je najbolje rešenje gas, ali u međuvremenu smo shvatili da nam je to previše u smislu uloženo/dobijeno.
S obzirom da radimo i izolaciju i stolariju, klime će biti rešenje za grejanje. Rekoh u prvom postu da prelazak na trofaznu nije opcija, ispade da jeste :)
Odabrali smo opcije 2 18-ice i jedna 12-ica, plus još jedna 12-ica će biti isto uključena da zamenimo običnu klimu sa inverterom u našem stanu za dogrevanja (tako da realno svaka će da nam tu radi ok).
Uzeli bismo identičnog proizvođača radi lakšeg korišćenja (iste aplikaciju). Šta biste preporučili:

Hvala vam svima na predlozima, izgleda da je najbolje rešenje gas, ali u međuvremenu smo shvatili da nam je to previše u smislu uloženo/dobijeno.
S obzirom da radimo i izolaciju i stolariju, klime će biti rešenje za grejanje. Rekoh u prvom postu da prelazak na trofaznu nije opcija, ispade da jeste :)
Odabrali smo opcije 2 18-ice i jedna 12-ica, plus još jedna 12-ica će biti isto uključena da zamenimo običnu klimu sa inverterom u našem stanu za dogrevanja (tako da realno svaka će da nam tu radi ok).
Uzeli bismo identičnog proizvođača radi lakšeg korišćenja (iste aplikaciju). Šta biste preporučili:

Викендица и грејање искључиво на климе нису никакво решење. Поред клима мора и неки смедеревац или било шта на дрва да постоји у резерви, као и пар кубика исцепаних дрва. Нестанак струје у трајању од само једног дана онда када грејање највише и треба значи крајј боравка у таквом простору. А зимска идила се зна за веома кратко време претворити у зимски пакао па да струје нема 5+ дана, а путеви завејани.

Za sad se kuća aktivno koristi, u nekom periodu će postati vikendica, ali to nije "sutra".
S obzirom na lokaciju, put nikad ne sme (i nije) zavejan.
Naravno trenutno nije u planu izbacivanje peći na drva, barem kratkoročno, dok ne vidimo kako će ovo ići.
Jednu od peći zameniće kamin.
Inače se slažem sa tobom potpuno, mora postojati rezerva.

Vrh Dno