Šta je novo?

Pomoć oko grejanja za celu kuću - inverteri?

Nemanja92

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2010
Poena
330
Pozdrav kolege forumaši, treba mi pomoć, odnosno usmerenje oko izbora brenda, jačine uređaja i uopšteno da li je dobra ideja ovo što sam zamislio?

Kuća je izolovana sa 10cm fasade, unutra je uradjen gips po celoj kući, nova pvc stolarija. U pitanju prizemlje sa visokim potkrovljem. U krov je stavljena mineralna vuna. Sve u svemu lepo je ušuškana kuća. Okolina Beograda.

Sproveo sam cevi za radijatore i imam radijatore (Bili nešto ultra povoljni pa sam kupio). Cevi sam uradio prilikom postavljanja poda čisto zbog estetike i kao plan B, ali mi je primarna ideja da se grejem odnosno hladim na invertere. Dole sam mislio jednu 24 i mislim da će biti sasvim okej jer je dnevna soba otvorena, problem je što bih morao imati otvorena vrata na WC i u kuhinji da bi se i to zagrejalo, ali to mi je ok.

Veću muku mučim šta gore raditi za ove tri male sobe. Jedan prijatelj mi je rekao za ove multi split klime i to mi se čini kao dobra ideja, jer ne bih da držim otvorena vrata na sobama uvek. Mislim da bi za svaku sobu neka najmanja jedinica bila vise nego dovolja (7 ili 9).

Kako vam se čini ova ideja, koje brendove preporučujete, gde kupiti (Nisam siguran da ovo sme da se piše, ako ne sme moze i na PM)?
U prilogu vam kačim plan prostorija.

Unapred hvala svima!

Prilozi

• Prizemlje.png
    Prizemlje.png
    1.3 MB · Pregleda: 96
  • sprat.png
    sprat.png
    1.6 MB · Pregleda: 94
Ove male sobe daikin 7 mislim da bi bile najbolji izbor one imaju nisku modulaciju. Isto drugi japanski brendovi su dobar izbor.

Ove male sobe daikin 7 mislim da bi bile najbolji izbor one imaju nisku modulaciju. Isto drugi japanski brendovi su dobar izbor.
A da li si cuo mozda nesto vise oko ovog multi split sistema i kako se pokazao? Mislim na to da ide npr. jedna jaca spoljna 24btu, a na nju za svaku sobu, manje unutrasnje od 7btu npr. ? To mi deluje kao lakse resenje nego da stavljam 4 spoljne…

Pisano je o tome na forumu.

Lepse jeste, malo je nezgodnije ako pusti negde gas pa da se ustanovi gde je curenje.

Ugradjivali su ljudi, znaju ovde neki o tome vise od mene pa ce ti odgoviriti neko.

Skuplje za kupiti, skuplje za ugraditi, manje efikasno.
Kada se pokvari spoljasnja ili iscuri gas, sve klime prestaju da rade.
Majstori izbegavaju da je popravljaju, pa ce ti neki odbiti("nece imati vremena"), a drugi te odrati po usima za popravku.

Multisplit je nuzno zlo i slucaju da nemas mesta za vise spoljasnjih.

Pogledaj ove klime Fujitsu 07 i 09.To su noviji modeli mogu nisko da moduliraju na grejanju i hlađenju a imaju i dobru kulturu rada.KMCC 09 i 07 na grejanju mogu da spuste potrošnju do 130w.Na hlađenju idu najniže 80w.07 na hlađenju odvlažuje 1l/h 09 1.3l/h(moisture removal).07 i 09 imaju nešto manje brzine izduva u skladu sa snagom koja je primerena manjim prostorijama.Unutrašnja jedinica je iste težine kod 07/09 i 12 a to je 10kg.

Hvala puno na odgovorima, probacu jos da pretrazim forum da nadjem neke informacije, ali znaci mi info da nije bas najbolje resenje. Prostora imam dovoljno za 4 spoljne, nego mi ovo nekako izgledalo kao logicno resenje.

Istekao edit..

@proleter Malo sam proguglao, svi hvale ove sto si postavio.

Koja bi bila preporuka za model od 18 ili 24 odnistog proizvodjaca koji planiram dole da stavim?

Unapred hvala

Evo modela od 18 i 24 Btu koji te interesuju.
Moguće da ih negde ima i po manjoj ceni potraži pa uporedi.

Uzeo sam ove devetke za sprat, nasao sam pogodno mesto da stavim samo jednu za ove dve manje sobe.

Dobio sam dobru cenu, za Daikin Sensira 18. Receno mi je da je u rangu ove Fuji sto ste me preporucili iznad, a izadje me jeftinije skoro 300e. Jel to dobra opcija?

Unapred hvala

Daj link da vidimo tu klimu Daikin18.

Nadam se da ova tabela pomaze, nemam link. Treba da je ova sa oznakom 50.

Prilozi

• 331deee9-75b5-45d7-a206-0dfd4cda1723.jpeg
    331deee9-75b5-45d7-a206-0dfd4cda1723.jpeg
    204.4 KB · Pregleda: 56
Fujitsu je jaca, ali ce tebi ta Daikin biti dovoljna, mislim da nemas potrebe da das 300e vise za tu Fujitsu.

Sto nisi išao na toplotnu pumpu kad već imaš radijatore po celoj kuci?

@DjoleMC Iskren da budem, prvo mi je receno da je toplotna dobra samo za podno, a tad je vec bilo kasno jer su podovi bili zavrseni, pa je nisam razmatrao.

Druga stvar su vreme i novac - Zena treba da se poradja jos malo pa zurimo da preselimo, a Toplotna pumpa nam je u ovo trenutku iznad budzeta. Moguce da se u buducnosti odlucim za toplotnu (znam da su onda klime bacanje para) ali takva je situacija trenutno.

Nazad
Vrh Dno