Šta je novo?

Pomoć, kompjukter neće da se upali?

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sinoć, odjednom, ne mogu da upalim računar?! U stvari, posle klika na POWER dugme, računar se čuje da radi (vrte se ventilatori, HDD drlja) ali nema oznake BIOS-a, inicijalizacije memorije, itd.

Lampica na monitoru trepće, kao kad je računar ugašen, NumLock taster ne reaguje, kao i Ctrl-Alt-Del kombinacija. Prilikom restarta se takođe ništa ne dešava.

WTF?! :smash:

P.S. Ploča je ASUS P4P800, Intel P4 2.8GHz, 768 RAM-a, itd...

Prema opisanom, tipujem na plocu.
Da li se pale bilo koje kontrolne diode na kucistu, cd-u ili FDD-u ?
Probaj da nadjes bar nesto slicno nasta mozes da prebacis sve ostalo (cpu, mem, hdd, itd.), da proveris da li je ploha. Mada mozes i da probas prvo sa drugim napajanjem (postoji verovatnoca).

Verovatno ploca. Povadi sve ako ne pisti sto nema memorije onda je verovatno ploca.
Ako uspes da proveris procesor (tvoj da odneses kod nekog ili da ubodes ispravan), onda ti je sve jasno.

Sto odmah ploca?-naravno ne kazem da nije ali nista drugo nego vadi sve pa probaj na drugu. Pa valjda postoje i neke druge mogucnosti. Probaj malo da cimnes kablove i karticu-graficku. Juce se nesto slicno desilo mom zetu kada ga upali, monitor ostaje ugasen a cuju se ventilatori i gori samo zelena led. Izvadio sam kablove od Harda i vratio, malo cimno graficku i problem resen. Ne kazem da je kod tebe ovo resenje i da nije ploca ili proc ali probaj nista ne skodi.
Pozdrav

Pa moze biti i da je neka komponenta (CPU, mem...) prekolkana isto se desava - lampica na monitoru blinka a nema slike, sve radi ali kao da je mrtvo. Jesi pokusao sa clear CMOS?

Odradi Clear CMos,ako ne pomaze izbaci sve kablove iz kompa koje idu u struju i ostavi tako preko noci,znam da zvuci glupo ali meni je nejkad resavalo problem,ako ni to ne pomogne vidi ako imas na toj ploci one diodoce sto ti govore gde je ploca zapela....

Neznam sta se desilo sa mojim postom, ali nema veze... Sve u svemu - od kada sam se vratio od devojke (gde sam nosio Komp) on nece da se upali iz prve!!!
kao da ima hladni start!?
Evo sad sam ga spustio skroooz na defolt (1700+) a bez problema je radio mesecima na 2GHz!
Moguce je da se nesto nije najbolje uklopilo (od transporta na ovamo) - a moguce je i da je ploca
pogledaj da li sve stoji u kucistu kako treba...

to sto calibra pominje je slucaj kada se "zakucaju" kondenzatori (u napajanju, najcesce), odnosno, elektroliti se napune i jedino resenje je da iscupas kabl iz struje i sacekas preko noci, sto on rece, ili, jos brze (a isto tako efikasno resenje) je da iskopcas iz struje i pritisnes dugme za paljenje, da ploca povuce struju iz tih kondenzatora....nakon toga vratis strujni kabl i pokusas ponovo...

kalky je napisao(la):
to sto calibra pominje je slucaj kada se "zakucaju" kondenzatori (u napajanju, najcesce), odnosno, elektroliti se napune i jedino resenje je da iscupas kabl iz struje i sacekas preko noci, sto on rece, ili, jos brze (a isto tako efikasno resenje) je da iskopcas iz struje i pritisnes dugme za paljenje, da ploca povuce struju iz tih kondenzatora....nakon toga vratis strujni kabl i pokusas ponovo...

Da, cest slucaj, imao sam i licna iskustva. Vrlo moguca varijanta.

Tom je napisao(la):
Neznam sta se desilo sa mojim postom, ali nema veze... Sve u svemu - od kada sam se vratio od devojke (gde sam nosio Komp) on nece da se upali iz prve!!!
kao da ima hladni start!?
Evo sad sam ga spustio skroooz na defolt (1700+) a bez problema je radio mesecima na 2GHz!
Moguce je da se nesto nije najbolje uklopilo (od transporta na ovamo) - a moguce je i da je ploca
pogledaj da li sve stoji u kucistu kako treba...

Jesmo li ti lepo govorili da ne ides u tazbinu,Mito,Mito :eyebrows:

Khm, hvala svima na odgovorima, probaću nešto od ovih varijanti što ste mi predložili.

@djvaske: Pale se lampice i na FDD i na CD i na HDD...

Ploča je nova, nije ništa čačkano, radilo je sve kao sat dva-tri meseca...

Šta sad?!

E narode...

Uradio sam onako kao što ste mi predložili, počupao sve kablove i ostavio tako preko noći... Upalim ja računar popodne i on radi! Ali...

Posle inicijalizacije memorije, pojavi se poruka tipa:

Overclocking failed. Press F1 za BIOS, F2 za default vrednosti :zgran:

Pritisnem ja F2 za svaki slučaj, uđem u Win, vidim da sve radi i ugasim računar.

Probam opet da ga upalim, kad ono - mućak! :mad: Opet ne radi, ista stvar od pre par dana!!!

Šta sad?! Overklokovao sam u životu samo aparat za brijanje (neuspešno), računar nisam otvarao otkako je kupljen pre par meseci...

Meni se pali...

meni se pali i dalje iz drugog puta... neznam, ali nesto riknjava (dal proca ili ploca ili mem.......)
j*bote zimi cu morati da palim sa SAUGOM :S: :S: :S:

Imam isti problem vec nekih pola godine, mislim na "hladni start". Resavam ga drzanjem Power-a 5 sec, jer samo tako mogu da ga ugasim, pa opet probam da upalim komp i to tako radi. U cemu je stvar nemam pojma. Sumnjao sam na plocu, pa je sad ona zamenjena, pa graficku ali je i ona zamenjena. E sad, ostaje napajanje, ali me mrzelo da i njega cackam. Ma i ovako radi :)

@Mita (alias Tom): Sta bi sa onim notebook - desktop racunarom? :) :p
E, a zar nije sauH??? Hehehehheh

offtopic: Pozdrav za sofere!

meni se to isto to jednom desilo, znachi netje da se upali i netje, i ja vetj pomislio neshto crklo, skinem stranu kutjishta da vidim shta je, kad ono proradilo...
a i deshavalo se ortaku isto to, ali kod njega je dovoljno da spusti komp na pod i da ga vrati na sto i da on proradi kako treba...
jel mozhe to da bude od namagnetisanja ?

Poslednja izmena:
E, a kad sve to uradite ako nista ne pomogne mozda ce pomoci chicha Optijevo solomonsko resenje - procistite konektore na kablovima, kao i podnozja za napajanja na ploci :d Meni se 3 puta slicno desilo, sa Asusom i Abitom, uvek je bila kriva prasina ! A uvek sam se zentao u stilu "e je*ga, odose pare" :)

2 puta ploce nisu htele da se pale, samo se kuleri vrte, a treci put plavi ekran u winu i nakon reseta zaglavljivanje kod raspoznavanja ide diskova i optike.

Probaću danas popodne da usisam malo kućište, i da prodrmam grafičku i memoriju, pa ću da javim...

Da li je možda u pitanju napajanje? Ako jeste, da menjam kućište pre nego što se desi nešto gore, m? :trust:

ej nemoj da usisavas!!!!
syebaces nesto jos svise
a ne znam sto se cimas - kazes komp je star par meseci
fino pod ruku pa u servis na reklamaciju

Nenene, nisam mislio bukvalno da usisam usisivačem, samo malo da "oduvam" prašinu i da iscimam kartice. Pa ako ni to ne uspe, što ti kažeš - pravac servis ;)

Meni za sada pali iz cetvrtog - a desilo se juce da nije hteo da se upali ni iz desetog!!!
izgleda da ploca ide u vecna PCB lovista :wave:

Probaj drugo napajanje to je bar lako zar ne? Ako ne uspe teraj u servis pa nek se oni j*bavaju sa tim sta je.

sa tri na dva

ja probao novo napajanje - nije to...
jos da vidim da li je procesor - pa da menjam plocu (dok je jos u garanciji)

Probaj da povadis sve komponente i ponovo da ih vratis!

p.s. Nemoj da te mrzi, vrlo lako moze da upali!

ako to ne upali, povadi sve komponente i vrati ih na neku drugu ploču... :)

Povadjeno - vraceno

sve to uradio i i dalje - stuca...
ko dizelas zimi!!!

ostaje samo jos procesor da vidim i to je to - a da na plocu imam garanciju jos 20 dana!!!!

Ajd probaću popodne, pa ću da javim... Uff... :)

Tom je napisao(la):
sve to uradio i i dalje - stuca...
ko dizelas zimi!!!

ostaje samo jos procesor da vidim i to je to - a da na plocu imam garanciju jos 20 dana!!!!

Ja sam to imao na poslu mesecima, menjao sve i nista. Drzao kabl izvucen pola minuta i nekako upalim. Ali posle restarta nista.
Kada sam prikljucio racunar na drugu uticnicu, problem je "nestao". Pretpostavljam da je lose uzemljenje, ili se nula , ili otkacila, ili popela na neki napon, zbog snaznih potrosaca okolo.

Probaj, recimo, u drugoj sobi (da ne bude na "istoj grani" struje).

Poz.

Vidis, na to sam potpuno zaboravio!
Isti problem sam imao sa bivsim kompom kad sam ga prodao!
Kod mene je radio na uticnici bez uzemljenja (stari stan, ni ne zna sta je to!:)), a kad smo odneli komp kod drugara, ni da mrdne! Onda smo sve totalno rasklopili i sve dok me nije sibnula struja sa oklopa napajanja (kad smo ga sklopili), nismo skontali u cemu je fora. Prikacili ga na shuko, i sve je bilo OK.

Malo mi je čudno da ODJEDNOM prestane da radi na utičnici na kojoj su radili svi moji računari, počev od C64, pa nadalje...

U svakom slučaju, probaću sve varijante, pa ću da javim šta sam uradio. Samo da ne bude prirodno ubrzanje P4 ( 9,81m/s2 ) :D

Nazad
Vrh Dno