Šta je novo?

Pomoć hitno

gillette

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2004
Poena
319
nedavno sam kupio devojci na poklon digitalni aparat Sony Cyber-shot DSC-H5.
Aparat radi odlično, međutim od pre par dana čuje se nekakav tihi mehanički zvuk (kao da nekakvi zupčanici "melju" nešto).
Zvuk se ne čuje samo kad je objektiv "uvučen", već samo kada izađe.
Zna li neko šta bi to moglo da bude?
Da li je moguće da je neko zrno prašine upalo u mehanizam koji gura objektiv napolje pri zumiranju?
i što je najvažnije - GDE u BG mogu da odnesem aparat da se, ako je potrebno otvori i očisti?

Zahvaljujem unapred

Da li se zvuk javlja stalno dok je aparat ukljucen ili samo prilikom uvlacenja/izvlacenja objektiva? Moguce je da ste ukljucili neki AF mod u kojem aparat stalno fokusira pa se zato cuje...

zvuk se čuje samo kada su sočiva izvučena (pri tom ne mislim na onaj zvuk u trenutku kretanja objektiva) već na vreme dok sa tako izvučenim objektivom aparat "miruje". Čuje se kao neko tiho krkljanje. (ovih dana je fotografisano u prašnjavom okruženju pa je možda zrno prašine upalo negde?)
Kada su sočiva uvučena, a aparat i dalje uključen - ne čuje se ništa.

evo još je neko opisao isti problem.

Anyone who owns DSC-5H notices mech breakage noise from the camera body even if you are not taking pictures?
Press your ears against the camera body, and you will notice that. I am OK when the lense is not extending / retracting. But constant mechanical noise means the motor is always turning, and causing more than normal wears and tears to the camera.

Ja bih se vratio na Abdee-jevo pitanje... razni modovi koji ukljucuju continious shooting ili focus drze non-stop upaljen fokus motor/sta god koji upravo takve zvuke proizvodi... kad je objektiv izvucen...

probao sam pre jedan mesec fuji 9500 i on je isto tako non stop nesto fokusirao, a kad ga ostavis na jedno mesto onda prestaje taj zvuk. nisam provalio kako i dali mogu to da isklucim

Cekaj bre, H5 ima "objektivsku" stabilizaciju a ista se cuje dok radi... Normalna pojava.

Abdee, nisam baš upućen u terminologiju (da ne kažem da sam totalni početnik) ali znam da se od zvukova koji su se čuli tokom rada aparata, do nedavno čuli samo zvuk kada se objektiv onako "teleskopski" izvlači i eventualno zvuk škljocanja (ali sam to isključio kao opciju).

Aparat je bio potpuno bešuman, ali se evo od pre par dana čuje taj neki zvuk kao da par zupčanika melje zrnce prašine.
Kada je objektiv uvučen ne čuje se ništa.

Juče sam resetovao aparat (opcija - Initialize) na "fabrički" setting kako bih isključio taj neki AF mod (ako je uopšte bio uključen) ali se i zvuk čuje i dalje.

E sad, ako se pod tom objektivskom stabilizacijom podrazumeva taj neki "hidraulik" zvuk kada objektiv izlazi, to je ok, ali kakav se to "motor" čuje unutar kućišta ?

NAÐOH ODGOVOR!
(prvo da vam se zahvalim na odgovorima🙂
a evo šta kaže..

he Sony DSC-H5 makes an odd but constant noise, that seems unrelated to the zoom and focus motor, almost as if it had a fan inside. You can hear it if you put your ear to the camera or use the EVF to compose images. Don't be alarmed, it's normal; and no, it's not the sea, nor is it the SteadyShot mechanism, because the sound persists even when it's off.

http://www.imaging-resource.com/PRODS/H5/H5A.HTM

pa sad, možda još nekome bude trebala ova informacija, čisto da se ne uspaniči. Dakle sve je ok
Pozdrav svima!

He he he... Znaci zvuk postoji ali niko ne zna sta je u pitanju 😀

Ma sigurno su ugradili ventilator da 'ladi senzor i smanji sum :-devil-:

da, postoji taj problem sa cudnim zvukom. Ne utice na funkcionalnost fotoaparata, ali je to po meni greska.

Nazad
Vrh Dno