Šta je novo?

Pomalo čudan problem

vkmiro

Poštovan
Učlanjen(a)
07.08.2016
Poena
51
Stvari stoje ovako. Imam racunar i Quardo zvucnu kutiju sa pet satelita. Vec duže vrijeme se dogodi na iz kutije povremeno se na momenat cuje kao neko " puk " i to nebi ni bio neki problem da mi se sada ne dešava kada to na momenat pukne, na LG televizoru nestane slike na 2-3 sekunde i onda ponovo dođe. Krivca sam stavio da je ta kutija koja u sebi ima pojačalo, otvorio je, pregledao i sumnjive lemove preletovao. Medjutim se stvar ponavlja. Onda sam isključio kutiju i opet mi se na TV-u izgubi slika na momenat.Nije to tako često, možda u rasponu od sat - dva i traje sekund-dva.
Po nekoj logici, isto da nešto pravi smetnju na el. mreži u stanu pa dolazi do nekog kratkog povecanja napona. Iako u stanu ništa navece i ne radi sem frižidera, a i njega sam provjerio kada se to dese, reko da se nije termostat ukljucio, ali nije ni to. Da napomenem da mi racunar nije na istoj uticnici sa televizorom i resiverom. Nekada mi se znalo desiti i ova situacija, da upalim svjetlo u banji a nestane mi slika na monitoru racunara :) To sana nije u pitanju.
Imali ko kakvu konstruktivnu ideju šta bi moglo biti u pitanju.

Ovako kako si napisao po svemu sudeći jeste problem sa strujom, bilo da je on uzrokovan činiocima van tvog stana, bilo da je uzrokovan nečim u el. instalacijama tvog stana.
Ne mora da znači da je povećanje napona, možda je pad napona.

Koliko vidim povrh svega ostalog dešavalo ti se da kada upališ svetlo nestane ti slika na monitoru računara, tako da ti je moj savet da pozoveš električara da sve proveri.

Malo sam danas gledao razvodnu kutiju u stanu, pošto podobro poznajem tu oblast. Razvodna je sa automatskim osiguračima i ima i signalnu lampicu za glavni dovod u stan. Na toj signalnoj mi je bio loš spoj, cim sam tokao šaraf da ga malo stegnem pocelo je varniciti i nestlo struje. Sada je to dotegnuto, sve provjereno i danas mi nije nestajalo slike na TV-u iako zvucna kutija i dalje ponekad kvrcne. Na testiranju je pa ce se vidjeti jeli to bio uzrok.

Ovako kako si napisao po svemu sudeći jeste problem sa strujom, bilo da je on uzrokovan činiocima van tvog stana, bilo da je uzrokovan nečim u el. instalacijama tvog stana.
Ne mora da znači da je povećanje napona, možda je pad napona.

Koliko vidim povrh svega ostalog dešavalo ti se da kada upališ svetlo nestane ti slika na monitoru računara, tako da ti je moj savet da pozoveš električara da sve proveri.

Ma nije ni do razvodne, kontrolisao sam i zaštitnu uticnicu, i kod nje sam vidio problem pa sam i to izbacio iz upotrebe. Zamjenio napojnu jedinicu u racunaru pošto sam imao rezervnu. I opet sve isto. Iskljucim zvucnike iz struje, opet povremeno na par sekundi se ugasi slika na tv. Ne znam više šta kontrolisati. Moguce da TV nešto radi, pošto kada je zvizno grom, otišao mi je jedan HDMI ulaz na njemu na kojem je bila prikljucena graficka. Da je pad napona u stanu, primjetilo bi se to na sijalicama ali samo se tv gasi na par sekundi ( samo se zacrni ekran )

I ja imam sličan problem. Prvo se dešavalo kad se palila klima (PC, TV i klima na jednoj utičnici) a posle bez nekog pravila (klima na jednoj a PC i TV na drugoj utičnici). Nestane slika (HDMI no signal) na sekund i čuje se kao pucanj ali jako slabog intenziteta (čuješ samo ako su ti blizu zvučnici).
Za prvi slučaj sam siguran da je struja (inače znam da su loše instalacije u stanu) a za drugi bih isto rekao da je to problem ali ne mogu da tvrdim. Čujem nekad, kada ne gledam TV, zvuk vađenja i ubacivanja USB fleša i tada se kompjuter za milisekundu zamrzne. Nije USB problem tj ne gura/vadi se on nego HDMI kabl (ne znam zašto), što sam i potvrdio vađenjem istog i problema tada nema.

Ja mislim da je i kod mene i kod tebe problem struja i da bi nam trebala neka zaštita od skoka i pada napona. Ili ispravljač struje (ne znam da li se tako zove) ili najbolje UPS sa funkcijama ovih zaštita.

Ja bih to i uzeo ali ne znam koji. Niti znam koja "jačina" mi treba za PC, 5.1 zvučnike i TV :(

Poslednja izmena:
Vrh Dno