Šta je novo?

Polovni mobilni telefoni?

Alric

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2004
Poena
309
Pitanje je mozda malo neobicno, ali intresuje me da li u BG imaju radnje koje prodaju polovne mobilne telefone, ali uz racun (sa IMEI brojem) i nekom sitnom garancijom(tipa 7 dana i sl., cisto da se vidi da telefon radi)?Drug zeli da kupi Nokiu 7650, ali ne preko oglasa, ili sa neke tezge...

Pre ces da dobijes neku malu garanciju za fon ali racun cisto sumljam.

Pa ima par radnji, ali su im cene vise nego u oglasima, to mozes da proveris tako sto neke radnje rade zamenu staro za novo, na njih mislim, proveri u halooglasima.
Nego juri ti da kupis fon od poznatog prodavca (prijatelja ili sl.), s tim nema greske.

Telekom+ ima polovne telefone i cini mi se da daju garanciju ali cene je osetno visa (primer:eek:glasi SE P900 oko 270e,Telekom+ SE P900 385e) pa ti vidi ako ti se isplati za garanciju od 7-10 dana da das recimo 50e

Nista ti nije sigurno ono sto ti savetujem jester da dobro pogledas garanciju jer imaju fazon da ti daju 6 meseci garnciju na SOFTWARE a na TELEFON 7 DANA(!?)...

Nije poenta u garanciji, ipak se ovde radi o Nokia 7650 a ne o Samsungu A800 :), velika je verovatnoca da ako bude radio dobro pri testiranju onda nece biti problema sa njim, bar neko vreme.Poenta je da se dobije racun sa IMEI brojem, jer ortak ne zeli da se ispostavi da je kupio ukradeni mobilni pa da ga posle neko cima.

U pravu je Alric to je osnovna i njbitnija stvar IMEI

Alric je napisao(la):
Nije poenta u garanciji, ipak se ovde radi o Nokia 7650 a ne o Samsungu A800 :), velika je verovatnoca da ako bude radio dobro pri testiranju onda nece biti problema sa njim, bar neko vreme.Poenta je da se dobije racun sa IMEI brojem, jer ortak ne zeli da se ispostavi da je kupio ukradeni mobilni pa da ga posle neko cima.
IMEI se menja u servisu, ako znas nekoga, za sitne pare (ili dzabe).
Shvatam ja tebe da ne zelis da rizikujes, ali moras malo da budes i psiholog pri kupovini polovnog telefona. Ako vec ne znas osobu koja ti prodaje, onda je lepo izanaliziras da li bi mogla da bude potencijalni prevarant, postavis dosta pitanja i PAZLJIVO slusas. Na kraju zatrazis i ime i prezime i broj licne karte. Ako ti covek bez pogovora izvuce licnu kartu na uvid, 99.99 % imas sanse da telefon nije kraden. U onih 0.01 % spadaju profesionalni prevaranti (u koje spadaju lopovi narkomani kojima odmah treba lova pa ih nije briga sto ce i podatke da daju, samo da dodju do para), ili ako covek nije svestan da ima ukraden telefon. Ovo drugo se resava pitanjem koliko dugo je telefon kod njega, ali opet i za to moze da slaze...

Nije problem, niti me se tice da li ce da menjaju IMEI u servisu, sve dok mu izdaju papir na kom pise da je taj telefon kupljen kod njih sa tim IMEI brojem.Ako bude posle neka frka, nek se oni gnjave sa policijom ili gnevnom rodbinom ;)

E pa nije tako.
Strada onaj kod koga se zatekne telefon, tj. lanac ide unazad.
Kupio sam ja jedanput kraden fon i oduzet mi je, ali sam imao podatke od koga sam ga kupio. U pitanju je bio neki narkoman koji je zdipio fon i prodao ga meni. Meni je oduzet i nisam gonjen jer sam rekao od koga sam kupio, dao sam njegove podatke. posto je on napravio vise kradja gonili su ga po zajednickoj optuzbi. Ja nikad nisam dobio pare nazad, a i malo sam se cimao po sudu kao svedok, ali sam digao ruke od potrazivanja, decko lezi svoje.

Upravo si objasnio zasto ne treba kupovati telefon od nekoga koga ne poznajes :).Anyway, ne govorim o racunu zato sto mislim da se telefon onda ne oduzima, znam da se oduzima, nego ako se ispostavi da je kraden, ima dokaz gde ga je kupio i nece njega policija da maltretira.Nijedan telefon nije vredan maltretmana u policiji i sudu...Da se radi o nekom drugom fontelu, pa prvo bi se razmisljalo o kupovini novog, ali kako nove 7650 nema jos od avgusta prosle godine, a drugu je bas zapelo za taj telefon, onda makar da to bude neka OK prodavnica, bez obzira sto ce se platiti vise.Kako se krecu cene polovnih, tesko da moze da bude vise od 100-110 evra i to ako je bas u ok stanju, tako da cena nije problem.

Alric je napisao(la):
Anyway, ne govorim o racunu zato sto mislim da se telefon onda ne oduzima, znam da se oduzima, nego ako se ispostavi da je kraden, ima dokaz gde ga je kupio i nece njega policija da maltretira.
Sta bre? Hoces da kazes da, kada bih ja kupio telefon u prodavnici, sa racunom, i da se ispostavi da je on kraden pa prodat toj prodavnici, pa ja kupio, da moze neko da mi ga uzme?
Moze samo preko ... da dobije, a ako je policija u pitanju, ako imas racun ne mogu da ti ga oduzmu nema sanse!
Sem ako ne znas kako sa njima, pa sve lepo da ih ne uvredis i ne naljutis... Onda ti i nisu uzeli, nego si im ti dao.
Meni da dodje neznam ko, bilo to privatno lice ili policija mogli bi ili da mi daju kes koliko pise na racunu ili da ga :cigar:
Kakvo bre oduzimanje, sta pricate...

dr.Tiristor je napisao(la):
Sta bre? Hoces da kazes da, kada bih ja kupio telefon u prodavnici, sa racunom, i da se ispostavi da je on kraden pa prodat toj prodavnici, pa ja kupio, da moze neko da mi ga uzme?
Moze samo preko ... da dobije, a ako je policija u pitanju, ako imas racun ne mogu da ti ga oduzmu nema sanse!
Sem ako ne znas kako sa njima, pa sve lepo da ih ne uvredis i ne naljutis... Onda ti i nisu uzeli, nego si im ti dao.
Meni da dodje neznam ko, bilo to privatno lice ili policija mogli bi ili da mi daju kes koliko pise na racunu ili da ga :cigar:
Kakvo bre oduzimanje, sta pricate...

Naravno da mogu, a ti posle tuži onoga ko ti je prodao.

a c a je napisao(la):
Oduzimana su ljudima kola od par hiljada evra i nisu obestecivani, pa nece telefoncici od par stotina evra.

Tako je NIKAD ti nevracaju pare kad nadju ukraden tel. kod tebe,osim toga neznam sto se napravila tolika filozofija oko ukraenog telefona ispada da je svaki drugi covek u kupio polovan ukraden tel i da su mu isti oduzeli!
Neko je gore u lepo rekao kupis tel od poznatog i tu su ti vec dobre sanse da je sve OK!

Od svih ukradenih mobilnih telefona, u Srbiji se ne pronadje i oduzme vishe od 200-300 godisnje, tako da se takav rizik u sustini isplati.

Dobro ljudi, nij poenta topica dal' ga oduzimaju ili ne oduzimaju, dal' vracaju pare ili ne vracaju, to mi je sve nebitno, nego da li neko zna RADNJU gde polovni mobilni moze da se kupi a da se dobije racun.

Sve radnje prodaju polovne telefone "ispod", tako da nema sanse da dobijes racun jer to mora da se pravda, PDV i ostalo....
Batali ti to sa radnjama, daj oglas ovde recimo da kupujes 7650, javice ti se neko poznat sa Bencha i kupio si od poznatog coveka, ili daj na nekom drugom forumu koji posecujes.

Jao.... Ajde neka mi neko kaze po kom osnovu se tebi oduzima telefon i ne nadoknadjuje ti se steta? Vama, nesrecnicima, kojima su oduzeli, jel ste dobili potvrdu neku? Ma ne moze to ako znate sa njima bre ljudi, sta vam je?
Gde su vas nasli? Upali vam na gajbu i usli i uzeli, pod pretnjama? Ili su vas "pitali" {kako da nisu}? Ajde dajte mi jednu situaciju oduzimanja! Nemaju oni prava tek tako da uzimaju telefone, sta vam je, o cemu pricate?

Covece, ja ne kazem da nisu nikom uzeli, ali TVRDIM da ga meni ne bi uzeli pa da sam ga platio i 20? a ne nesto vise.
A to, gde zivim... Nemoj da pitas pocecu da psujem...
Sve moze da se sredi, samo je potrebno iscimati se, i najcesce, potrebno je svadjti se sa ljudima da bi dosao do cilja.
A da mi neko oduzme telefon, ne izda potvrdu, i ne vrati mi ga ili novac posle istrage... Joj... Sta ti mislis ti ne mozes da tuzis nikog? Pradva nekada i moze da se istera, jeste retkost u ovoj drzavi, ali ne treba dati nikome da ti radi tako nesto!

dr.Tiristor je napisao(la):
Covece, ja ne kazem da nisu nikom uzeli, ali TVRDIM da ga meni ne bi uzeli pa da sam ga platio i 20? a ne nesto vise.
A to, gde zivim... Nemoj da pitas pocecu da psujem...
Sve moze da se sredi, samo je potrebno iscimati se, i najcesce, potrebno je svadjti se sa ljudima da bi dosao do cilja.
A da mi neko oduzme telefon, ne izda potvrdu, i ne vrati mi ga ili novac posle istrage... Joj... Sta ti mislis ti ne mozes da tuzis nikog? Pradva nekada i moze da se istera, jeste retkost u ovoj drzavi, ali ne treba dati nikome da ti radi tako nesto!

Da li si ti pročitao šta sam ja napisao malopre? Tuži onoga ko ti je prodao. Kakve veze murija ima sa tim što si ti kupio nešto ukradeno? Daju ti potvrdu o privremeno oduzetim predmetima, pa se cimaj dalje sam. Ukradena stvar se vraća pravom vlasniku.

Poslednja izmena:
Telefon nije lična imovina? Otkad to? Tvoja lična imovina je sve što si kupio, dobio itd.

Ovde lud **** zbunjenog.:)Sta da kazem??

Pazi, Santa, ja vrlo dobro znam sta moraju da ti daju, sta ne, sta smeju i sta ne smeju da rade.
Oduzimaju se pedmeti izvrsenja krivicnih dela, kao, recimo, palica, kojom si ti udario nekog, ili bicikl ili telefon koji si TI ukrao.
A da ti u nepovrat uzmu nesto sto si platio, to ne moze. Rekao sam u kom slucaju moze, ali moraju ili da ti vrate ili da ti daju kintu.
Sta imas ti sa likom koji ti je prodao. Pa njega treba murija da iscima a ne ti. Odakle njemu tel? Od koga je kupio?
Znaci ti ni kriv ni duzan ostajes bez telefona tj. para, i niko ne odgovara za to.
Pazi, oduzeli su ti telefon protiv tvoje volje, ja bih to okarakterisao kao kradju ili otimacinu, a za to bi 100% neko odgovarao. Pa iako je to policija. Otkad je policija u ovoj drzavi bauk? A ako su ti trazili tel, nisu izdali potvrdu, onda taj tel nosi neki od ukucana policajca sto ti ga je oduzeo. A ako si im ti dao bez protivljenja, to je poklon a ne zaplena. A pokloni se cuvaju. A ako su ti dali potvdru, ti sa tom potvrdom mozes svasta da uradis, veruj mi.
Mozda su nekom i oduzeli, ali taj neko nije znao sta treba da radi, da mu se steta nadoknadi.
Ja samo kazem da meni ne bi uzeli pa ne znam ko da mi dodje.
Jos jednom ti ponavljam da nisu pare u pitanju u pitanju je princip, a ja od toga ne odustajem lako. Ej bre, razmisli, ko je tebi dao fon za dz.

Pa evo ti, ukradi fon do 100? i ne moze policija da te krivicno goni zato sto "vrednost" nije dovoljna da bi se pokretao postupak. Znaci, slobodno kradi do 100?, milicija ti ne moze nista. Ti prodaj fon nekom, njemu neka oduzmu, tebi ostaje kinta, njemu tuki.
Jel moze to tako? E to je tvoj princip. Da ni kriv ni duzan placa umesto drugih.
Ma ko je meni sta dao u zivotu za dz?

Evo ja cu ti reci da nisi u pravu, posto sam jedno vreme radio u IT centru gde se lociraju telefoni!

Kada od policije stigne zvanican nalog za lociranje odredjenog IMEIja, broj se ubaci u proceduru i ako se pojavi belezi se njegova lokacija, brojevi koje poziva i brojeve koje on poziva (beleze se samo fixni i post-paid brojevi jer jedino kod njih mozes naci vlasnika)! Policiji se vraca dopis i oni preuzimaju slucaj! Kada se kod nekoga pronadje telefon sa IMEIjem koji je prijavljen telefon se automatski oduzima, bilo da si ga kupio u radnji, od nekog dzankija ili nesto trece! Dobijas potrvrdu da ti je aparat oduzet i umas mogucnost nadoknade tek posle okoncanja postupka!

U takvim slucejevima nikoga ne interesuje da li ti imas racun za taj telefon ili ne, vec samo da li je on ukraden ili ne i on se mora vratiti ostecenom licu!

Sto se tice toga da se ne traze telefoni ispod 100e i to je delimicno netacno! INTERNA policijska procedura je da se ne traze telefoni ispod 10000 din trenutne vrednosti ali ako imas nekoga u policiji i to ce biti reseno! Jedini izuzetak kada se i ti jeftiniji telefoni lociraju bez potezanja veza je taj kada je vece krivicno delo u pitanju (tesko razbojnistvo) tj. kada ti neko upadne na gajbu i odnese ti 3 telefona po 50e, televizor, DVD...

Ali da se vratim na pocetak price TEBI kao vlasniku ukradenog telefona (sa racunom ili ne) ce isti biti oduzet hteo ti to lil ne jer je taj aparat bespravno otudjeno vlasnistvo nekog lica koje je kradju uredno prijavilo!

Poslednja izmena:
Da skratim: dobio sam potvrdu o oduzetom telefonu i da sa njom mogu da pokrenem "privatni" postupak protiv okrviljenog zbog povracaja novca.
Ja to nisam uradio iz vise drugih razloga, pre svega sigurnosnih, jer sa takvima ne zelim da imam nista.

Ajmo drugi primer:
2000. godina sep (pre 5. oktobra), SPO na vlasti na Vozdovcu, donosi se uredba da "odredjene" firme imaju pravo da odnose "navodno" stare, neregistrovane automobile sa parkinga ispred zgrada, a da o tome i ne traze dozvole vlasnika tih automobila. Posto je 1999. doslo do promene tablica sa "zvezde" na "zastavu", vrlo lako je bilo ustanoviti koje vozilo koje stoji na parkinzima nije vise registrovano. Jedan od tih automobila je bio i moj. Tog dana (u pola jedan, 12:30 posle podne, usred bela dana) ja spazim sa prozora da nema auta i pitam caleta gde je, za 1 sek smo ukapirali da je ukraden. Cale se rastrcao po okolini da trazi ja otisao u MUP da prijavim jer nisu hteli da dodju?!? U MUP-u sretnem jos jednog coveka sa Banjice kome su isto tog dana ukrali auto. Prilikom davanja podataka ukapiram da je i tom coveku auto bio neregistrovan. Vratim se kuci i saznam da je komsija gledao sve sa prozora kako je dosao Mercedes 123 (Pa tablice) i neki dzip sa vucnom prikolicom i kako su za 10 min natovarili auto (komsija mislio da smo prodali auto i pita kad cemo da castimo?!?). Sretnemo druge komsije koje imaju plac iza Avale i koji su se upravo vratili sa njega, ispricamo sta se desilo i oni kazu da su upravo videli nas auto ( vrlo je redak, stari Ford Taunus crvene boje) jedno 4 km od Banjice ka Avali na jednom novoformiranom auto otpadu. Lopov se zeznuo i stavio auto odmah u prvi red do ulice i tako su ga spazili. Odmah smo seli s njima u auto, pozvali policiju s mobilnog i rekli da se nadjemo 1 km dalje i dogovorimo sta da radimo. Uleteli smo tamo kao u akcionim filmovima i zatekli samo cuvara, oni su otisli vec u novu stetu. Policiji smo odmah dokazali da je nas auto pokazivanjem saobracajne koju btw nikad ne drzimo u kolima (kao neki), pozvali su gazdu i on se jos bunio sto odvozimo svoja kola. Policija nam je rekla da njega znaju od ranije i da mu ovo nije prvi put (naravno da nije kad je sva vozila dovezao na taj plac tim putem). Tad smo saznali za SPO uredbu kojom se legalizovala kradja automobila. Odvezli smo auto i epilog:
Policija je obavila s njim n-ti razgovor i to je to, on je nastavio po starom, a nama je sud poslao obavestenje "da u radnjama Trifkovic Radivoja nije nasla elemente krivicnog dela da bi ga gonila po sluzbenoj dzunosti nego da mi samo mozemo da pokrenemo privatnu tuzbu po osnovama elemenata krivicnog dela utaje cl. 170 st. 1. KZ RS".

Naravno, nije mi palo napamet da se vucaram po sudovima sa automafijasima.

I vi sami mozete da se uverite da covek i dalje radi, sad da li i ovo dalje ne znam, ali auto otpad mu radi i to punom parom, digao jer kucu iza ogromnu, ne znam od kojih para?

To mesto je tacno 4 km od Banjice ka Avali, postoji jedna S krivina, ima znak "crna tacka" (opasna krivina), akd se ide ka Avali to je na samoj krivini sa leve strane, puno auto naslaganih jedan preko drugog.

Da nismo sami nasli auto, jel znate kad bi ga nasli?
(nikad)

Toliko o kaznjavanju lopova.

@dr.Tiristor

Ne pricaj vise stvari o kojima nemas pojma, niti i malo poznajes!

To sto ti mislis kako nesto funkcionise, nema nikakve koristi za ljude koje pokusavas da savetujesh, bez obzira na tvoju dobru volju i lepe namere.

Jednostavno je BESKORISNO I STETNO slusati tvoje savete.

proximo je napisao(la):
Dobijas potrvrdu da ti je aparat oduzet i umas mogucnost nadoknade tek posle okoncanja postupka!

O tome sam i pricao gore!

proximo je napisao(la):
U takvim slucejevima nikoga ne interesuje da li ti imas racun za taj telefon ili ne, vec samo da li je on ukraden ili ne i on se mora vratiti ostecenom licu!

Tim postupkom ti postajes osteceno lice, a ko ce tebi da nadoknadi?

Ako znaju da ispostuju prvo lice koje je osteceno, sta je sa drugim licem koje su oni neposrednp ostetili?
To je poenta.

zormanic je napisao(la):
Ne pricaj vise stvari o kojima nemas pojma, niti i malo poznajes!

To sto ti mislis kako nesto funkcionise, nema nikakve koristi za ljude koje pokusavas da savetujesh, bez obzira na tvoju dobru volju i lepe namere.

Jednostavno je BESKORISNO I STETNO slusati tvoje savete.

Ti ne znas koliko ja znam, stoga nemoj da vredjas!
Da li ima koristi ili ne zavisi od njih samih. Ako je on njima dao telefon na lepe oci, to nije zaplena, zna se kako se zaplena vrsi.

A sto se tice poslednje recenice, molim te pojasni. Zasto je STETNO???
Uostalom to nisu saveti, ja bih pre rekao stavovi!

Nazad
Vrh Dno